Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Holdbarhet, episode 1231: Egg

#1

Agent Scully sa for siden:

Kan jeg bruke egg med best før dato 30.05 i pannekakerøre? Åpnet ett av eggene og det stinket ikke, for å si det slik.

Sagt på TV2 Tabloidmetoden:

Hva ville DU gjort?


#2

scilla sa for siden:

Fortsatt med pannekakerøren:nemlig:, Jepp.


#3

annemede sa for siden:

Norske egg hadde jeg nok brukt, men det var kanskje ikke det som var spørsmålet.


#4

Toffskij sa for siden:

Min teori er at egg er i orden så lenge de ikke lukter vondt. Jeg mener å ha hørt at egg kan holde veldig lenge etter best-før-datoen, som er som den er av en eller annen byråkratisk grunn. (Ikke i kildesjekkingshumør i dag.)

Kortversjonen: Jeg hadde glatt brukt dem til hva som helst.


#5

bina sa for siden:

Prior garanterer at eggene er holdbare minst en måned etter "best før"-datoen, dersom man oppbevarer dem kjølig.

Så forutsatt at eggene har vært oppbevart kjølig ville jeg ikke nølt med å bruke dem - og gjør i grunnen det stadig, altså å bruke egg som har gått ut på dato.


#6

SpetakkelRandi sa for siden:

:nemlig:


#7

Søster sa for siden:

Bare å bruke, om egg er blitt dårlig merker du det med en gang du knekker dem. Jeg har lyst på pannekaker. :ut og sjekke om jeg har noen halvgamle egg:


#8

Manga sa for siden:

Jeg hadde brukt dem.


#9

Agent Scully sa for siden:

Takk for svar.

Men jeg sendte mannen ut etter egg ... :flau: Bor jo i salmonellaland .. :rasjonaliserer:


#10

Tjorven sa for siden:

Jeg driver stadig å informerer folk om at datostemplingen på norske egg er altfor kort, og at prior på ingen måte legger skjul på dette. Det var noe EU-direktiver eller noe som gjorde at de måtte merke dem som de gjør i dag.

Nå vet ikke jeg helt hvor du bor, Kif, så da skal jeg ikke uttale meg. Men personlig hadde jeg helt sikkert brukt egg som var gått ut på dato for en uke siden som luktet helt greit.


#11

Aminta sa for siden:

Jeg hadde ikke gjort det nei, aldri i verden. Jeg er pysete på slike ting, og tenker at det er bedre å la vær å ta sjanser.


#12

Maxine sa for siden:

Egg er holdbare lenger etter best før datoen, så det er ingen fare. De er tross alt sjelden helt ferske når de er i butikken heller..


#13

Pingis sa for siden:

Jeg sjekker aldri datoen på eggene engang. Går så fint, atte. (Men Aminta vil nok helst ikke spise vafler her.)


#14

rajraj sa for siden:

De beste pannekakene lages jo på gamle egg, sur melk og litt småharskt smør. Er du fysen på vafler, kan du alltids slenge oppi litt sukker og lage en helaften.
Det er jo forskjell på "best før" og "siste forbruksdag", og det er riktig at norske egg følger europeisk standard på datostempling, selv om de kalde forholdene her gjør at de holder seg å så mye lenger. Men du bør vel i et skummelt utland du, Kif?


#15

Joika sa for siden:

Ville brukt de.


#16

Storm sa for siden:

I Norge: Ja.
I Salmonella-land: NEEEEEEEEI!!

Jeg hadde diaré mer eller mindre et halvt år etter bryllupsreise i Italia. En lege jeg snakket med om det mente at det sannsynligvis var Salmonella. Utrolig kjipe greier.


#17

Malus sa for siden:

Jeg bruker egg uavhengid av datoen, men er de gamle så har je de i et glass først, for å sjekke om de er råtne. SÅ ødelegger jeg ikke resten av f.eks. pannekakerøra. Det er ikke veldig lenge siden man begynte å datostemple eggene, med den begrunnelsen at alt skulle stemples. Og for å si det sånn, - du tar ikke feil av om et egg er råttent eller ikke. Værre lukt skal du lete lenge etter!


#18

rajraj sa for siden:

Men det oppstår vel ikke salmonella i et gammelt egg? Det er vel der uavhengig om egget er dagsferskt eller tre måneder gammelt?


#19

Storm sa for siden:

Det har vel sikkert med mengden å gjøre, antar jeg. At det etterhvert som egget blir eldre, vokser opp betydelige bakteriemengder - og til slutt nok til at man blir syk av det.


#20

rajraj sa for siden:

Akkarat. Det høres logisk ut.


#21

Isolde sa for siden:

Jeg hadde lett gjort det her hjemme i norge. Hadde nok knust egg, luktet og sett på plommen i salmonellaland og.


#22

Fibi sa for siden:

Jeg laget, og spiste, pannekaker. Da jeg dagen etter ryddet i kjøleskapet fant jeg ut at eggene gikk ut på dato ca fem uker tidligere. Jeg merket ingenting, verken av lukt, smak eller renneræv.

Kos deg med pannekakene, du. :jupp:


#23

Stikka sa for siden:

Egg er jo veldig lett å sjekke om de er blitt for gamle. Legg de i et glass med vann. Flyter de, er de dårlige og kan kastes.

Oppbevares eggene kjølig, og blir snudd med jevne mellomrom, kan de holde seg i månedsvis.


#24

apan sa for siden:

Jeg ville brukt dem. Dette med merkingen endret seg jo for noen år siden, fordi de ble pålagt det. Før det var de holdbare til evig tid nærmest. Iallfall 1 måned lenger.


#25

Labolina sa for siden:

Samme her!


#26

Mei sa for siden:

Hvorfor skal de snues? Hva skjer når man snur dem?


#27

Stikka sa for siden:

Det er noe med strengen(e?) som holder plommen i midten av egget. Det er vist når den ryker at egget blir dårlig. Ved å snu egget jevnlig, så skal ikke strengen(e?) ryke. Noe i den duren. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.