Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Forskning om overvekt

#1

him sa for siden:

Leste en artikkel om hvorfor man går så fort opp i vekt etter at man har slanket seg. Synes det var interessant og vil gjerne dele den med dere. Den dårlige nyheten for meg er at jeg er over 20 (knapt, men dog. :knegg: ). For oss som foreldre er jo dette veldig interessant hvis det stemmer, i og med at det endelige antallet fettceller blir bestemt i barndommen.


#2

Propella sa for siden:

Hmm, det var noe å tenke på. :nikker:


#3

Hannah sa for siden:

Det er nok for sent for meg, siden jeg er mye nærmere 30-tallet enn 20-tallet, men absolutt noe å tenke på overfor ungene. Nå ser det veldig bra ut på den fronten enda da. :)


#4

Siri sa for siden:

Hmmm, må innrømme at jeg ikke leste artikkelen så rånøye, men det jeg stusser litt på er alle som blir født "overvektige", altså medfødt spebarnsfedme, evt fedme som kommer kun fra morsmelk - er de utsatte i samme grad? Teorien var nemlig kjent allerede da broren min ble født på begynnelsen av 70-tallet og moren min var hellig overbevist om at han kom til å være overvektig for resten av livet, hvilket han da ikke ble (snarere tvert imot...)


#5

him sa for siden:

Nei, det skal ikke være mulig å bli overvektige av morsmelk. (Kan sikkert finne en link på det også. :i linkehumør: ). Dette skal gjelde den fedmen som barn får fra fast føde og frem til de er ca 20. Poenget er at fettcellene dannes kun frem til da, etter det kommer det ikke nye celler - men ingen celler forsvinner heller. Så når man svinger i vekt som voksen skyldes dette at fettcellene tømmes og fylles, ikke at det produseres nye eller at noen forsvinner. Og det er derfor det er vanskelig å holde vekten når man har slanket seg fordi at alle "de gamle fettcellene står parat til å fylles".


#6

Polyanna sa for siden:

Men er ikke dette godt nytt for oss som var slanke da vi var 20? :blond: (Og det gjelder vel ganske mange?)

Dette er jo mye mer oppløftende enn det jeg har lest før, som er at antall fettceller øker når man går mye opp i vekt, men "dør" ikke igjen ved slanking.


#7

him sa for siden:

For mitt vedkommende er det så lenge siden jeg var 20 at jeg ikke riktig husker hvordan jeg så ut. (Fakta, ikke fleip.) :humre: Men jo, du har rett, for de som var slanke når de var 20 er dette gode nyheter.

#8

Propella sa for siden:

Da er det håp for meg også. :hyper:


#9

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

En annen ting i tillegg til det artikkelen sier, er jo at kroppen kan tolke overvekten som trivselsvekt, hvis man har hatt en høy vekt en stund. Altså, hvis man har klart å gå ned til et mer fornuftig vektnivå (tenker på min egen kropp og egne kneproblemer nå), så vil kroppen jobbe for å komme opp igjen til det den tror er trivselsvekten. :sukk: Flere ting som taler i mot en slankere meg her.


#10

Storm sa for siden:

Nei, det er da fullt mulig. Da anbefales det å begynne noe tidligere med grøt slik at babyen blir mettere og dermed spiser mindre morsmelk. Det kan være et problem om babyer blir for tunge, da det kan hemme deres motoriske utvikling.

Legger til link: www.flaskeposten.org/index.php?option=com_content&task=view&id=65&Itemid=68


#11

kiki sa for siden:

:nemlig:

Det tar visst ca et år før kroppen blir vant til den nye vekten, og ikke vil "kjempe seg" tilbake til den tidligere vekten.

Apropos det at antall fettceller vi har er konstant, og at det er størrelsen på dem som varierer; Det er derfor det er sant at når en fettsuger seg, så vil aldri fettet komme tilbake der en fettsuger. En minker antall fettceller på det stedet en fettsuger, og når vi da ikke produserer nye fettceller, så kommer jo ikke fettet tilbake. Men en kan jo legge på seg andre steder da.:rolleyes: (ikke at jeg har fettsugd meg altså, men har hørt dette, og kom til å tenke på det når vi snakker om fettceller)


#12

Maz sa for siden:

Jeg er nok litt stikk i mot dette for rundt 18-22 var jeg nokså normalvektig.

Likevel tror jeg det er noe i dette.

Angående at kroppen tolker overvekten som trivselsvekt, så stemmer nok dette, og det tar nok langt mere enn et år før kroppen slutter å forsøke å kjempe seg opp i vekt.

