Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Begynnervin - hva skal jeg velge?

#1

Isolde sa for siden:

Jeg har lyst å lære meg å drikke vin. Så jeg vurderer å ta en rødvinkveld med mannen.

Har en Beaujolais-Villages stående som nok må drikkes opp snart. Er det en klok begynnelse?

Som oftes drikker jeg mozel og er så godt som avholds men kunne vert greit å kunne si ja takk til et glass vin når det passer seg sånn.


#2

Ariel sa for siden:

All vin er en god begynnelse. :nemlig: :skål:


#3

Isolde sa for siden:

Tsk. Må ha noe som er lett å like.

Er det ikke noe sånt med lite og mye garvesyre?


#4

mkj sa for siden:

Følger med her, jeg liker heller ikke vin, og det irriterer meg litt. Synes det er barnslig å bestille brus på restaurant når vi er ute og koser oss, men jeg liker hverken øl eller vin.


#5

Nebbia sa for siden:

Beaujolais er som oftest en artig vin, men det er ikke hva jeg kaller en seriøs vin. Som nybegynnervin vil jeg heller prøvd meg på en allroundvin. Jeg har listet opp tre stykker, som jeg pleier å anbefale. :D Det er tre relativt forskjellige viner. Den spanske har klassisk spansk eikepreg. Den italienske er ikke lagret på eik, og har et mer syrlig preg. Den franske er en mellomting. Grovt forenklet kan man si at de tre gir en indikasjon på hva du kan forvente innenfor hvert land.

Guigal Côtes du Rhône
Vajra Langhe Rosso
Palacio de la Vega


#6

Malus sa for siden:

Bare å tvinge i seg et glass i ny og ne, så skal du se at det ettehvert blir riktig godt :)
Du har noe å se fram til!


#7

Nebbia sa for siden:

Beaujolais lages av druen gamay og den har ikke plagsomt mye garvesyre. Den har egentlig ikke så mye annet heller. ;)


#8

Blåbær sa for siden:

Boheme var første rødvinen jeg begynnte med.
Fikk den anbefalt som nybegynnervin på polet.
Enkel, god og billig.


#9

Estrella sa for siden:

:dulte: Samme her.


#10

Lykken sa for siden:

Det er alltid en god begynnelse å ha drukket noe annen alkohol først. :blunke: Jeg lærte å like både rødvin og konjakk på den måten.

Ellers hadde jeg prøvd å fått anbefalt en "rund" rødvin på polet, gjerne uten for mye garvesyre ja.


#11

Agent Scully sa for siden:

Muga og Mira, spanske Rioja begge to. Deilige solbærsaftviner ... :hjerter:


#12

Ariel sa for siden:

Jeg reagerer faktisk veldig på garvesyren, og blir helt på en snurr etter et halvt glass om det er for mye av det. :flau:
Jeg har funnet ut at det lønner seg å holde seg unna franske og chilenske viner, mens spanske rioja viner, italienske chianti(tror jeg?) og australske et eller annet fungerer helt fint. Jeg drikker ikke vin så velidg ofte da, men innimellom synes jeg det er godt med et glass.




#15

Fadese sa for siden:

Jeg har ikke den erfaringen, og liker best viner med en del garvesyre. :nemlig:


#16

Nebbia sa for siden:

Det er noen som reagerer på garvesyre, men da er det i hovedsak snakk om hodepinereaksjoner. Hvis du blir på en snurr etter et halvt glass vin, er det ikke garvesyrens skyld - det er bare du som er billig i drift. :D

Forklaringen ligger sikkert i nicket ditt. Ariel er jo et alkoholfrittt vinmerke, og det er ikke vant til alkohol. :p


#17

Pio sa for siden:

Trodde den het Montepulciano d'Abruzzo jeg? Og jeg ser i artikkelen at de to navnene er brukt om hverandre. :undrer:

Signerer forresten forslaget om at det er en flott begynnervin, og egentlig god for alle andre som liker vin også. :nam:


#18

Nebbia sa for siden:

Montepulciano, ja. En liten trykkfeil fra DN. Helt enig i at dette er en veldig god vin.


#19

Balanse sa for siden:

:sniker:Er det bare meg som leser "Brennevin - Hvor skal jeg begynne?" og blir lett bekymret for Isolde?


#20

Perfelo sa for siden:

Australske Yellow Tail er fin "begynner vin". Finnes med forskellige druer, jeg foretrekker Merlot.


#21

Isolde sa for siden:

:knegg:

Takk for mange tips! kansje jeg skal ta meg en tur på polet i dag. Er alene hjemme. Må vel være bra tid å begynne på.


#22

Balanse sa for siden:

:eek: :mer bekymret for Isolde:

:D


#23

Isolde sa for siden:

Eller kansje den beste tiden er når jeg er med mamma. For da kan hun jo tømme flasken når jeg ikke liker den.

