Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Champagne; trenger råd

#1

Benmurphy sa for siden:

Butikken ved ankomst Gardermoen har følgende champagneutvalg (pris i parantes):

Charles Heidsieck mis en cave (219)
Jacquart Brut Mosaique, tin (195)
Lanson Black Label (209)
Lanson Rosé (275)
Louis Roederer Brut Premier (265)
Moët & Chandon Brut Imperial (245)
Moët & Chandon Brut Imperial, Rosé (339)
Moët & Chandon Brut Vintage (385)
Nicolas Feuillatte Brut Réserve Particulière (185)
Nicolas Feuillatte Demi-Sec (185)
Nicolas Feuillatte Rosé Brut (265)
Nicolas Feuillatte, Cuvée Palmes D'Or, Vintage (739)
Piper Heidsieck Cuvée Brut (185)
Piper Heidsieck Cuvée Sublime (229)
Pommery Brut Rosé (255)
Pommery Brut Royal (189)
Pommery Cuvée Louise, Vintage (605)
Taittinger Brut Réserve (245)
Taittinger Prélude, Grands Crus, Brut (305)
Veuve Clicquot Brut (265)

Hva bør jeg kjøpe? Hva bør jeg unngå? Eller bør jeg i stedet slepe med meg champagne fra Paris?

Ben "sprudlende" Murphy


#2

Agent Scully sa for siden:

Nebbia har sikkert noe å komme med ... Jeg tør nesten ikke si noe ...

Men OK, hvis jeg "må":
Moët & Chandon Brut Vintage (385)
Taittinger Prélude, Grands Crus, Brut (305)
Moët & Chandon Brut Imperial (245)

Men jeg er litt sånn "hvis det er dyrt, så MÅ det jo være bra ... " :sucker:


#3

Agent Scully sa for siden:

Og Nebbia kommer garantert til å kreve medbrakt fra Paris ... :knegg:


#4

scilla sa for siden:

Nicholas Feuillatte Brut eller Taittinger. Selv ville jeg gått for Nicholas - den synes jeg er kjempegod og hyggelig priset.


#5

Libra sa for siden:

Moët & Chandon Brut Imperial (245)
Moët & Chandon Brut Imperial, Rosé (339)
Moët & Chandon Brut Vintage (385)

Alle tre er veldig gode, mine favoritter faktisk, Rosé havner imildertid på tredjeplass av disse.


#6

Benmurphy sa for siden:

Takker for tips. Vi drikker gjerne champagne til take-away sushi forresten, er det noen som har meninger om hvilke som passer bra eller mindre bra til den slags (eller evt. til andre typer mat). Jeg tror ikke jeg kommer til å putte noe annet enn champagne i «kvoten» min, hvis ikke noen har noen gode tips for Gardermoen ankomst eller Duty Free på Orly. Jeg skal neppe ha brennevin; jeg her fortsatt mer enn jeg trenger igjen fra den perioden jeg ukependlet til London for ti år siden.

Medbrakt fra utlandet har jo blitt komplisert; hvis jeg skal handle i Paris, må jeg nok gjøre det på Orly (for man får jo ikke ta med flasker gjennom sikkerhetskontrollen. Det er jo hyggelig at luftfartsmyndghetene ønsker å beskytte oss mot science fiction-våpen, men jeg syns nå det er irriterende å ikke en gang få ta med en vannflaske på grunn av en oppdiktet trussel /rant), og jeg vet ikke hvordan utvalg og priser er der.

Ben "real pain for my sham friends" Murphy


#7

torsk sa for siden:

Jeg kan si hva jeg gjorde; jeg kjøpte på magefølelsen (har lite peiling på sjampis) og endte opp med Taittinger Brut Réserve (245). Også gav jeg den til svigermor, det er kanskje noe for deg det også.


#8

scilla sa for siden:

Til sushi funker det veldig bra med Nicholas F. Brut - der har jeg lang og bred erfaring.:jupp: Fremdeles mitt hotteste tips, altså.


#9

Nebbia sa for siden:

Det er ingen tvil om at utvalget av Champagne er bedre i Paris enn i ankomsthallen på Gardermoen, men så er det jo dette om du gidder å ta deg bryet, da. Det er ikke så enkelt å ta med seg varene inn på flyet lenger. Jeg vet ikke hvordan utvalget er på flyplassen i Paris er, men inntrykket mitt er at etter taxfree ble fjernet i EU, har utvalget blitt dramatisk redusert på de fleste flyplasser, og det overrasker meg ikke om utvalget på Gardermoen er bedre enn utvalget på flyplassen i Paris.

