Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan unngå at kake faller sammen etter steking?

#1

bønna sa for siden:

Jeg baker ikke ofte kake; men igår skjedde det igjen, jeg har en fin og høy ferdigstekt kake, men etter at den har kjølet seg ned, blir den lavere i midten enn ellers, sammensunket.
Det var vaniljekaka tli barbala jeg laget igår (smakte kjempegodt :digger:), og det har skjedd før som regel med sjokolade og eplekaker jeg har bakt.
Hvordan unngår man det? Eller "er det bare sånn"?


#2

kisha sa for siden:

Sukkerbrød bruker jeg å snu opp ned på ei rist til avkjøling for at den skal holde seg. Det går ikke med tropisk armoa. :erfaring:


#3

Ariel sa for siden:

Og la være å gå på kjøkkengulvet mens den står i ovnen/avkjøler. :har også erfaring:

#4

Erica sa for siden:

Sånn blir kakene mine om jeg har for lite mel i. Men om det er det som er problemet ditt vet jeg ikke. Prøve med litt mer mel kanskje?


#5

gajamor sa for siden:

Jeg trodde de skulle være slik for at man skal få plass til mer glasur oppå :vetikke:


#6

Nuta sa for siden:

:jupp:


#7

C3PO sa for siden:

For meg høres det ut som om kakene ikke er ferdigstekt i midten. Det er den mest vanlige grunnen til å falle sammen. Hvis du vet at de er helt ferdige, er en annen løsning å la kaken stå i bakeovnen, med døra på gløtt, etter at du har slått av varmen. Så vil kaken få en mindre dramatisk avkjøling.


#8

Donald sa for siden:

For lite mel, eller for kort steketid. Min erfaring på tunge kaker er at man ofte må la de stå litt lenger enn anbefalt. Ikke ha opp døren og kikk på kaken før steketid er oppnådd. Sjekk med pinne i midten om kaken er stekt.


#9

Teofelia sa for siden:

Aldri åpne ovnsdøra mens kaken steker, og aldri, aldri stikke en bakenål i kaken for å sjekke at den er gjennomstekt, er også greit å huske.


#10

Teofelia sa for siden:

Donal og jeg er åpenbart bare delvis enige. :humre:


#11

Donald sa for siden:

Hmm, det gjør jeg når kaken skal ha stekt ferdig. Er sjelden plaget med kakekollaps. :knegg:


#12

Teofelia sa for siden:

Jeg gjor det alltid på "trygge" kaker, men aldri på litt mer kritiske kaker som sukkerbrød.

#13

Donald sa for siden:

Å nei, ikke sukkerbrød. Det tør jeg ikke. Men tunge kaker gjør jeg det på. Vaniljekake, eplekake, banankake osv...


#14

Pingis sa for siden:

Feiginger!


#15

Donald sa for siden:

Jeg er så feig at jeg ikke tør blåse på et sukkerbrød. :knegg:


#16

Joika sa for siden:

Slipp formen med den nystekte kaken i gulvet. Da blir den i allefall jevnt over flatere. :jupp: Et skikkelig "dunk" skal til!
Tips jeg fikk fra en kokk..


#17

Ariel sa for siden:

Men Teofelia; Om man ikke stikker i kaken, hvordan vet man da om den er gjennomstekt? :blånn:


#18

Teofelia sa for siden:

Det oppdager man. :knegg:

Nei, det må man faktisk bare gamble på når det gjelder kaker som sukkerbrød, suffleer og andre ting som ramler sammen for et godt ord. Sjokolade- og gulrotkaker og andre "hardføre" kaker kan man selvsagt stikke i.


#19

safran sa for siden:

Nå fikk jeg lyst på kake. :sur:


#20

Ariel sa for siden:

Det går ikke å "riste" i formen heller? *stressa av denne nye informasjonen*

#21

safran sa for siden:

:haha:


#22

Ariel sa for siden:

:hmm: Ler du av meg, eller med meg nå? :frustrert:


#23

bønna sa for siden:

Tusen takk for ideer :jupp:.
Noterer ned både at det hverfall ikke skal være for lite mel, og at det er nøye at kaken er ferdigstekt. Jeg har bare tatt ut når tiden har vært ferdig, uten å stikke. Enda en bra ide :)


#24

C3PO sa for siden:

For dere som ikke tør bruke bakepinne, så kan man trykke ned forsiktig på kakeoverflaten. Springer den tilbake, er kaken ferdig. Nå lager jeg sjeldent sukkerbunn, men jeg har ennå ikke møtt en kake som ikke må stekes betydelig lenger enn det som står i oppskriften.


#25

safran sa for siden:

Den begynner også å slippe kantene når den er ferdig.


#26

Ariel sa for siden:

:noterer:
-Slipper kanter
-Trykke forsiktig (helst uten å gå på gulvet)


#27

Joika sa for siden:

Ariel. Slipp formen i gulvet. Enkelt og greit!! Fungerer som bare det!


#28

Ariel sa for siden:

Men da faller jo hele driten ned... Eller, det var kanskje poenget det? :blånn:


#29

Joika sa for siden:

Kaken vil jo synke sammen like mye, forskjellen er at den da synker jevnt sammen.


#30

Ariel sa for siden:

Aha. Kanskje jeg skal prøve det neste gang da? :)


#31

Gwen sa for siden:

Bare pass på at formen ikke snur seg i luften. :erfart:


#32

Tåtti sa for siden:

Tips for sukkerbrød uten søkk: bytt ut 40% av melet med potetmel. (Jeg har ikke testet det på andre kaker.)


#33

Stjerneskuddet sa for siden:

Så sant det ikke er brownie eller fondant.....


#34

Stjerneskuddet sa for siden:

Skit, nå glemte jeg at jeg googlet og fant en gammel tråd :-S


#35

Tussa sa for siden:

Og eg var på vei til å svare med iver og lyst, for eg har endelig funne løysinga! :lykkelig:


#36

Stjerneskuddet sa for siden:

Jammen da må du jo dele:eek: For nå står et stk sukkerbrød i ovnen, i langpanne og jeg skal lage verdens deiligste marsipankake... Og har absolutt ikke "råd" til at den faller sammen, for jeg synes det var litt lite røre til formen...


#37

Annki sa for siden:

Jeg pleier alltid å snu formen opp ned på rist med en gang jeg tar den ut av ovnen, og lar den stå der til den blir kald, det er alltid suksess og kaka blir høy og fin og kan lett deles i tre deler! :)

Jeg bruker oppskrift uten potetmel da, mulig den blir for "tung" dersom det er brukt potetmel i røren?


#38

Stjerneskuddet sa for siden:

Det falt ikke sammen:tilber: Men ble litt det skjeve tårn i Piza, men det skjuler jeg med krem og marsipanlokk tenker jeg...kan skjære litt av den også. Jeg vendte melet inni røren med slikkepott, etter å ha pisket eggedosis i et kvarter og så stekte til jeg kjente på kaken med fingeren at den var fast...Alltid litt skrekk for tørre kaker og steker gjerne litt kortere enn lengre, men skal prøve annerledes nå.
Vaniljekake i ovnen for øyeblikket, ha is i magen og steke LITT lenger den også, for den kan ikke bli rå....


#39

ElinM sa for siden:

Jeg steker alltid sukkerbrød lenge, for jeg tenker at den skal jo uansett dynkes og da gjør det ikke noe om den blir litt tørr.


#40

Tussa sa for siden:

Nederst i ovnen. Alltid. Øk steiketid, senk varmen litt. Når tida er ute, "rist" forsiktig på toppen. Om det ikkje bevege seg, ferdig!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.