MokkMokk sa for siden:
...
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Hus, hage, utstyr, design mm.
MokkMokk sa for siden:
...
Veronal sa for siden:
Vi skal ha junisøtmispel/søtmispel/blåhegg/Amelanchier Spicata. Vokser i en søyle (dvs. den tar ikke mye plass i bredden og klippes stort sett i høyden), vokser raskt og har nydelige høstfarger.
Slik ser den ut på denne tiden av året med hvite blomster:
Mandarin sa for siden:
SÅ spennnende. Ikke plant tuhja ihvertfall. De kan være fine til sitt bruk, men ofte blir det fryktelig kjedelig. Ta med deg bildene til et godt hagesenter . De kan sikkert hjelpe deg. Det finnes også et flott hageforum . www.hagepraten.no/
Gleder meg til å få høre hva du har valgt.
Hilsen ei med lysegrønne fingre (håper de blir grønne om noen år).
Mandarin sa for siden:
Den var flott. Og et godt tips til min mor som trenger noe mot naboen som vokser raskt. :knegg:
Malus sa for siden:
Godt forslag å ta med bilder til et bra hagesenter.
Tror det hadde vært fint med noe som er litt tett om vinteren også, for å skjule "hullet" da også. Men ikke tuja! Syns du skal holde deg til bladfellende busk. Hva med en litt høy spirea som kan blomstre fint? Nipponspirea kanskje?
Fine bilder og info her:
www.plantasjen.no/Produkter/Planter/Hekkplanter/
ElinM sa for siden:
Vil du ha vintergrønt eller ikke? Barlind er en fin plante, hardfør, kan klippes og formes, er pen.
Obelix sa for siden:
Hvis du ikke skal ha noe som vokser i høyden under verandaen, hadde jeg:
fyllt på med jord, plantet noe lavtvoksende vintergrønt sammen med stauder av ymse slag. Og Klematis f.eks. Den blir nydelig hvis den bare får vokse i fred langs bakken.
Dekket bunnen med bark.
TBM sa for siden:
Jeg er helt enig i at Tuja kan bli kjedelig, men siden dere har et veldig langt område å dekke, kan det kanskje være lurt å ha en tre-fire sorter som man blander bortover?
Og hvis det er plass - hva med noen stauder foran - så får du litt farge hver sommer også!
Veronal sa for siden:
Jeg ville ikke blandet flere sorter. Det er mentalt krevende og vil mest sannsynlig fremstå som rotete.
MokkMokk sa for siden:
Tuja blir det uansett ikke. Det skal vi ha på toppen av skråningen bak huset, for å skjerme for innsyn fra gangveien der. Er litt skeptisk til blomstrende busker, da jeg frykter at det vil bli mye veps og slikt i blomstringstida, som vil plage oss når vi er på verandaen. :vepseangst: :skremt: Dessuten er det kanskje best med noe som ikke står nakent og bladløst om vinteren? Jeg tror ikke krypbusker egner seg så godt i front, siden det særlig er disse stolpene vi vil ha skjult. Tror heller ikke at vi vil blande flere typer, da jeg som Veronal tror det lett kan gi et rotete inntrykk. For de med virkelig grønne fingre kan det kanskje fungere, men jeg er ikke helt der ennå. :o
Malus sa for siden:
Jeg opplever ikke at det blir mer veps av blomstrende busker. De fleste har (dessverre) ganske kort blomstring, og mange blomstrer tidlig, før vepsen er særlig aktiv.
Veronal sa for siden:
Junisøtmispel blomstrer veldig tidlig, så jeg tror ikke veps blir et problem (i vår sone (H6/H7) startet blomstringen godt før 17. mai).
MokkMokk sa for siden:
Okei. Der vi bodde før var det en stor, blomstrende hekk foran verandaen nemlig, og når den blomstret ble vi bokstavelig talt veldig omsvermet om vi våget oss ut. Ikke særlig barnevennlig, akkurat. :niks:
Å ta med bilder til et hagesenter var lurt, det skal jeg gjøre. Tar forøvrig gjerne imot flere tips. :nikker:
TBM sa for siden:
Jeg må bare presisere litt jeg - for jeg mente ulike sorter grønnplanter (vintergrønne altså) slik at dere får litt mer spill i grønnfargen. Det er jo et ganske langt bed du skal fylle og jeg tenkte at det kunne bli litt vel ensformig.
