Det jeg lurer på er: Jeg vet at våtromsnormet ikke er påkrevd, men "anbefalt". Når jeg nå leter etter en rørlegger, bør jeg finne en som har en godkjent bedrift for "Fagrådet for våtrom" eller er det bare et buzzword? :hjelp:
Jeg driver å henter inn anbud på et nytt bad, og derfor vil jeg gjerne vite det. Jeg har lest en del om det, men blir usikker i og med at det ikke er påkrevd.
Jeg har planer om å jobbe for å få penger til å betale vedkommende, så jeg blir en annen plass. :humre:
Å finne en som er pen? Eller vet du noe om våtromsnormen? :)
Sånn over til det kjedelige, det er vel hvis noe skjærer seg i ettertid at det er et stort poeng at rørleggeren har vært godkjent i forhold til forsikring og sånt noe, så ja, jeg hadde også gått for godkjent.
Men det er da ikke rørleggeren som gjør så mye våtromsnorm-arbeid?
Altså, om jeg ikke er helt på viddene, så går jo våtromsnormen på dette med fuktsperrer og membran og slikt noe, og det er jo noe som går på vegger, tak og gulv?
Vi har hatt to rørlegger-lærlinger, en vanlig rørlegger og en vvs-ingeniør til å fikse rør, kraner og sluk på badet vårt. Gulvet la noen fliseleggere m/våtromssertifikat, de sørget for membran og riktig fall på gulvet, og veggene satt vi opp selv. I og med at vi har fibo-trespo-panel, så trengte vi ikke membran-greier der.
Hvis rørleggeren har vært på kurs hos Fagrådet for våtrom er jo det bra. Men det betyr nok ikke at vedkommende gjør annerledes eller bedre arbeid enn en hvilken som helst flink rørleggermester.
Jeg ville satset på å finne en håndverker som vil være leder for hele jobben, så skaffer han inn resten av de håndverkerne som trengs for å få gjort jobben. Skal det bygges om litt trengs det kanskje snekker, membranlegger, elektriker og fliselegger. Vi gjorde det slik med snekker som byggeleder, snekkerne tok murjobben også (støping). Snekkeren vår er flink synes jeg, han anbefalte bruk av banemembran (membranduk) på gulvet, noe Fagrådet for våtrom også anbefaler.
Spør du meg synes jeg det er viktig at jobben blir bra utført av noen med erfaring, bruke en som andre du kjenner er fornøyd med er et triks. Be om referanser av rørlegger og sjekk dem opp.
OK, det er med andre ord bare en pyntetittel.
Ja, vi skal også finne en som kan være byggleder (vi skal gjøre mer enn å bygge bad). Men jeg er også usikker på om det er ett fett om det er en snekker eller en rørlegger som er byggleder? Jeg har fått med meg at det er det vanligste at det er en snekker. Men jeg vet ikke helt hvorfor. Det ser også ut som om vi får en egen prosjekteringsansvarlig. (Jeg svetter! Mange begreper å skjønne!)
Har spurt meg litt om, men kjenner ingen som har gjort det slik som oss. De tre jeg kjenner som har totalrenovert badet sitt har gjort det svart eller selv. Vi vil ingen av delene.
De jeg kjenner som har gjort det, gikk til en våtromsforhandler og fikk dem til å ha prosjektstyringen. (Comfort ved KBS-senteret i dette tilfellet.) Da fikk de tegninger gjort av Comfort, de leverte alt av inventarløsninger og de brukte sine egne håndtverkere. Venninnen min sier at hun ikke vet om det var den absolutt billigste løsningen, men det var i alle fall den mest behagelige.
Vi skal pusse opp badet og 1. september setter de i gang. Vi har blitt enige med Comfort. Vi trenger hjelp til alt og får ikke gjort noen ting selv. Så da er det greit og kun ha 1 person å forholde seg til så fikser de resten. Murer, flislegger osv.
Rørlegger med ansvarsrett. Det må ikke være en rørleggermester med mesterbrev, men er godkjent av nemda og hos kommunen(dvs at alle papirer er i orden)-
Ta kontakt med et rørleggerfirma(eller en byggmester) og be om full pakke. De har som regel et samarbeid med andre håndverkere, og det er ikke nødvendigvis rørleggeren som blir byggeleder. Det er noe håndverkerne blir enige om seg i mellom, og det kommer litt an på hva slags arbeid det er snakk om.
Få en tegning - tegn selv.
Få en tidsplan.
Få en person å forholde dere til. Dvs at det er denne personen som passer på fredriften i prosjektet.
Dere kan trekke ut noe arbeid, og gjøre det selv, feks malerarbeid, men da må det inn i planen for prosjektet, så det er greit å ha tenkt på sånne ting på forhånd.
Det vi gjorde selv var riving av gamlebadet og maling av badetaket i nybadet. ellers fikk vi alt gjort.
Hos oss var snekkeren byggeleder fordi han allerede var involvert i en annen del av rehabiliteringen av huset vårt, og fordi snekkerne måtte inn og gjøre ting på nybadet flere ganger i løpet av prosessen. Praktisk rett og slett.