Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Det er håp for alle orkidéer

#1

Svanen sa for siden:

:lykkelig:
Fikk denne for snart to år siden, i vinter/vår klarte jeg endelig å få den til å blomstre. Riktignok bare en blomst. Men nå har jeg 6 blomstrer på den, og MANGE knopper. :jippi:
Om tenkt, det var svigerfar som ga meg "riktig oppskrift" her i jula, hvordan jeg skulle få blomstrer på den. Hadde nesten tenkt å kaste den...

Det sier litt om mine grønne fingre det at svigermor høres like overrasket ut hver gang hun ser at jeg har planter som lever....


#2

Estrella sa for siden:

Den var flott. :nikker:


#3

Knerten sa for siden:

Nydelig orkide du har!

Mine holder noen måneder før de tar kvelden. Kunne jeg fått oppskriften på å få blomster på dem igjen?


#4

Svanen sa for siden:

det sto på lappen som fulgte med at de skulle ha et eggeglass med vann i uka, det funket IKKE...
Svigerfar så jeg skulle ha orkidéen i kjøkkenvasken, fylle vasken med vann (ikke helt iskaldt) og la orkidéen stå der i 20 minutter. En gang i uka. Etter noen uker kom en ny stilk med knopper etterhvert:)

Så fredag er "drukne-orkidé-dagen".


#5

safran sa for siden:

Klippet du bort den gamle stilken?


#6

Superior sa for siden:

Her også..

De liker å få godt med vann, og spesielt de lufte-røttene sakene som henger ned. Hvis du skal bruke et eggeglass må du konsekvent bytte på hvor du vanner. Men noen sverger til den metoden.


#7

Nabojenta sa for siden:

:mumle: Skulle visst hørt på mamma for lenge siden ...


#8

mkj sa for siden:

Er det noen her som tar vare på alle orkideer?

jeg liker å ha orkideer i vinduskarmen, de varer fra noen uker til noen få måneder. Men om det kan gå et par år til de blomstrer igjen - hvor skal jeg ha dem i mellomtiden.De er jo ikke så dekorative mens de står på vent.

Mitt tips - mens de er i blomst vel og merke - er å ta de under springen, fylle godt opp med vann, sånn at den blir gjennomvåt, ca en gang i uka,evt hver 10 dag, eller noe derimellom. Når jeg begynte med det økte levetiden betraktelig.


#9

Tertit sa for siden:

Kanskje det er håp for min orkide også nå da.


#10

Svanen sa for siden:

skal egentlig ikke gå år i mellom... Tok bare 1-2 mnd før det kom blomst etter jeg begynte slik. Og denne gangen visnet den ene blomsten jeg hadde tidligere i vinter samtidig som den første av disse seks som her kommet kom. Dermed ikke noe tid uten blomster;)

Stilken kapper jeg når alle har visnet ja. På den første bruksanvisningen sto det at jeg skulle gjøre det mellom 2. og 3. ledd, men det så bare snålt ut med en inntørket stilk, så jeg kappet lenger ned.


#11

GinaK sa for siden:

Fin blomst og flott farge.
Har lest at blomstene kommer tilbake etter ca 7 måneder... tok ikke tiden, men jeg kuttet min ned over 3.ledd og nå kommer det nye knopper på de to grenene + at det kommer nye grener ut av disse igjen.
Er nesten helt sikker på at min var hvit sist men nå kommer den opp med spettete rosa farge.. Noen som vet om den gjør det?!
Gøy at den kommer tilbake iallefall!


#12

Svanen sa for siden:

Så rart, mine har kommet med helt nye stilker fra nede ved bladene. De gamle stilkene har bare tørket inn og aldri kommet noe der...


#13

Camomilla sa for siden:

Så fin den er :ja:
HAr for tiden 2 som blomstrer, men når de dør skal jeg følge tipset til din svigerfar så kanskje de kommer igjen. Det skal sies at jeg har fått de til å blomstre igjen en gang. Men bare på en av alle de jeg har hatt. Har klippet de og vannet bare i ny og ne.
Nå blir det vannings.


#14

Knerten sa for siden:

Skal de vannes like mye når de ikke står med blomster?
Jeg mener jeg har hørt noe om at de skal ha hvile, stå litt mørkere og få mindre vann?


#15

Ru sa for siden:

Mine står i et solvindu, får vann stadig vekk, og blomstrer stadig vekk.
Jeg klipper vekk stilken når den er dau.