Det er uansett viktig å finne noe som ikke blir så mye høyere enn en meter.
Blomster og vepseangst er slikt som jeg ikke skjønner meg på, men helt greit at man ikke vil ha blomster da - det er jo ditt hus! ;)
TBM sa for siden:
Apropos blomster - en Klematis kan kanskje gjøre seg på det høyre hjørnet der hvor man går opp trappen til huset? De vokser seg store hvert år og har nydelige blomster (men så var det dette med vepsene da...)
Mandarin sa for siden:
Tror ikke at Klematis blir anbefalt å ha inn til husvegger. Tror jeg leste det nettopp et sted.
Obelix sa for siden:
Husker du hvorfor?
Jeg synes Klematis er penest når den får vokse som en bunnplante eller i en skråning langs bakken.
Veronal sa for siden:
Klematis vokser seg gjennom alt - tom. inn i murvegger.
Obelix sa for siden:
Jøss, ja da skjønner jeg hvorfor.
Erica sa for siden:
Vi har plantet blåleddved foran terrassen. Den har små blomster nå, og blomstrer ikke senere på sommeren. Den har fint bladverk, men den er ikke vintergrønn. Blir ganske vid, og inntil 2 meter høy. Svartsurbær er en herdig fin hekkplante som vokser raskt. Spiselige bær har den også.
Ellers så syns jeg at endel spireaer er fine, men mange av de har så pinglete bladverk at når de er avblomstret ser de stusselige ut. Men bjørkebladspirea har fint bladverk syns jeg.
Av vintergrønne - vet ikke hva slags sone du bor på, men kristorn er vintergrønn, buksbom likeså, og barlind er en fin vintergrønn hekkplante.
ElinM sa for siden:
Barlind får man i flere varianter, forresten, med varierende høyde og bredde.
Pio sa for siden:
Dette er jeg helt uenig i. ( Redigert: Jeg er ikke uenig i at det kan fremstå som rotete, men hvis man planter i grupper, velger ting som passer sammen og holder seg til lettstelte planter så trenger det hverken være vanskelig eller rotete. )
Problemet når folk skal beplante utendørs er som regel at man planter for lite variert, noe som foruten å være kjedelig gir større sjanse for sykdom å spre seg.
2-4 slag tror jeg ville blitt veldig fint, hvis du planter de som grupper vel og merke, ikke annenhver.
Jeg er ingen hageekspert, men ville variert med feks furu,
grefsheim-spirea, syrin eller lignende.
TBM sa for siden:
Men her er det jo ikke inntil en husvegg - det er foran et "tomrom"?
Veronal sa for siden:
Jeg er enig med deg i teorien, men ikke i hekksammenheng.
Pio sa for siden:
Og som du ser, så har jeg skrevet på litt til i mitt innlegg. Vi postet samtidig.:blunke:
Jeg har vel egentlig ikke tenkt at dette området kun innbyr til hekk, men kanskje en blanding av feks nåletrær og prydbusker. :vetikke:
Veronal sa for siden:
:humre:
Ellers synes jeg det ser ut som det er for smalt til at det er muligheter for annet enn hekk? Jeg er enig i at grupperinger (med minst planter av hvert slag) hadde vært fint (bortsett fra at jeg avskyr bartrær/-specier).
MokkMokk sa for siden:
Nå kommer ikke bredden helt frem på disse bildene, det er faktisk en god avstand fra muren og inn til verandaen. En god meter rett ut tenker jeg, i tillegg til det som skrår innover under verandaens ytterkant. Jeg kan ta et bilde etterpå, så får dere se. :)
Mandarin sa for siden:
Jeg liker nå godt prydbusker jeg da.
Mandarin sa for siden:
Sikkert fint med noe bunndekkende som kan kose seg nedover muren også.
Uten at jeg har noen ide om hva det skulle være altså. :synser høyt:
Veronal sa for siden:
En meter er jo ikke SÅ bredt, da. Dere skal jo tross alt ha mulighet til å beskjære buskvekstene. Kanskje er det en fordel å ha adkomst til under altanen - det er også mulig at dere ønsker å ha mulighet til å stå i stige når dere skal olje/beise rekkverket (det er ikke lettere å gjøre dette ovenfra og ned).
