Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bunadsskjorte (lin)- vaskemaskin eller håndvask?

#1

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg har ei bunadsskjorte i lin. Kan jeg vaske den i vaskemaskin, eller må den håndvaskes? Den er ganske ny og aldri vasket før.


#2

Fara sa for siden:

Jeg vasket min skjorte i maskinen på fredagen og det funket fint:)


#3

Kula sa for siden:

Den kan du ta i vaskemaskinen. Jeg har vasket linskjorten min både på 95 og 60 grader.

Mannen har helt ny linskjorte i år, og den skulle vist kokes etter første gangs bruk. I maskinen.


#4

Daisy sa for siden:

Linen tåler maskinvask, men det er visst verre med broderiene på den. Men jeg vasker våre på håndvaskprogram jeg.


#5

LilleT sa for siden:

Jeg har alltid vasket denslags i maskinen. Finvask, 30 grader.


#6

løve70 sa for siden:

Samme her :nemlig:


#7

Manga sa for siden:

Jeg har aldri tort å vaske min i vaskemaskinen. Trodde ikke det gikk, men nå tror jeg jammen meg jeg skal gjøre det.


#8

scilla sa for siden:

Jeg vasker dem på vanlig 40 graders program, jeg. Blir så fine så:jupp:


#9

Miss Norway sa for siden:

Det kommer an på skjorten - er det broderi på den? Spesielt hvis det er farget garn må du være forsiktig.

Jeg har hullsøm/hardangersøm på min, og både den og forkleet tåler 95 grader maskinvask.


#10

Ru sa for siden:

Både min og podens går i vaskemaskinen, på finvask på 40 grader. Jeg vet at den tåler mer, men jeg er litt pysete. Jeg har ikke helt 3000 å svi av på en ny en. :sparke:


#11

Ina sa for siden:

Jeg har akkurat kokvasket min. Vasker alltid i maskin.


#12

Harriet Vane sa for siden:

Jeg vasker i maskin på 40 eller 60 C etter grad av skittenhet, den kan kokvaskes, og jeg har gjort det, som feks den gangen jeg fikk et helt rødvinsglass nedover brystet. Da kloret jeg den og kokvasket etterpå. Oppbevarer i pose. Min er i lin med hvite linbroderier. Man kan vel ikke kokvaske dersom det er fargede broderier og sånn?



#14

goldnugget sa for siden:

Skredderen min sa at min skulle alltid vaskes på minst 60 - ellers blir den gul. Har hvite broderier.


#15

emm sa for siden:

Tror du skal være forsiktig hvis det er broderier i farge ja. Min uten broderi vasker jeg på finvask i maskinen. Den kan kokvaskes, men det har aldri vært behov for det.


#16

apan sa for siden:

Min er hvit med hvite broderier og jeg har alltid jobbet livet av meg med håndvask. 7 skyllinger, kaldere og kaldere vann etc, etter instruks fra min mor. Ikke har jeg fått klore den heller. Status etter 14 år "på egen hånd" er en stadig gulere skjorte tross alt. Jeg vurderer virkelig å ta den i maskinen etter å ha lest denne tråden. Kanskje klore den også? Men da kan jeg kanskje like gjerne vente med å klore den til den skal brukes igjen?


#17

Teofelia sa for siden:

Ikke kokvask linskjorter med mindre det helt spesifikt står i bruksanvisningen at det er OK!!! Stoffet kan "smuldre opp" på sikt hvis den vaskes på for høy temperatur. Det er en myte at all lin tåler kokvask.

Hvis det er broderier med farge, MÅ du vite hvilken temperatur den skal vaskes på første gang, ellers kan fargene "blø". (Hvis det står 60 grader på bruksanvisningen, er det det den skal vaskes på første gang. Vasker du på for lavt, kan det gå galt.)

Jeg bruker å legge skjortene i et hvitt putevar (i mangel av vaskepose stor nok) når jeg vasker dem (i maskinen, på finvask). Broderte skjorter skal ikke sentrifugeres (og ikke tørketromles!).


#18

Teofelia sa for siden:

Ikke stryk skjorten før du legger den bort. Den skal pakkes bort ren, men ustrøket. Strøket skjorte blir gul ved lagring.


#19

Lorien sa for siden:

Jeg håndvasker min, jeg tør ikke annet.


#20

Harriet Vane sa for siden:

Etter 14 år med så pent stell ville jeg tatt sjanse på en halvtime i klorbøtta og en runde i maskinen, apan. Jeg har kloret min mange ganger og vasker den alltid i maskin. Men hvis du vil være på den sikre siden, så ta med skjorta på husfliden og spør. Det er sikkert en god grunn til at man ikke burde vaske skjorter i maskinen før, fordi vaskemaskiner var mye hardere mot tøyet, ikke hadde valg på sentrifugeringshurtighet osv. Nå er jo maskinvask like skånsom som håndvask.


#21

apan sa for siden:

Jeg har aldri strøket før jeg har lagret, men gul er den nå likevel da.


