Som noen kanskje har fått med seg så nærmer 17. mai seg med stormskritt. Det er jammen ikke enkelt å være bunadsansvarlig i heimen når ens egen mor befinner seg mange mil unna. Så da får jeg søke hjelp her da.
Det gjelder altså sølvet til bunaden. Jeg har fått nytt konebelte til bunaden min, og jeg ser at de sølvdingsene er blankere enn resten av sølvet mitt. Det andre sølvet er 15 år gammelt, og har såvidt meg bekjent aldri vært pusset. Skal det pusses? I så tilfelle, hva bruker jeg? Det er veldig fint hvis det selges på Rimi, for jeg tror ikke jeg rekker gullsmedbutikken nå før det stenger. Og dette bør fikses i kveld. Noen som kan hjelpe?
Jeg mener helt ærlig at ingen vil legge merke til at beltet og resten av sølvet er forskjellig. Jeg ville heller ikke pusset det selv, men tatt det inn til en gullsmed for å få det renset over helgen. Søljer er så detaljerte og snirklete at det er vanskelig å få de rene, og jeg tror faktisk sølvpuss bare vil sette seg i detaljene. Hva med å pusse over de med en ren myk klut nå?
Skal jeg bare ta en myk klut, ikke noe pussemiddel? Kan jeg bruke mikrofiberklut, mon tro?
Hvis jeg leverer inn til rens så blir det jo ikke ferdig til 17. mai. Og da er det vel blitt mørkt igjen til neste år, er det ikke?
Det finnes ikke noe man kan ha i vannet da, og så bare legge sølvet oppi vannet? Da setter det seg vel ikke noe fast? Jeg mener å huske et eller annet brett fra tv-shop som var magisk. Finnes slike ting fortsatt?
Jeg pusser når det rengs, les ikke ofte, og min bunad er nå 26 år.
Tror muligens jeg har pusset et par ganger.
Har to søljer,sølvbelte,mansjettknapper,veske , sølvhekte på cape og sølvsnor i vesten.
Men, jeg pakker og oppbevarer det i plast,sånn type krympeplast som jeg bruker på kjøkkenet. (husker ikke akkurat hva det heter)
Syntes rett og slett det ikke trenger store pussen.
Det eneste som jeg ser ikke er så nypusset og blankt er de hektene på vesken som jeg trer sølvsnoren gjennom.De er sydd fast og derfor litt vanskelig å pusse.
Har brukt god gammeldags sølvpuss og q-tips.
Fort og greit gjort.
Pusser over med en bit mykt bomullstoff.
Da labber jeg avsted til Rimi og ser hva de har. Så får jeg se hva jeg får til. Jeg tror uansett jeg skal gjøre som Palmen sier og levere sølvet til en gullsmed for ordentlig rens. Men det får bli etter lørdag.
Jeg pusser jentenes bunadsølv på samme måte som jeg gjør med andre sølvsmykker: Varmt vann med zalo og salmiakk.
Jeg lar det ligge en stund, gnir lett over og skyller med rennende vann. Det blir garantert skinnende blankt. Rådet fikk jeg av mormoren min for mange år siden.
Problemet med å legge det i vann med en slik plate ( så vidt jeg vet funker aluminiumsfolie og salt også. Eller var det en ingrediens til, mon tro?) er at da blir det også blankt der hvor sølvet er oksydert med vilje.
Jeg har vært så lat at jeg har levert sølvet til en kombinert puss og fiks på gullsmeden på hjørnet ved McDonalds på Majorstua. Det faller alltid av en eller annen dings.
Ta en ekstra titt, og tell ripene ... :blunke:
Tannkremen sliper sølvet, eller hva det nå er du pusser. Dessuten blir det et belegg etterpå, som gjør at i hvert fall sølv, blir mye fortere stygt.
Mim; Det var godt du minte meg på. Jeg knakk den ene søljen i fjor. Det er sånn sikkerhetsnålfeste-ding. I sølv. For det tåler jo mye. :himle:
Denne problemstillingen har gnaget hos meg hver mai de siste 16 årene, uten at tanker har blitt satt ut i handling. Men før i år var jeg "grei" og lånte sølvet bort til en slektning jeg vet er en skikkelig perfeksjonist, vel vitende om at sølvet kom til å komme tilbake like skinnende som da det ble laget. Og det ble det. :fornøyd:
Jeg har brukt et middel kjøpt hos gullsmed, som det følges svamp med. Har funket som bare det. Du har ikke oksydert sølv på det andre på bunaden og lyst sølv på konebeltet da;). Vel lykke til med pussingen....