Mandarin sa for siden:
Enig med Veronal. Det er ikke så bredt.
Left sa for siden:
Det er mye fint i plast? :blond:
Når jeg skal lage hekk, tror jeg at jeg skal ta en haug med kunstige juletrær. :p
TBM sa for siden:
Fredag ettermiddag - kanskje på tide å gå hjem nå?
Plast - er det mulig?
;)
Malus sa for siden:
KOm til å tenke på at alperips kanskje hadde passet?
Chanett sa for siden:
Jeg ville hatt den som mandarin lurte på hva het da hun var i hagen min i dag. Sibirhagekornell eller noe slikt. Vintergrønn og med hvite blomster.
Krem sa for siden:
Jeg synes diverse mispel-typer er fine, alt fra blomstring til kraftige mørkegrønne blader og til bærene. Vi er kryp-versjonen i en skråning, den blir stor og dekker mye. Har også en stående versjon vi har flyttet rundt noen ganger. Den overlever det meste.
Left sa for siden:
Ville hatt søtmispel jeg.
Mandarin sa for siden:
Jeg den er veldig fin! :riktig:
TAkk for titten til Berglijot forresten.;)
Azi sa for siden:
Er det noe blader igjen om høsten/vinteren?
Veronal sa for siden:
Azi: Den er løvfellende. Har fantastiske høstfarger. :hjerter:
Malus sa for siden:
Av løvfellende så er vintereik en som holder på bladene (tørre) om vinteren. Den kan klippes og brukes som hekk.
MokkMokk sa for siden:
Har oppdatert hovedinnlegget med nye bilder, men får ikke til å gjøre om teksten i emnefeltet, altså det som vises i forumet. :mumle:
Malus sa for siden:
Til det beddet med stauder og ymse: Jeg ville ikke hatt duk der du skal ha stauder. Har det selv (var der da vi kjøpte huset), og syns det er veldig upraktisk i staudebeddet, for det blir alltid litt flytting av planter osv, og da må man hele tiden til å koste bort barken og klippe hull iduken. Rundt satuder ville jeg hatt bare jord, og så satset påstauder som dekker godt, slik at ugresset ikke slipper til så lett. Barken er ugress-hemmende, men den kan også være negativ for staudene.
Azi sa for siden:
Sitter og vuderer det. Men finner ikke ut om dem selger det på plantasjen. Kjipt å reise så langt for så vite at dem ikke selger det.
Veronal sa for siden:
"Alle" har søtmispel. Plantasjen ved Olavsgaard har. Thujakongen.no også.
MokkMokk sa for siden:
Søtmispel, ja. Den ser egentlig litt fin ut. Jeg har sett på en del vintergrønt, men finner liksom ikke noe jeg liker. Er dessuten redd for at en sånn lang, strak rekke med nålebusker e.l. vil bli seende ut som en liten "murfront" i underkant av verandaen.
Veronal - hva er prisen på denne da, vet du det?
Azi sa for siden:
Supert!! :D Tusen takk for tips.
Veronal sa for siden:
Priser her nede ligger på 35 kr pr. hekkplante i potter på Plantasjen, 298,- for 10 barrotsplanter på Plantasjen (de selges vel bare kort-kort tid til) og det vi skal betale: 29,- pr. plante på thujakongen.no ( :dåne: ) ettersom vi kjøper mer enn 100 planter.
For hekk: 3-4 planter pr. meter.
Azi sa for siden:
Det var litt av en prisforskjell! dån
Erica sa for siden:
Jeg tror det hadde passet bedre med en hekktype som ikke er fullt så opprett som junisøtmispel. Med en hekk som brer seg litt mer i bredden vil hele feltet bli dekt, og ugress ol syns ikke så godt. For å kunne beise rekkverket med jevne mellomrom bør dere enten ha en hekkplante som ikke blir så veldig høy, eller en type som tåler sterk beskjæring.
Eksempel: Buskmure (finnes med gule blomster og hvite blomster), bjørkebladspirea blir begge i underkant av 1 meter. Mange hekkplanter som feks blankmispel, blåleddved kan beskjæres kraftig, de blir mye høyere enn en meter.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.