Av de du har listet opp synes jeg Taitinger er den beste produsenten. Louis Roederer og Lanson er også bra, men Black Label er kanskje litt for enkel. Hva du enn velger, så ville jeg ha unngått de store merkene (særlig Moët & Chandon og Veuve Clicquot). Disse har enorme markedsføringsbudsjetter, og veldig mye av prisen skyldes nettopp dette. Finner du en ukjent produsent til samme pris som disse to, er nesten alltid den lille produsenten et bedre kjøp.


#10

scilla sa for siden:

Nå har jeg ikke vært på Orly, men Charles de Gaulle har ELENDIG tax-free.
Kos dere masse i Paris - verdens fineste by!


#11

Nenne sa for siden:

Pommery er min absolutte favoritt. Taittinger går også an.


#12

Benmurphy sa for siden:

Takk for tips og råd, jeg tror jeg skal prøve å følge så mange av dem som mulig. :D

Ben "åpen for å prøve det meste" Murphy


#13

Nebbia sa for siden:

Må bare få presisere at med best, mener jeg relativt sett. Det er ingen av Champagnene du har listet opp som er dårlige. Og så er det jo dette med smak og behag. Jeg mener du nevnte Charlemagne i en tråd for en stund siden. Jeg synes den er fantastisk. Det samme synes jeg om Bollinger som er en helt annen stil. Jeg kjenner noen som synes Charlemagne er flott og Bollinger håpløs, og andre igjen som elsker Bollinger men synes Charlemagne blir for lett. Som sagt, smak og behag.

Én ting er sikkert, og det er at Champagne er lysår foran alle andre musserende i kvalitet. Den beste Cava jeg noen gang har smakt, når ikke den dårligste Champagnen jeg har drukket til knærne. Nå var den "dårlige" Champagnen langt dyrere, og det var helt klart en grunn til det.

Ellers lar jeg meg fascinere av mennesker som drikker mye Champagne. Jeg synes også Champagne er utrolig godt, men drikker det altfor sjelden.


#14

Libra sa for siden:

Hva er mye? :sparke: Wenche Foss mye? :knegg: Eller at champagne blir valgt når det "skal drikkes"?


#15

Nebbia sa for siden:

Det siste. Champagne kan drikkes til så mangt, og jeg er rett og slett ikke flink nok til å se på Champagne som et reelt alternativ. En inngrodd og høyst utilsiktet konservativ del av meg synes tydeligvis det må en anledning til for å drikke Champagne.

Det er noe herlig dekadent over de som helt naturlig plukker frem en flaske Champagne til pizza eller sushi.


#16

Toffskij sa for siden:

Jeg har drukket champagne til lutefisk. Det fungerte faktisk som bare det. :D


#17

Mandarin sa for siden:

Og her kommer et blondine spørsmålet: Er det ikke slik at cava er den spanske varianten av champagne ? Er den mye dårligere enn den franske altså, uansett? Forsto jeg deg rett da Nebbia? (O store alkoholguru! :tilber:)


#18

Nebbia sa for siden:

Cava er spansk, ja. Crémant kalles de franske som ikke kommer fra Champagne. Man kan diskutere i evigheter om hva som er den beste rød- eller hvitvinen uten å komme til enighet. Til det er det for mange ulike kvalitetsområder og smakspreferanser. Når det gjelder Champagne er situasjonen en annen. Dette området er kvalitetsmessig så mye bedre egent til å lage musserende vin, at man generelt kan sies at Champagne alltid er best. Det finnes selvfølgelig noen få unntak, som f.eks italienske Ca del Boscco som også lager fantastisk musserende, men når man snakker om generelle områder er Champagne den ubestridte eneren. Det er man også veldig klar over i Champagne, og en organisasjon som reprensenterer alle Champagne-produsentene slår knallhardt ned på alle undermålere som forsøker å utnytte kvalitetsstemplet Champagne er.


#19

Miss Norway sa for siden:

Signerer scilla med høye kneløft og flere utropstegn enn tillatt på FP.