Har nok ingen skikkelig vindrikkende venner. Men mamma har tømt vinflasker jeg ikke har likt før hun.


#24

Perfelo sa for siden:

Send flaskene over til meg om du skal tømme dem ut ;)


#25

Che sa for siden:

Jeg tok bare copy and paste fra DN - lat og temmelig ukritisk..


#26

Nebbia sa for siden:

:eek: Yellow Tail???

Nå er du farlig nær en rødprikk! :nono:

:vinsnobb:


#27

Ru sa for siden:

Rioja-viner er gode begynnerviner, synes jeg. Nå har jeg ikke like god peil som Nebbia, men jeg lærer etter hvert.
Jeg har drukket mye dårlig vin, hvilket var grunnen til at jeg lenge ikke likte det noe særlig, det gjelder for øvrig for hvitvin enda :rødme: , men nå kommer det seg.

Berberana Reserva er god vin, fruktig og fin, og passer til det aller meste.


#28

Isolde sa for siden:

Er den ikke god altså? Jeg har ikke smakt den selv men hadde den til tapas i bryllupet vårt. Fikk ikke noe annet en skryt for den. Valgte den på grunnlag av DN.no vinguide.


#29

Obelix sa for siden:

Ikke at jeg er noen vinkjenner, men Astica er en god vin som kan være grei å begynne med tror jeg.
Finnes også i hvit.

Ellers finner de sikkert noen Lerumhusholdningssaftsmakende viner til deg på polet.


#30

Perfelo sa for siden:

Nebbia: hehe det var jo en nybegynnervin trådstarter ba om.


#31

Nebbia sa for siden:

Selv om man er nybegynner er det ingen vits i å forledes down under. ;) Når noen ber om og anbefales vin fordi man er nybegynner, er det gjerne fordi man har smakt vin uten å bli særlig imponert - som oftest på grunn av syrlig smak, snerpende garvesyre eller noe sånt. Og her har man i Australia gjort noe genialt. Man har laget vin for cola-generasjonen: Kraftig, rund og god. Ikke noe ekkel surhet eller utfordrende garvesyre. Jeg forstår godt at nybegynnere liker australsk vin, men det smaker jo nesten det samme av all vin der nedenfra, og det er så lite spennende som det kan få blitt.

Rioja, som Ru nevner, er et langt bedre utgangspunkt, og er det området som kanskje lager den vinen som er "enklest" å like for en nybegynner når man ser bort Chile og Australia.

I ost- & vinverden har australsk vin sin like i Norvegia.


#32

Alfa sa for siden:

Dette torer eg nesten ikkje å skrive, men eg har brukt å anbefale chilenske Luna til dei som ikkje likar rødvin. Dette er ein flott nybegynnarvin for å venne seg til smaken (for så å gå vidare på diverse italienerar etter kvart). Men etter kvart som eg har fått smaken på skikkelig vin drikk eg heller Mozell enn Luna. :D


#33

Alfa sa for siden:

:ventar på raudprikk frå Nebbia: :leppe:


#34

Irma sa for siden:

For meg var spanske El Copero en god begynnervin, både som rød og hvit. (Den hvite tror jeg ikke jeg har fått tak i Norge?) Og franske JP Chenet cabernet syrah.


#35

Nebbia sa for siden:

Luna, El Copero, JP Chenet og Yellow Tail! :iiik:


#36

Alfa sa for siden:

Det er ingen som ber deg drikke dei, Nebbia. :knegg: Sjølv gjer eg det heller ikkje. Men dersom blodpudding er vegen til å like biff så ...


#37

Nebbia sa for siden:

Nei, det skulle tatt seg ut. :knegg: Jeg grøsser mer over tanken på hva Isolde må gjennomgå. :D


#38

Alfa sa for siden:

Men eg trur vi kan vere samde om at det er verdt å ta turen innom Luna dersom det resulterer i at ein kan nyte Amarone etter kvart...

Amigo derimot ... :humre:


#39

Isolde sa for siden:

Nå er det rett før jeg feiger ut og forsetter med mozel'en min.


#40

Alfa sa for siden:

Ikkje gjer det. Lytt til meg og overhør Nebbia. :nemlig:


#41

Veronal sa for siden:

Min begrensede erfaring med mennesker-som-ikke-liker-vin er at de utelukkende har smakt diverse varianter av rimelig vin og kommet til den konklusjonen at de ikke liker vin. I de fleste av disse tilfellene så har det vist seg at disse individene har hatt en medfødt dyr smak og at så snart de har fått smake noe som ligger i en litt høyere prisklasse (bare at de kommer seg over 100-lappen gjør himmelvid forskjell fra en 79,90-vin) så viser det seg at de faktisk liker det de drikker.