Jeg har nettopp pusset sølvet på konebeltet, og måtte kjøpe en ekstra støle, har også fått svigermor til å sy den ut. Jeg er med andre ord blitt feit. Har ikke brukr bunaden min på 6-7år, siden den har vært for trang. de to neste dagene så må jeg se om jeg klarer å stryke bunadsskorten. Hmm kanskje jeg skal ringe min mor istedenfor å høre :plystre.
Siden alt bunadsølvet mitt, bortsett fra sølvbelte, er oksydert trøster jeg meg med at sølvet SKAL være svart og ikke blankt.
Alt blir forøvrig oppbevart i plastposer, så det er faktisk slik det skal være. Bortsett fra halssøljen. Den ble levert til sølvsmed for å repareres og kom tilbake skinnende blank. Og det skal den jo slettes ikke være. :mad:
Nå har jeg brukt et eller annet skvip jeg fant på RIMI ("oppfunnet av en gullsmed" - nææ?) og en flanellsklut. (Det var det jeg hadde tilgjengelig som var mykt.) Det ble sånn passe blankt. Søljene gav jeg opp, det var så mange smådingser der. Men mansjettknapper, veskesølvet, sølvet til sjalet og noen slike småtterier fikk seg en runde. Kluten ble svart, og fingrene mine likeså. Så da har det nok blitt litt bedre. Men ja, til neste år blir det levert inn til ordentlig rens. Jeg renset også søljen til guttungen. Den er 55 år gammel, og virkelig vakker. Den var koselig å sitte å pusse på.
I morgen er det stryking av skjorte til meg og minsten. Det blir vel en ny tråd da ja. :rolleyes:
Å nei. Jeg har glemt av at dette må gjøres før 17. mai :gaah:
Jeg har sølvknapper og hemper som er sydd fast i bunaden - det evige problemet er hvordan jeg skal få de blanke uten å få sølvpussemiddel på stoffet. Særlig hempene som man ikke kan snike papir under mens man pusser. De er sydd fast på alle kanter. Må de virkelig klippes av og syes på igjen?
Bomullspads og papir innunder, duger heldigvis på min bunad (Nordland). De fordømrade hektene blir jo svart bare man tenker på dem. :himle:
Jeg har dog pusset med q-tips. :dåne:
Jeg leverte mitt bunadssølv til ordentlig rens hos gullsmed for 4 år siden, og det er like blankt og fint!! Oppbevaring i tette pastposer er cluet sa gullsmeden. Sånne små ziplock-poser.
Jeg anbefaler deg å teste mitt råd. Hell varmt vann i et glass. Ha oppi en dæsj med zalo og en dæsj med salmiakk. Legg sølvet i blandingen og la det ligge en stund. Skyll med rent vann. Det er null klin og det virker faktisk.
Jeg har hatt bunad siden 2001 og har fremdeles ikke hatt behov for å pusse sølv. Alt sølv er pakket inn i trange og tette plastposer.
Ellers er jeg imponert over at du er ute i god tid. Pusse sølvet onsdag og stryke skjorte torsdag? Hva i all verden har du tenkt å gjøre på fredag kveld og/eller lørdag morgen?
Tidlig ute? Å nei du. Her er det snakk om kvelder som må brukes til å bake kaker til barnehagefesten, rydde huset til 17. mai-feiring, stryking av flagg, orging av mat og vin, ut å handle søttendemaisløyfe til barnehagetoget, i tillegg til at jeg har en søt liten deadline på jobb på mandag. Jeg har dårlig tid. Med andre ord: Alt er som normalt.
Alle kan hvis man vil, men hvis noen andre gladelig påtar seg kjedelige arbeidsoppgaver så er det ingen grunn til ikke å bli sittende i sofaen. Som f.eks. når det gjelder vindusvask. :utspekulert: (Det er den samme mekanismen som når individer "ikke kan vaske klær" - når det er andre som tar eierskap over klesvasken så er det bare å lene seg tilbake. Selvfølgelig kan alle vaske klær - eller i det minste lære seg å vaske klær. Noe annet må jo bety en utviklingshemming i sentrale senter i hjernen.)
Du sier noe. Det er jo ikke akkurat vanskelige ting. Kjedelig, det er jeg enig i, men ikke vanskelig. Ungene mine kan stryke (mannen også), de vet hvordan sølv skal pusses, hvordan hus vaskes, kaker bakes og får tips og råd når det er naturlig.