De hormonene kroppen lager for å jage oss opp i vekt utskilles vedig mye lengere, jeg er ikke sikker på at det noensinne slutter. Men det vet en jo lite om da det bare er 3-5 % av vesentlig overvektige som klarer å holde vekten etter en slankekur. Har en en en ny maxvekt i et år har kroppen et nytt mål (svangerskap virker ikke inn heldigvis).


#13

him sa for siden:

Jeg har skjekket opp dette flere plasser, og de plassene jeg har funnet står det enda at spedbarn ikke blir overvektige av morsmelk. Nå må det legges til at mange av disse plassene er artiklene gamle. Men jeg fant en fra helsedirektoreatet som sist ble redigert 25.februar i år. Sitat fra artikkelen: "WHO konkluderer med at det er en overbevisende dokumentasjon om at inntak av kostfiber og regelmessig fysisk aktivitet minsker risikoen for fedme og at inntak av energitette matvarer (mye fett og sukker) og inaktivitet øker risikoen for fedme. Videre er det sannsynlig at inntak av sukkerholdige drikker kan øke risikoen for fedme, og at spedbarn som får morsmelk har redusert risiko for fedme senere i livet."

(Dette er et typisk eksempel på artikler jeg har lest tidligere, men jeg ser den er datert oktober 2005.)


#14

Siri sa for siden:

Takker for svar him. Beklager at jeg må mates med teskje. Latskapen er en av mine tyngste laster. :rolleyes:


#15

C3PO sa for siden:

For meg er dette gode nyheter, fordi jeg var normalvektig da jeg var 20, og det var nok først etter 25-26 at jeg la på meg - men da la jeg på meg enormt. Vi får se hvordan det går fremover. Nå er det 6 uker siden jeg sluttet på Easy Life-kurset, og faktisk over 4 måneder siden jeg begynte å spise "normalt", og det ser ut til at jeg holder vekta.


#16

Storm sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt den, for det finnes da vitterlig babyer som ligger over 97,5 percentilen og fullammes? Det noen kanskje mener er at man i så fall ikke skal bekymre seg, men det er jo noe annet enn å påstå at det er umulig å bli overvektig av morsmelk. Og det kan godt hende at risikoen er mindre for å bli overvektig som baby om man fullammes, men det er jo ikke det samme som at man ikke kan bli det? Og som det står i artikkelen jeg linket til, med MME har man mer kontroll på hva babyen får i seg, når de ammes har man jo egentlig ingen aning.

Jeg får følelsen av at dette er en del av ammepropagandaen; det er sunt og bra å ammes, og derfor kommer vi med bastante og unyanserte påstander så ingen kan misforstå at vi mener at barn bør ammes.

Jeg er veldig for amming altså, men jeg reagerer på sånne bastante uttalelser. Jeg tror ikke selvregulering alltid funker.


#17

Storm sa for siden:

Men hvor står det at man ikke kan bli overvektig av MM?


#18

him sa for siden:

Det jeg fant var som sagt at det ble ikke regnet som overvekt hvis så lenge barna ble morsmelkernært. I og med at jeg ikke er noen ekspert, så vet jeg ikke mer enn det som står. Og som jeg sa i forrige innlegg så kan det godt hende de kildene jeg har er for gamle. :vetikke: Ja, altså det jeg har funnet sier ikke at babyer ikke kan bli veldig tunge av morsmelk, men det de sier er at det ikke skal regnes for overvekt fordi den ikke blir varig. (Litt klønet formulert tidligere.) Risikoen på overvekt gikk på at barn som ammes ikke blir overvektige som voksne. Jeg har lest artikkelen du linket til, og jeg ser også på siden til flaskeposten at de har en link til forskning som sier at det ikke finnes forskjeller på overvekt på de som ble ammet som barn og de som ikke ble ammet. (Når andre faktorer er trukket fra.) Folk er forskjellige, jeg må innrømme at jeg reagerer veldig på at man skal slanke et barn som er under 6 mnd, men hvis jeg hadde hatt mer erfaring med flere barn ville jeg kanskje ha sett nødvendigheten. :vetikke:

#19

Bokormen sa for siden:

Visst finnes det tykke babyer som fullammes, men er det ikke slik at det fettet ikke har noen sammenheng med overvekt senere? :confused:

Uansett vil det vel alltid finnes babyer som har annlegg for å bli tykke, og som uansett vil forbli lubne småbarn og runde voksne - uavhengig om de ammes eller ei.


#20

Candy Darling sa for siden:

Det har vært en "sannhet" at hvorvidt et spedbarn som ammes er tungt eller lett, har liten korrelasjon til hvilken vekt denne personen får som voksen. Mens derimot barn som er overvektige som 3-5-7 åringer, har en økende sannsynlighet for å bli overvektige som voksne. Dette hørte jeg senest på et seminar i 2006 fra en som jobber med overvektige barn, men jeg har ikke referansen.


