Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Moreller, marmelade, gele eller andre tips?

#1

Føniks sa for siden:

Jeg har et stort morelltre som modnes raskt i disse dager. Har nå plukket en gjeng med bær, men hvordan kan jeg bruke de. En ting er å spise disse, men jeg ser at vi ikke kommer til å klare så mange kilo moreller uten å bli syke.

Noen som har oppskrift på gele, marmelade elns?


#2

amo sa for siden:

Åh,elsker moreller:elsker:
Invitere til morellsteinspyttekonkurransefest?


#3

Kanina sa for siden:

.......


#4

Føniks sa for siden:

Å ja, gjerne oppskrifter. Jeg tror Traktøren er stedet for olivensten-fjerne-tang.


#5

Føniks sa for siden:

Tipper naboene hadde blitt glade. :fnise:

Moreller er utrolig godt, men de er ikke snille med magen ved for stort inntak.


#6

turi sa for siden:

Man plukker så mange moreller en bare klarer, og kjører de hjem til turi, som blir så blid som en lerke for å hjelpe deg med det problemet!! :glis:


#7

Maverick sa for siden:

Jeg er med på morellsteinspyttekonkurranse. :jupp:


#8

DM sa for siden:

Og jeg er med på både Amo og Turi sitt forslag (bare bytt ut Turi med DM såklart).

Jeg solgte moreller ved bensinstasjon en sommer, det var prompefulle dager. :knegg:


#9

Føniks sa for siden:

Bare å komme å spise så mye man ønsker. Men man må selv klatre i treet og plukke. :jupp:


#10

Canisa sa for siden:

Likør!:nam:


#11

Føniks sa for siden:

Og det lages på følgende måte?


#12

Canisa sa for siden:

500 g kirsebær
300 g sukker
1/2 liter 45% sprit
8-10 nellik
1 kanelstang

Likøren kan godt lages av fryste bær. Fjern stilkene og ta steinene ut av minst halvparten av bærene. Beholder du alle steinene i, får likøren en for sterk smak av stein.

Legg bær og sukker lagvis på glass og hell spriten over. Tilsett nellik og kanelstang. La det stå i romtemperatur minst 6 uker.

Sil bærene fra og fyll likøren på en karaffel.


#13

Maverick sa for siden:

Et stk. norgesglass, fyll med bær. Hell på så mye sukker du får i, og så heller du på så mye 60 % sprit du får i. Snu glasset en gang om dagen, og etter en måned (?) siler du det av. Bærene er ...VELDIG gode, og likøren er knall. :jupp:

(Noen har sikkert en avansert oppskrift også. :flau: )


#14

Maverick sa for siden:

Canisa, 45 % sprit? :rødme:


#15

Benzo sa for siden:

Bær, sukker, og sprit i et tett glass. :nemlig:


#16

Canisa sa for siden:

:rairai:


#17

Benzo sa for siden:

Når likøren er ferdig, er bærene jækla gode ved siden av vaniljeis.


#18

Maverick sa for siden:

Jeg høyner med 15 % til. :knegg:


#19

Canisa sa for siden:

:nam:

...men farlig! Husk Emils gris, og det var bare bær fra vinproduksjon!


#20

Maverick sa for siden:

Griseknoen! :hjerter:


#21

Canisa sa for siden:

Den slasken!:streng:


#22

Føniks sa for siden:

Okei. Dette må prøves. :knegg:


#23

Adrienne sa for siden:

Og hvis man kjenner en kjemiker så går det vel med 96 % også. :knegg: Vi laget likør av våre kirsebær, og ved en inkurie så ble det stående i "noen" år og godgjøre seg, og du verden så godt det var.
:rairai:

Og dette er det Haugesund Husmorskoles Kokebok sier om hermetisering av moreller:
Kok frukt eller bær forsiktig i vanlig sukkersaus*. La frukten bli mør, men så hel og fin som mulig. Ha den fort i varme Norges-glass. La sausen koke opp og slå den kokende over frukten til glasset er breddfullt. Legg lokk med gummiring på, og skru metallringen helt fast med en gang. Sett glassene kaldt så snart det går an. Er arbeidet gjort fort og riktig, vil lokk og ring suge seg fast og innholdet blir holdbart. Det går ikke så mye saus til ved denne måten, for det vil alltid trekke en del saft ut av frukten. Det vil være best å koke opp så mye saus som en rekner vil gå med. Ta så mindre porsjoner av den etter hvert og kok frukten i.

*Sukkersaus: Kok opp vann og sukker. Skum og la sausen koke i 10 min. Det går med 2-3 dl saus på 1/1 liter glass.

Det står ingenting om hvor mye sukker en skal ha i vannet, så du får teste ut. Det er visst slik en husmor skal vite.


#24

amo sa for siden:

Og da er det klart for morellspyttekonkurransefest. :jupp:


#25

Føniks sa for siden:

Å takk, super beskrivelse. Må kjøpe Norges-glass i morgen.


#26

tinkadott sa for siden:

skal lage nå, men taes steinene av morellene ut før en har de på glass? Kan noe annet enn norgesglass brukes? Har ikke det ... plastikk ett eller annet for eks?


#27

AprilRyan sa for siden:

Jeg trodde ikke det var vanlig å konservere moreller. Har aldri vært borti det før. Noen som har smakt dem syltede?


#28

Left sa for siden:

Nemlig.
Vet du hva morellsorten du har heter? Vil ha morelltre i hagen min :ja:


#29

Left sa for siden:

Ikke om du bruker gammel_husmors_metode. Da må det være rene, varme norgesglass.


#30

tinkadott sa for siden:

vel, skal lage morellelikør.

Taes steinene ut?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.