Har to ungdommer her som sitter og forbereder seg til mattetentamen, og i den forbindelse ble det en diskusjon om hva det egentlig betyr å blande noe i forholdet 1:4. Jeg mener at det betyr 1 del saft og 4 deler vann, altså at 1 liter saft består av 2 dl saft og 8 dl vann. Men enkelte her hevder at det betyr 1 del saft og 3 deler vann, og at hver del blir på 2,5 dl.
1:4 = 1/4 = 1/(1+3) - dvs. 1 del saft og 3 deler vann. (Dvs. at du skal starte med et volum på 1 og ende opp med et volum på 4. :gal: ) Fullstendig forvirrende. Jeg bruker konsekvent skrivemåten 1+3 for å unngå forvirringen.
På de fleste saftflasker står blandingsforholdet som 1 dl saft til 9 dl vann, og skrives som 1:9. Nå tviler jeg ikke ett sekund på at saftprodusentene også kan ta feil. I går så jeg reklame for "naturlig" salt og der var det bilde av en rekke ferskvannsfisker som stirret lengselsfullt på saltboksen. Regner med at de var suicidale, da, ettersom ferskvannsfisk dør av saltvann. :fnise:
Veronal har rett matematisk, så klart, men jeg tror likevel den intenderte tolkningen er 1 del til 4 deler, dvs. ikke som en brøk men som antall måleenheter..?
Hva som skal være 1 og hva som skal være 4 er i alle tilfelle viktigere. I bryllupet vårt måtte bartenderen ha en pause, og slapp til en glad amatør. Hun hadde alltid hatt lyst til å stå i bar, men da førstemann ba om vodka battery måtte hun spørre om blandingsforholdet. 2:6 svarte min småbeduggede venn, hvorpå hun lykkelig serverte ham tre strake med to fingerbredder battery og seks fingerbredder vodka som gikk ned på høykant. :riktig:
Åkidåk, jeg måtte dobbelskjekke, på Coop saften min står det 1+6. Kanskje det gjør det på all saft? :gruble: (Er ikke dette et spesielt blandingsforhold forresten?)
Lerum skriver det også slik som Fun og bruker + tegn. Blandingsforholdene har nok ikke endret seg på saften, men kanskje produsentene har fått pepper for å skrive 1:4 ? Fant forresten en tentamen på nett ang dette: www.matematikk.net/ressurser/matteprat/viewtopic.php?t=2418
Se oppgave 14.
Hm, nå begynner noe som jeg har tatt som en selvfølge å bli komplisert :humre:
Veronal har rett. Innenfor kjemi, hvor jeg har min bakgrunn, er det foreslått å gå over til å skrive 1+9 i stedet for 1:10 ved 10 gangers fortynning for å unngå misforståelser.
Man har samme problemstilling innenfor målestokker i kart. 1:25000 betyr at et utsnitt er én tjuefemtusendel, på samme måte som saftblandningen 1:4 innebærer at saften skal være én fjerdedel.
Hvis målestokken er 1:100 betyr jo det at 1 cm på kartet er 100 cm i virkeligheten. Da er det jo ikke sånn at man tenker 1/(1+99), og at dette utgjør 100 cm til sammen?
Jeg er mer enig i Nebbias beskrivelse av det; at 1:100 betyr at kartet viser 1 hundredel av reelt mål.
Hvis du skal fortynne en løsning 1:100 så har du 1 del og skal ende opp med 100 deler til sammen. Dvs. at du må tilsette 99 deler til. Skal jeg beskrive fortynningen på labben så velger jeg å skrive 1+99, mens man i gammel litteratur ville skrive 1:100.
Jo, men det er jo ikke sånn at 1:100 betyr 1/(1+99). Da er jeg mer på Nebbias forklaring, at utsnittet er 1 hundredel. Men jeg tror vi er på flisespikkingsstadiet nå :knegg: .
Nei, du finner ikke den analagoien, men den er innført for å unngå misforståelser. 1:4 skal i saftverden skal tolkes på samme måte som 1:25000 i målestokkens verden, og hvis du ser i polltråden så er det tydeligvis ikke like åpenbart.
Jeg bruker det i dagliglivet. At man blander "en til en" betyr i mitt hode at man tar en del av ditt og en (like stor) del av datt og blander - typisk når man lager mat.
