Jeg har begynt å lage de fleste sausene selv nå, etter påvirkning fra FP! Enten et par ss hvetemel ristet ut i vann, eller med maizenajevning.
Hva bruker dere å jevne med, hva syns dere smaker best, og er det noe forskjell sunnhetsmessig mellom hvetemel, maizenajevning og eventuelle andre ting man kan jevne med?
Hvetemel eller maizenna. Men nå er jeg en lavkarboer, så jeg lager ikke vanlige sauser,bare koker ut panna med litt cf og div krydder. Har ikke blitt en så dugelig lavkarbis at jeg har handlet inn johannesbrødkjernemel.
Jeg har smør og havremel (store glutenfrie havregryn kjørt i mikser til de har melkonsistens) i gryten, og så heller jeg på grønnsaksvann og har i urtesalt.
Potetmel bruker jeg også, forresten. Man tager hva man haver.
Johannesbrødkjernemel kjøpte jeg i sin tid på apoteket. Under krigen ble dette brukt som kakaosubstitutt - et heller dårlig et. Det brukes i ferdigbrød og i tillegg brukes det i f.eks. lettyoghurtprodukter (for å få tykkere konsistens). Det smaker bæsj. :knegg: (Men det er selvfølgelig avhengig av dosen. Jeg brukte det som tilsats i brødproduksjonen. Brukte jeg noen ts for mye satte det en bismak.)
Om det er hvite/tette sauser så bruker jeg hvetemel utristet i vann. Gjennomsiktige sauser som buljonger og saftsauser bruker jeg potetmel i, og om jeg skal tykne en wok eller gryterett bare bittelitt, bruker jeg Maizena.
Jeg bruker litt av hvert. Hvetemel vispet inn i smeltet smør er vel den jeg bruker mest. Ellers kan jeg bruke både maizena og hvetemel utristet i vann, hvetemel rørt rett i gryta og maizena-jevning rett i gryta. Jeg har ikke forsket noe større på hva som blir best, men tar det jeg syns passer til maten jeg lager.