#16

IdaM sa for siden:

Har kastet mine, og nekter å kjøpe nye ettersom jeg rett og slett ikke får de til:o


#17

Carrera sa for siden:

Suger til meg lærdom her jeg.

Fikk en nydelig orkidé i bryllupet, og den har jeg seriøse planer om å ta vare på.


#18

Ditlovna sa for siden:

Orkideer er bare nydelige. Takk for mange bra tips her!


#19

zeppelin sa for siden:

Åååå! Orkideer er bare kjekt. Så flott den er og så flink du har vært som har latt den overleve :)

Noen spurte om stilk: når blomstene er borte kan man klippe stilken bort eller bare kutte den ned. Nye stiklinger kan komme på stilken eller vokse opp fra roten. Orkideer skal aldri stå i vann lenge, derfor funker tipset med å vanne gjennom dem i springen veldig bra. Faren med det eggeglass tipset er jo at røttene blir stående i vann og da drukner de. Her i huset er intensjonen å vanne gjennom + dusje alle orkideer en gang i uken. Men siden jeg ofte glemmer det har de vist seg å være svært levedyktige!!


#20

*HH* sa for siden:

Det er så morsomt når de kommer igjen :-) Jeg følger forøvrig rådene til orkidespesialisten ang. klipping:

HVOR SKAL BLOMSTERSTENGELEN KUTTES ETTER AVBLOMSTRING? I hvert fall ikke over tredje ledd! Kutt minst mulig. Nye sidestengler (som kan gi et sekundært flor) skyter lettest fra de øverste leddene på den gamle blomsterstengelen, og kutter man slavisk over tredje ledd, fjerner man ofte de mest potente blomsteranleggene! Etter avblomstring skjærer man derfor helst bare vekk de partiene helt i toppen av blomsterstengelen der det har sittet blomster (som har visnet og falt av). Ofte vil imidlertid en avblomstret stengel visne tilbake og bli gul og brun og tørke inn av seg selv. Slike visne plantedeler fjernes selvfølgelig helt, evt. fjerner man bare det partiet av en stengel som visner tilbake og lar den grønne, friske delen stå igjen. Ved riktig stell vil det skyte helt nye stengler helt nede fra bladrosetten, men dette kan ta mange måneder, ofte et helt år ─ avhengig av hvor raskt planten finner seg til rette under nye vekstbetingelser. Nye sidestengler, som kan gi et sekundært flor, og som jo er det man ønsker å stimulere planten til i forbindelse med ”klipping”, skyter som sagt lettest fra de øverste leddene på den gamle blomsterstengelen, som regel fra ett eller flere av de første leddene rett nedenfor det partiet som har båret blomster.

En av mine orkideer blomster for fjerde gang siden juli i fjor


#21

Vanilja sa for siden:

Takk for tips!


#22

Che sa for siden:

Så fine de er!
Jeg har en orkidé som står "brakk" i vinduet nå - skal så sannelig meg fikse den nå!
Søndag er drukne orkidé - dagen her i hus fra nuh!


#23

Elise sa for siden:

Jeg kjøpte mitt livs første orkidé i går. Spurte damen i butikken hva jeg skulle gjøre, og hun sa gjennomvanne en gang i uka i vasken, så la den stå en stund og dryppe fra seg før jeg satt den tilbake i potta.

Det stemmer jo bra med det jeg leser her. Hun sa også at den ikke burde stå i for mye sollys. Blomsten kunne like sola, men bladene likte det visst ikke.

At det ikke er blomster der hele tida hadde jeg ingen anelse om. :flau:


#24

Camomilla sa for siden:

Søndager er min vannedag av orkideene mine. Er så spent på om jeg får det til.


#25

Svanen sa for siden:

hihi...
Nå har jeg 10 blomstrer, og fortsatt flere knopper...:digger:



#27

Svanen sa for siden:

Nå har alle orkidéknoppene åpnet seg! Den er blitt virkelig flott. Eneste problemet er at den er veldig ustødig, har nesten tippet et par ganger. Stengelen ble veldig lang, og alle blomstene er på en stengel, som har forgrenet seg.




Ungene var veldig spente på om alle ville være åpne, og ingen visnet, på mammas bursdag, og det ser ut som det går bra...:o


#28

Left sa for siden:

Rett og slett vakkert :)
Har også fått blomster på 2 av orkideene mine igjen, så at de er hardføre er jammen sikkert :)


#29

*HH* sa for siden:

Så flott det var. Jeg har også en orkidee med 9 knopper og en blomst, på den ene stengelen. Gleder meg til den begynner å blomstre :D

Du må få deg flere støttepinner da vet du, for å forhindre at den velter ;)


#30

Svanen sa for siden:

ja, men med bare en stengel, som er så lang blir den ikke så mye stødigere. Dessuten vokser bladene så veldig på den ene siden... Noen som vet hvordan jeg kan "rette" den? Tør ikke prøve å "plante den om", går det??
Vanligvis står den mer i vinduskarmen.


