Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jeg har fått speilrefleks! Hjelp! Jippi!

#1

Polyanna sa for siden:

Nå sitter jeg med mitt splitter nye Canon EOS 450D og prøver å finne opp og ned på det.

Jeg har de siste årene gått fra å være en skikkelig teknisk bruksanvisingsnerd til å bli ei gammal kjerring som nekter å bytte mobiltelefon fordi da må jeg sette meg inn i nytt opplegg. :skremt:

Men denne gangen skal jeg gjøre det ordentlig. Men jeg må jo begynne i riktig ende, ellers blir det helt uoverkommelig. Jeg vet jo knapt hva lukkertid er. :knegg:

Er det best å lære seg standardfunksjonene først, og manuelle etterpå?

Tips?


#2

Jålebeinet sa for siden:

Får du ikke et gratis 2 timers kurs med dette kameraet? Ellers så kan jeg ikke hjelpe deg.


#3

Alfa sa for siden:

Eg ville ha prøvd meg fram med standardinstillingane og sett skilnader på dei. Når du begynner å danne deg eit inntrykk av kva du likar og kva som er eit godt bilete kan du leike deg vidare med blendar, lukkar og ISO.



#5

Katinka sa for siden:

Googler du "fototips" er du langt på vei. :)


#6

Malus sa for siden:

Jeg ville prøvd ut standard helautomatisk først, deretter funnet ut av lukker (du setter en hastighet som er nok for å fryse eller ikke fryse bevegelsen) og blenderprioritert (påvirker dybdeskarpeheten i bildet). Når du prøver de to sistnevnte kan du følge med på hvilken blender kamera velger når du har satt kukkertiden, og motsatt. Da lærer du litt aav hvordan disse to innstillingene forholder seg til hverandre.

Det viktigste er uansett øyet som ser motiver. Tenk motiver overalt hvor du går. Prøv å se verden i en firkant, og tenk på hvilket utsnitt du ville valgt hvis du skulle tatt et bilder av det du ser omkring deg. Å se motiver / se fine utsnitt, er det aller viktigste for de gode motivene. Resten er bare teknikk som er bidrar til å fange øyeblikket.

Lykke til!


#7

Polyanna sa for siden:

Kan du forklare hva dybdeskarphet er? :blond:

Ellers er nok det med å "se" motivet der jeg har størt forbedringspotensiale.

Og hva er egentlig reglene nå i sola igjen? Sola bak seg, fra siden, hva? Jeg syns det blir feil uansett.


#8

Malus sa for siden:

Dybdeskarphet, er hvor mye av bildet som er skarpt, i dybden. Altså fra foran i bildet, og bakover mot bakgrunnen. I et portrett er det fint med uskarp bakgrunn (lite dybdeskraphet), mens i landskapsbilder vil man ofte ha mye.

Motlys er ofte vanskelig. Sola bak deg eller fra siden er best. Står sola høyt på himmelen er det ikke så farlig om den er litt mot heller. Lyset er ofte finest tildlig eller seint på dagen, for da er ikke sola så sterk, og du får ikk så kraftige skygger.

Det med motlys gjelder også inne. Vanskelig med innendørs bilder mot et lyst vindu. Da bllir ofte motivet mørkt, pga av lyset fra vinudet. Bruk blitz som en motvekt til motlys.


#9

Polyanna sa for siden:

Portrett - LITE dybdeskarphet. :noterer:


#10

Malus sa for siden:

Hvis kameraet har ferdige programmer for ulike motiver, så bruk disse.

Portrett bruker å være innstilt for lite dybdeskarphet.
Landskap = mye dybdeskarphet.
Sport= rask lukkertid som fryser bevegelse.

Dette er de tre jeg bruker 90% av tiden. Kamera vil plukke de beste innstillingen utifra de lysfoholdene man har. I lite lys vil det ikke være store forskjellen, for da er det ikke så store valgmuligheter annet enn å fange det lille lyset som er tilgjengelig og nødvendig for å lage bildet.


#11

Polyanna sa for siden:

Jeg har så lyst til å ta noen gode bilder av ungene når de sover. Er det nattportrett som er best da, kanskje? Eller bør jeg gjøre noe mer i tillegg?


#12

Malus sa for siden:

Kommer an på hvor mørkt det er på soverommet...
Problemet med lite lys er at det blir lange lukkertider for at kameraet skal ha nok tid til å ta inn lyset. Man klarer å holde stødig 1/60 sek (kanskje tregere), og er det tregere enn det bør man bruke stativ eller blitz. Kjenner ikke ditt kamere, men hos meg (Nikon) ser jeg lukkertiden nederst i bildet når jeg ser på et motiv og trykker utløseren halv ned. På noen kamera / programmer kommer blitsen av seg selv, eller så blinker det et blitz-symbol som skal gjøre deg oppmerksom på at du slå på blitzen. Gjør du det ikke, så får du lang lukkertid (som du kanskje ikke klarer å holde stødig).
Vet ikke om "nattportrett" bruker blitz, eller om det bare gir deg tilstrekkelig lang lukkertid.


#13

mkj sa for siden:

Jeg har to anbefalinger til deg.

  1. skaff deg denne boka: Der står det aller meste du trenger å vite.
    www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=1700245&rom=MP

  2. Gå på et kurs.
    Det er ikke gjort i en håndvending å lære seg de manuelle innstillingene.
    Sånn til daglig så hadde jeg kanskje brukt P inntil jeg hadde skjønt hva de andre knappene gjør. Jeg bruker for det meste AV.

Oslo kameraklubb har gode nybegynnerkurs. (nå vet ikke jeg hvor du bor da, men det finnes sikkert noe lignende der også)


#14

Polyanna sa for siden:

Det jeg syns er så vanskelig med kurs og bøker er at det blir mye på en gang. Jeg syns det er mye lettere å ta skritt for skritt, og mase om hjelp når jeg står fast. :sparke:


#15

Malus sa for siden:

Bare du å mas, så prøver vi å finne en forklaring på spørsmålene dine :) Hilsen fra ei som ikke har vært på kurs, men som er stort sett selvlært.


#16

Sol sa for siden:

Dersom du vil ta nattportrett og ikke vil bruke blits, så anbefaler jeg deg å finne noe å støtte kameraet mot, slik at det blir mer stabilt. Lukke tid på 1/30 sek er vel omtrent grensen for hva du klarer å holde i henda (tar det på husk). Det hjelper også å holde overarmene godt inn mot kroppen. Jo større blenderåpning du har, jo mer lys slipper du inn, så portrettfunksjon bør fungere bra til bilder av nydelige, sovende barn.


#17

Malus sa for siden:

Stor blenderåpning = lavt tall for blenderåpning (f.eks. 3,8) mens liten åpning har stort tall (f.eks. 22).
Ja, det er veldig lett å bli forvirret her!


#18

Sol sa for siden:

Selvsagt :)

Her er det bare å lage seg en huskeregel som funker for en selv. Jeg husker ikke lenger min egen, det er for lenge siden jeg hadde den.

Eks: lite tall = lite dybdeskarphet


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.