Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Brannforskrifter, byggeavstand og vindu på smal tomt - lure løsninger?

#1

Balanse sa for siden:

Vi tumler med 100 forskjellige boalternativer om dagen. Kanskje klarer vi å skille ut tomt både i nord og i sør for dagens bolig, og da kunne vi bodd flott og ikke så dyrt. Lærlingen kunne hatt stabilt bosted og begge foreldrene i nærheten uten at de voksne ble for tette. Så helt klart verdt å vurdere.

Men nå har jeg snakket med kommunen, byggefirmaer og lest forskrifter og bestemmelser, og er mer forvirret enn noen gang. Kan noen hjelpe litt?

Jeg forstår det som om avstand mellom bygningene skal være 8 meter. Hvis det blir mindre enn 8 meter må man ha dispensasjon og ev godkjennelse av nabo. Jeg er i så fall juridisk nabo selv, og kan godkjenne. Men så kommer det inn noe med brannforskrifter, om at man ikke kan ha vinduer. Det gamle huset trenger ikke vinduer den veien, men nyhuset mister muligheten til å ha vinduer mot sør...

  • Kommer det inn vindusrestriksjoner med en gang man bygger tettere enn 8 meter?
  • Tomta er smal, men lang. Kan man eventuelt ha vinduer hvis man plasserer nyhuset "i vinkel2 med det gamle? Altså at ytterveggen på nyhuset begynner der en yttervegg på det gamle slutter?
  • Eller lage en vindusløs korridor mellom nyhusets to bygningskropper der det "treffer det gamle huset?
  • Noen andre smarte løsninger?

Jeg spør om masse for tiden, håper noen kan svare litt likevel!


#2

kokosbolle sa for siden:

Dette er ganske vanskelig, men prøv på [url]www.be.no[/url] og Veiledning til teknisk forskrift.


#3

kokosbolle sa for siden:

Kommer du nærmere enn 8 meter, må du uansett øke brannmotstanden i materialene. Om du kan ha vinduer, er jeg usikker på.


#4

Slettet bruker sa for siden:

Du kan ha vinduer, men det må være branngodkjente vinduer, og de er veldig dyre. Ellers må konstruksjonen også brannsikres.

Bygger du i vinkel, gjelder også brannkravene og de 8 metrene.

Du kan muligens få lov til å sette inn vanlige vinduer, men da må huset og fasaden fullsprinkles. Alternativt kan du brannsikre det gamle huset. Da må veggen mot det nye huset tåle en tosidig brann i følge forskriftenes krav.


#5

Balanse sa for siden:

Takk for gode svar. Jeg har litt problemer med å få opp BE-lenken, men sjekker det ut. Jeg regnet med vinkelbyggingen ikke hjalp, men det var verdt en tanke. Takk!

Dette er spesielt interessant, fordi vi uansett må delvis sette opp ny yttervegg i det gamle huset, der det i dag er en garasje som må rives. Noen lenker til mer info? Jeg finner bare noe som tyder på at jeg kan sette opp en vegg i massiv tegl, tykkelse 226 mm? Tror du det har noe å si at veggen som vender mot det gamle huset er lav, da den hører til et tilbygg for inngangsparti? Må vi i så fall droppe vinduene som står mot vest (vinkel) i inngangspartiet og brannsikre den vindusløse veggen 2 meter lenger sør også?


#6

Slettet bruker sa for siden:

Tegl er brannsikkert nok, ja, men takflate mot det nye huset må også brannsikres. Det er nok å brannsikre fra innsiden, dersom man har ubrennbar takkledning. Alt som er nærmere enn 8 meter må brannsikres, på en eller annen måte.


#7

Balanse sa for siden:

Aha, da var det ikke en åpenbar løsning, men fremdeles interessant.


#8

Mikkeline sa for siden:

Vi fikk godkjent bygg mindre enn 8 meter fra naboen, med brannsikre vinduer. De var dyre, men ikke så dyre at det ikke var verd det. Alternativet vårt hadde vært å ikke kunne bygge på.


#9

TBM sa for siden:

Siden du skrev at tomten var lang og smal, hadde jeg lyst til å tipse deg om et stilig hus fra Sverige - N111 fra www.norrpada.se/

Det var "anmeldt" av to arkitekter fra arkitekthøgskolen i Sverige - som et av de aller stiligste "kataloghus" på markedet. (Bilag til "Hus Hem", nr 6 2008.)

Når det gjelder reglene for brannmur ol kan jeg ikke hjelpe så mye, men jeg ville vel egentlig tatt kontakt med en arkitekt. Og selv om du må ha spesielle vinduer tror jeg ikke den kostnaden vil bli særlig stor når du først skal bygge et nytt hus!

Høres ut som en veldig bra løsning for Lærlingen ihvertfall!


#10

Veronal sa for siden:

Har du målebrev for tomten? Hvor smalt er det snakk om? Vår tomt er lang og smal - som et kakestykke. Vi endte opp med et hus på 7,5 meter i bredde og 15-16 meter langt.


