Alle skryter av baconsurrede dadler. Jeg har ikke smakt det selv, men jeg har til dags dato ikke hørt om ETT menneske som ikke har blitt helt forgapt i det etter å ha smakt det. Det skal jeg ha på tapas-bordet mitt i dåpen.
Jeg lager tapas ofte men er ikke så flink med sjømat. Sist jeg skulle servere tapas fant jeg noen innbakte reker (en stor pose) i frysedisken til ICA. Serverte disse (måtte ha de 20 min i ovnen) med chillisaus. Var utrolig populært og fatet ble tømt fort.
Sweet chilisaus er en av mine favorittsauser/dipper. Jeg serverer alltid det til hjemmelagde vårruller, av og til blander jeg noe av chilisausen med rømme.
Går ikke de fleste småretter inn under tapas da? Er det egentlig noen regler for hva som kan kalles tapas når det gjelder småretter? Tapas betyr vel bare "småretter", gjør det ikke? Jeg vil absolutt si at sånne lefser er ypperlig tapasmat. :)
Små kjøttboller og tomatsaus ved siden av er jo veldig godt. Eller en tomat- og mozzarella-salat med frisk basillikum. Eller små saltkokte poteter med aioli.
2 kg reker med skall
5 dl rapsolje
1/2 dl søt chilisaus
1 tsk cayennepepper
1 ss curry
1 ss paprikapulver
saft og skall av 3 lime
1/2 dl friskrevet koriander
Skrell reker, bland resten i en bolle og hell over. La stå kaldt i 5 timer eller mer (gjerne over natten).
Og hvis du får ånden over deg: Dryss litt parmesan over scampien, surr god spekeskinke rundt (serrano, eller rett og slett stranda spekeskinke - billigere) før du griller de i ovnen. Veldig godt. :nam:
En annen enkel rett er smørdampede asparges med bacon rundt. La aspargesen surre i smør og hvitløk i stekepanne noen få minutter. Surr bacon rundt og legg under grillen i stekeovnen til baconet er stekt.
Eeeeeller brekk ut stilker på litt store champingnoner, fyll med blåmuggost eller hvitløk- og chillismør og stek i ovnen til de er myke.
Hvis du ikke gidder lage noe er de ferdig marinerte og stekte kyllingvingene/-klubbene fra Prior ( ?) veldig gode.
Lefser med laks er godt. Ta finhakket rødløk i stedenfor dill.
Kjøttboller
Tortillalefser fyllt med blåmuggost og Ruccolasalta: Smør på blå castello ost på en lefse, legg Ruccola over osten og legg en lefse til over. Stek i panne på begge sider bittlitt slik at osten smelter. Kjempegodt og enkelt, en bør serveres lunkne/varme.
Eller du kan "spidde" Brie på salt kjeks , toppet med en drue.
Hjemmelaget hvitløksbrød.
Fader, nå ble jeg sulten her jeg sitter på nattevakt :nemlig:
4-500 gr kjøttdeig.
3 grove skiver brød
1 stor løk
3 fedd hvitløk
Rød chili ca 2cm uten frø.
1 ts salt
1ts pepper
3ss soya saus
2-3 ss søt chili saus (sweet chicken sauce)
Ca 4 ss olje
Bløtlegg brødskivene I ca 2 dl vann til de er oppløst.(grøt)
Finhakk løk, hvitløk og chili
Ta det i en bolle med 4 ss olje,chilisaus,soyasaus salt, pepper . La det stå og trekke i ca 10 min.
Bland kjøttdeig, brød og krydderblandingen godt sammen til den blir litt seig. Lag små kjøttboller og stek de i olje. Prøv om deigen er løs, bland i litt potetmel 1-2 ss.
Du kan godt ha i biter av fetaost, kjempegodt! Bare smuldre i deigen.
Tomatsaus.
1 boks hakkede tomater.
1 finhakka løk
2 fedd finhakka hvitløk.
1 ss sukker
Litt pepper og salt.
Vil du ha litt sterk saus, hakk i chili uten frø.
Kok opp og server.
Scampi og kamskjell
Tin og tørk godt av slik at alt er tørt.
Mariner i olje, finhakket hvitløk og chili.
2 fedd, ca 2 cm chili.
La stå i en time.
Varm panne med olje stek scampien raskt ca 2min på hver side, det samme med kamskjell. Kamskjell er fine å steke på grillpanne.
Det blir ofte vann i panna, hell det av.
(prøv deg frem)
Kich.eller Pai.(godt for barna)
Kjøper halvfabrikata, den er alltid vellykket.
Steker 2 pakker bacon i terninger. (bruk hva som helst)
Litt stekt løk.
Raskt stekt vårløk el purre.
Fyll paien og hell på eggebalndingen og osten. Stekes
Den er fin og fylle med skalldyr også.
Se på pakka.
Lag salat, det liker de fleste.
Serranoskinke og spansk pølse i biter/ skiver smaker godt.
To litt kraftige oster, St Paulin el Ridderost og en brie er gode alternativ.
Svarte el grønne oliven, marinerte er kjempegodt.
Fetaost mmm.
(Kjøp det i invandrerbutikk, det er snadder)
Hjemmelaget kylling.
1 kylling deles i biter, gnis inn med olje og krydres med rosmarin, oregano, pepper, hvitløk eller hva du ønsker. La stå en til to timer og stek det i en ildfast form i stekeovnen ca 30 min.
På 200 gr.
Råstekte poteter.
Vaket og skrelte poteter, (behøver ikke å skrelles)
Skjær potetene i tynne båter.
Vend de i salt, pepper og fransk krydder ( kan sløyfes)
Stekes i olje på ganske sterk varme i stekepanna til de er litt gyldne, etterstek evnt i ovnen.
Bak deg et godt brød, lettvint med grovt mel og tørka tomater i biter, bruk også litt oregano i deigen. Smaker kjempegodt.