Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ville dere spist denne?

Ville du spist biffen?

  • Ja, som medium-blodig biff
    48 stemmer
  • Ja, men bare gjennomstekt
    37 stemmer
  • Nei, kast den gamle kua straks
    17 stemmer
#1

Koma sa for siden:

Jeg har to vakumpakkede ytrefileter (okse) fra Gilde merket med "siste forbruksdag" 08.05 altså i går.

Er fristet til å gjennomsteke dem og bruke dem til en lapskaus el.
Hva ville du gjort?

(Poll kommer)


#2

banana sa for siden:

Jeg ville brukt den. Tror (men er ikke HELT sikker) at det viktigste er å steke utsiden, det er der bakteriene sitter. Så jeg svarte det første, blodig biff, men ville kanskje forhørt meg litt med noen som har hakket mer greie på det for sikkerhets skyld.


#3

Propella sa for siden:

Nei, jeg er skikkelig pyse og bruker ikke noe som har gått ut på dato. Kast den gamle kua. :nikker:


#4

Mor til 4 sa for siden:

Jeg ville brukt den helt klart. men ville hatt den medium stekt for det er det som jeg liker best. :)


#5

Skilpadda sa for siden:

Jeg ville brukt den med like godt hjerte som om den var stemplet med den 9., det vil si at jeg naturligvis ikke ville brukt den om den så ut eller luktet som om den var dårlig. (Det er da ikke som om kjøttet vet hvilken dag det er og plutselig blir helsefarlig over natten heller?)


#6

Koma sa for siden:

Jeg er normalt helt hysterisk på dette, og ikke minst har jeg vært det de siste 8 månedene som gravid. Da ville jeg nektet å spise. Men det er trist å kaste mat, og kanskje særlig dyr luksusmat til 300kr/kg.


#7

Tåtti sa for siden:

Jeg tviler på at biffene ser på klokka og plutselig blir dårlige, så jeg ville nok åpnet dem og, hvis de ikke luktet eller så mystiske ut, brukt dem.

Det har vært noen reportasjer om hvor mye mat som kastes unødig fordi folk bare ser på dato i stedet for å sjekke selv. (Det skjer jo også at maten blir dårlig før utløpsdato, så man kan ikke stole blindt på den.) Bruk nese, øyne og vett. :nemlig:


#8

Tåtti sa for siden:

Padda sa det mens jeg somlet med skrivingen. :mumle:


#9

gullet sa for siden:

Ja!


#10

Shamu sa for siden:

Enig med Tåtti.
Mat blir noen ganger dårlig FØR den er gått ut på dato, så jeg ville sjekket lukt og utseende på den, også stekt de godt. :jupp:


#11

Søster sa for siden:

Namm, gammel ku. Jeg hadde spist den uten å blunke.


#12

Aminta sa for siden:

Niks, jeg er hysterisk på slik datostempling, jeg er skeptisk hvis den går ut samme dagen. Og dagen etter hadde jeg garantert kastet den, uten tvil.


#13

Bille sa for siden:

Enig med Skilpadda og Tåtti:nemlig:


#14

rajraj sa for siden:

Jeg ville langet i meg, med stor apetitt.


#15

Miromurr sa for siden:

Jeg ville spist den godt gjennomstekt, såfremt den så ut og luktet ok. Jeg er vanligvis ganske "hysterisk" på utløpsdatoer, men det er greit å bruke litt skjønn.


#16

Kaija sa for siden:

Den ville jeg selvfølgelig ha spist, så lenge den luktet greit og så ok ut.


#17

Maz sa for siden:

Omtrent noe slikt


#18

Koma sa for siden:

Oppdatering:

Jeg ringte samboer og nevnte at jeg hadde funnet denne biffen, og han hadde kjøpt den i går :dåne: Hans tanke var at han og jeg skulle kose oss med biffmiddag etter at barna sover i kveld. Og han har jobbet hos Gilde, så han mente han var kvalifisert til å si at den var helt fin og ville ikke ha oppskåret biff. Så da blir det skosåle til meg og medium til han i kveld. (Såfremt den lukter fint, den ser ihvertfall helt grei ut i pakningen.)


#19

Fibi sa for siden:

Jeg hadde spist uten å nøle, så sant det ikke luktet surt. De datoene er ikke hundre prosent nøyaktige, så der er alltid et par dagers slingringsmonn. :jupp: Kjipt å hive dyrt kjøtt som egentlig er fullt spiselig.:nemlig:


#20

Tertit sa for siden:

Jeg hadde spist den. Hadde så vidtslengt den litt på panna, for det liker jeg best.


#21

Filifjonka sa for siden:

Jeg hadde ikke vært redd for det, nei.


#22

Donald sa for siden:

Spist den selvsagt.


