Var innom polet for å kjøpe "takk for i år"-vin til to av mine lærere. Endte opp med en "bohemvin" til norsklæreren: Le Tengo, og en annen som jeg ikke husker navnet på til min naturfaglærer.
Mens jeg først vær der, tenkte jeg det var på tide å få tak i en nybegynnervin til meg selv. Ja, for jeg er dessverre i en slik situasjon at jeg ikke klarer smaken på rødvin. Men jeg har veldig lyst til å lære å drikke det.
En veldig koselig dame på polet tok seg gos tid sammen med meg, og vi gikk igjennom mange viner. Jeg endte opp med ungarske Egri Merlot, som er en sukret rødvin, og som hun mente var en perfekt vin å starte med for meg. Så i kveld skal ungen plasseres i kjelleren foran tv, mens mannen og jeg skal sitte alene i stuen, høre på radio, spille scrabble og drikke rødvin.
Blir spennede å se om jeg klarer å drikke et helt glass for en gangs skyld. :D
Et lite tips. Det er mye lettere å forsøke og drikke vin sammen med mat. Uansett om vinen er sukret eller ikke, så er det er det garvesyre i den som gir en litt snerpende ettersmak. Mat maskerer i stor grad garvesyren, og vinen blir langt mer drikkelig for en utrenet gane. Med mat mener jeg middag - kjøtt, poteter, gryte etc.
Søt rødvin og sjokolade er veldig godt, men da må den være søt nok. Jeg mistenker den ungarske vinen er sukret for å maskere at den er syrlig - og ikke at den er søt. Skal du ha rødvin til sjokolade må du se etter banyuls, mas amiel eller recioto.
Tja, i og med at de er så søte, er de jo ganske annerledes enn vanlig rødvin, da. Jeg har inntrykk av de som ikke liker rødvin, misliker snerpende garvesyre og et generelt surt smaksbilde. Det er jo fraværende i de nevnte vinene, så det er mulig at nybegynnere har lettere for å like røde dessertviner enn de vanlige.
Det finnes knapt noe bedre følge enn rødvin og biff! :hjerter:
Selv er jeg glad i rødviner som er fyldige, men har lite garvesyre. Jeg bruker å gå etter de små rundingene som er på hylla hvor vinene står - den "kaka" som markerer hvor mye fruktighet, fylde og garvesyre vina har. Jeg kan null og nada om vin, men vet hva jeg liker. Hver gang jeg har gått for så lite garvesyre som mulig, men så mye jeg kan finne av fyldighet og fruktighet, har det vært topp.
Lykke til som vindrikker - gleder meg til å ta en tur sørover og sitte på terrassen din og drikke rødvin med deg en fredagskveld til sommeren. :blafre:
Ost og vin er fin.
Det trenger ikke være fancy shcmancy ost heller, en vellagret norvegia, en god, gammel gauda eller en St. Pauli holder lenge. Eller en cheddar.