Jeg baker ikke ofte kake; men igår skjedde det igjen, jeg har en fin og høy ferdigstekt kake, men etter at den har kjølet seg ned, blir den lavere i midten enn ellers, sammensunket.
Det var vaniljekaka tli barbala jeg laget igår (smakte kjempegodt :digger:), og det har skjedd før som regel med sjokolade og eplekaker jeg har bakt.
Hvordan unngår man det? Eller "er det bare sånn"?
For meg høres det ut som om kakene ikke er ferdigstekt i midten. Det er den mest vanlige grunnen til å falle sammen. Hvis du vet at de er helt ferdige, er en annen løsning å la kaken stå i bakeovnen, med døra på gløtt, etter at du har slått av varmen. Så vil kaken få en mindre dramatisk avkjøling.
For lite mel, eller for kort steketid. Min erfaring på tunge kaker er at man ofte må la de stå litt lenger enn anbefalt. Ikke ha opp døren og kikk på kaken før steketid er oppnådd. Sjekk med pinne i midten om kaken er stekt.
Slipp formen med den nystekte kaken i gulvet. Da blir den i allefall jevnt over flatere. :jupp: Et skikkelig "dunk" skal til!
Tips jeg fikk fra en kokk..
Nei, det må man faktisk bare gamble på når det gjelder kaker som sukkerbrød, suffleer og andre ting som ramler sammen for et godt ord. Sjokolade- og gulrotkaker og andre "hardføre" kaker kan man selvsagt stikke i.
Tusen takk for ideer :jupp:.
Noterer ned både at det hverfall ikke skal være for lite mel, og at det er nøye at kaken er ferdigstekt. Jeg har bare tatt ut når tiden har vært ferdig, uten å stikke. Enda en bra ide :)
For dere som ikke tør bruke bakepinne, så kan man trykke ned forsiktig på kakeoverflaten. Springer den tilbake, er kaken ferdig. Nå lager jeg sjeldent sukkerbunn, men jeg har ennå ikke møtt en kake som ikke må stekes betydelig lenger enn det som står i oppskriften.
Jammen da må du jo dele:eek: For nå står et stk sukkerbrød i ovnen, i langpanne og jeg skal lage verdens deiligste marsipankake... Og har absolutt ikke "råd" til at den faller sammen, for jeg synes det var litt lite røre til formen...
Jeg pleier alltid å snu formen opp ned på rist med en gang jeg tar den ut av ovnen, og lar den stå der til den blir kald, det er alltid suksess og kaka blir høy og fin og kan lett deles i tre deler! :)
Jeg bruker oppskrift uten potetmel da, mulig den blir for "tung" dersom det er brukt potetmel i røren?
Det falt ikke sammen:tilber: Men ble litt det skjeve tårn i Piza, men det skjuler jeg med krem og marsipanlokk tenker jeg...kan skjære litt av den også. Jeg vendte melet inni røren med slikkepott, etter å ha pisket eggedosis i et kvarter og så stekte til jeg kjente på kaken med fingeren at den var fast...Alltid litt skrekk for tørre kaker og steker gjerne litt kortere enn lengre, men skal prøve annerledes nå.
Vaniljekake i ovnen for øyeblikket, ha is i magen og steke LITT lenger den også, for den kan ikke bli rå....