#31

Libra sa for siden:

Jøss, imponerende. Jeg har aldri greid få nye blomster på mine orkideer. Må kanskje gjøre et nytt forsøk. Gir du den noen form for gødsel?


#32

Svanen sa for siden:

Denne sto i ca 1 1/2 år før jeg "lærte" hva jeg skulle gjøre. Har aldri gitt noe gjødsel, men mener å ha hørt at det finnes spesiell orkidégjødsel.


#33

*HH* sa for siden:

Jeg plantet om tre orkideer på lørdag, men de har ikke stengler da. Venter på at det skal dukke opp nye stengler, har aldri klippet av stenglene selv, så jeg er spent på hvor lang tid det vil ta(disse har jeg overtatt fra min kjære oldemor).

De tre står forøvrig ute og ser ut til å trives.


#34

*HH* sa for siden:

Det finnes orkideegjødsel ja, jeg gir mine litt avogtil.


#35

Svanen sa for siden:

Hvordan planter du de om? Bruker du bare "dekkbark" (jeg har egentlig ingen grønne fingre....) eller hva?
Kanskje jeg skal prøve det når den er ferdig å blomstre.


#36

*HH* sa for siden:

Jeg kjøpte orkidejord på Plantasjen og en litt større potte.

Tok orkideen ut av potten og rensket den for all gammel bark slik at jeg bare hadde selve planten og røttene igjen. La slike kuler for drenering i bunnen slik at røttene skal få luft, plasserte så røttene rundt i potten. Stappet forsiktig orkideejorden ned i potten innimellom røttene. Gjennomvannet den også var den plantet om :)

Jeg har heller ikke grønnefingre, men det stod ganske enkelt forklart bakpå pakken med jord ;) Eventuelt kan du jo prøve å fylle på litt mer i den du har for å gjøre den mer stabil, om det er en mulighet.


#37

Sol sa for siden:

Så utrolig flott den er blitt!

Men hva gjør jeg med orkideene mine når jeg drar på ferie? (har en haug som akkurat har blomstret av)


#38

*HH* sa for siden:

Hvor lenge blir du borte da? Er du heldig så holder det kanskje å gjennomvanne rett før du drar.


#39

Sol sa for siden:

Ja, det holder kanskje. I år blir det vel maks to uker i slengen. I fjor var vi borte i nesten fire uker, og da var det ikke mye igjen når vi kom hjem.


#40

Salt sa for siden:

Når dere kutter stilken etter blomstring, kutter dere "i" leddet, eller bare rett av hvor-som-helst?


#41

*HH* sa for siden:

Jeg kutter minst mulig(helst ikke i det hele tatt - hos meg dør som regel hele stengelen da), over tredjeledd står det at er det mest fruktbare stedet.


#42

Line* sa for siden:

Det sa min blomsterbutikkjobbende venninne også, og mine orkidèer er også fine. :nemlig:


#43

Libra sa for siden:

Onsdag har herved blitt drukne orkidedagen min og jeg har startet prosjekt nytt liv til orkiden. :D


#44

Ru sa for siden:

Jeg har enkle orkideer. Hele stilken tørker inn og dauer etter blomstring, så da kapper jeg av hele sulamitten.


#45

LilleLeo sa for siden:

Jeg har også fredag som vannedag. Plutselig visner den ene etter den andre, lurer på hvorfor. :gruble:


#46

Magica sa for siden:

Veldig flott orkide!

En ting som ikke er nevnt her er at orkideer er ganske følsomme for trekk. De bør derfor ikke stå i et "åpent vindu" eller rett over en varmeovn som spyr ut varme.

Ellers er mine orkideer særdeles friske og raske, jeg vanner de i springen en gang i uka, og jeg klipper av stilken hvis den visner, og hvis den visner litt så klipper jeg den av der. Noen ganger kommer sideskudd på eksisterende stilk, andre ganger kommer de fra roten.

PS: min mor (som nesten ikke vet at hun har orkideer...) har klart å få TO avleggere på sin orkide! Det hadde da kommet to mini-planter på blomsterstengelen, med blader, luftrøtter OG stilk med knopper.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.