Heldigvis har nærbutikken vår bra utvalg av økologisk frukt&grønt.
Men det kunne vært mye bedre, så jeg vurderer sterkt å begynne og abonnere på hjemsendt økologisk mat.
Herregud! Jeg visste det jo, men var vel egentlig ikke klar over hvor ille det var. Godt å få en liste slengt i ansiktet, jeg skal iallefall IKKE meske meg med fersken og nektariner i sommer. Paprika visste jeg lå høyt på listen, så det har jeg til nå prøvd å kjøpe økologisk.
Nei, jeg får smelle til med et frukt og grønt-abonnement fra Ullanhaug økologiske gård.
Det forbauser meg i grunnen ikke. Jeg tror vi får i oss mye svineri. For å ta et eksempel: Både jeg og mannen er allergiske, blant annet mot epler. Det går i perioder, jeg har vært ganske bra lenge nå. Mannen min derimot reagerer med kløe når han spiser kjøpte (ikke-økologiske) epler. De eplene vi har i hagen selv, og som garantert er fri for alle mulige slags uhumskheter reagerer han overhode ikke på.
Jeg er også allergisk mot bl.a epler, men tåler godt de norske, av en eller annen grunn. Muligens pga mer sprøytemiddel i utenlandske epler?
En bekjent er eplebonde, og har et par epletrær som han ikke sprøyter, disse er til privat bruk. Dvs han ønsker ikke å spise de sprøytede eplene.
Jeg hadde dilla på nektariner da jeg var gravid. Skal prøve å avstå fra dem neste gang jeg blir gravid...
Potetbønder har høyere risiko for å få barn med misdannelser*Norske forskere har funnet ut at potetbønder har 60 prosent større
risiko enn andre for å få barn med misdannelser som ryggmargsbrokk. Sprøytemidler mot tørråte viser seg å være helseskadelig for fosteret.
Karl-Christian Nordby ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har
ledet forskningen som presenteres i Scandinavian Journal of Work,
Environment and Health. Det er det giftige sprøytemiddelet Mancozeb som
får skylda, et middel som brukes mot tørråte på potet. Norske bønder kan
velge mellom godt over 200 forskjellige sprøytemidler, og nærmere 50
tonn Mancozeb sprøytes over norske åkrer hvert år. Dette er blitt gjort
i over 40 år, og Karl-Christian Nordby sier at det er et tankekors at
det er sånn at stoffene må ha vært på markedet en stund før vi finner ut
hvor farlige de kan være.
Forskerne har ikke funnet giften i potetene som spises, men for gravide
som jobber på potetgårder har risikoen for misdannelser som vannhode,
åpen hjerne og ryggmargsbrokk på fosteret blitt påvist allerede i løpet
av den første måneden av svangerskapet.
Den manglende kunnskapen om konsekvenser ved lang tids bruk av
kjemisk-syntetiske sprøytemidler, er en av grunnene til at slike midler
er totalforbudt i økologisk landbruksproduksjon (anmerkning OIKOS).
Kilde: www.nrk.no , 23/5-05**
Neida, slutt å tull! Alt er ikke farlig og noe er farligere enn andre ting. Det blir litt defensivt å si "alt er farlig nå for tiden og mat må man jo ha". For da befrir du deg selv for å ta stilling og velge aktivt. Du har all makt som forbruker til å velge sunt, velge økologsik og velge etisk. Du kan selvsagt velge økologiske grønnsaker og frukt, da er du helt kalrt tryggere i fht giftstoffene som ligger i og på frukten etter sprøyting. Du vet at de ekstra kronene du har betalt er pga ekstraarbeidet det er med å produsere frukt uten gift.
Du kan bare spørre om tips og råd når som helst, og du trenger ikke å gi opp fordi "alt er farlig". Det er mange ting du kan spise uten å få i deg gift.
Så det er ikke bare bare med noen av delene egentlig.
Dette utsagnet: - Det er sjokkerende at disse kjemikaliene finnes i alt vi spiser. Ikke engang ved å spise sunt kan vi unngå kjemikalier, for de er overalt, sier generalsekretær Kim Carstensen i WWF.
Tinka: Som Divine pleier å si: Ikke la det beste bli det godes fiende. At det ikke kan bli 100% giftfritt i samfunnet (pga forurensing som enkeltmennesker ikke kan kontrollere) betyr ikke at du og jeg ikke kan gjøre vårt beste?
