Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dette er kjempebra for oss som ikke kan få barn på normal måte (Aftenposten)


#2

Magica sa for siden:

Bra! :)


#3

kisha sa for siden:

Det er et fint fremskritt.


#4

Tinka sa for siden:

Det er godt at det endelig ser ut som om det skjer noe på denne fronten.

Men det er klart at det må være kriterier for å få lov til å bruke den teknikken synes jeg.

Da må de kunne få luket vekk de som vil ha barn bare for å få riktigt kjønn som et eksempel.


#5

Inagh sa for siden:

Jeg syns det er veldig godt at man endelig kan hjelpe par som av diverse årsaker ikke bør/våger få barn via "naturmetoden" -
som f.eks. ved høy risiko for arvelige og/eller dødlige sykdommer.

Men, som Tinka nevner over her, håper jeg dette kun vil bli brukt i medisinsk øyemed - og ikke, som Tinka sier, til å luke ut "feil" kjønn.

Jeg ser også et visst etisk problem ved at man kanskje etterhvert vil begynne å luke bort barn som kan arve funksjonshemminger.
Er det slik at vi streber mot et samfunn hvor alle skal være funksjonsfriske?

Så - det bør være en teknologi brukt med høy etikk...


#6

Jessica sa for siden:

Viktig det Tinka sier her.

Men kjempeflott at dette går an. Verden går framover....


#7

MsM sa for siden:

Ja, kjempeflott!!!!
Men det må vurderes nøye i hvert enkelt tilfelle med tanke på etikken, ja.


#8

Blondie sa for siden:

Dette er et viktig skritt i riktig retning ja, men jeg er også enig i at man må bruke dette med varsomhet.
For oss personlig hjelper ikke dette, for ingen vet hva hvilken feil de skal se etter. :(


#9

Tinka sa for siden:

:klem:


#10

Polyanna sa for siden:

Jeg ser godt fordelene for lidende enkeltmennesker, men grøsser over mulighetene dette gir oss. Denne setningen fra foreldrene fikk et til å gå kaldt nedover ryggen min:

Jeg skjønner at det beste for en FAMILIE er å få et friskt barn. Men er det det beste for MENNESKEHETEN at vi unngår barn med funksjonshemninger?


#11

Tinka sa for siden:

[quote=Polyanna;104973
Jeg skjønner at det beste for en FAMILIE er å få et friskt barn. Men er det det beste for MENNESKEHETEN at vi unngår barn med funksjonshemninger?[/quote]

Mange med alvorlige arvelige lidelser får ikke IVF i Norge men de kan søke dipsensasjon fra bioteknologiloven her i Norge og få hjelp i utlandet til å få et friskt barn.


#12

Blondie sa for siden:

Her er jeg veldig, veldig enig med deg Polyanna.
Det er en teknologi man må passe seg for at ikke blir utnyttet.
Personlig er jeg jo dypt inne i dette, men har gått mange nok runder med meg selv til å vite at hvis vår type gen-feil ikke hadde ført til dødsfall i det første leveåret, så ville jeg ikke testet embroyene.
Uttalelsen fra den moren er direkte forkastelig og jeg håper i det lengste at hun har blitt grovt feilsitert.


#13

Tallulah sa for siden:

Akkurat når det kommer til Cystisk Fibrose så skjønner jeg henne. Det er en så horribel sykdom, man er dømt til et liv i enorm smerte, og en tidlig smertefull død. Så om man forhindrer barn i å både få sykdommen eller være bærere av den, så syns jeg det er bra for menneskeheten.

Allikevel er jeg skeptisk til det her. Jeg skjønner at for foreldre som er bærere av slike sykdommer er det en enorm fordel, men jeg syns kanskje man bør fokusere mer på andre måter å få barn på enn å nødvendigvis føde dem selv i slike tilfeller. Men det er egentlig en helt annen diskusjon. Ikke meningen å spore av.

Jeg greier ikke helt å bli enig med meg selv om hva jeg syns.


#14

Tinka sa for siden:

Handikappede får ikke adoptere barn.


#15

Polyanna sa for siden:

Men man trenger da ikke være handikappet for å være en bærer av sykdommen? :???:


#16

Tallulah sa for siden:

Man er ikke handicappet om man er bærer av genet som fører til f. eks. cystisk fibrose.

Her snakker man jo hovedsaklig om folk som ikke er handicappede selv, men som har stor sjans for å få handicappede barn.


#17

Polyanna sa for siden:

Jeg er ikke sikker på om jeg skjønner sammenhengen mellom det du quotet og det du svarte?


