Ja, 17. mai står for døra, og med den melder det seg et par spørsmål. Er 17. mai "obligatorisk"? Blir vi sett rart på hvis vi holder oss hjemme? Saken er den at vi har en 2. klassing, og ei som går siste året i barnehagen. Barnehagene feirer dagen før (16. mai) og 2. klassingen har ikke lyst til å gå i tog, og er opprørt ved tanken på at han "må på skolen" på en LØRDAG. I fjor tror jeg han opplevde det hele som rimelig kaotisk. Masse folk, og han var veldig redd for å ikke finne oss etter toget. Dessuten syntes han det var langt å gå, og slitsomt. Med andre ord, ikke en sånn god opplevelse, akkurat.
Begge barna har mest lyst til enten å være hjemme, eller dra til bestemor og bestefar. Vi voksne har et svært lunkent forhold til 17. mai, og hadde vel egentlig foretrukket en sløv dag på terrassen, med litt grillmat og flagg.
Men så er liksom spørsmålet - vil ungene "få høre det" etterpå hvis vi ikke deltar på 17. mai? Vi har jo ingen gyldig grunn, egentlig. Ikke er vi bortreist, ikke er vi innvandrere, ikke er vi syke. Akkurat nå står det for oss voksne som litt slitsomt å dra ungene med ut på 17. mai. Dvs, slitsomt er det jo uansett, på den dagen, men hva er vitsen når ungene selv ikke vil?
Det må da være helt greit å holde seg hjemme! Dere kan jo for sikkerhets skyld pynte med litt flagg og sløyfer, kanskje grille litt til middag.
Da jeg var barn gikk vi aldri i barnetoget, men vi dro ned til byen for å se på, og kjøpe ballong. Senere på dagen var vi kanskje med på aktiviteter på den lokale skolen, og vi grillet i hagen etterpå. Etterhvert ble det en dag da alle i familien var spredt for alle vinder, på hvert sitt arrangement rundt om kring hos venner eller i byen.
Vi har jo en 3-åring og en baby, ingen av dem har naturlig nok noe sterkt forhold til 17. mai ennå. Vi skal en tur til byen og kjøpe ballong, se på 17. mai-tog, spise pølse og is, og så skal vi sikkert gå i "lokal-toget" i bydelen.
I fjor så stakk vi av. Da gikk Christian i 3. klasse. Vi skulle i 40 årslag på Vestlandet så vi kjørte oppover på selve 17. mai dagen som var en torsdag i fjor. Han har ikke hørt noe om det. Vi ga beskjed til læreren da. Det har ikke vi heller. Hadde lyst til å stikke av i år også men vi får ikke gjort det allikvel.
Jeg husker min lærer på barneskolen ble skikkelig sint når jeg ymtet frempå at jeg kanskje ikke kom til å gå i toget og hun faktisk ikke kunne tvinge meg. Jeg syns det bør være opp til hver familie hvordan de feirer (eller ikke feirer) dagen. Her i Oslo er ikke barnetoget bare-bare, det er langt å gå, og ofte er det svært få voksne som får lov til å gå med, noe som kan kjennes ganske utrygt for mange av de litt mindre elevene. Derfor er det hvertfall veldig akseptert i vår omgangskrets og familie å delta på det man vil, uten at noen andre reagerer på det.
Selvfølgelig er det greit, man har da ingen plikt til å gå i toget på 17.mai. Om 2-klassingen kommer til å få «høre det» fra andre i klassen kommer vel an på hvordan den klassen er, og også hvordan 2.klassingen din er.
Eldstemann som går i 3 klasse skal ikke gå, men det er pga. diagnosen hans. Gjør meg ikke det spøtt siden jeg ikke liker kaoset i byen jeg heller.
De to yngste reiser inn å ser på toget med pappaen også går vi heller sammen i lokaltoget på ettermiddagen her. Syns tankegangen din høres helt greit ut. Syns ikke man skal tvinge unger som ikke vil.
Kos dere hjemme med god samvittighet! Var veldig enkelt da vi var barnløse iallefall, da tilbragte vi et par 17.mai-er med arbeidsklær og maling i håret :knegg:
Selvsagt! Vi feiret ikke en eneste 17.mai på "tradisjonelt" vis før vi fikk skolebarn. Typisk for oss var tur i marka på formiddag med sløyfe og flagg på vognen og hyggelige nikk til de få andre turgåerne vi møtte. På ettermiddagen alltid en eller annen vennesamling med barn, men uten leker og sånt. Bare mat og kos.
Nå får skolejenta bestemme, og hun vil gå i toget i byen og være på skolen på ettermiddagen. Så da "ofrer" vi oss. I år skal vi i tillegg være med på arrangere; det er fast takst at 2.klasseforeldrene gjør dette.
Klart dere kan holde dere hjemme! Fikk nesten lyst til det selv jeg nå....:jupp:
Her blir det full pakke. Lille luring skjønner ikke bæret av 17 mai enda, men vi skal hjem til slekta på landet og da må jo gullungen vises frem. Blir sikkert hyggelig det, holder meg hvertfall laaangt unna oslo sentrum.