Jeg er helt enig med Veronal og Nebbia i at brøken 1:4 betyr tilsammen 4 dl saft. Jeg er bare usikker på om saftprodusentene har ment dette matematisk. Jeg sier nemlig 1 til 4, og da mener jeg 1 del saft til 4 deler vann. De fleste saftmerkene har vel uansett endret det til mer åpenbare, har de ikke? På min flaske står det i hvert fall "1 del saft med 5 deler vann gir 6 deler saft" (som styrker min mistanke om saftindustriens manglende matematiske tilnærming).
Hva saftprodusentene egentlig mener kan lett sjekkes hvis man klarer å finne en saftprodusent som bruker x:y-tilnærmingen. "Alle" oppgir vel hvor mange liter saft konsentratet er ment å gi?
Hvis man leser Pios innlegg i polltråden så legger hun ut et sitat som sier noe om den gamle folkeskolens "delingsregning" hvor 1:4 ble lest 1 til 4 og som var ment 1 pluss 4. Denne utdaterte regnemetoden "delingsregning" er vel ikke noe man fremdeles lærer i ungdomsskolen? En sykepleierstudent på medikamentregningseksamen (eller hva det nå heter) skal få store problemer med å få oppgaven godkjent hvis vedkommende på en øvelse blir bedt om å fortynne 1:10 og da fortynner 1+10 i stedet for 1+9.
Scarlett: Jeg ville definitivt spurt. :knegg: Jeg hadde ikke våget meg på å tolke et muntlig utsagn. Akkurat som jeg aldri vet om neste onsdag er førstkommende eller påfølgende onsdag.
I en eller annen grunnskoleeksamen jeg så på fredag (tro om det var fjorårets, eventuelt en prøveeksamen) var oppgaven ala: Hvis man blander saft i forholdet 1:5, og har 2 dl konsentert saft, hvor mye drikke får man totalt? Korrekt svar på oppgaven var 1,2 liter
Jeg tror du har veldig rett i dette. Enhver vitenskapelig artikkel som beskriver en fortynning 1:4 mener 1 del av totalt 4. En blandingsoppskrift skal jo være åpenbar å lese, og det er nok derfor at det leses 1 del saft 4 deler vann. At selv matteoppgaver opererer med andre svar enn hva som er matamatisk er trit å se. Jeg skrev en gang et mattesvar som 9/4 på ungsomsskolen og fikk feil. Riktig svar skulle være 2 1/4. Det er tragisk at man må på universitet før man lærer korrekt matte.
jeg får samme følelsen som når språkrådet anbefaler å tillate å skrive bannan, fordi så mange uttaler et slikt.
Det står at det er blandingsforhold 1:5 = totalt 6 deler. Videre står det at 0,5 liter gløggkonsentrat gir 6 liter gløgg. Altså skal det være 1/6 konsentrat i blandingen. 1 del konsentrat og 5 deler vann.
Jeg deler Nebbias tanker, om enn fra en amatør sitt ståsted. Man kan da ikke mene at 1:4 skal ha forskjellig betydning ut i fra hvilke situasjoner man leser det i?
Nettopp. Søk på 1:10 dilution på google, og du får opp tusenvis av artikler hvor det snakkes om 1 del i totalt 10 deler. Resultatet i pollen forklarer hvorfor Norge gjør det så dårlig i internasjonale mattetester.
Jeg protesterer på at saftindustrien skal få bestemme hva som er korrekt blandingsforhold, eller at det skal være forskjellig definisjon på blandingsforhold og fortynning. Skal jeg liksom begynne å fortynne prøvene mine 1:9999 i stedet for 1:10 000 på jobb? Tror ikke det, nei. :snurt:
Men Miromurr, har du noen gang sett uttrykket blandingsforhold i kjemien? Jeg graver i bakhodet, men mener at jeg alltid har brukt det entydige fortynning. Jeg tror rett og slett blandingsforhold har en annen (folkelig) betydning. Som Toffen pleier å si, man kan si hva man vil :p
DILUTING
Dilutions are generally performed in multiples of two or ten. This makes it easier to perform and to calculate concentrations. For example, a 1 to 10 dilution (written 1:10) is 1 volume of bacteria into a total of 10 volumes of liquid. This means that one volume of bacteria is added to 9 volumes of diluting liquid (making a total of 10 volumes).
How would you dilute a broth culture containing 100,000 organisms/ml to make one containing 100 organisms/ml ? You could take 1 ml of the culture and place it into 999 ml of water. For reasons of practicality and accuracy, dilutions of large numbers of bacteria utilize a serial dilution, series of smaller dilutions rather than one large dilution. The final dilution is calculated by multiplying each of the smaller dilutions. Thus, if 1 ml of culture is diluted into 9 ml of water (1:10) and 1 ml of this diluted material is added to another 9 ml of water (1:10), the final dilution will be 1:10 x 1:10 or 1:100. A third 1:10 dilution would give a final dilution of 1:1000.