#21

Polyanna sa for siden:

MinaX: Poenget er vel definisjonen av "overvekt". Så lenge det ikke finnes noen indikasjoner på at å ligge høyt på vektkurvene skaper noen som helst medisinske problemer hverken da eller senere, så lenge barnet er morsmelksernært, så har man vel valgt å ikke bruke ordet "over-", siden det jo sier at det er "for mye" eller problematisk.

Ny rekord i lang setning. :knegg:


#22

Storm sa for siden:

Jeg skjønner hva som menes, men jeg synes det er teit. Altså, jeg synes at om et MME-ernært barn blir betegnet som overvektig, bør en MM-ernært med samme vekt også bli det. Jeg synes det er merkelig å legge mer i ordet overvekt enn at man veier mer enn man burde/hva som er normalt/en-eller-annen persentil.

Det er vel dessuten aldri snakk om å slanke så små barn, da det ville bety å forsøke å få de ned i vekt. Men man kan jo forsøke å bremse en (evt kraftig) vektøkning, og det gjøres både for MM- og MME-ernærte barn, gjennom å heller gi de vann om de spiser mye fordi de er tørste, og begynne tidligere med grøt.

Og uavhengig av risiko for overvekt og livsstilssykdommer senere i livet, så kan det jo være problematisk om en liten baby veier altfor mye, f.eks. mtp hemming av den motoriske utviklingen.

Scarlett: Vet man at korrelasjonen mellom overvekt hos MME-ernærte barn og overvekt senere i livet er mye sterkere enn hos MM-ernærte? Om det har blitt sett på i samme studie er det jo mange konfunderende faktorer (som at de som ammer jevnt over er mer opplyste/utdannede osv).


#23

Candy Darling sa for siden:

Det er et knakende godt spørsmål, og jeg tror svaret er nei, man vet det ikke. Det er rett og slett liten korrelasjon mellom vekt i spedbarnsalderen og senere i livet.

Jeg synes at ordet "overvekt" hos spedbarn er lite fornuftig i noe fall. Og det er ikke fordi jeg har gode og runde barn selv :knegg: (som for øvrig ligger på 60-70-percentil på vekt vs. høyde. Det sier litt om slingringsmonnet).


#24

Maz sa for siden:

Jeg mener jeg i løpet av de siste dagene har sett en artikkel som faktisk sier at det er en korrelasjon mellom overvekt senere i livet og overvekt ved 6 måneder. Tror det var en svensk studie, jeg fortsetter å lete etter dette.


#25

Candy Darling sa for siden:

Ja, da er det i tilfelle ny kunnskap. Det kommer jo hele tiden. Det blir interessant, hvis du finner den, å se definisjonen på overvekt.


#26

Storm sa for siden:

Er det ikke over 97,5 percentilen man ofte bruker?

Interessant, jeg vil gjerne se link, Maz. Jeg vil bli overrasket om man har klart å finne signifikant forskjell på forekomst av overvekt i voksen alder mellom MM- og MME-ernærte barn etter å ha justert for alle tenkelige faktorer som kan påvirke.


#27

Maz sa for siden:

Jeg leter og leter men jeg finner den ikke, var jo en av de tingene du så i øyenkroken.


#28

Left sa for siden:

Det er visst i barndommen grunnlaget for overvekt legges. Noe med at barn som blir "feilernærte" og overvektige får flere fettceller, enn sine slanke medbarn? Ikke at de fettcellene de har blir større, men at de faktisk får flere fettceller.
Det sto i en av de store avisene enten i dag eller i går tror jeg.


#29

Polyanna sa for siden:

Mener du det det vises til i hovedinnlegget?


#30

Left sa for siden:

Nei det var en annen artikkel.


#31

Bluen sa for siden:

Jeg har ei jente som ligger godt over 97,5-percentilen på vekt versus høyde. :o Hun havnet på dette vektnivået det halvåret hun ble fullammet, og ett år seinere ligger hun fortsatt der. Jeg var helt identisk med henne vektmessig som lite barn, altså kulerund, men fikk MME ved siden av morsmelk som baby. Det har gått bra med meg. :knegg: Innen skolealder var jeg slank, og som ungdom nesten direkte mager. Som voksen har jeg en BMI på 20-21. Dette blir jo enkelttilfeller, men jeg kan i alle fall ikke si jeg er bekymret for at jenta mi skal slite med overvekt seinere i livet.


#32

bina sa for siden:

:værsågod:

www.doktoronline.no/news/2008-05/overvekt_barn.html?s=fp.news


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.