Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mange spørsmål om iBook/Mac - og kunsten å vedlikeholde den!

#1

Amelie sa for siden:

Jeg har en iBook G4 fra 2004.
Den har dessverre ramlet i gulvet 2 ganger, men fungerer like fint, bortsett fra en liten skjevhet i "topplokket".

Får ofte tvangstanker om at Macen kræsjer helt, og mangler samtidig kunnskap om hvordan jeg skal vedlikeholde iBooken best mulig.

Sikkert noen her som både kunnskap og erfaring, så elementære og smarte tips mottas med stor takk!

Også noen spørsmål:

  • Hvor lenge kan man forvente å beholde en iBook/Mac (el. vanlig PC)?
  • Hvilke programmer syns du er et must å ha?
  • ...og hvilke bruker du aldri?
  • Hvilke er det viktig å oppdatere/oppgradere (nyeste versjon osv.)
  • Hvordan er det å lage fotobok fra iPhoto kontra fotobok fra Eurofoto/Fotoknutsen osv?
  • Hva bør man kjøpe (programmer/nyversjoner) og hva kan man kopiere fra andre eller laste ned kostnadsfritt fra nett?

#2

HP sa for siden:

Vurderer du å kjøpe ny MacBook?


#3

Amelie sa for siden:

Nei. Vil jo ha denne lengst mulig. Tips?


#4

HP sa for siden:

Hvis du har hatt iBooken siden 2004, så har den vart veldig lenge. Avskrivingstid på en laptopp regnes til 2-3 år avhengig av innkjøpspris.

Angående programmer til en iBook, så har jeg ikke så mange tips ettersom at den er gammel og for treig til alt det nye, gøye. Du må ikke finne på å innstallere Leopard (OS-X 10.5, Tiger 10.4 er max). Oppgradering av RAM er et godt tips.

Mine must-haves på en nyere mac: Adium, TextExpander, SpamSieve, Perian, VLC, Google Notifier, Skitch, Speed Download, OmniGraffle, OmniFocus, Textmate, CSS Edit, Yojimbo, Skim, Yep!, MySql, AppZapper, Writeroom, Pukka. I tillegg bruker jeg Safari, Mail, iTunes og Terminal.

De nyere iPhoto-produktener er gode, bedre enn fotoknudsen, men jeg har min tvil om nyeste iLife vil fungere uten uutholdelig treghet på en iBook G4 fra 2004.

Programvare til Mac selges i stor grad som shareware, en kan laste ned og prøve også kjøper en hvis en ønsker å fortsette å bruke programmet etter en tid. Gode sider for nedlasting: MacUpdate, VersionTracker og Apple.com/downloads.

Jeg byttet min 2005 PowerBook G4 i en MacBook nå i januar, den nye er mye kjappere.


#5

Amelie sa for siden:

Hm, takk for svar!
2-3 år!! :mad: Seriøst? Den kostet vel rundt 9000,- da, om jeg ikke husker feil. Men hva mener du med "avhengig av innkjøpspris"?
Det er forresten trolig en 2005-modell når jeg tenker meg om. Gjør det en vesensforskjell?

Veldig dumt av meg å ha den på sofa-armlenet også, fordi den går fortere varm da. Må kjøpe armlene-deksel i tre på Living i morgen.

Ja, nå MÅ jeg bare få overført alle bildene til CD-er før den sier natta....


#6

HP sa for siden:

2-3 år er avskrivingstid i regnskap/skattemessig sammenheng. Jeg hadde min PowerBook G4 i 3 år, det syns jeg var lenge for en jobb-maskin. Avhengig av bruk så er det lenge for en privat-maskin også. Om en bare surfer, leser mail og skriver så kan en maskin holde veldig lenge, mange år, men til mer ressurskrevende oppgaver så blir de raskt utdatert (1-2 år).

Om du har en 2005-modell så gjør det ingen forskjell, egentlig, det er G4-prosessorene som er trege med de nye programmene som er utviklet for de nyere Intel-maskinene. RAM/Internminne har mye å si, så det er lurt å gå oppgradert den.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.