Syns absolutt dere kan være hjemme eller dra på besøk til besteforeldre 17. mai.
Vi har tidligere møtt opp til barnetoget (hestejenta har gått. Arbeidskaren tror jeg gikk de to første årene). Etter det har vi dratt hjem og kosa oss i hagen. Arrangementet til skolen har vi deltatt på en gang. Det var stappfullt og utrivelig. Vi syns det er viktigere at vi som familie koser oss 17. mai, enn at vi skal være med på ting andre syns vi MÅ. Har hørt et par bemerkinger av og til, men de preller av "som vann på gåsa". Syns vi selv må få bestemme hvordan vi feirer 17. mai.
I år dropper vi barnetoget også, for hestejenta vil ikke gå i tog. Vi blir heller hjemme og pynter til besøk senere på dagen. Russetoget vil ungene se, så da drar vi til byen. Når det er ferdig drar vi hjem. Vi får da besøk avbesteforeldre og skal grille, spise is og bare kose oss.
Håper dere får den 17. mai som dere selv ønsker dere.
Det man må spørre seg om er vel hva man mener om hvordan dagen feires. Hvis man setter pris på den spesielle måten vi feirer nasjonaldagen her i landet, så synes jeg at man bør stille opp på feiringen.
Jeg synes for såvidt at bytur, tog og skolearrangement er ganske slitsomt, men jeg setter pris på at vi feirer dagen med barnetog, med å vise frem ungene våre og ikke militærparader. Siden jeg setter pris på nettopp dette så føler jeg at jeg og familien bør stille opp.
Svaret mitt er vel at jeg føler at 17. mai er obligatorisk for oss, men jeg registrerer ikke hvem andre som gjør eller ikke gjør det.
Og grunnen til at vi har en såpass spesiell feiring i Norge er at de aller fleste liker dette - og da burde det ikke være noe problem at noen få velger noe annet. Du formulerer det fint!
Her vi bor nå starter skolearrangementene veldig tidlig - og jeg savner de hyggelige 17. mai-frokostene vi hadde før vi fikk barn. Men - de kommer vel tilbake en eller annen gang de også...
Bra sagt. Slik er det i grunnen for meg og. Jeg bryr meg i grunnen lite om hva og hvordan andre gjør det.
Skoletoget (for hele byen) går kl 10, så er det arrangement på skolen kl 15. Så det går litt i ett, men synes vi får slappet av mellom skoletoget og det ved skolen, og dessuten varer det ved skolen ikke så altfor lenge, så vi har kvelden hjemme.
I fjor spiste vi hos en familie sammen med enda en familie, alle hører til hver sine skoler (jentene våre gikk i barnehagen sammen). Ungene hadde det så gøy sammen hjemme hos de at vi kuttet ut arrangementene på våre skoler. Og jeg brydde meg ikke om hva andre tenkte. tror ikke de tenkte så mye på det...
Hei sønnen min og jeg er engelske og vi har ingen kulturelle følelser for 17. Mai men skolen har sagt at det er obligatorisk å delta, er det lov å si at det er obligatorisk?
Jeg har hørt flere si at oppmøte på skolen 17. mai er obligatorisk. Er det noe skolene overdriver / lyver om for å få folk til å stille, eller har de funnet noen hjemmel for det noe sted?
Dere må jo bare gjøre som dere vil. Samtidig er det vel ikke noen tvil om at sønnens holdninger kan være et utslag av miljø!?! :ja:
Det er ikke noen hjemmel for at man skal stille 17. Mai. Men når lærerne stiller på sin egen fritid for andres unger er det jo kjipt når de selvsamme bryter ut. Så er de vel redd for at barn ikke skal få med seg 17. Mai pga foreldrene, kanskje.
Jeg og mine venner har alltid feiret skikkelig 17. Mai, det var en æressak å kunne gå på byn 16. Og stille til 17.maifrokost kl. 8 med varme hattings rundstykker og hornmusikk på cd ( og det var en kompis som var hardest på festing som var mest opptatt av at det skulle være skikkelig). Så var det barnetog, øl på kafe, russetog - og et lite hvileskjær før det var ut på byn igjen.
Så mine barn har vært med på full rulle siden de ble født, og det blir det i år også. Hipphipp!!
Nei, selvsagt ikke. Men på noen skoler har de faste klasser/klassetrinn som står for selve arrangementet på skolen (salg av pølser og kaker, tombola, lykkehjul, stafetter etc) og da vet jeg at mange skoler gjør et nummer av at det er tilnærmet obligatorisk å stille opp det året man er arrangør - rett og slett for at det skal være nok folk på plass til å gjøre jobbene. De årene man IKKE er arrangør står man helt fritt til å gjøre hva man vil denne dagen.
Men det er ikke obligatorisk, altså. Man har ingen sanksjonsmuligheter, ingen straff. Det bygger kun på solidaritet og sense of obligation.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.