Dersom du kjøper økologsik har du i hvertfall gjort alt du kan gjøre, ikke sant? Også får vi stemme på partier som vil begrense forurensing og miljøsvineri.
Dette var ihverfall en tankevekker for meg. Jeg tenker mer og mer på sånne ting etter at jeg fikk barn, og vil definitivt velge økologisk der jeg har mulighet.
Kan være, men da er det ved et uhell eller ukontrollerbart. Og uansett er det vel økologisk mat sunnere enn konvensjonell mat. Sjekk ut debio.no og oikos.no for mer info.
Ingen har tenkt å lære deg hva du mener, min mening var i hvertfall bare å gi deg noen innspill om noe jeg kan litt om. Det er dumt å holde på en mening som faktisk er feil, er det ikke?
Det var EN gang. EN feil. Funnet kjapt, innrømmet umiddelbart og ingenting man kan dømme et kontrollorgan eller en bransje på. Har du latt være å spise kjøtt etter e-coli-skandalen også? Eller dømmer du kanskje ikke en hel bransje etter en tabbe? Dessuten var vel e-coli tabben både større, grovere og fikk MYE verre konsekvenser enn denne ene tabben?
Jada, jeg har lest den. Og jeg vet at det etablerte mat-Norge skjelver i buksene i fht å måtte produsere mer økologisk med det merarbeidet og de merkostnadene det innebærer. Så da får heller potetbøndene føde misdannede barn og stadig flere få kreft i mage/tarm.
Jøss, snakk om å være vanskelig med vilje? Jeg aksepterer at du ikke er enig, men jeg forstår ikke denne intense motviljen mot økologisk og sunn mat. Jaja.
Har du helt glemt Raven fra et annet forum vi var på før? :fnise: Hun "likte ikke økologisk mat og kaninføde" :rofl: For ikke snakke om regnbua, da gitt.... Hun startet alltid generell utskjelling med "perfekte mødre med bakovervendte seter og økologiske gulrøtter".
Hø? Jeg husker nicket Raven, men ikke at hun var slik? :haha:
Jeg ler meg ihjel av sånne diskusjoner, samtidig som jeg blir litt satt ut og lei meg over uvitenheten og ignoransen til enkelte. Hadde flere stått på og kjøpt/krevd sunnere og mer økologisk mat, hadde det nok både blitt billigere og mer tilgjengelig. Men nei, det gidder de ikke, siden den økologiske ketchupen koster 2 kroner mer per flaske enn den vanlige. :snill:
Fader og, husker ikke hva hvor jeg leste det hen, men jorda som den økologiske maten ble dyrket i, var ikke helt god.
Man kunne risikerer å få blandt annet Ecoli bakterien i maten.
Fikk ikke så veldig lyst til å kjøpe økologisk etter det akkuratt.......
Men kjøper litt her og der, men ikke bare det men en blandet.
Kommer an på lommeboken der og da.
Synes ikke det smaker bedre enn den "vanlige" maten heller som mange hevder.
Jeg velger aktivt økologisk frukt og grønt. Dels pga. miljø, men mest pga. smak. Økologisk banan er jo sååå mye bedre på smak enn sprøytet. For ikke å snakke om gulrot og tomat! Det er ikke snakk om å gå tilbake. Jeg er for glad i god mat til det.
Det er bare det at det flere ganger er oppdager gifter i økologisk mat. Skal vi betale i dyre dommer for noen som vi ikke engang vet om er økologisk? jeg kjøper vanlig mat. Jeg behandler den som om den var sprøytet uansett.
Dette må du nok forsøke å dokumentere. Jeg må si jeg reagerer på at du sprer feilinformasjon og kommer med ganske drøye påstander uten å ha belegg for det. Og hvis du ikke vet hva du snakker om og faktisk lurer, ville jeg ha formulert meg annerledes.
For det første er jorda økologiske grønnsaker dyrkes i frisk. Den blir ikke pøst full av kunstgjødsel og sprøytemidler, den får naturgjødsel og natulige næringsstoffer gjennom de plantene som vokser sammen eller fra plantene som har vokst der før. Jorda får lov til å være en organisme, og den blir ikke bare tømt for næringsstoffer og gjennom den kunstige gjødselen tvunget til å yte mer enn hva som er bra for den.
At man ikke sprøyter eller bruker kunstgjødsel gir noe mindre avlinger, og grønnsakene blir ofte noe mindre. Men det er ikke de økologiske grønnsakene som er små, det er de konvensjonelle som er sykelig store. At grønnsakene får vokse i langsommere tempo, gir en større smaksintensitet og en annen og mindre vanndig konsistens.