#22

Teofelia sa for siden:

De blir det av mange års bruk og lagring uansett, men hvis de lageres i strøket tilstand blir de veldig fort gul.

Jeg leverte min skjorte inn til et vaskeri en gang (i anledning bryllup), og da den kom tilbake var den for det første så stivstrøket at den nesten sto av seg selv, og for den andre var den aldeles snøhvit. (Den var på det tidspunktet blitt temmelig gul.) Det var i grunnen vel anvendte penger.


#23

Veronal sa for siden:

Bunadsrådet sier at man ikke skal maskinvaske, men jeg har alltid gjort det med med min ettersom det står at det er OK på bruksanvisningen som fulgte med skjorten fra bunadsleverandøren. Vasker den på 60 grader. (Skjorten min er fin lin m/hvite, nesten usynlige broderier.) Stryker den ikke etter vask - først like før bruk og oppbevarer den i plastpose. Den har ikke blitt gulere enn den var da jeg fikk den for 7-8 år siden.


#24

apan sa for siden:

Det kan nok være et godt triks. Jeg kan kanskje gjøre det det året jeg også skal fikse hele bunaden, tilpasse underskjørtet, fikse på fasongen så den blir helt som den skal igjen etter flere gangers "taing inn og ut", 10 kg mer, bruking i gravid tilstand osv osv - nå bruker jeg den med sikkerhetsnåler i siden, men det heldigvis fordi den er for stor ellers. Det motsatte er jo verre :knegg: .


#25

Teofelia sa for siden:

I stedet for klor burde det fungere utmerket å henge skjorten ut i våt tilstand i strålende solskinn og la den henge noen dager. Det bleker også veldig bra. (Jeg har aldri prøvd på min egen skjorte, for jeg er redd den skal bli stjålet fra tørkestativet. Det henger litt utsatt til.)


#26

Selma sa for siden:

Min linskjorte fikk en runde i vaskemaskinen på 40 grader i dag. Nå henger den til tørk og etterpå legges den ustrøket i ett hvitt putetrekk - der ligger den innpakket til neste gang bunaden skal brukes. Da spruter jeg litt vann på skjorta, putter den i en plastpose og lar den ligge en stund i kjøleskapet. Da blir skjorta så grei å stryke :)


#27

Ariel sa for siden:

Min er hvit med hvite broderier, og den har alltid blitt vakset på 30 i maskin. Jeg føler det aldri blir rent nok med håndvask. :sparke:


#28

Polyanna sa for siden:

Jeg lurer på om jeg skal klore min forsiktig. Den er ikke så gul, men det har kommet veldig "faste" renner, eller hva jeg skal si, øverst på kragen og sånt.

Hvor mye klor? Hvor lenge?


#29

Ru sa for siden:

Bruksanvisning?

:hehehe:


#30

Carrera sa for siden:

Skjorta mi er 50 år gammel, og den er jevnlig vasket i maskina. Både på 60 og 90 grader. Er hvite broderier på den, og de ser like fine ut som da den var ny.


#31

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Jeg vasker min for hånd, med lunka vann og zalo. Lar de ligge en time eller to, litt avhengig av hvor møkkete den er, skyller godt, rister den lett/glatter ut stoffet med hendene og henger den opp til tørk, og da er den så godt som strykefri til dagen etter :hurra: ..
Ved fare for at farger skal smitte av pleier jeg å vaske plagget med en god porsjon salt. Har jeg fått rødvis på tøy (har fått en god porsjon på bunadskjorteermet en gang ja) bruker jeg også salt, for med rødvin får det omvendt effekt: rødfargen fester seg ikke.
Etter 17 års "flittig" bruk og lagring er min skjorte enda ikke blitt gul. Men jeg har slutta helt å stryke den! (den blir like krøllete, om ikke mer, etter at jeg har tatt på meg bunadsvesten!)


#32

Harriet Vane sa for siden:

En dæsj, kanskje en halv dl i en bøtte lunkent vann og la den ligge i vann en halv time.

Teo: før bryllup har jeg også sendt sjorta til renseri og himmel, så flinke de er! Skjorta er snøhvit og står av seg selv, akkurat som du sier!

Jeg skyller gjerne gjennom skjorta kvelden før bruk og stryker den tørr, da blir den utrolig stiv og fin.


#33

Ine sa for siden:

Noen jeg kjenner har vaska bunadskjortene sine så mye i maskin at de er blitt veldig tynne, så det tror jeg det kan være fare for hvis man vasker den mye i maskin. Husker ikke helt om den var av lin eller bomull.


#34

Teofelia sa for siden:

Det kan også skje hvis man vasker dem for varmt, for eksempel kokvasker lin som ikke tåler det.

#35

Ru sa for siden:

Jeg vasket skjortene våre i maskin i går, på silkevask (BM:Pysete) og det gikk fint!
De ser i hvert fall helt ok ut, og ikke minst; de ble rene.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.