Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dagens spørsmål fra det lærevillige avkommet

#1

Ariel sa for siden:

Hvordan får maneter barn? Altså hvordan forplanter de seg? :snill:

Noen som vet det? For denne moren her, har virkelig ikke anelse. :sparke:


#2

Teofelia sa for siden:

Interessant spørsmål. :humre:

Jeg fant dette på caplex:


#3

turi sa for siden:

Og hva mitt lille gull lurte på idag, hva spiser alger?


#4

Miromurr sa for siden:

Sånn får maneter barn (hentet fra Havforskningsinstituttet):

Brennmaneten er verdens største polyppdyr, og kan bli opptil to meter i diameter og ha 30 meter lange tråder. De har en relativt komplisert livssyklus. Om våren vokser de fra bitte små til store maneter. Utpå sommeren slipper han-manetene ut spermier som svømmer bort til hunn-manetene og befrukter eggene i magehulen. Her klekkes det små larver som etter hvert legger på svøm. Etter en stund slår larvene seg ned på bunnen og forvandles til små polypper som kan leve i mange år. Om våren dannes bitte små maneter som snøres av fra toppen av polyppen. Disse små manetene må man bruke mikroskop for å se, men de vokser fort og etter kort tid kan vi se dem i store mengder - og livssyklusen er sluttet. De voksne manetene dør om vinteren, men arten overlever i form av polyppene på bunnen.

Og alger "spiser" lys, akkurat som planter.


#5

Veronal sa for siden:

:flashback:

Jeg skrev en fleresiders avhandling om dette i o-fag i 4. klasse. Husker jeg satt veldig lenge på biblioteket og tegnet også en veldig illustrativ tegning som tok for seg forplantningssyklusen.

:stolt:

Jeg hadde en lengre avhandling av sjøpølser også, husker jeg. Du og du hva jeg lærte på barneskolen. :knegg:


#6

Ariel sa for siden:

Gud, hva dere kan!!! :tilber:


#7

gajamor sa for siden:

Kommer an på om det er alger med eller uten klorofyll. De uten klorofyll spiser andre alger. Noen alger bytter på å være planter og dyr, alt etter hvor mye næring som finnes. Noen alger kan bytte mellom å ha hale og svømme fritt rundt, være amøber og spise andre alger, være planter, og å gå i dvale på havbunnen. Dette gjelder de encellete algene.

Flercellete alger er alle sammen planter.


#8

Isbjørn sa for siden:

noterer flittig


#9

Miromurr sa for siden:

Ja, jeg tenkte på flercellede alger, tenkte jeg skulle spare utgreiingen om zooplankton og fytoplankton til en annen anledning.

Og så må jeg presisere at det jeg skrev om maneters livssyklus er sakset fra havforskningsinstituttets sider, jeg turde ikke skrive det selv, jeg hadde sikkert kommet til å glemme noe viktig. Det er noen år siden jeg lærte det selv.


#10

Ariel sa for siden:

Avkommet var veldig fornøyd med avhandlingen moren kom med, og jeg tror jeg fikk noen ekstra poeng på kunnskapsskalaen hennes også. :kry:

Men jeg sa jeg måtte lete litt for å finne svaret da, og at hjelpen kom her inne fra. ;)


#11

Veronal sa for siden:

Det er jo nesten det viktigste å vite hvordan man tilegner seg kunnskap. :jupp:


#12

Ariel sa for siden:

Først ble hun litt sjokkert over at jeg ikke visste det.:sjokk: Jeg vet tydeligvis alt i følge henne. Yeah right! :knegg:
Men hun likte det faktum at jeg spurte rundt for henne også, så jeg tror helgenstatusen består. :be:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.