Svigerforeldrene mine hadde med seg en stor bærepose full av epler fra hagen sist de var på besøk. Nå begynner de å bli litt myke i skallet (men er fortsatt gode), og enda har vi bare greid å spise en brøkdel. Er det noen som har gode forslag og oppskrifter til mat/kaker som inneholder epler, slik at jeg får brukt denne luksusen til noe fornuftig før det er for sent?
Gele er en av de få tingene jeg ikke takler av mat :grøsser: Jeg får gåsehud over hele meg og halsen snører seg sammen når jeg får det i munnen. Ellers takk for tipset ;)
Jill: Tusen takk for link! Skal gå inn og kikke nærmere på den :nikker: Saint: Uten sukker? Blir ikke det fryktelig surt? (syltetøy, fruktmos o.l. blir ellers av en eller annen grunn ikke brukt her i huset)
Hva med matretter, sauser og lignende, jeg har hørt om at epler brukes til sånt av og til ... Ser det er masse oppskrifter på dette inne på linken til Jill, men det hadde vært fint om noen av dere hadde oppskrifter dere anbefaler også! :jupp:
Det eneste jeg vet om av middagsmat med eple, er en Toro(?) gryterett som var med eple og chili. Nydelig! Men navn på retten eller oppskrift... Det vet jeg ikke.
Tørkede epleringer som julesnacks! Skjær dem i tynne ringer og la dem ligge i stekeovnen over natta på... øh... kan det være 100 grader? Husker ikke.
Kjempegodt, og sunn snacks til ungene!
6 epler
10 fersken
2 løk
2 dl god eddik
2 dl rosiner
50 g skåldede mandler
250 g brunt sukker
1 ss revet ingefær
10 nellik
3 hvitløkbåter
½ ts salt og litt pepper.[INDENT]
Fremgangsmåte:
Eplene renses fri for blomst, stilk og kjernehus og skjæres i båter. Del ferskenene i to, ta ut steinene og skjær i skiver. Løken skrelles og skjæres i mindre båter. Ta alt over i kjele med eddik og kokes ca. ½ time. Ta så i rosiner, skåldede, grovhakkede mandler, sukker, ingefær, nellik, og hvitløksbåter. Kokes videre ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Ta det hele over på reine glass. Skru tett på lokk.
Avkjøles og oppbevares kaldt.<
[/INDENT]
Tusen takk, her burde det være litt av hvert ... :riktig:
(nå må jeg bare bestemme meg for hva jeg vil lage av "blodpølse med eple", "leversnitzel" og "fylt orrhane med surkål" :knegg: Kanskje en treretters? :gruble: )
Eplemos med bittelitt pære (søter litt) og mye kanel går ned på høykant som pålegg her i huset, både for store og små. I år har vi spist opp ca. 8 syltetøyglass fulle. Kan fryses.
Og så er det jo perfekt til tilslørte bondepiker :jupp:
Disse lager jeg å sender med i barnehagen på turdager. Spiser de også når vi skal kose oss litt ekstra til kvelds.
Har kuttet ned til 2 ss sukker og 1 ts vaniljesukker.
Havre og eplemuffins
2,5 dl hvetemel
3 dl lettkokte havregryn
2 ts bakepulver
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
½ ts salt
2 ts kanel
2 egg
0,5 dl rapsolje
2 dl lettmelk
2 epler, revet (eller 2/3 revne gulrøtter hvis du vil lage gulrotmuffins)
Kanskje legge til hvordan de lages også. :nemlig:
Bland alle tørre ingredienser i en bolle. Visp egg, olje og melk med gaffel i en annen bolle. Skrell og riv eplene. Lag et hull i melblandingen, ha i eggblandingen og revet eple og rør lett sammen til alt er blandet men det fremdeles er en litt klumpete deig. Ikke rør for mye, da blir muffinsene mindre luftige. Ha deigen i smurte muffinsformer. Stek midt i ovnen ved 180°C, ca. 20-25 min. Hvis du steker de i muffinspanne, må de avkjøles 5-10 min. før du lirker de ut av pannen.
Hvis du får tak i filodeig kan du lage små eplepakker.
Ha filoarket i en litt mindre en A4 størrelse. Lag sirup i kjele av smeltet sukker og bittelitt vann. Tilsett litt vanilje, fersk er best men essens fungerer fin-fint. Når sirupen har riktig konsistens heller du den over revet epler tilsatt litt kanel.
Legg eplene og sirupen så over på filoarkene og pakker de sammen på toppen. Disse steker man i ovnen og serveres med is til :nam:
Åh-hå-hå! Eplepakker hørtes fantastisk ut :hjerter:. Er de veldig vanskelige å lykkes med for en som ikke har holdt på med filodeig før, eller burde det gå bra? Det skal bli ganske vått det man legger på arket?
Det som er viktig er å arbeide litt raskt, så alle ingredienser bør være ferdige og klare til å danderes når du tar filoen ut av pakka.
Legg deigen på ett fuktig håndkle, dersom du har flere ark med deig fremme, legg de mellom 2 fuktige håndklær. Det er ganske krise om de blir tørre.