For det andre; e-coli i økogisk mat? Det er, såvidt jeg kan forstå, mindre mulighet for å bli smittet av e-coli når det gjelder økomat enn konvensjonell mat. Økodyr stelles mer, rengjøres bedre og faren for husdyrmøkk i melk og kjøtt er derfor mye mindre enn i konvensjonelle store besetninger. I Norge generelt er det ingen e-colifare ved grønnsaker, og hvertfall ikke mer ved økogrønnsaker enn konvensjonelle. Så lenge du greier å vaske grønnsakene dine hjemme, er det absolutt ingen fare.
Jeg synes ikke du skal ta de få tabbene som gjengs. Grunnen til at tabbene i det hele tatt blir oppdaget er et særdeles godt kontrollsystem, nemlig Debio.
Jge synes det er synd at du lar et par tabber gå utover en hel næring, og jeg håper du legger merke til at tabbene har skjedd ved importfrukt, ikke norsk frukt.
Når det gjelder norske økologiske matvarer er disse gjennomkontrollert fra gård til bord. Enhver økologisk bonde har både varslede og uvarslede besøk fra debiokontrollørene hjemme mange ganger i året. de må sende inn en rekke rapporter omkring dyrkingen og dyrestellet, Debiomerket er virkelig en garanti. At Heliosbutikkjeden som distribuerer varer gjør en feil i fht argentinske epler, bør ikke ramme norske produsenter som jobber hardt for å levere de beste matvarene.
Jeg forstår din interesse for økologisk mat. Jeg har bare en annen mening, jeg er ikke vokst opp med økologiske produkter. De har kommet i de senere år N. å er jeg så gammel at det jeg ikke spiste i min ungdom, er det nå for sent å gjøre noe med.
Jada, man kan ikke reise i tid. Men du kan gi ungene dine et gifritt kosthold, og du kan la være å spise MER gift selv. Selv om du ikke fikk økomat som barn/ung, kan du jo ha en mening om denne maten som ikke nødvendigvis er negativ? Du kan jo gjøre noe NÅ? Du kan forbedre din helse nå. Det er jo ikke kjørt.
Jeg er oppvokst med økomat, nesten bare økomat, fakstisk, og jeg er 32. Jeg, mine søsken og søskenbarn som har gjort det samme, har langt bedre helse og er mindre syke enn folk flest. Bare det er et godt argument i seg selv for å la ungene få giftfri mat. I tillegg kommer dyrehelse, dyrevelferd, miljø og smak.
Hvis du leser det jeg skriver så ser du at jeg ikke kommer med en eneste påstand eller feil informasjon.
Jeg skrev at jeg har lest, men kommer ikke på hvor.
Jeg har heller ikke sagt at jeg kan noe om dette.
Jeg har bare lest om det jeg skrev, enkelt å greit.
Jeg kjøper litt økologisk, men det blir mindre og mindre da det er for dyrt og ikke smaker så veldig godt i forhold til "vanlig" produkter.
Jeg er heller ikke oppvokst med økomat, og er veldig sjelden syk.
Det samme med min mor, far og søster og min egen lille familie, det var en påstand.:ja:
Jeg syns det er litt merkelig at man er helt åpen for en næring som ødelegger jorda, gjør folk (generelt) syke, ikke er snill med dyra og selger mat som er tappet for omtrent all næring, mens man er totalt skeptisk til økologisk mat pga. noen få tabber man har lest om i VG for 5 år siden. Nå snakker jeg generelt.
Ja. Jeg skulle ønske folk kunne tenke litt lenger, men skjønner også at man ikke tar seg tid til det - og heller tyr til den mest tilgjengelige maten.
Venter bare på at utvalget og tilgjengeligheten til øko-mat snart skyter fart, og ikke minst informasjon om helsegevinst og helsefarer rundt økologisk vs ihjelsprøytet og genmanipulert mat. Viktige konsekvenser av våre handlinger.
Nå sier jeg jo ikke at all mat som ikke er økologisk er ihjelsprøytet og genmanipulert. :rolleyes: Endel norsk frukt og grønt smaker bedre enn utenlandsk økologisk frukt. Tenker f.eks på norske Aroma-epler... :nam:
Forresten, til de som bor i Oslo/omegn: Helios-butikken nederst på Grünerløkka har kjempegodt utvalg, og kafeen/restauranten har nyyydelig mat!! :p
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.