Jeg er egentlig skeptisk til mikro og bruker den minst mulig, men nå har vi nettopp solgt komfyren vår, siden vi skal ha nytt kjøkken og nye hvitevarer om litt (tar vel en uke eller to før alt er på plass, og siden det er innbygningskomfyr så kan vi ikke bruke den før alt er satt inn), og vi har kun mikroen igjen. Så da blir det jo salat og brødskiver, og varm mikromat en liten periode. Men hva kan jeg lage i den som er relativt sunt? Fisk kan visstnok tilberedes i mikro med godt resultat? Huff, jeg er helt grønn på dette, for jeg bruker jo aldri mikroen til matlaging ...
Det er helt jævlig å leve slik, jeg blir snart sprø!!!
Vi har levd uten komfyr i 1 - ett - år nå (vi leier leilighet mens vi bygger hus - har ikke giddet å kjøpe komfyr :knegg: ).
Vi baserer hele kostholdet vårt på mikrobølgeovn og vannkoker og innimellom slår vi til med grilling på terrassen. :blafre:
Ris og pasta lager vi med med kokt vann fra vannkoker. Bruker hurtigris (jajajajaja :himle: ) og fersk pasta.
I mikroen damper vi f.eks. laksefilet, poteter (hvis vi insisterer), varmer opp grillede kyllingfileter (vi kjøper inn stort og griller på terrassen og skjærer opp før vi fryser ned :knegg: ), lager tomatsauser og andre sauser, eggerøre osv. osv.
Egg både hard- og bløtkoker vi vha. kokt vann fra vannkokeren.
ETT år uten komfyr, og her sitter jeg og klager etter EN dag? :knegg:
Tusen takk for tips!! Håper flere vil bidra, evt. med oppskrifter. Kan jo google litt også.
Hmm, jeg skal til mamma og vaske klær i morgen (ja, vi skal kjøpe ny vaskemaskin også i neste uke, den gamle "døde" i går), jeg kunne jo tatt med noen kyllingfileter og stekt dem i ovnen hennes, og fryst ned hjemme etterpå? :hmm:
Det er nettopp dette det er sånn uenigheter om. Jeg er ikke overbevist om at vitaminene og mineralene tas vare på, tvert imot. Vet at Veronal er mikro-tilhenger (har lest diskusjonen på NM hehe), men jeg tør ikke stole på dette med næringsstoffene. Barnemat har jeg aldri varmet i mikroen, det tør jeg ikke. Jeg damper som regel grønnsakene, slik at næringsstoffene ikke forsvinner ut i vannet.
Leste en artikkel for lenge siden, der de påstod at brokkoli dampet i mikroen mistet 90 % av næringsstoffene. Men jeg husker jo selvsagt ikke om det var en seriøs side eller ikke.
Det finnes leger og ernæringsfysiologer som sier det motsatte også, de blir nok aldri enige hehe. Håper de finner ut mer om dette etterhvert. :)
Ja vi skal nok klare å leve på mikromat i en uke eller to, det er jo ikke såå lenge. Men Fjordland blir det nok ikke, siden vi er 3 stykker, da blir vi ganske fort ruinerte. :knegg:
Hvilken type micro har du, Iset? En vanlig en, eller en litt mer fancy med grill og/eller crispfunksjon?
Jeg har nemlig en hel liten oppskriftsbok med oppskrifter til micro, som vi fikk med da vi kjøpte vår, og jeg kan godt legge ut litt oppskrifter til deg, men da hadde det vært greit å vite om du har ekstrafunksjoner eller ikke.
Her er noen oppskrifter beregnet på mikrobølgeovn:
Bake poteter
Vask potetene godt. Stikk litt rundt poteten med en spiss kniv. Bak potetene i mikrobølgeovnen på full effekt i 6-8 minutter. Tiden varierer med potetens størrelse og styrken på mikrobølgeovnen. Skal du bake to poteter må du beregne litt lenger tid.
Ved koking av potetene legges de i litt vann i en skål som gjerne er tildekket.
Havregrøt med epler
1 dl havregryn
2 1/2 dl melk
1/2 eple
Salt
Bland gryn og melk i en dyp tallerken og dryss på litt salt. Legg en dyp tallerken hvelvet over og kok grøten i mikrobølgeovn på full effekt ca. 1/2 minutt. Rør litt i grøten, legg i eplebiter og kok grøten videre i ca. 1/2 minutt.
Rødspette i mikroen
1 hel (350-400 g) rødspette
2 ss nypresset sitronsaft
1-2 krm salt
Rens fisken og klipp vekk finnene. Vask fileten godt og tørk den med kjøkkenpapir. Legg den i en form som kan brukes i mikrobølgeovn. Drypp på sitronsaft og dekk formen med plastfolie.
Kok rødspetten på full styrke (maks 800 W) i 3-4 minutter.
Dryss på salt, og la flyndren stå tildekket et par minutter før servering.
Fylte paprika i mikro-ovn
4 store røde paprika
200 g karbonadedeig
2 tomater
salt og pepper
1 finhakket sjalottløk
1/2 dl skummet melk
Dette er en fin liten koserett som ikke er tidkrevende. I dag kan vi kjøpe røde, gule og grønne paprikafrukter. Den grønne er umoden frukt av de gule og røde. Paprika er rik på C-vitaminer - derfor et godt tilskudd i husholdningen. I denne koselige retten bruker vi den røde og delikate varianten av paprika.
Skjær litt av toppen på paprikaene og rens dem klare. Bland kjøttet og de andre ingrediensene, og fyll det i paprikaene. Plasser paprikaene på et eget fat, dekk til, la de stå i 15 minutter i mikroovnen for å få det beste resultatet. Serveres med kokt ris.
Kylling i mikroen
1 porsjon
1 potet
1 kyllingfilet
noen skiver squash
noen ringer rødløk
eller du tar hva du har
olivenolje eller smeltet smør
salt, pepper og finhakket persille
Skrell poteten og skjær den i tynne skiver. Legg potetskivene i to rader på matpapir. Dryss over salt og pepper og pensle med olje. Legg på kyllingfileten og dryss litt salt og pepper på den også. Legg over grønnsaker i skiver. Bruk det du har. Pakk inn maten som til en matpakke. Legg matpakken i mikrobølgeovnen og stek ved 600 W i 4 minutter. La varmen få fordele seg et minutts tid før du åpner matpakka og nyter innholdet!
Levde med micro i seks uker for noen år siden, og det var lenge- ett år hadde jeg aldri takla :dåne:
Men det er mye som kan tilberedes i micro, bruk fantasien...
Jeg ser at det ble litt vanskelig å lese, så om du sliter så kan du sende meg mailadressen din og så sender jeg link til albumet hos fotoknudsen, da kan du laste ned orginalstørrelsen på bildene og da blir kvaliteten betydelig bedre.