Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Anbefalinger til en hageamatør?

#1

Luftslottet sa for siden:

Mannen og jeg har kjøpt hus med hage, men det fulgte ikke med noen bruksanvisning. :rolleyes: Vil gjerne lære mer om de plantene vi har, og ikke minst finne ut hva enkelte av dem er for noe. Trenger helt konkrete bøker som forteller hvordan man vedlikeholder epletrær f.eks., eller beskjærer riktig.
Vi ønsker å gjøre om litt i hagen og plante litt forskjellig selv, og har lyst til å begynne å planlegge litt før vi finner frem spaden.

Har noen tips til

  • en god flora eller annet oppslagsverk for hage- og kjøkkenhageplanter?
  • gode hageressurser på nettet?
  • hagebøker dere ikke kunne klart dere uten?

#2

Left sa for siden:

Norsk Hagetidend har vel en nettside tror jeg, hvor det også finnes et diskusjonsforum.
Selv har jeg en diger bok, men kommer ikke på hva den heter nå... :flau:
Ta deg en tur i bokhandelen og se. De har som oftest flere ulike bøker. På hagesentere har de også bøker ofte. De kan i tillegg gi gode råd om dette og hint.


#3

scilla sa for siden:

Jeg klarer meg ikke uten Late hager skrevet av gartneren Tor Smaaland. Det er en nyttig og morsom bok. Lykke til med hagen - det er et hyggelig tidsfordriv:ja:


#4

GinaK sa for siden:

Dra på Plantasjen og se etter et sånt gratis reklameblad/hefte hvor det står litt om alt.. ganske informativ sånn i første omgang ialle fall.

Det finnes vel noen nettsteder også. Jeg har lagret et nettsted, men nå når jeg går inn ser det helt annerledes ut.. lenge siden jeg har brukt det. Det jeg har hatt lagret heter hushjemhage.no


#5

Nooria sa for siden:

Samme her!

Jeg slår stadig opp i oppslagsbøkene jeg har fra Gyldendal og Aschoug. Jeg har også stor glede av bladet "Hagen for alle".

Jeg vil også anbefale deg å stikke innom Oasen Hageland sitt nærmeste Hagesenter. De har kjempeflinke og serviceinnstilte folk som kan og vil svare på det meste.

Selv planter jeg ikke et tre eller en plante lenger uten å sjekke med bøker og fagfolk, etter at mine første planteprosjekter har gitt varierende resultat.

Det er viktig å vite hvilke planter som liker sol og hvilke som foretrekker skygge, hvilke som bør ha dypt hull når du planter dem, hvilke som skal ha sur jord og hvilke som vil ha kalkholdig jord og når du skal beskjære hvilke trær osv.

Lykke til!


#6

Veronal sa for siden:

Forumet på [url]www.hagegal.no[/url]. Der kan du også legge ut bilder av det du har for identifiseringshjelp.


#7

Malus sa for siden:

www.hagepraten.no/index.php
Hageselskapets forum.

Ellers finnes det et hav å velge i av bøker. Typen f.eks. gyldendals store hagebok bruker å ha litt av alt, både stell, beskjæring, trær, busker, stuader, roser, grønnsaker, osv. Velg en bok som har bilder av de forskjellinge plantene, for det er ikke lett å vit ehva det er snakk om hvis man bare har navn og beskrivelse.


#8

gajamor sa for siden:

Jeg anbefaler biblioteket i første omgang. Det tar tid å finne ut hvilke hagebøker som funker for deg, og det kan bli dyrt å bomme.

Jeg strever ennå med å finne en skikkelig hageflora. Det finnes mange bøker med fine bilder av hageplanter, men ingen floraer. Den beste erstatningen jeg har funnet er faktisk "Det bestes hageleksikon". Den jeg har er fra 70-tallet, jeg er ikke sikker på om det finnes noen moderne utgave.

Hageselskapet har gitt ut noen gode bøker om beskjæring. Men igjen: lån dem på biblioteket først. Det er så stort et utvalg at det tar tid å orientere seg.

Hagegal er et godt forum, men ta enkelte av de raskeste planteidentifiseringene med en stor klype salt. Det er IKKE mulig å artsbestemme en tofrøbladet spire som bare har fått frøbladene. :rolleyes:


#9

gajamor sa for siden:

Hvis man skal følge denne framgangsmåten: prøv å finn en bok med bilder av HELE planten, ikke bare blomsten. Du ønsker jo å luke vekk ugresset før det blomstrer ;)

Og selv om dette blir å banne i kirka for hagefolk; man kan ikke skille planter basert på fargen på blomsten. Den avhenger av kjemiske og klimatiske forhold på vokseplassen. Alle har vel sett hvite og lilla hvitveis? Enhver plantebok som bruker dette som hovedkriterium er etter min mening søppel.


#10

Martis sa for siden:

:abbonnerer:


#11

Kaprifol sa for siden:

Jeg har siden forrige hagetråd vært i bokhandelen på Ås, der burde de ha det som trengs av bøker og floraer. Men utvalget var ikke overveldende i det lille hjørnet der de hadde de aktuelle bøkene for hagebrukstudier osv. Jeg fant et hefte om stauder, det heter lignoser, ganske bra. Omhandler norske, vedaktige planter som kommer igjen mer enn en sesong. Men de fargerike flotte ettårige plantene er jo ikke med i heftet, ergo tilfredsstiller det heller ikke kravet fra Gajamor til en norsk hageflora.

Det er virkelig underlig at jeg ikke har funnet den ennå. Den finnes kanskje ikke?


#12

gajamor sa for siden:

gajamor er vanskelig og kravstor. Må nok skrive den selv.


#13

Luftslottet sa for siden:

Takk for tips!

Jeg har vært på biblioteket og funnet en del, og greid å få besteforeldre o.l. til å identifisere en god del blomster. Dette er utrolig spennende, jeg ser at vi har mye morsomt arbeid foran oss i årene som kommer.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.