Pisk eggehvitene stive sammen med sukkeret. Bland sammen kjekssmuler, peanøtter, bakepulver og vaniljesukker. Rør eggehvittene inn i kjeks- og nøtteblandingen og ha massen i en papirkledd langpanne. Stek kaken ved 180 grader på nederste rille i ovnen, 20-25 minutter. Avkjøl kaken HELT i formen før du tar den ut, den sprekker lett.
Smelt smør og sjokolade. Pisk eggeplommer og melis stivt og bland med avkjølt sjokolademasse. Fordel glasuren over den kalde kaken og pynt med salte peanøtter eller det du vil. Skjær kaken i pene ruter og server.
Blir best når den oppbevares i kjøleskapet.
Denne er fantastisk - har laget 2 langpanner nå på 14 dager, så det er skummelt. :flau:
Litt farlig å gå hjemme i barselpermisjon med denne i kjøleskapet...
Det er viktig å bruke en helt ren miksmasterbolle når du skal vispe eggehviter stive. De tåler ikke noe fett. Du må også være sikker på at det ikke er noen rester av eggeplomme sammen med hvitene. Ha eggehvitene oppi miksmasterbollen og visp til massen begynner å bli skummete og litt hvit. Tilsett så sukkeret i en stråle mens mikseren går rundt. Bruk gjerne et finkornet sukker. Hvor stiv massen skal være, avhenger av hva du skal bruke den til, men den skal bli blank og fin.
Jeg pisker dem ikke helt stive (fordi jeg er så sinnsykt dårlig på å skille egg :flau: ), men kaka blir skitgod likevel.
Har faktisk aldri hatt stivpisket eggehvite oppi, og denne gangen ble den skikkelig seig og god. Tror kanskje bunnen blir tørrere om man stivpisker?
Sitter og spiser det nå jeg, med en kaffe latte. :D
Jeg har omsider laget denne ..... og ikke spist annet godt i dag siden jeg liksom er på slankern ...... as if, med en sånn kake i kjøleskapet.
Uansett; jeg hadde egentlig trodd at den skulle være enda saltere, og vurderte å skylle peanøttene. Jeg er veldig glad for at jeg IKKE gjorde det.
Men den var veldig god. Mannen som ikke egentlig er noen kakemoms, men som liker salt/søtt-kombinasjonen, var også fornøyd.
Forresten; tusen takk for alle gode tips om å få eggehvitene stive. I dag klarte jeg det lett som en plett takket være tipsene. Litt dumt at jeg prøvde alt på en gang slik at jeg ikke egentlig vet hva av det som gjorde utslaget.
Jeg laget en annen sjokoladekake (igjen :flau:) nå i morges, men da jeg tok den ut hadde jeg stekt den for lite og hele dritten ramlet sammen i midten. :hyyyl:
Her er min oppskrift på en lignende kake, den skal være halvfrossen og blir dermed litt iskake-aktig, veldig veldig god:
Peanøttkake
Stivpisk:
6 eggehviter
6 dl sukker
Bland inn:
4 dl vanlige salte peanøtter
(gni av litt av saltet med papir)
40 knuste Ritz-kjeks
Fordel marengsmassen på bakepapir i langpanne.
Stekes 20-25 min ved 175 grader.
Fyll nr. 1:
4,5 dl kremfløte vispes til krem.
Fyll nr. 2:
Lag eggedosis av 6 eggeplommer og 6 ss sukker. Smelt i vannbad 120 g smør, 200 g lys kokesjokolade og 2 ts vaniljesukker.
Bland og la stivne litt.
Del bunnen i 2 og sett sammen: Bunn, fløtekrem, bunn, sjokoladekrem på toppen.
Oppbevares i fryseboksen.
Denne oppskriften har jeg doblet, den var egentlig bare til liten/halv
langpanne. Men når man først lager den så er det like greit at det blir
litt... OBS: DENNE OPPSKRIFTEN ER DOBLET ALLEREDE!
Du får spare oppskriften til en fin anledning. Jeg øver meg til dåpen, jeg prøver å finne de ultimate kakene, er derfor jeg baker så mye nå. (Godt med en unnskyldning :knegg:). Mannen får alt med seg på jobben siden jeg spiser lite sånt, så kollegene hans er litt forelsket i meg, tror jeg.
Jo da, jeg tok også med meg ritz-kake på jobben. Problemet er at jeg bare tok med halve kaka, for resten spiste jeg jo selv. Jeg får minimal hjelp til kakespising av mann og barn. Snuppa vil bare spise røre/deig. Ferdige kaker er hun ikke videre interessert i; rare ungen.
Har også laget denne med et lag krem mellom bunn og sjokoladesaus - den aller beste kaken jeg har smakt i hele mitt liv! Og gjestene var på gråten av henrykkelse!
Den oppskriften blir nok hentet fram ved en senere anledning også, ja.
Da blir det store spørsmålet: Hva forsyner han seg med først?
Noe som fikk meg til å tenke på mannen som fikk to slips til jul av svigermor. Da han brukte det ene 1. juledag, snerret hun jaså, du likte ikke det andre?
Jeg har laget denne både i langpanne og i 24 diameters kakeform. Den ble (selvsagt) mye høyere i kakeformen, og mye mer luftig. Så jeg vil nok fortsette å lage den høy.
Den er så god at jeg sporenstreks måtte fryse ned rubbel og bit, selv om jeg ska ha med en stor del bort i morgen tidlig. Ellers tror jeg at jeg hadde stått opp i natt og spist i søvne.
Det sto på Det søte liv at den kunne fryses. Jeg har fryst den nå, men ikke tinet opp ennå, så jeg vet ikke hvordan den vil se ut når det skjer. (Jeg endte med ikke å fryse ned den biten jeg skulle ta med bort, for den var litt varm ennå da jeg skulle legge meg etter å ha bakt den.)
Jeg syns også kjeksene er best når de er tydelig i biter, og ikke mel.... Lar nøttene være såpass grove at man fremdeles kan gjenkjenne dem som peanøtter. Er det ikke det i Snickersen også ? Husker ikke....
Syns også bunnen blir veldig god og seig med helt knuste kjeks, jeg kjører dem i foodprocessor. Nå blir denne kaka veldig sjelden bakt dessverre, siden sønnen min har fått nøtteallergi.
På tide å hente fram denne igjen. Nå har jeg laget bunn og den er avkjølt. Så leser jeg her, både tips til stive hviter, og tips til enda bedre kake. Note to self, alltid lete på fp før bakestart. Skulle jo delt opp kaka mens den bar varm, og hatt krem imellom lagene. :sukk:
Neida. Jeg synes bunnen er håpløs å skjære i, fordi de blir så tynne så jeg deler ikke bunnen mer. Først et lag med krem oppå bunnen så sjokoladefyllet over og strø peanøtter over. Så et sikksakk lag med sjokoladesaus. Nam. :)
Der ser du, enda flere tips, men da var kaka ferdig. Wenche på tv2 sa ingenting om krem, så fløte var ikke i hus i dag. Jaja, den blir vel god uansett.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.