Jeg har et stort morelltre som modnes raskt i disse dager. Har nå plukket en gjeng med bær, men hvordan kan jeg bruke de. En ting er å spise disse, men jeg ser at vi ikke kommer til å klare så mange kilo moreller uten å bli syke.
500 g kirsebær
300 g sukker
1/2 liter 45% sprit
8-10 nellik
1 kanelstang
Likøren kan godt lages av fryste bær. Fjern stilkene og ta steinene ut av minst halvparten av bærene. Beholder du alle steinene i, får likøren en for sterk smak av stein.
Legg bær og sukker lagvis på glass og hell spriten over. Tilsett nellik og kanelstang. La det stå i romtemperatur minst 6 uker.
Et stk. norgesglass, fyll med bær. Hell på så mye sukker du får i, og så heller du på så mye 60 % sprit du får i. Snu glasset en gang om dagen, og etter en måned (?) siler du det av. Bærene er ...VELDIG gode, og likøren er knall. :jupp:
(Noen har sikkert en avansert oppskrift også. :flau: )
Og hvis man kjenner en kjemiker så går det vel med 96 % også. :knegg: Vi laget likør av våre kirsebær, og ved en inkurie så ble det stående i "noen" år og godgjøre seg, og du verden så godt det var.
:rairai:
Og dette er det Haugesund Husmorskoles Kokebok sier om hermetisering av moreller:
Kok frukt eller bær forsiktig i vanlig sukkersaus*. La frukten bli mør, men så hel og fin som mulig. Ha den fort i varme Norges-glass. La sausen koke opp og slå den kokende over frukten til glasset er breddfullt. Legg lokk med gummiring på, og skru metallringen helt fast med en gang. Sett glassene kaldt så snart det går an. Er arbeidet gjort fort og riktig, vil lokk og ring suge seg fast og innholdet blir holdbart. Det går ikke så mye saus til ved denne måten, for det vil alltid trekke en del saft ut av frukten. Det vil være best å koke opp så mye saus som en rekner vil gå med. Ta så mindre porsjoner av den etter hvert og kok frukten i.
*Sukkersaus: Kok opp vann og sukker. Skum og la sausen koke i 10 min. Det går med 2-3 dl saus på 1/1 liter glass.
Det står ingenting om hvor mye sukker en skal ha i vannet, så du får teste ut. Det er visst slik en husmor skal vite.
skal lage nå, men taes steinene av morellene ut før en har de på glass? Kan noe annet enn norgesglass brukes? Har ikke det ... plastikk ett eller annet for eks?