Takker for tips. Vi drikker gjerne champagne til take-away sushi forresten, er det noen som har meninger om hvilke som passer bra eller mindre bra til den slags (eller evt. til andre typer mat). Jeg tror ikke jeg kommer til å putte noe annet enn champagne i «kvoten» min, hvis ikke noen har noen gode tips for Gardermoen ankomst eller Duty Free på Orly. Jeg skal neppe ha brennevin; jeg her fortsatt mer enn jeg trenger igjen fra den perioden jeg ukependlet til London for ti år siden.
Medbrakt fra utlandet har jo blitt komplisert; hvis jeg skal handle i Paris, må jeg nok gjøre det på Orly (for man får jo ikke ta med flasker gjennom sikkerhetskontrollen. Det er jo hyggelig at luftfartsmyndghetene ønsker å beskytte oss mot science fiction-våpen, men jeg syns nå det er irriterende å ikke en gang få ta med en vannflaske på grunn av en oppdiktet trussel /rant), og jeg vet ikke hvordan utvalg og priser er der.
Jeg kan si hva jeg gjorde; jeg kjøpte på magefølelsen (har lite peiling på sjampis) og endte opp med Taittinger Brut Réserve (245). Også gav jeg den til svigermor, det er kanskje noe for deg det også.
Det er ingen tvil om at utvalget av Champagne er bedre i Paris enn i ankomsthallen på Gardermoen, men så er det jo dette om du gidder å ta deg bryet, da. Det er ikke så enkelt å ta med seg varene inn på flyet lenger. Jeg vet ikke hvordan utvalget er på flyplassen i Paris er, men inntrykket mitt er at etter taxfree ble fjernet i EU, har utvalget blitt dramatisk redusert på de fleste flyplasser, og det overrasker meg ikke om utvalget på Gardermoen er bedre enn utvalget på flyplassen i Paris.
Av de du har listet opp synes jeg Taitinger er den beste produsenten. Louis Roederer og Lanson er også bra, men Black Label er kanskje litt for enkel. Hva du enn velger, så ville jeg ha unngått de store merkene (særlig Moët & Chandon og Veuve Clicquot). Disse har enorme markedsføringsbudsjetter, og veldig mye av prisen skyldes nettopp dette. Finner du en ukjent produsent til samme pris som disse to, er nesten alltid den lille produsenten et bedre kjøp.
Må bare få presisere at med best, mener jeg relativt sett. Det er ingen av Champagnene du har listet opp som er dårlige. Og så er det jo dette med smak og behag. Jeg mener du nevnte Charlemagne i en tråd for en stund siden. Jeg synes den er fantastisk. Det samme synes jeg om Bollinger som er en helt annen stil. Jeg kjenner noen som synes Charlemagne er flott og Bollinger håpløs, og andre igjen som elsker Bollinger men synes Charlemagne blir for lett. Som sagt, smak og behag.
Én ting er sikkert, og det er at Champagne er lysår foran alle andre musserende i kvalitet. Den beste Cava jeg noen gang har smakt, når ikke den dårligste Champagnen jeg har drukket til knærne. Nå var den "dårlige" Champagnen langt dyrere, og det var helt klart en grunn til det.
Ellers lar jeg meg fascinere av mennesker som drikker mye Champagne. Jeg synes også Champagne er utrolig godt, men drikker det altfor sjelden.
Det siste. Champagne kan drikkes til så mangt, og jeg er rett og slett ikke flink nok til å se på Champagne som et reelt alternativ. En inngrodd og høyst utilsiktet konservativ del av meg synes tydeligvis det må en anledning til for å drikke Champagne.
Det er noe herlig dekadent over de som helt naturlig plukker frem en flaske Champagne til pizza eller sushi.
Og her kommer et blondine spørsmålet: Er det ikke slik at cava er den spanske varianten av champagne ? Er den mye dårligere enn den franske altså, uansett? Forsto jeg deg rett da Nebbia? (O store alkoholguru! :tilber:)
Cava er spansk, ja. Crémant kalles de franske som ikke kommer fra Champagne. Man kan diskutere i evigheter om hva som er den beste rød- eller hvitvinen uten å komme til enighet. Til det er det for mange ulike kvalitetsområder og smakspreferanser. Når det gjelder Champagne er situasjonen en annen. Dette området er kvalitetsmessig så mye bedre egent til å lage musserende vin, at man generelt kan sies at Champagne alltid er best. Det finnes selvfølgelig noen få unntak, som f.eks italienske Ca del Boscco som også lager fantastisk musserende, men når man snakker om generelle områder er Champagne den ubestridte eneren. Det er man også veldig klar over i Champagne, og en organisasjon som reprensenterer alle Champagne-produsentene slår knallhardt ned på alle undermålere som forsøker å utnytte kvalitetsstemplet Champagne er.