#23

Teofelia sa for siden:

Jeg har et par svært kjøtt- og matkyndige venner som hevder at kjøttet bare blir bedre hvis det får ligge litt lenger enn det egentlig skal, og at det aller beste kjøttet er det som er akkurat så gammelt at det ikke er lov å selge lenger, så jeg hadde ikke nølt med å steke den som blodig biff eller roastbiff hvis den lukter og ser ut som den skal.

(Eller: Det er blank løgn. Jeg hadde så visst ikke nærmet meg et godt stykke kjøtt; jeg hadde latt Teomannen tilberede det, så klart.)


#24

Maya80 sa for siden:

Er litt forsiktig nå som jeg er gravid, men ellers hadde jeg spist den gjennomstekt


#25

Martis sa for siden:

Ifølge ferskvaresjefen der jeg jobbet under studiene blir biffen mørere jo nærmere utløpsdatoen den kommer, så den hadde jeg spist som ikke-gravid.


#26

Hannah sa for siden:

Jeg hadde spist uten tvil. Medium som jeg liker den. :ja:


#27

Left sa for siden:

Jeg hadde stekt den som medium blodig biff. Man ser fort/lukter om kjøttet er ok. Lukter det fint hadde jeg spist den uten å lure.


#28

krystallklart sa for siden:

Stemte nei, men jeg er overhysterisk og gravid da. :knegg:


#29

Benzo sa for siden:

Biffen blir bedre om den får ligge litt over holdbarhetsdato, Norge er rimelig strenge i forhold til en del andre land. Lukt og utseende er mer avgjørende for om biffen er god, enn dato. Vakumpakket kjøtt kan dog lukte litt med en gang, la det lufte seg et par minutter før du bestemmer deg for om kjøttet er dårlig eller ikke.


#30

Dixie Diner sa for siden:

Eh ja, selvsagt. Som Benzo over her sier så er Norge svært strenge på holdbarhetsdatoer og jeg ser ingen grunn til å se seg blind på datoen så lenge den ikke overskrider urimelig tid og kjøttet lukter og ser bra ut. Jeg bruker til og med kjøttdeig som er nesten en uke over datoen av og til, men jeg steker den jo veeeldig godt (og lukter på den osv før jeg bruker den).


#31

Toffskij sa for siden:

Jeg har hørt det Teo har hørt, og hadde glatt spist den på sedvanlig blodig vis om den besto nese- og øyekontrollen. :vampyr:


#32

Lenam sa for siden:

Jeg spiser ikke biff uansett jeg, men jeg har jobbet både i ferskvaredisk og på restaurant. Du kjenner om kjøttet er dårlig, og som flere har sagt over så blir faktiskt biffen bedre jo nærmere utløpsdatoen den kommer. Norge har såpass strenge regler at en kokkevenn av meg fra Spania var helt frustrert da han flyttet til Norge, for her blir aldri biffen mørnet lenge nok.



#34

Dixie Diner sa for siden:

Knallbra. :knegg: Og selvsagt helt riktig. Skjønner meg ikke på dette med å bli hysterisk når kjøttet er EN dag over datoen. Skulle tro man mente kjøttet hadde en slags innebygget device som gjorde at kjøttet råtnet i det sekundet datostemplingen gikk ut.


#35

Miss Norway sa for siden:

Veldig enig og da signerer jeg bare.

#36

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg er hysterisk på sånt, og hadde sikkert vært i tvil. Imidlertid hadde forstanden antakelig fortalt meg at det er helt trygt, bare jeg hadde tvilt lenge nok.


#37

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Spist den! Mewn jeg liker kjøtt gjennomstekt. Hadde også spist den om jeg var gravid!! Flere som har sagt viktige fakta om datostemplingsregler og Noreg her. Ingen grunn til å bli hysterisk!


#38

Carrera sa for siden:

Så lenge nesa mi hadde sagt at det var ok, så hadde jeg stekt den og spist den som hvilken som helst biff.


#39

Kanina sa for siden:

Og ang. øyekontrollen: fru Svigerkanin har lært opp Herr Kanin i at en grønn biff er helt trygt og desto mørere (altså, litt grønnskjær i kjøttet, ikke grønn pels, men biff mugner vel uansett ikke, sånn i tilfelle noen misforsto). Vi er bare blitt så vant til matsminke og strenge holdbarhetsdatoer her i landet.

#40

Kaija sa for siden:

De lett grønne biffene litt over holdbarhetsdato har jeg også hørt at skal være best. Har ikke testet det ut.


#41

Esme sa for siden:

Enig med Teo. En god luktesans er et bedre screeinginstrument enn datopakningen.