#11

Balanse sa for siden:

N111 var kjempestilig, det er denne her, er det ikke, med 10 meter bredde?
Atriumhus er en veldig god løsning i vår region også, men dessverre er en eventuell tomt ekstremt smal. Jeg har ikke noe målebre, siden den ikke er skilt ut, men det er maks 12 meter i bredden fra husveggen på dagens hus til det friområdet begynner. (Og nesten latterlige 40 m i lengden!) Det vil si at selv med 6 meters bredde snakker vi om dispensasjoner. Jeg har sett litt på karter, og det er en god del eksempler på andre som har fått bygge helt inntil nabogrensen eller helt inntil friområde de siste 4 - 15 årene, men det garanterer ingenting for oss. Hvor smalt var kakestykket hos dere, Veronal? Hadde naboen bygget tett inntil?

Men det går kanskje an å prøve seg på søknad. Jeg fant et eksempel med hus på 20 x 5,5 meter og denne på 6,6 m (ikke fin utenpå).


#12

Veronal sa for siden:

På det smaleste der huset er plassert er kakestykket 7,5 meter + 4 meter på hver side - dvs. totalt 15,5 meter. Har utnyttet hele bredden. (Det er nytt boligfelt og naboene ligger helt forskriftsmessig fra grensen.)

Jeg må si at det høres ut som en arkitekt kanskje vil være det lureste dere tar kontakt med.


#13

Isolde sa for siden:

Jeg kom till å tenke på et hus på finn.


#14

Slettet bruker sa for siden:

Huset vårt er 4,15 bredt innvendig. Det går veldig fint å bo slik.

Når det gjelder bygging mot friområde, godkjennes vanligvis bygging inntil 2 meter fra grensen. Sjekk kommunal praksis på området.


#15

Balanse sa for siden:

Skulle gjerne sett huset ditt, Veronal, det høres spennende ut.
Vi må helt klart snakke med arkitekt, men det blir skrittet etter å ha forhørt seg med kommunen om muligheten for å skille ut tomt. Med hjelp fra dere og intensiv nettundersøkelser tror jeg de nødvendige ingrediensene til kommunemailen er på plass.

Isolde, huset du lenket til var kjempefint. Det hadde tilogmed passet godt inn her, selv om smaken min lener seg mer mot funkis.

FarOutFishing, ditt hus vil jeg virkelig gjerne se mer av! Høres kreativt og spennende ut. Jeg sjekket kommunal praksis via plankart, og ser noen eksempler på de som har fått bygge helt inntil friområde. Yeeeei!


#16

TBM sa for siden:

Hvis jeg ikke husker helt feil er vel FarOutFishing arkitekt?


#17

Balanse sa for siden:

Aha, da regner jeg med jeg allerede har sett huset i min hemmelige avhengighet (interiørblader)? Betyr det at jeg kan starte nye tråder med "Er det noen arkitekter som kan hjelpe meg?" :fnis:


#18

Veronal sa for siden:

Balanse: Ikke quote - jeg sletter bildene snart.

3-2-1-poff


#19

TBM sa for siden:

FarOutFishing har (om jeg ikke da roter helt med nick'ene) jobbet med noen spennende miljøhus! Såklart man kan starte "Er det noen arkitekter som kan hjelpe meg?"-tråder. Så svarer de vel om de vil/kan!

Veronal: Flott hus - er det jernvitrol eller vanlig beis dere har brukt?


#20

Isolde sa for siden:

Det var et stilig hus Veronal !


#21

Veronal sa for siden:

Vanlig beis, TBM. :jupp:


#22

Balanse sa for siden:

Stilig hus, Veronal. Var det dette som var en modifisert variant av Mesterhus Maja? Jeg har ikke hatt sansen for eksteriøret ut fra katalogen, men dette var kjempetøft.


#23

Veronal sa for siden:

Jepp, dette er vår Majaversjon (utvidet i bredde og lengde, byttet om på etasjer og dermed fullstendig modifisert planløsning og gjort om fra skrå til flat tomt).


#24

Slettet bruker sa for siden:

Ja, det er jeg. ;)

Skal se om ikke det er publisert bilder av husene her et sted. Vi har også tegnet rekkehus som er like smale, men de vet jeg ikke riktig om jeg har bilder av her.


#25

Balanse sa for siden:

Da har jeg lest mer og snakket med kommunen. De foreslår å ev satse på tomannsbolig, altså bygge helt inntil dagens hus. Dette er ikke heller lov i reguleringsbestemmelsene, men de mente at det bygges så tett og "liberalt" rett over veien at jeg har gode argumenter for å få dispensasjon.

Jeg vurderer det selvsagt, men jeg har nok mest lyst til å få skilt ut en tomt. Jeg har tenkt litt, og lurer på om dere har noen kommentarer eller tanker til skissene under?

Skisse1
Skisse 2


#26

kokosbolle sa for siden:

Skisse 1 og 2 er så vidt som jeg kan se, helt like? Har du lagt inn feil skisse?

Jeg synes det ser ut som at den kan bli veldig trangt mellom husene, og rent estestisk sett kan det bli litt rart.


#27

kokosbolle sa for siden:

Jeg ville heller forsøkt å fått dispensasjon fra byggegrensen mot naturområdet bak. Det ser jo ut som om det er et stykke unna andre hus?


#28

Observatøren sa for siden:

Jeg ville absolutt bedt om en rask konsultasjon hos en arkitekt. Ja, det koster litt, men samtidig vil dere få avklart det meste - om det i det hele tatt er mulig å bygge, og evt hva man kan bygge.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.