Det må være noen mødre som har gjort barna sine en bjørnetjeneste her. Og nei, jeg sier ikke at mødrene deres er dårlige mødre.
Jamen herligtro, det er jo ikke det at det er helt umulig å stryke skjorter eller noe sånt. Jeg får det til, jeg også. Men har mora mi lyst til å gjøre det for meg, så er jo jeg veldig glad for det!
Jeg kan virkelig ikke skjønne hvorfor sølvsmeder mener at metoden med aliminumsfolie og salt/natron/bakepulver skader sølvet. Kjemisk sett høres det ut som den beste måten.
Det som skjer når sølv blir svart er at de øverste sølvatomene reagerer med svovel i lufta. Svovelsulfidet som dannes er svart. Vanlige pussemidler fjerner svovelsulfidet, og dermed litt av smykket hver gang man pusser. Hvis man legger sølvet i saltvann med kontakt med aliminum vil svovelet heller reagere med aluminiumen, svovelsulfidet dannes tilbake til svovel og sølv, og smykket er like pent.
gajamor: Som i hvert fall Glitter nevner så er den metoden ikke den beste med tanke på at f.eks. bunadssølv har områder som er dekorativt oksiderte - dvs. den metoden fjerner all oksidasjon - også det som skal være oksidert.
Outsourcing, Nabojenta. For ikke å glemme teorien om komparative fortrinn. Jeg mener, hvem kan vel legge opp en bukse selv i våre dager? Om kun få år vil flaggstryking og bunadsklargjøring være en tjeneste vi får kjøpt på en sjappe a la skomakerbutikken.
Stalltips fra min mamma: Å stryke bunadsskjorta en uke (helst) før du skal bruke den gjør at strykinga "setter" seg, og den krøller ikke så fort når du tar den i bruk.
Jeg synes selv jeg merker forskjell på det jeg kaller nødstryk samme dagen, og om den har hengt i noen dager (sjelden jeg får det til å bli en hel uke nemlig)...
Mitt bunadsølv skinner i år. :D Kjøpte flytende sølvpuss hos gullsmeden, hadde sølvet oppi i noen sekunder, og vips! Så enkelt og alt sølvet ferdig på et kvarter.
Najade: Da får det med skjorta testes ut i år, for den ble strøket for ei uke siden. :jupp:
fastslå at bunadsølv kan klare seg uten puss selv om det trengs
gå ned 5 kg for å få plass inne i bunaden - som har krympet igjen
Antatt situasjon 17. mai:
Storesøster og Embs vaser rundt i relativt rene, nystrøkne men likevel krøllete bunadskjorter
Storesøster og lillesøster stikker ut øynene på hverandre med gjenfunnede, skrukkete flagg
Embs ser ut som en stappet pølse i en bunad som er tre nr for liten, men lar ikke dette faktum stoppe overdreven isspising
Bunadsølvet til Embs er upusset, men ingen legger merke til det siden de er blendet av den krøllete skjorten og den altfor trange bunaden.
Og så var det været: Ser jammen ut som om det blir regn og 8-9 grader. Jada gitt. :snill:
Ække så nøye på det...
Pusser ikke bare sølv på den måten - annet stæsj av smykker det ikke er så farlig med. Fint med en quick-fix.
Nabojenta - jeg er ikke så sikker på at vi skal ha som mål å beheske ALT tidligere generasjoners mødre behersket SAMT alt vår nye genersasjons mødre skal beherske, altså.
Gnikker på sølv om det trengs, og stryker da det som strykes må av bunadsskjorter, men om det ikke blir like bra som når mor, eller for ikke å snakke om mormor, gjør det, bekymrer meg lite.
Jeg mener at om man først skal ha bunad, så forplikter det å ta vare på både den og sølvet. Og jeg mener man bør ha såpass respekt for flagget vårt, at man lar være å vifte med et krøllete et.
Du tror ikke det bare handler om at de ikke får solgt noe av alle de dyre sølvpussremediene de har da hvis aluminiumsfolie og salt gjør jobben enklere og billigere? :humre: Det mistenker jeg nemlig.
Nei, for den gjør ikke jobben enklere og billigere. Du kan jo selv prøve å putte et smykke med oksidering som skal være der oppi en blanding som tar bort all oksidering, og se hva som skjer. Du ødelegger nemlig smykket, og må gå til en gullsmed å få det oksidert på nytt.
Mamma har et fancy dampstrykejern på størrelse med en middels traktor.
Det tar 2 sekunder å stryke bunadsskjorte. Skal jeg gjøre det selv tar det laaang tid.