#18

Tinka sa for siden:

Det jeg mener er at de som har alvorlige arvelige sykdommer kan søke disp og få IVF med forskning på de befruktede eggene før de blir tilbake ført i livmoren, da blir de eggene som er bærere sortert ut.

Man er ikke handikkapped selv om man er bærer av genet men det finnes mange med forskjellige sykdommer som ønsker seg barn.

Det finnes mange forskjellige sykdommer man kan være bærere av og de kan i noen tilfeller få disp og få IVF med forskning på de befruktede eggene i utlandet.

Men denne saken gjelder et par som er bærere men jeg tenkte hakket lengre på de som har alvorlige arvelige sykdommer og som ønsker seg barn.


#19

Polyanna sa for siden:

Jeg vet at det kan søkes dispensasjon. Mehmet-saken som eksempel. Den endte jo uansett tragisk, og de som sørget for dispenasjonen den gangen angret vel, etter det jeg har hørt.


#20

Tinka sa for siden:

Dette gjelder jo bare de som har alvorlig arvelig sykdom som det ikke finnes kurativ behandling for i Norge ihvertfall.

Det er strenge kriterier for å kunne få lov til å få dispensasjon fra bioteknologiloven her i Norge og da kunne få dette utført i utlandet.

På denne måten så kan allerede hardt prøvede familier få et barn uten den arvelige sykdommen noe jeg synes er et godt fremskritt.

Synes det er fint jeg at man kan forske på befruktede egg og kaste de som har sykdommen i seg.

Men er ikke åpen for at dette skal bli for alle og enhver men under samme strenge kriterier som i dag her i Norge.


#21

Polyanna sa for siden:

En ting jeg lurer på: Hvor godt dokumentert er eventuelle seneffekter av å ta ut en celle av et befruktet egg så tidlige? De tar vel ut en av cellene mens det bare finnes 4 eller 8 celler, gjør de ikke? Dette har jeg jo overhodet ikke greie på, men det virker så sinnsvakt å fjerne en fjerdedel av hele embryoet, hvis dere forstår. Det var det første som slo meg da Mehmets lille, spesiallagede søsken døde i mors liv, ganske sent.

Men, som sagt, dette vet jeg lite om. Det er derfor jeg spør.


#22

Tinka sa for siden:

PGD - Preimplantatorisk genetisk diagnostik
innebär att två celler plockas ut från ett embryo för att man ska analysera en känd genetisk avvikelse som hittats i familjen. I övrigt förfarande som vid IVF.

Men hva de evt vet om senere ang det barnet vel det fant jeg ikke ut.

Fant noe mere på: www.villhabarn.com/fragado6.html

Fråga 4: Finns det någon möjlighet att bestämma barnets kön då man gör IVF. Finns det någon klinik i Sverige eller utomlands som utför detta?
Svar: Det finns möjligheter att i förväg bestämma kön i samband med IVF behandling, men metoden är komplicerad och metoderna ska användas enbart när medicinska skäl till könsbestämning finns, t.ex. vid risk för allvarlig sjukdom som är bundet till barnets kön.
Metoden innebär att man först separerar X-spermier och Y-spermier. De separerade spermierna används sedan vid befruktningen. Då det befruktade ägget delat sig, och innan det ska införas i livmodern, plockas en eller flera celler bort för analys (embryobiopsi och PGD = preimplantatorisk diagnostik). Cellerna analyseras med avseende på DNA-innehåll och kön innan de återförs till kvinnan. I vår kultur är det inte accepterat att föräldrarna väljer kön på barnet av annat än medicinska skäl, och metoden ska därför användas enbart efter genetisk rådgivning. I Sverige får embryobiopsi endast utföras om risk för nedärvning av allvarlig medicinsk sjukdom finns.

Så da er det jo samme metoden de bruker for å unngå arvelig sykdom.


#23

TBM sa for siden:

???


#24

Tinka sa for siden:

Denne forskningen det er snakk om her kan gjelde flere grupper mennesker og de handikappede får ikke adoptere med tanke på andre måter å få barn på enn føde de selv.

Derfor den kommentaren fra meg.


#25

Jr. sa for siden:

Dette har jeg ikke fått med meg. Hvordan gikk det. Sist jeg hørte så synes jeg det virket som om alt så lovende ut.


#26

Mams sa for siden:

Tar jeg ikke helt feil mistet hun barnet ganske langt ute i svangerskapet.
Men tviler på at det har noe med at barnet ble "laget" for å kunne redde broren jeg da.


