Jeg skal ha med boller til 17.mai-utsalget på skolen imorgen. Og de må selvsagt være nystekte og ferske. Men hvordan i all verden kan man styre, kontrollere og planlegge hevende gjærdeig?
Vi skal først på skolen kl. 08. Bitteliten tur hjem; så se på/hente storesøster i sentrum, til ca kl. 12. Mulig arrangement kl. 14 (men utgår trolig) og så stille på skolen kl. 1630 med ferdige boller.
Vanligvis forhever jeg deigen på varmekabelgulv på badet, ca 1 time. Elter den ned, baker ut og etterhever 30-45 min før steking. Men det er litt risikabelt å begynne å bake i ett-tiden når alt skal være ferdig kl. 1615 vel?
Noen tips? Kan man skippe noe, eller går det an å forsinke heveprosessen? Eller gjør det ikke noe om deigen hever i timesvis og går over alle sine bredder?
Jeg bruker bare å etterheve bollene den tida det tar å varme steikeovnen (slår den på idet første brett er fullt). Det går helt fint; jeg får mye skryt for bollene mine, som er svært luftige. Så der kan du kanskje spare inn opp til 30 minutter.
Jeg bruker rimelig høy temperatur på væsken (45 grader - bruker alltid tørrgjær) og blander alt (inkl. tørrgjær) unntatt mel i den varme væsken FØR mel tilsettes - dette setter fart på gjæren slik at du har kontroll på at deigen etter all sannsynlighet vil bli dobbel størrelse i god tid før det har gått 1 time.
Du må ikke etterheve så lenge, nei. En liten stund holder. :nemlig:
Og det er ikke bra å la dem heve over alle evne, for da er det ikke sikkert resultatet blir så veldig bra.
(Jeg tar deler av vannet, 40-grader-ish, gjæren og en dæsj sukker i et glass med lokk og rister det. Det får superfart på gjæret og det hever som bare det.)
Jeg baker dagen før (eller flere dager før), fryser de også varmer jeg de forsiktig i ovnen rett før de skal serveres. Da blir de helt som nybakte. Men spørs om du orker å begynne med det nå så seint da..
Jeg synes du hever deigen lenge jeg. Jeg forhever 30-40 minutt også etterhever jeg 15-30 minutt alt ettersom. Jeg synes deigen hever en del fortere om jeg tar mindre mel i. Blir jo litt mer klissete da, men da bruker jeg bare litt mer mel når jeg triller ut bollene. Du får dessuten den bonusen at bollene da blir lette og luftige. Jeg pleier også å sette plata med de ferdige uttrillede bollene varmt (jeg setter oppå komfyren, men det er nå gitt at du ikke har innbygget komfyr da..).
Ja, når jeg tenker meg om bruker jeg nok ikke å forheve en time heller. 40 minutter maks, tenker jeg. Og jeg bruker veldig klissete deig under forhevinga, faktisk sånn at jeg fortsatt kan røre i den med ei hullsleiv uten at det er tungt.
Jeg ville startet deigen i kveld. Bittelitt gjær, og kald væske. Hvis den har hevet veldig mye i morgen tidlig, slå den ned og sett den kjølig. Bak ut om ettermiddagen.
Jeg har brukt bollebaking som unnskyldning til å ikke kunne være med omtrent noen ting i dag. Fungerte som bare rakkern det! :knegg:
Men har brukt noen tips likevel og "jumpstartet" gjæringen med varmere vann/ristemetoden. Og det var supereffektivt, den var dobbet så stor etter 30 min. Vanligvis har det tatt over en time.