Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp - HASTER - hjemmelaget majones blir ikke stiv

#1

liefje sa for siden:

Jeg holder paa aa lage caesardressing. Pisker egg, sitron, sardinfileter og hvitlök med stavmikser og tilsetter olivenoljen langsomt. Det pleier aa bli stivt som bare det med en gang, men det blir det ikke naa. Jeg husker at jeg hadde samme problemet en gang för, men ikke hva lösningen var eller hva jeg gjorde feil.

Noen som vet?


#2

Tammen sa for siden:

Skiller den seg ?

Bland inn en ts kaldt vann i en liten del av majonesen, før du pisker inn den skilte majonesen.:riktig:


#3

goldnugget sa for siden:

Tror det kan være at du har tilsatt oljen for fort?


#4

Tammen sa for siden:

Eller ikke pisket hardt nok? :vetikke:


#5

liefje sa for siden:

Jeg vet ikke hva jeg gjorde feil. Uansett fant jeg faktisk "trikset" for dette paa en tysk side: Man begynner paa ny og pisker en eggeplomme med bittelitt fransk sennep. Saa tilsetter man den "rennende" majonesen draapevis og pisker masse. Det ble til slutt stivt, altsaa.

Men: Saa smakte jeg paa den og tilsatte nok en sardinfilet for jeg syntes den trengte det. Det var en saann sardinfilet paa glass som smaker veldig salt, vet dere (regner jeg med). Da ble den plutselig tynnere igjen, men dette fikk jeg fikset.

Men 2: Saa ser jeg imidlertid paa glasset med sardinfiletene, og oppdager at dette var holdbart til mars i aar. De smakte normalt (ja, jeg har smaaspist litt :flau: ), men naa föler jeg meg litt smaakvalm av tanken paa aa spise dressingen. Faen og - jeg som hadde laget Caesarsalat med aspargues, biffstrimler og revet parmesan. Hva skal det bli til uten ordentlig dressing. :sur:


#6

liefje sa for siden:

Nei, det var ikke at den skilte seg som var problemet. Den ble bare ikke tykk i det hele tatt. Bare tynn suppe, liksom.


#7

rajraj sa for siden:

Spis på, datostempling er oppskrytt!


#8

Canisa sa for siden:

:dulte:

Jeg er enig med rajraj. :husmorsjuske med velfungerende mage:


#9

liefje sa for siden:

Vi spiste den, ja. Kjempegod. Og blir vi syke, saa blir vi syke, men jeg tror nok ikke det.


#10

Esme sa for siden:

Jeg har fått for tynn majones når eggene ikke har vært romtemperert. Er ikke 100 % sikker på at det er problemet altså, men det har alltid gått bra når eggene og oljen har vært romtempererte.


#11

maggypop sa for siden:

Sennep er en super starter når du skal lage majones eller aïoli. Da har du en liten tjuvstart på emulsjonen ;) Ellers kan du koke det ene egget, hvis du skal bruke 2 eggeplommer.
Ingrediensene bør for øvrig ha noenlunde lik temperatur. Unntaket her er eventuelt vann eller syre (eplejuice er fin-fint) som tilsettes til slutt. Dette kan godt være kaldt.


#12

mkj sa for siden:

Må majones, allioli, cæsardressing piskes for hånd? Ingen mulighet for å bruke enten blender, stavmikser, kjøkkenmaskin eller miksmaster?? Jeg mente jeg så han kokken på frokost-TV på NRK bruke en eller annen innretning.

Jeg er nemlig ganske så sikker på at jeg ikke kommer til å få det til for hånd.

Jeg kjøper Cardinis cæsar-dressing, synes ikke den er så verst faktisk. Men når det kommer til Allioli så har jeg ikke funnet noe spiselig å få kjøpt, så det kan jeg i hvertfall tenke meg å lage selv.

Et Cæsar-inspirert tips i disse grill-tider kommer her:

Lag en salat av Romanosalat eller hjertesalat, halve cherrytomater, sprøstekt bacon,parmesan og krutonger, og server med grillspydd med kylling, paprika og løk. Da blir det litt grillmatfølelse, uten alt det tunge tilbehøret.


#13

Adrienne sa for siden:

mkj: Jeg laget hjemmelaget majones i går og brukte stavmikser, og den ble helt super. Kjempegod og det tok ca. 40 sekunder totalt. Først pisket jeg egg, sennep, salt og pepper (jeg hadde ikke sitronsaft, så det droppet jeg :p) med stavmikseren, og mens jeg lot stavmikseren gå, hadde jeg i litt og litt av oljen (i mitt tilfelle rapsolje, det eneste jeg hadde tilgjengelig).



#15

Esme sa for siden:

Jeg har aldri laget majones for hånd, og enten brukt stavmikser eller kjøkkenmaskin. Det går helt fint.