Min mann er et sånt fenomen. Han likte ikke vin. :niks: Helt til jeg serverte ham en amarone. Da var det gjort. (Uten at denne historien betyr at man skal hoppe rett på en sånn vin, altså.)


#42

Isolde sa for siden:

Jeg skal innrømme at jeg ikke engang har smakt vin. Smakte en liten slurk med en som heter Sirius på big horn for noen uker siden. Det var ikke det verste jeg har smakt.

Liker ikke noe særlig hvit vin. Blir for tørt. Liker ikke øl, liker ikke sprit smak, liker ikke kaffi, eller te. Så jeg er ganske pyse på å prøve nye ting.

Jeg har nok dyr smak.


#43

Alfa sa for siden:

Min vinsmak måtte absolutt modnast. Då eg smakte Chablis som 18-åring sverga eg på at eg aldri skulle drikke det fleire gongar. No vert varme sommarkveldar ikkje det samme uten.


#44

Veronal sa for siden:

Isolde: Du skal prøve en Saracco (moscato d'asti) - den får du på alle pol. Den har også ganske lav alkoholprosent, så du kan fint drikke hele flasken alene. Det er en søtlig, perlende og elegant affære. Hvis du ikke liker den så er det ikke håp. Den koster ca. 120,-, hvis jeg ikke husker feil. Drikkes godt avkjølt.


#45

Isolde sa for siden:

Da skal jeg gå ut og kjøpe en sånn i morgen. Så få vi svaret på om det er håp for meg eller ikke.


#46

Alfa sa for siden:

Av rødvin kan du jo kjøpe ein lett italienar. Chianti Ruffino t.d.


#47

Isolde sa for siden:

Så min unge alder kan ha noe å si? :blafre:


#48

Alfa sa for siden:

Det vil eg absolutt tru. Då eg først forstod at eg likte vin så gjekk det veldig raskt å like god vin, men eg måtte som sagt ein snartur innom dei lette variantane før eg vart heilt forelska i vin gjennom dyrare saker.


#49

Veronal sa for siden:

Når det gjelder rødvin (saracco er en hvitvin) så holder jeg en knapp på Palacio de la Vega til ca. 100, men drikker du saracco i morgen så forsvinner kanskje noen av antipatiene dine og du er klar for nye utfordringer. :D


#50

Koma sa for siden:

Der ville jeg begynt også :) Nettopp hva jeg hadde tenkt å foreslå.


#51

Koma sa for siden:

Beaujolais (nouveau) skal drikkes på Beaujolais dagen, når Le Beaujolais Nouveau est arrive :) :mimrer fra studietiden:


#52

Nebbia sa for siden:

Chianti som nybegynnervin synes jeg er i overkant. De er ofte ganske syrlige og garvesyren gjør de relativt snerpete. Jeg elsker Chianti, men jeg tror det som gjør en Chianti god, kanskje kan skremme en nybegynner.

Beaujolais-Villages er vesentlig kraftigere enn Nouveau. De kan til og med lagres et par år. Nouveau skal som kjent ikke overvintre.


#53

Mandarin sa for siden:

Nebbia: jeg sitter her og frydes over din vinkunnskap.
:jupp:

Ja Veronals også får jeg legge til !



#55

Mandarin sa for siden:

Uff . :rødme:
Jeg tror jeg også har konsumert den i min spede ungdom.


#56

Nebbia sa for siden:

Drikker du den fremdeles? :D


#57

Ru sa for siden:

Jeg synes J.P. Chenet var helt grei før jeg tok til vin-vettet.
Nå synes jeg den bare smaker skvip.


#58

Koma sa for siden:

Jeg vet det, men jeg synes det er en så fin tradisjon, at jeg måtte bare skrive om det. Like morsomt som når juleølet kommer i Danmark.


#59

Ru sa for siden:

Peach canei, ja. :dåne:


#60

Mandarin sa for siden:

Nettopp. Blue Nun hadde så dekorative flasker også .
Sto helt i stil til den flotte gule og blå duken jeg hadde på min første hybel i 94.


#61

Koma sa for siden:

Black Tower og Mateus gikk det også mye av. Senorita med skrukork hvis dårlig råd.


#62

Teofelia sa for siden:

Ikke ofte. :knegg:

#63

Che sa for siden:

Peachcanei er ikke god å spy erfart tidlig på 90-tallet en gang...


#64

apan sa for siden:

Ikke Martini Bianco heller erfart på første hybel i Trondheim, har ikke drukket Martini siden


#65

Obelix sa for siden:

Ikke Reiler von Heissenstein heller ( eller hva den nå heter) . :fortrengt:
Ei heller Apollo : blir kvalm med tanken og avsporer litt her:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.