#42

Koma sa for siden:

Biffene ble fortært klokken 23.30 i går med råstekte poteter. Jeg spiste min halvveis liggende i en Fatboy med lillebror hengende i puppen. :o Min var nesten gjennomstekt, og samboers litt mer medium mot rå. De smakte helt utmerket, og la seg som en stein i magen før vi skulle sove (i hele to timer før neste stell/mating). Dog er alt som det skal i dag :)


#43

Hannah sa for siden:

Godt å høre at biffen var god. :)

Jeg må bare fortelle om min venninne som var i butikken og skulle handle biff for noen år siden. Hun plukker opp en pakke biff, ser på datostemplingen at det er to dager til den går ut for dato, og sier rimelig høylydt: "Oi, bare to dager til den går ut på dato. Jeg kan ikke kjøpe den, jeg kan jo risikere å bli matforgiftet." Jeg visste ikke om jeg skulle le eller grine av henne, og de i ferskvaredisken såg bare rart på henne.
Hun skulle bruke biffen samme dag altså.


#44

TheVoice sa for siden:

Biff blir jo liksom bedre når den mørner. Er det noe som godt kan taes etter datoen så må det være biff! ;)

Hadde det vært kjøttdeig derimot hadde jeg vært skeptisk :knegg:


#45

Maiken38 sa for siden:

Siste forbruks dag betyr ikke at det er over og ut med Ytrefilene din. Faktisk så er den bedre når den har fått mørnet godt så den ville jeg ha brukt uten å tenkt meg om. Lukter det vondt så ikke bruk den. Men den er nok helt grei å bruke.


#46

Maiken38 sa for siden:

Hadde det vært kylling hadde jeg derimot vært skeptisk :)


#47

Joika sa for siden:

Ville luktet på de, stekt de om de ikke stinket. Så ville jeg spist de.


#48

Avatar sa for siden:

Det er forskjell på "Best før" og "Siste forbruksdag" ...

Jeg hadde kasta den gamle kua. :nemlig:


#49

Avatar sa for siden:

Hvor lenge er matvaren holdbar? Tips en venn Utskriftsvennlig versjon Publisert: 25.06.2007
Sist oppdatert: 25.06.2007 - 10:32:07

Ferdigpakkede næringsmidler skal være merket med ”siste forbruksdag” eller ”best før + dato” Produktets holdbarhet vil avhenge av mange faktorer som hvordan, og av hva produktet er fremstilt og hvordan det er innpakket og oppbevart.

Dersom pakkegasser er brukt for å forlenge holdbarheten til et næringsmiddel, må produktet merkes med ”pakket i beskyttet atmosfære”.

”Siste forbruksdag....”
Lett bedervelige matvarer, som fersk fisk og kylling, kjøttfarse, innmat og rå pølse skal være merket med ”siste forbruksdag”. Siste forbruksdag er den siste dagen som disse næringsmidlene er beregnet til å inntas dersom produktet har blitt oppbevart riktig og emballasjen er uåpnet.

Etter teksten ”Siste forbruksdag” skal det stå dag, måned og årstall. I den rekkefølgen.

”Best før....”
Næringsmidler som er merket med ”best før + dato” skal være holdbare en tid etter oppgitt dato forutsatt at de er oppbevart på rett måte og emballasjen er uåpnet. Det er produsentens ansvar at produktene holder fullgod kvalitet.

Etter teksten ”Best før…” skal det stå dag, måned og årstall. I den rekkefølgen.

For næringsmidler med kortere holdbarhet enn tre måneder, holder det at det står dag og måned. For næringsmidler med holdbarhet over tre måneder er det tilstrekkelig å angi måned og år. Om holdbarheten er over 18 måneder er det bare krav om å oppgi årstall, for eksempel ”Best før utgangen av 2009”. Det betyr da at næringsmidlet er best før 31. desember 2009.

Innpakkingsdag og produksjonsdag
Det er ikke krav om å merke næringsmidler med for eksempel innpakningsdag eller produksjonsdag. Mange produsenter velger likevel å oppgi dette fordi forbrukere vil vite hvor fersk maten er.

Les mer detaljert beskrivelse av Holdbarhetsmerking


#50

LinKa sa for siden:

nei...


#51

Magica sa for siden:

Jeg hadde spist den som biff og det hadde nok vært nydelig godt! :D


#52

cindycindy sa for siden:

Jeg hadde ikke spist, men er ekstremt hysterisk på datoer.


#53

Ariel sa for siden:

Blir det ikke mørere jo lenger det ligger? :blånn:


#54

Skremmern sa for siden:

Jeg spiser aldri mat som har gått ut på dato.


#55

Azi sa for siden:

Kastet kua. Men nå har du spist så det spiller ingen rolle hva jeg synes og mener! :p


#56

Mauser sa for siden:

Hadde spist den denne uka også jeg.


#57

Nuta sa for siden:

Den hadde jeg spist ja.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.