Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan du sopp?

#1

Ru sa for siden:

Inspirert av dagens lokale nyheter; vet du hvilke sopp du kan spise og ikke?

Her er en link til.

Jeg er udugelig på sopp, men har en kollega av meg som er veldig god på det. I tillegg er det jo flere steder man kan få kontrollert fangsten.
Jeg spiste en del sopp før, men nå har det blitt lenge siden. Jeg hater sjampinjonger (hvordan skrives det???) men spiser en god del annen sopp.

:detektiv:


#2

AprilRyan sa for siden:

Nei, men har veldig lyst å lære. Den eneste jeg er sikker på er kantarellen. Jeg har planlagt å plukke sopp når jeg har kommet hjem fra ferie. Hvordan kommer en i kontakt med folk som kan sjekke "fangsten"? Vi kjenner veldig få innfødte der vi bor.


#3

DM sa for siden:

Jeg kan ikke sopp, og jeg spiser ikke noe videre sopp. Hender jeg har litt østersopp eller sjampingnon (damn, hvordan skrives det?) i maten en gang i skuddåret.

Poden spurte meg hvordan vi kunne vite hvilken sopp som var spiselig eller ikke, og jeg svarte at det er så vanskelig at det tar vi ikke sjangsen på, så vi kjøper i butikken om vi har bruk for. :flau:


#4

LaLuna sa for siden:

Jeg er veldig glad i sopp, men kan altfor lite om temaet. Hadde aldri turt å spise selvplukket sopp med mindre jeg hadde konsultert eksperter først.



#6

AprilRyan sa for siden:

Takk for link! Det finnes faktisk en kontrollør der jeg bor. :D Men en kan vel ikke bare dukke opp på trappa deres med soppkurven?


#7

nolo sa for siden:

Nei, dessverre kan jeg ikke sopp. Vi hadde et lite kurs da jeg tok fem vekttall heimkunnskap på lærerskolen, og det var kjempeinteressant. Og så lagde vi mye godt:glis:. Men nå tør jeg ikke, for jeg har ikke holdt det ved like. Synd.


#8

Ru sa for siden:

I Bergen har de fast soppkontroll hver søndag i sopp-plukke-tiden.
Kanskje de har noe slikt i nærheten av deg?


#9

Bequita sa for siden:

Ja, disse plukker jeg også, minus blomkålsopp. Men skrubbene er visst blitt tatt av lista for spiselige sopper? Leste noe om det for ikke lenge siden. Jeg var så heldig at mine foreldre hadde ha høyt kvalifiserte venner som vi dro på sopptur med da jeg var liten, lærte masse! Nå husker jeg bare de viktigste.


#10

Maverick sa for siden:

Moren min kan masse, har holdt masse kurs og sånn. I disse høyteknologiske tider kunne jeg vel sendt MMS. Ikke det at det er presserende aktuelt for min del!


#11

gullet sa for siden:

Nei, og etter episoden med famileien som fikk ødelagt nyrene sine her i distriktet for noen år siden, kjøper jeg de ferdig plukket på Meny1


#12

Gremli Skremli sa for siden:

Jeg vet så mye at man ikke spiser de røde med hvite prikker. Men min man er veldig interessert i sopp. Interessen hans begrenser seg dog til de man får morsomme hallusinasjoner av. :digger:


#13

Blå sa for siden:

Jeg plukker sopp og har noen jeg er helt sikre på

Kantarell
Piggsopp
Steinsopp
Traktkantarell
Østerssopp
Kremler

Jeg plukker sopp sammen med mine foreldre eller jeg får en av dem til å se på den før jeg steker den. Selv om jeg er trygg på det jeg plukker vil jeg ikke ta noen sjanser med min egen eller jentenes helse.

Når det gjelder skrubb er den tatt av listen over trygge sopper fordi man kan bli dårlig dersom den ikke er varmebehandlet godt nok. Jeg har alltid lært at man skal forvelle all sopp og har spist skrubb hele mitt liv uten problemer.


#14

Bequita sa for siden:

Jeg vet ikke hva de inneholder som gjør grundig varmebehandling nødvendig. Men hvis varmebehandling uskadeliggjør stoffene, kan det i hvertfall ikke være tungmetaller. Det må være noen organiske stoffer i soppen som brytes ned ved oppvarming.


#15

Kaija sa for siden:

De eneste jeg er trygg på er kantarell og traktkantarell. Moren min plukker masse sopp, så jeg burde nok spørre henne litt. Hun sa det var masser av piggsopp i skogen like ved her jeg bor, så kanskje jeg bør ta en titt.


#16

Harriet Vane sa for siden:

Skrubbene er ikke borte, etter hva jeg vet. Derimot er morklene delvis borte (de skal forvelles to ganger). Ubehandlet morkel har to kors, dobbeltforvellet har tre stjerner. Pluggsopp er også ute. Det er VELDIG viktig med oppdaterte soppbøker!!!!

Jeg kan litt sopp. I helgen plukket jeg to kurver og en papirpose med grovskjellet piggsopp, samt noen rødskrubb og noen sandsopp.

Jeg kan:
nøttekremle
kantareller
piggsopp (veldig enkle, de har pigger under)
steinsopp
smørsopp
sandsopp
skrubb (rød og brun)
åker/beite-sjampinjong
fåresopp

I tillegg bruker jeg soppkontroll og bøker. Jeg har veldig lyst til å ta kurs, men det er ikke tid denne høsten. Vi må prøve å få samlet en gjeng i Oslo neste høst og gå på kurs!


#17

Skilpadda sa for siden:

Hadde ikke dette sammenheng med en type "allergisk" reaksjon? Altså, at noen mennesker reagerer på skrubbene når de ikke er varmebehandlet, og at de derfor ble tatt av listen for "helt trygge" sopper? Det var det mine botaniker-kolleger sa, i alle fall. Så hvis man vet at man tåler skrubbsopper, skulle det i så fall ikke være noe i veien for å fortsette å spise dem. :)


#18

kisha sa for siden:

Jeg kan ikke sopp, og er heller ikke interessert i å lære om sopp. Det holder med å vite hvordan de ser ut.
Soppene tar opp alle avfallsstoffene i jorda på godt og ondt. Derfor spiser jeg dem ikke.


#19

Tallulah sa for siden:

Kan ikke et kvekk om sopp, desverre. Liker sopp og burde absolutt lære meg mer om det. Men jeg får helt hetta med tanken på at det kanskje er noe jeg kan plukke feil og kverke meg selv og andre. Grøss og gru!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.