#27

Koma sa for siden:

Det skal i teorien ikke være noe galt å ta ut en eller to celler av ett befruktet egg på dette stadiet . Alle cellene er fortsatt helt like. Cellene vil bare fortsette å dele seg videre, frem til de begynner å spesialisere seg kort tid etter.

Når det gjelder seneffekter er det vel meg bekjent ingen dokumenterte. Såvidt jeg vet følger embryoer som har blitt utsatt for PGD de samme statistikkene som ICSI-embryoer mtp. misdannelser etc.
De første PGD-barna har vel ennå ikke nådd konfirmasjonsalder?


#28

Koma sa for siden:

Jeg kaster ut en ny problemstilling i diskusjonen;)

Er det bare de som har bevist arvelige sykdommer i familien som burde få tilbud om PGD?

Hva med de som har hatt unormalt mange spontanaborter og ikke har fått barn?

Hva med de som har hatt mange mislykkede IVF-forsøk og ikke har fått barn?


#29

nolo sa for siden:

Jeg vet om rullestolbrukere som har fått adoptere i alle fall. Du blir vurdert som par ut i fra total omsorgsevne.


#30

NONpetit sa for siden:

Så spennende diskusjon!
Jeg er selv bærer av en moderat alvorlig sykdom, som sønnen vår har, men den er ikke lokalisert i genene, derfor har ikke vi noen nytte av preimplantasjonsdiagnostikk.

MEN i dag leverte jeg en etikkoppgave på universitetet, der jeg skrev om dette temaet, og har litt lyst å dra fram noen av mine poenger i oppgaven.

Først og fremst, de tilfellene som det er lov å benytte preimplantasjonsdiagnostikk (PID) i norge i dag, er hvis foreldre er bærer av alvorlig kjønnsbunden sykdom uten behandlingsmuligheter. Alle andre må i utgangspunktet reise utenlands og dekke all behandling selv.

Faktum er at mange av de sykdommene man kan velge bort fra embyro, også kan finnes med vanlig fosterdiagnostikk som tilbys alle kvinner over 38, kvinner med arvelige sykdommer, kvinner som har fått syke barn osv. Det er i praksis full anledning til å abortere foster med alvorlig sykdom frem til uke 18. HVORFOR er det lov, å la folk gjennomgå den psykiske påkjenningen å ikke vite før 3-4 måneder ut i svangerskapet, pluss et medisinsk inngrep på et foster bare 4 uker før mulig overlevelse. Samtidig som det ikke er lov velge bort det syke fosteret på et stadie der det ikke har noen menneskelig form, følelse av smerte (det diskuteres enda) og ingen personstatus? Hva er den store forskjellen?

Sorteringssamfunn har vi allerede, og det er ikke noen spesiell grunn til at sorteringen skal bli større med å tillate PID, prosessen blir bare mindre opprørende for de involverte. Mange sier at tillater man først å velge bort alvorlig syke foster, kan tendensen utvikle seg og tilslutt velger man bort kjønn. Derfor er det viktig at det spesifiseres en relevant grense mellom alvorlig sykdom og ikke alvorlig sykdom.

Trenger jeg si jeg er veldig spent på resultatet av den forventede oppmykningen i bioteknologiloven i høst?;)


#31

Tinka sa for siden:

www.klagenemnda.no/

Her finnes det litt om dette emnet dvs de som kan få hjelp i utlandet og det er ikke bare de som har kjønnsbunden sykdom som kan få hjelp og få det dekket.

Der kan man lese om de som har fått innvilget behandlingen i utlandet PGD gjøres ikke i Norge så derfor må man søke dipensasjon fra bioteknologiloven.


#32

Blondie sa for siden:

Søsteren til Mehmet ble født død i uke 22, tror jeg det var. :(


#33

Inagh sa for siden:

Det er en film som heter "Gattaca"... den gir en litt å tenke på nettopp dette rundt designbabyer...
www.rottentomatoes.com/m/gattaca/[url="http://img.photobucket.com/albums/v682/Inagh/toucan2.gif"][/url]


#34

Sitron sa for siden:

Gattaca er knallbra.


#35

Elisabet sa for siden:

Jeg synes det er flott jeg om det blir godkjent i Norge å utføre "sortering". Selvfølgelig med visse kriterier og med måte, men har selv en søster og mann som er bærer av arvelig sykdom. De har 50% sjanse for å få en sykt barn som dør i ung alder. Har babyen sykdommen når han blir født så blir de ikke 1 år engang. :( Helt tragisk og jeg har sett hva den sykdommen gjør med en familie. Forstår god at de ikke tørr få flere barn, og med en sånn mulighet så kan det være mulig allikevel.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.