Signerer scilla med høye kneløft og flere utropstegn enn tillatt på FP.
Nicolas Feuillatte Brut er min hverdagsfavoritt, nammenamm til en hyggelig pris. De pleier alltid å ha den på OSL, så se etter den selv om den ikke er listet her!
Jeg ville nok glatt ha tatt én flaske med Nicolas Feuillatte, Cuvée Palmes D'Or, Vintage (739) in case of a rainy day.
Ellers satser jeg på at Kif har vært flink jente og kjøpt champagne?!
Champagne er rett og slett den drikken jeg synes er aller best. Jeg drikker sjelden alkohol, men når jeg først skal ha meg et glass så foretrekker jeg champagne. Har dog til gode å forsøke å drikke det til pizza, men kan rapportere at champagne og sushi er en god kombinasjon.
Slik som Mack i Tromsø og den over 100 år gamle champagnebrusen deres. :knegg: Den langvarige rettsstriden ble løst med at Mack nå kaller champagnebrusen sin for sjimpansebrus!
Den godeste James pleier å drikke årgangsversjoner av Grande Année, RD og Vieilles Vignes Francaises. Den siste regnes for å være én av de aller aller beste Champagnene. Produksjonen er ekstremt liten, og druene hentes fra to (tidligere tre) vinmarker som faktisk er de eneste i fast-Europa med druestokker med "originale" røtter. Jeg har Grande Année 1996 (meeget god årgang), ellers nøyer jeg meg med Bollinger Non Vintage Special Cuvée. En spektakulær "hverdags-Champagne". :cool:
[vinnerding]
Etter den store vinpesten på 1860-tallet som tok livet av nesten alle druetokker i Europa, fant man til slutt ut at man kunne redde dem, ved å pode dem på amerikanske røtter (Phylloxera, som vinpesten heter, kom fra Nord-Amerika og vinstokkene her var immune). Av en eller grunn ble aldri de små vinmarkene som Bollinger henter druene sine fra for å lage Vieilles Vignes Francaises aldri angrepet av Phylloxera. Bare av den grunn er denne Champagnen ekstremt eksklusiv. Den lages bare i veldig gode årganger. Første årgang var 1969, og denne årgangen regnes av mange som tidenes beste Champagne.
[/vinnerding]
[Bond-nerding]
Jeg mener det er Moonraker, hvor de blir plukket opp i kapselen i sjøen helt på slutten, at James Bond og hans siste erobring drikker VVF 1969. Man skal i alle fall ikke klage på mangelfull research. :knegg:
[/Bond-nerding]
Inspirert av Skilpadda og Benmurphy er det sushi og Champagne på menyen i kveld. :D
Vi har den i 1996-årgang. Det er en fantastisk champagne. Den kan forøvrig ligge problemfritt i 15 år til og min kjære ville kategorisert det som barnedrap, men pytt, pytt. :knegg: Vi smakte den på en vinmesse (som det ser ut for er faset ut :mumle: ).
Jeg har bare blitt servert De Meric i dag. Enkel champagne, men jeg er visst enkel å glede. :D
Den har jeg også smakt, og den er kjempegod. En kollega fra Frankrike, som drikker mye champagne, hevder at polets pris er svært god på Lanson Gold Label 1996. Han har visst kjøpt en kasse.
Mulig det var en av dem, da. Vi ble spandert på da vi var på ferie for et par mnd siden, og de eneste gangene flaska var ute av kjøleren og jeg fikk sett på den var da kelneren skjenket i glassene.
Den var forresten veldig god.
Jeg synes polet burde selge champagne på halvflasker. :mumle: Jeg får drukket det alt for sjelden, og noe særlig mer enn et glass om gangen drikker jeg ikke nå som jeg ammer. Og jeg har veldig, veldig lyst på champagne, kjenner jeg. Champagne, jordbær og mørk sjokolade.
Det finnes en del små champagneflasker, men markedet er såpass lite for disse at de må bestilles. Hvem er det som vil skåle i Champagne alene, liksom? ;)
Det er noen utsalg som fører de ulike merkene, men de fleste av disse finner du i Oslo-området og ikke i Tromsø. De skal vel betjene Wenche Foss og hennes likesinnede - skjønt med Wenche Foss' champagneforbruk har vel hennes lokale utsalg bare magnum- og dobbeltmagnumflasker. :D
Ah. Jeg trodde at hvis man droppet brennevinsliteren så fikk man lov å ha med seg vin istedet, dvs 2 l totalt. Nam, da skal jeg handle større neste gang! :)
Torsk: Jeg mener å huske at det faktiske utvalget i butikken ikke var helt det samme som det BM hadde funnet på nettet, og at flere av de forhåndsutplukkede variantene utgikk av den grunn. Du kan jo velge å anta at ditt tips var ett av dem. (Jeg aner ikke, må jeg ærlig innrømme. :humre: )
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.