[RIGHT][/RIGHT]
(hentet fra et helt enkelt googlesøk)
Så kan de som jobber med saft få gjøre hva de vil, den blander jeg etter egen smak. Fortynning og 1:X er ikke oppe til diskusjon.
Nei, jeg har ikke det, derfor skrev jeg at jeg ikke synes det burde være forskjellig definisjon på blandingsforhold og fortynning, men glemte å legge til siden det skrives på samme måte. Det hele løser seg jo veldig fint dersom saftindustrien går over til å bruke 1+4 i stedet for 1:4, noe det jo også ser ut som de gjør.
Forøvrig blander jeg alltid ca 1:8 når jeg lager saft, sterk saft er grusomt. :rebell:
Ja, Kanne, når det gjelder fortynning er det helt entydig. Spørsmålet er om man har rett til å skrive 1 : 4 når man mener 1 til 4 (som jeg antar de fleste ville forstått som tilsammen en halvliter).
Jeg begynner å lure på om Nebbia har rett i at jeg surrer jeg :gruble:
Kanskje jeg egentlig kan dette - teksten til Kanne ringte forferdelig mange bjeller...
Dette er oppgaven:
.................................................. .....
Siri skal blande ren saft og vann i forholdet 1:4. Hun skal lage 1 liter ferdig saftblanding.
Påstand: Hun må da blande 2,5 dl ren saft og 7,5 dl vann.
Avgjør om påstanden ovenfor er riktig eller feil.
Begrunn svaret.
.......................................
I læreboka (Sinus 1P, videregående) står det følgende (får ikke til å skrive brøker her, så jeg skriver det bare med deletegn):
Vi blander 6 dl saft og 21 dl vann. Forholdet mellom saft og vann er 6:21=0,285714...
Det er upraktisk å bruke slike desimaltall. Vi skriver heller forholdet som en brøk som vi forkorter.
&:21=2:7
Forholdet er 2:7 (skrevet som brøk). I dagliglivet sier vi at forholdet er 2:7 ("to til sju"). Vi blander to deler saft og sju deler vann.
Ut fra dette så virker det jo som "min" måte å regne på er riktig?
Om det står 1:1 på blandingsforhold på saften, så er det bare å drikke den. Da er den ferdig utblandet.
Hvis saftprodusentene bruker blandingsforhold 1:4 når de mener 1 del saft og 4 deler vann, så bruker de det feil. Dette er matte på et lavt nivå og noe alle har lært.
Så VANVITTIG dårlig gjort å gi en slik oppgave på tentamen synes jeg. Det er jo mer en norsk stil jo! (Må jo legge til grunn diverse måter å regne på...=
Var på butikken og handlet. Kunne selvsagt ikke dy meg for å se på saftflaskene :plystre: . På samtlige merker sto det 1+4 eller 1+5. Ingen brukte 1:4. Hvis det skulle vært slik at 1:4 betydde 1 del saft og 3 deler vann så måtte det ha stått 1+3 og ingen hadde dennne betegnelsen. Tror heller ikke at saftprodusentene har endret saften sin det siste året. Så i saft så må vi vel bare en gang for alle slå fast at 1:4 betyr 1 del saft og 4 deler vann.
Festlig logikk, perper. :knegg: Mener du at 1:4 er universell saftblanding? I så fall kan jeg minne deg på at minst en Coopsaft har blandingsforholdet 1+6 og Fun light har 1+9.
Nei. Vi kan slå fast at saftindustrienen mener 1+4 når de skriver 1:4, og vi kan slå fast at saftindustrien ikke vet hvordan fortynningsforhold skal skrives hvis de fremdeles bruker betegnelsen 1:4 når de mener 1+4. 1:4 betyr 1+3.
Tidligere sto det faktisk 1:X på saftflaskene. Det er jo derfor dette er et tema. Hadde saftprodusentene alltid benyttet 1+X hadde vi ikke hatt diskusjonen som er i denne tråden.
Her skriver du akkurat som jeg tror det er en universell blanding, mens jeg ville påpeke at alle hadde gått over til å skrive + og ikke : lenger, skjønner?
Som skrevet ovenfor så svarte jeg på at det ikke var mulig å finne frem til flasker med :, men kun med +. Så da er vi jo skjønt enige :rørt:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.