Følger med her, jeg liker heller ikke vin, og det irriterer meg litt. Synes det er barnslig å bestille brus på restaurant når vi er ute og koser oss, men jeg liker hverken øl eller vin.
Beaujolais er som oftest en artig vin, men det er ikke hva jeg kaller en seriøs vin. Som nybegynnervin vil jeg heller prøvd meg på en allroundvin. Jeg har listet opp tre stykker, som jeg pleier å anbefale. :D Det er tre relativt forskjellige viner. Den spanske har klassisk spansk eikepreg. Den italienske er ikke lagret på eik, og har et mer syrlig preg. Den franske er en mellomting. Grovt forenklet kan man si at de tre gir en indikasjon på hva du kan forvente innenfor hvert land.
Jeg reagerer faktisk veldig på garvesyren, og blir helt på en snurr etter et halvt glass om det er for mye av det. :flau:
Jeg har funnet ut at det lønner seg å holde seg unna franske og chilenske viner, mens spanske rioja viner, italienske chianti(tror jeg?) og australske et eller annet fungerer helt fint. Jeg drikker ikke vin så velidg ofte da, men innimellom synes jeg det er godt med et glass.
Det er noen som reagerer på garvesyre, men da er det i hovedsak snakk om hodepinereaksjoner. Hvis du blir på en snurr etter et halvt glass vin, er det ikke garvesyrens skyld - det er bare du som er billig i drift. :D
Forklaringen ligger sikkert i nicket ditt. Ariel er jo et alkoholfrittt vinmerke, og det er ikke vant til alkohol. :p
Rioja-viner er gode begynnerviner, synes jeg. Nå har jeg ikke like god peil som Nebbia, men jeg lærer etter hvert.
Jeg har drukket mye dårlig vin, hvilket var grunnen til at jeg lenge ikke likte det noe særlig, det gjelder for øvrig for hvitvin enda :rødme: , men nå kommer det seg.
Berberana Reserva er god vin, fruktig og fin, og passer til det aller meste.
Er den ikke god altså? Jeg har ikke smakt den selv men hadde den til tapas i bryllupet vårt. Fikk ikke noe annet en skryt for den. Valgte den på grunnlag av DN.no vinguide.
Selv om man er nybegynner er det ingen vits i å forledes down under. ;) Når noen ber om og anbefales vin fordi man er nybegynner, er det gjerne fordi man har smakt vin uten å bli særlig imponert - som oftest på grunn av syrlig smak, snerpende garvesyre eller noe sånt. Og her har man i Australia gjort noe genialt. Man har laget vin for cola-generasjonen: Kraftig, rund og god. Ikke noe ekkel surhet eller utfordrende garvesyre. Jeg forstår godt at nybegynnere liker australsk vin, men det smaker jo nesten det samme av all vin der nedenfra, og det er så lite spennende som det kan få blitt.
Rioja, som Ru nevner, er et langt bedre utgangspunkt, og er det området som kanskje lager den vinen som er "enklest" å like for en nybegynner når man ser bort Chile og Australia.
I ost- & vinverden har australsk vin sin like i Norvegia.
Dette torer eg nesten ikkje å skrive, men eg har brukt å anbefale chilenske Luna til dei som ikkje likar rødvin. Dette er ein flott nybegynnarvin for å venne seg til smaken (for så å gå vidare på diverse italienerar etter kvart). Men etter kvart som eg har fått smaken på skikkelig vin drikk eg heller Mozell enn Luna. :D
For meg var spanske El Copero en god begynnervin, både som rød og hvit. (Den hvite tror jeg ikke jeg har fått tak i Norge?) Og franske JP Chenet cabernet syrah.
Min begrensede erfaring med mennesker-som-ikke-liker-vin er at de utelukkende har smakt diverse varianter av rimelig vin og kommet til den konklusjonen at de ikke liker vin. I de fleste av disse tilfellene så har det vist seg at disse individene har hatt en medfødt dyr smak og at så snart de har fått smake noe som ligger i en litt høyere prisklasse (bare at de kommer seg over 100-lappen gjør himmelvid forskjell fra en 79,90-vin) så viser det seg at de faktisk liker det de drikker.
Min mann er et sånt fenomen. Han likte ikke vin. :niks: Helt til jeg serverte ham en amarone. Da var det gjort. (Uten at denne historien betyr at man skal hoppe rett på en sånn vin, altså.)
Jeg skal innrømme at jeg ikke engang har smakt vin. Smakte en liten slurk med en som heter Sirius på big horn for noen uker siden. Det var ikke det verste jeg har smakt.
Liker ikke noe særlig hvit vin. Blir for tørt. Liker ikke øl, liker ikke sprit smak, liker ikke kaffi, eller te. Så jeg er ganske pyse på å prøve nye ting.
Min vinsmak måtte absolutt modnast. Då eg smakte Chablis som 18-åring sverga eg på at eg aldri skulle drikke det fleire gongar. No vert varme sommarkveldar ikkje det samme uten.
Isolde: Du skal prøve en Saracco (moscato d'asti) - den får du på alle pol. Den har også ganske lav alkoholprosent, så du kan fint drikke hele flasken alene. Det er en søtlig, perlende og elegant affære. Hvis du ikke liker den så er det ikke håp. Den koster ca. 120,-, hvis jeg ikke husker feil. Drikkes godt avkjølt.
Det vil eg absolutt tru. Då eg først forstod at eg likte vin så gjekk det veldig raskt å like god vin, men eg måtte som sagt ein snartur innom dei lette variantane før eg vart heilt forelska i vin gjennom dyrare saker.
Når det gjelder rødvin (saracco er en hvitvin) så holder jeg en knapp på Palacio de la Vega til ca. 100, men drikker du saracco i morgen så forsvinner kanskje noen av antipatiene dine og du er klar for nye utfordringer. :D
Chianti som nybegynnervin synes jeg er i overkant. De er ofte ganske syrlige og garvesyren gjør de relativt snerpete. Jeg elsker Chianti, men jeg tror det som gjør en Chianti god, kanskje kan skremme en nybegynner.
Beaujolais-Villages er vesentlig kraftigere enn Nouveau. De kan til og med lagres et par år. Nouveau skal som kjent ikke overvintre.