#16

liefje sa for siden:

Jeg bruker stavmikseren jeg ogsaa.


#17

liefje sa for siden:

Haha. Her pisket jeg majones til caesarsalatdressing igjen. Ble ikke stiv. Googlet etter lösninger og fant mitt eget spörsmaal fra sist jeg lagde det samme.


#18

Arran sa for siden:

:lykkelig:

Takk!! Nå stod jeg desperat på kjøkkenet med masse gul guffe som ikke ville bli aioli. Etter å ha fulgt tipset her, sitter jeg nå og gumler surdeigsbrød med nydelig aioli på :)


#19

Lille meg sa for siden:

:gaah: Jeg har masse gul gugge som ikke blir til majones/aïoli. :gaah:

Nei, selvsagt var ikke eggene romtempererte. Ikke sennepen heller. Det stod jo ikke i oppskrifta! Hvorfor - åh, hvorfor - søkte jeg ikke opp her på FP først? Må jeg begynne med alt på nytt? Jeg mener - jeg skulle lage av to eggeplommer, men er allerede oppe i fire. :gaah:


#20

Lille meg sa for siden:

Vel. Fram med arbeidshesten. Min fantastiske Kenwood Major 1200W :hjerter: fikset biffen!

Jeg begynte på nytt med én eggeplomme (som hadde fått sine fem minutter utenfor kjøleskapet) og ca 1 ts dijon-sennep. Det var nesten slik at vispen ikke nådde fram til disse bittesmå ingrediensene nederst i Kenwood-bollen. Men jeg kjørte på maks og fikk dem sammenvispet. Og så begynte jeg med å forsiiiiktig ha i den tynne gugga som skulle vært majones. Og - det funket! Juhuuuuuuuu! :lykkelig: Den nydeligste og godt stive majonesen ligger nå klar til å få enda litt mer hvitløk i seg, slik at det blir aïoli. Juhuuuu!

(Og stavmikseren kan gå hjem og vogge! :nemlig: Fra nå av er det Kenwooden som skal fram!)


#21

Hyacinth sa for siden:

Signerer alt i sin helhet. :mumle:

Og jeg har brukt opp all wasabien jeg fikk av Adam. :sur:


#22

Myria sa for siden:

Jeg romtemperer aldri egg, eller sennepen for den del. Her er det alltid kalde egg og sennep og romtemperert olje. Likevel er det sjelden majonesen skiller seg. For min del er alfa og omega hvor raskt man heller i oljen, samt at sennepen hjelper til. Ofte kan man redde majonesen med litt sitronsaft, så det er verdt å prøve først. Heldigvis går jo ingenting til spille uansett. Trenger man å starte på nytt med en ny eggeplomme pisker man inn den ødelagte majonesen først før man fortsetter meg oljen som vanlig. Og ekstra majones/aïoli holder seg jo en stund i kjøleskap. :)


#23

Hyacinth sa for siden:

Fikk det til i dag med romtempererte ingredienser. Da var problemet motsatt, det ble ikke suppe, men en stiv og fet pudding...

Men den smaker godt. Med trøffelolje. Nam! Og hvitløk. Wabsabien forsvant jo i går...


#24

Myria sa for siden:

Hvis den blir for tykk kan du vispe inn litt kaldt vann på slutten.


#25

Novla sa for siden:

Enig med Myria, jeg romtemperer aldri eggene og det går helt fint. Men sennep til å begynne med er lurt, samt å være superforsiktig med oljemengden til å begynne med. Og når det gjelder for tykk majones/aioli er trikset rett og slett å følge nøye med når det begynner å tykne og så slutte å tilsette olje når man er fornøyd med konsistensen, selv om oppskriften tilsier at det skal være mer olje i. Jeg synes faktisk at mange oppskrifter bruker for mye olje; jeg liker at majonesen ikke blir for tykk og at jeg kan kjenne litt eggesmak, ikke bare fettet fra oljen.


#26

Floksa sa for siden:

Ja, jeg har googla og ja, google tok meg "hjem".
Men jeg skjønner ikke?
Skal jeg bruke en eggeplomme også helle grapset (les olje og eggeplommer som ikke vil stivne) langsomt oppi? Fortsatt stavmikser eller bør jeg bruke vispen (til stavmikseren)?


#27

Syrinx sa for siden:

Bruk visp.


#28

Myria sa for siden:

Jepp, bruk visp og ny eggeplomme så heller du den ødelagte majonesen gradvis i før du fortsetter med mer olje som vanlig. :jupp:


#29

Floksa sa for siden:

OMG!! JEg har laget majones!!!
Den smakte ikke spesielt godt. MEn lell da!! :hyper:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.