Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hagebok for botanikere?

#1

gajamor sa for siden:

Jeg blir gal av hagelitteraturen jeg finner på nett, i bokhandler og kiosker. Det er bare vakre bilder av blomster, ingen beskrivelser som kan brukes til å bestemme arter, og det fins ingen logisk sortering av plantene :gaah: Hvorfor skrev ikke Lid en flora for hageplanter???? Med fine nøkler og logisk oppsett? Svart-hvitt-tegninger av hele planten med rotsystem og alt. Det er det jeg vil ha. Ikke en f. bildebok for småbarn som legger ut om farge og størrelse :mad: Alle vet jo at de to faktorene er avhengig av lys og næringstilgang.

Jeg vet f.eks. at jeg har minst tre arter av stikler i hagen, men hvilke er ikke mulig å finne ut basert på noen uklare bilder av blomsterstanden :rolleyes:

Jeg vet også at jeg har flere arter som tilhører nellikfamilien. Det ser man på formen på bladene og blomsten. Når jeg sier det til et hagemenneske tror de ikke på meg, for de kaller dem noe helt annet. Nelliker for dem er tydeligvis bare det man kjøper på butikken.


#2

Malus sa for siden:

Jeg er sikker på at det finnes. Har selv en bok alla det du nevner, i vinterdendrologi (hvordan kjenne igjen trær og busker når de er uten blader om vinteren). Hør med landbruksbokhandlen på UMB (tidl. LNH på Ås).


#3

Kaprifol sa for siden:

Jeg har sendt spørsmålet videre til en botanikerkollega, regner med det kan finnes svar på dette. Har bare slått meg til ro med at jeg ikke kan få vite nøyaktig hva alt er av vanlige hagemennesker, men jeg skjønner godt nysgjerrigheten din. Selvsagt vil man vite hvilke familier man har og systematisere hageinnholdet!


#4

gajamor sa for siden:

Det var lurt! Takk for tipset! Jeg har denne boka om trær, og den fungerer bra. Men så finnes det dessverre litt flere arter av stauder...

Tuuusen takk! Man kan jo ikke ha noe usystematisk, vettu ;) Jeg har allerede begynt å planlegge hvordan jeg skal flytte plantene slik at de som er i slekt havner på samme sted :o


#5

Malus sa for siden:

Hageselskapets sortsliste er jo veldig systematisk, men den er ganske naken når det kommer til illustrasjoner.


#6

Kaprifol sa for siden:

Det hjalp dessverre ikke spesielt mye at jeg spurte, svaret var at han ikke visste og at gartnere i botanisk hage bør vite. Er det er alternativ å stikke innom botanisk hage og oppsøke en gartner for en liten prat? I botaniske hager har de gjerne fine systemer også, oftest sortert etter urter, fjellhager, planter som liker seg varmt og lunt, planter som liker dammer og bekker. Der kan man plukke opp tips bare ved å gå og se.


#7

gajamor sa for siden:

Botanisk hage er dessverre 50 mil unna, og det dukker hele tiden opp nye rare planter her. Hadde det bare vært et par ting jeg lurte på kunne det absolutt vært en ide. Men når det er flere titalls, blir det litt voldsomt :) Men jeg kan ringe og spørre om de kan anbefale en flora :ja:


#8

gajamor sa for siden:

Problemet er at den, og alle de andre hagebøkene, går andre veien. Altså at man vet navnet og lurer på hvordan det ser ut.

Jaja, kanskje jeg skal lage det selv - det ser ut til å være noe som mangler i markedet :D


#9

him sa for siden:

Et litt orginalt slektstreff. :humre: Selv begynner jeg å få dreisen på ugresset - et lite steg for menneskeheten, men et stort steg for meg.

