Begynner å gå tom for ideer og lurer på om dere har noen gode å dele med dere?
Livretten vår er
Hvetetortillas med bønner servert med salat
Enkelt:
1 boks kidneybeans knuses sammen med litt vann og stekes sammen med jalapenos. Man tar en skje av dette på lefsen og drysser så med ost før man ruller lefsa sammen. Så inn i ovnen til lefsene er sprø og litt brune.
Husker vi lagde "potetkroketter" (tror jeg det het), for noen år siden. Det var kjempegodt og vi serverte med salat til. Husker ikke oppskrifta, men det var litt hard stappe med egg og krydder, rullet i egg og strøkavring før de ble stekt på panne.
Her er mine livretter fra de årene (6 år) jeg var vegetarianer. Ja, vi spiser dem ofte fremdeles, for jeg er mer glad i bønner og slikt enn i kjøtt, egentlig.
Denne gryten hadde vi alltid på julaften (mamma og tante som fremdeles er veggiser spiser den enda på julaften), og den er så god at resten av familien faktisk heller spiste den enn ribbe/pinnekjøtt. :måpe:
FALSK VILTGRYTE 2-3 personer (julaften 3-dobler jeg oppskriften)
1 stor boks sopp eller masse skivet fersk sopp
1 beger rømme
2 store løk i skiver
1 eske mørke vegebiter (fås fra fryseren på helsekost, smaker fantastisk likt biffstrimler)
1 beger snøfrisk med sopp/einerbærsmak (eller naturell)
3-4 dl melk (anhengig av ønsket mengde saus)
3-4 ss maizenna (avhengig avønsket tykkelse på saus)
sukkerkulør
smør til steking (ikke olje!!!!!!!)
stek vegebitene i smør. ha dem oppi en gryte. stek soppen og løken og ha dem oppi gryta. la litt av "stekesjyen" ligge igjen på pannen. ha oppi begeret med rømmeog visp inn mot midten. la rømmen putre litt mens du hele tiden visper. Ha rømmen oppi gryta med det andre.
nå setter du gryta på middels varme. rør alt skikkelig sammen, og ha oppi snøfrisk og melk. la det smøkoke mens du rører, i ca 5 minutter. ha oppi maizenna til du får ønsket tykkelse på sausen. dvs ha oppi 2 ss, rør og la det putre litt. så har du oppi mer dersom du ønsker det. sausen er best tykk! er det for lite saus har du oppi mer melk, og regulerer tykkelsen og mengden hele tiden med melk og maizenna.
ha oppi litt sukkerkulør til du får ønsket brunfarge på sausen. la det til slutt koke i 5-6 minutter.
server med kokte poteter, tyttebærsyltetøy og rosenkål.
OVNSBAKTE TORTILLAS
2 tortillalefser per person (store).
1 boks chilibønner
1 boks refried beans
1/2 boks hakkede tomater
1 boks sopp
1 stor løk
Tacokrydder eller annet krydder
Litt frisk chili i biter/strimler
2 båter presset hvitløk
Evt 1 boks maiskorn
Revet ost
Stek løken og soppen med krydder. Ha oppi boksen med tomater og rør godt. Tilsett resten av ingrediensene unntatt osten og refried beans. La det surre et par minutter.
Sett ovnen på 225 grader. Kle en stekeplate med bakepapir.
Legg en god klatt fyll i midten på hver tortillalefse, ha over en god porsjon med refried beans over fyllet. Strø litt ost på og lukk sammen som en konvolutt (brett først inn høyre og venstre side, så ruller du den sammen og legger den med skjøten ned).
Strø en god del ost over hver tortilla og stek til osten er gylden.
Forresten så brukte jeg MYE av disse kjøtterstatningene fra helsekosten. Pølser, burgere, snitsler, kjøttdeig, kjøttboller osv, alt vegetarisk. Mange av dem (merke: Tivall) smakte så likt kjøtt at da jeg serverte det til andre nektet de å tro det var vegetarisk. Min mann tok opp feil pølser fra fryseren en dag, og han forstod ingenting da jeg ble irritert fordi han hadde tatt MINE pølser, han var helt sikker på at han hadde spist vanlige kjøttpølser. :knegg:
Ble litt gira her nå. Her er oppskrift på vegetarbacon! Har ikke smakt det, men har hørt folk skryte av det:
"BACON"
Tofu som er skjært opp i tynne skiver.
2 ss gjærflak (selges i helsekosten, merket Bjäst)
2 ss soyasaus
1 ts liquid Smoke (aner ikke hvor man får kjøpt det)
Olje
Stek tofuen i olje,til den er lys brun og sprø.
Bland soyasaus og liquid smoke, ta tofuen ut av panna og hell i sausblandinga. ha i gjærflak og tilsett tofuen. Stek en stund,til alt "fester" seg. Veldig godt på brød sammen med tomat og agurk, og selvsagt sammen med egg for den som spiser det.