I dag har jeg kokt rabarbrasyltetøy etter mormos oppskrift, og det ble så nydelig at jeg vil dele den med dere.
Ca 1,6 kg rabarbra skåret i biter (1cm).
Vaskes godt og trengs ikke å skrelles.
Ca 700gram sukker.
Ha rabarbra i en kasserolle. Strø sukker over. Sette den i kjøleskapet over natta. Neste dag er sukkeret blitt til væske, og den er klar for å kokes. La den småkoke i 1,5 time til den har fått rødbrun farge. Rør om jevnlig. Ikke tilsett noe. Kjøl av.
Nydelig på brødskiva!:jupp:
Skal innom å hente noen kilo rabarbra hos svigermor, så da blir det syltetøykoking her i huset også. Rabarbrasyltetøy gir meg gode barndomsminner, for bestemor kokte alltid masse syltetøy, grøt og suppe til meg. Jeg er vel det eneste av 5 barnebarn som elsker rabarbrasyltetøy. Det hender forresten enda at hun sniker til meg et glass syltetøy når vi er på besøk. Mannen er like glad i rabarbresyltetøy som meg.:hjerter:
Bruker det på brødskiva, på vaffler, på havregrøt,og sammen med hvitost. Rett og slett som jeg bruker annet syltetøy.
Rabarba til pai bruker alltid svigermor. Biter av rabarbra i bunnen av en paiform, og "smuldrepai-deig" på toppen. I ovnen til deigen er stekt, og serveres med is. Nam :)
Det er overhode ikke meningen å kuppe din mormors oppskrift, men det er veldig godt å ha vaniljestang oppi der også. Rabarbra er utrolig godt og minner meg om sommerferiene hos mormor og bestefar.
Bestemoren min brukte å fylle fyrstekake med rabarbrasyktetøy, det var helt utrolig godt!
Ennå har ikke rabarbraen vokst seg såpass at den kan høstes her, men jeg skal jaggu lage syltetøy i år :jupp:
Jeg bruker å fryse i passe bokser, så da holder det jo lenge. Når det tines, så spiser man jo opp før det blir dårlig i kjøleskapet. Jeg har aldri prøvd meg på å ha kokt syltetøy på varme glass, men på den måten får man det jo "hermetisk" og det kan lagres lenge. Sikkert noen her som vet mer om sånn lagring.
Jeg drar også opp denne igjen. Lurer på holdbarhet om man har over på sterile glass. Satt i kjølerom med ca seks grader, eller kanskje litt mer. Så dumt å bruke all plassen i fryseren, og mye finere å ha det på glass enn å ha det i plastbokser.
Akkurat det lurte jeg også på, for har heller ingen rabarbra i hagen. Får man kjøpt det i vanlig dagligvare eller må man i mer spesialiserte grønnsaksbutikker? Kan liksom ikke huske å ha sett det på Rema, meny e.l - men så har jeg jo ikke sett etter det direkte heller :humre:
Mmmm, har lyst på pai, rabarbragrøt og whatnot nå kjenner jeg :dåne:
Jeg lagde også rabarbrasyltetøy her om dagen. Og jeg kokte det i over to timer, nesten tre. Jeg vil gjerne ha det nesten karamellisert... Da blir det skikkelig tjukt og godt... Elsker det på skiva!! :)
Bare sånn i tilfelle det er noen heromkring som vil ha: Det er mer enn nok rabarbra i hagen min. Jeg klarer ikke bruke opp alt selv, så om noen 'naboer' (bor i Vestfold) vil ha så si i fra!
Åhh... Det eneste som mangler her for at det skal bli veeeldig likt det syltetøyet som min farmor brukte å lage, er en kanelstang oppi mens det koker. Nå fikk jeg lyst på rabarbrasyltetøy...