PS! Vil det ikke hjelpe deg å ha en bok med de latinske navnene rett og slett? Trodde alle planter hadde et slektsnavn i tillegg til egennavnet sitt? Eller har jeg drømt det. :gruble:


#10

Kaprifol sa for siden:

Hvis du har Hageselskapets sortsliste kommer du et godt stykke på vei. Her har jeg sakset fra beskrivelsen:

Det vil si at om du kjenner navnet, enten det latinske slektsnavnet eller det norske navnet, kan du slå opp. Om det går an å slå opp stikle og finne noe vet jeg ikke.

Men nå sjekker jeg i Lids flora, og der står jo stikler. Slekten Eryngium med fire beskrevne arter, tre av dem står beskrevet som forvilla prydplanter. Lids har inkludert en god del prydplanter, men det er nok bare de som også finnes forvillet. Men den har koriander, selleri, timianarter som jeg kommer på ikke er opprinnelige norske arter.


#11

gajamor sa for siden:

Alle planter og dyr har et latinsk navn som består av slektsnavn og artsepitet, altså etternavn og fornavn. Problemet er at jeg i de fleste tilfellene ikke har anelse om hvor plantene hører hjemme. Noen ganger kan jeg gjette meg til familien, men det hjelper lite hvis plantene er sortert alfabetisk.


#12

gajamor sa for siden:

Jeg skal absolutt investere i sortslisten, selv om den er svinaktig dyr. Så kan jeg bruke Lids hovednøkler til å finne familien, og kanskje i enkelte tilfeller, slekta.


#13

Malus sa for siden:

Tips: Hageselskapets sortsliste finnes også digitalt.


#14

Malus sa for siden:

"Gyldendals bok om stauder" av Lena Månsson tar for seg et enormt antall stauder. De er sortert etter latinsk navn, og familie for alle plantene står som punkt nummer 1 under hver staude. Det er også bilder av alle sammen, og det står systematisk listet opp med latinsk navn, familie, navn betydning, opprinnelse, høyde, tid blomstring, hardførhet, farge, beskrivelse og jordforhold.

Kanskje denne boka kan være noe for deg?

ISBN 82-05-29834-3 på forlaget Gyldedal Fakta.


#15

gajamor sa for siden:

Hvor da?

Den så bra ut! Skal ta en tur på biblioteket i morgen og sjekke den ut!

Takk for gode råd :blomst:


#16

Malus sa for siden:

Da jeg studerte fikk vi student-tilbud på å kjøpe cd med sortslista. Tror det var fra Hageselskapet vi fikk tilbudet. Har også vært snakk om det i jobbsammenheng at vi skal bestille den. Fant den ikke i nettbutikken til www.hageselskapet.no så man må kanskje henvende seg til dem på mail eller telefon.


#17

gajamor sa for siden:

Det skal jeg jammen gjøre, da hadde jeg kommet et stykke på vei. Håper bare ikke den tidligere huseieren har drevet med alt for mye rar spesialimport :rolleyes:


#18

Sol sa for siden:

Jeg har videreformidlet spørsmålet til min søster, botanikeren. Hun skulle sjekke om hun hadde noen gode anbefalinger på biblioteket på jobb i morgen.


#19

Kaprifol sa for siden:

Jeg kommer rett fra Akademika (bokhandelen for UiO på Blindern), og der fant jeg "Botanica" utgitt av Könemann til 299,-. Den skryter av å ha bilder av 10.000 hageblomster. Jeg fikk ikke bladd i den frodi den var grundig plastet inn. :niks: Jeg vil tro den inneholder det meste av det man finner i norske hager, men sikker tingen nøkler. For øvrig ingen seriøse bøker, noe som dessverre ikke overrasker meg.

Det er ikke noen som kjenner en gartner her inne da? Jeg tror de kan mer om litteraturen på feltet enn botanikerne.


#20

gajamor sa for siden:

Tusen takk! Det ser ut til at Botanica også er lagt opp alfabetisk (noe som er relativt irriterende). Men den er sikkert ikke så verst som billedbok, og til den prisen har jeg jo råd til et bomkjøp :)

Jeg har prøvd å spørre de gartnerne jeg har kommet over, men de vet ikke om noe de heller :(


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.