Nicolas Feuillatte Brut er min hverdagsfavoritt, nammenamm til en hyggelig pris. De pleier alltid å ha den på OSL, så se etter den selv om den ikke er listet her!
Jeg ville nok glatt ha tatt én flaske med Nicolas Feuillatte, Cuvée Palmes D'Or, Vintage (739) in case of a rainy day.

Ellers satser jeg på at Kif har vært flink jente og kjøpt champagne?!


#20

Pepper Lemon sa for siden:

Var det ikke du som hadde hyppig champagnedrikking som nyttårsforsett? Er løftet innfridd?


#21

Toffskij sa for siden:

Nei, det var vel BM og Skilpadda, og det ser da ut som de innfrir. Jeg lovet bare å drikke mer vin. Det går fint med meg. :D


#22

Juste sa for siden:

James Bond drikker Bollinger. Jeg sier ikke mer.


#23

Libra sa for siden:

Champagne er rett og slett den drikken jeg synes er aller best. Jeg drikker sjelden alkohol, men når jeg først skal ha meg et glass så foretrekker jeg champagne. Har dog til gode å forsøke å drikke det til pizza, men kan rapportere at champagne og sushi er en god kombinasjon.


#24

DM sa for siden:

:engel_ikke:

(Håper padda og sprudlende Murphy koser seg i Paris. :hjerter: )


#25

Martis sa for siden:

Jeg foretrekker champagne til lutefisk fremfor øl og akevitt. :jupp: Friskt og godt!


#26

Martis sa for siden:

Slik som Mack i Tromsø og den over 100 år gamle champagnebrusen deres. :knegg: Den langvarige rettsstriden ble løst med at Mack nå kaller champagnebrusen sin for sjimpansebrus!


#27

Nebbia sa for siden:

Den godeste James pleier å drikke årgangsversjoner av Grande Année, RD og Vieilles Vignes Francaises. Den siste regnes for å være én av de aller aller beste Champagnene. Produksjonen er ekstremt liten, og druene hentes fra to (tidligere tre) vinmarker som faktisk er de eneste i fast-Europa med druestokker med "originale" røtter. Jeg har Grande Année 1996 (meeget god årgang), ellers nøyer jeg meg med Bollinger Non Vintage Special Cuvée. En spektakulær "hverdags-Champagne". :cool:

[vinnerding]
Etter den store vinpesten på 1860-tallet som tok livet av nesten alle druetokker i Europa, fant man til slutt ut at man kunne redde dem, ved å pode dem på amerikanske røtter (Phylloxera, som vinpesten heter, kom fra Nord-Amerika og vinstokkene her var immune). Av en eller grunn ble aldri de små vinmarkene som Bollinger henter druene sine fra for å lage Vieilles Vignes Francaises aldri angrepet av Phylloxera. Bare av den grunn er denne Champagnen ekstremt eksklusiv. Den lages bare i veldig gode årganger. Første årgang var 1969, og denne årgangen regnes av mange som tidenes beste Champagne.
[/vinnerding]

[Bond-nerding]
Jeg mener det er Moonraker, hvor de blir plukket opp i kapselen i sjøen helt på slutten, at James Bond og hans siste erobring drikker VVF 1969. Man skal i alle fall ikke klage på mangelfull research. :knegg:
[/Bond-nerding]

Inspirert av Skilpadda og Benmurphy er det sushi og Champagne på menyen i kveld. :D


#28

Toffskij sa for siden:

Jeg skal drikke Lanson Gold Label 1998 i kveld. Fikk den i presang i dag. :D


#29

Veronal sa for siden:

Vi har den i 1996-årgang. Det er en fantastisk champagne. Den kan forøvrig ligge problemfritt i 15 år til og min kjære ville kategorisert det som barnedrap, men pytt, pytt. :knegg: Vi smakte den på en vinmesse (som det ser ut for er faset ut :mumle: ).

Jeg har bare blitt servert De Meric i dag. Enkel champagne, men jeg er visst enkel å glede. :D


#30

Toffskij sa for siden:

Barnedrap eller ei, den var god! :D


#31

Benmurphy sa for siden:

Den har jeg også smakt, og den er kjempegod. En kollega fra Frankrike, som drikker mye champagne, hevder at polets pris er svært god på Lanson Gold Label 1996. Han har visst kjøpt en kasse.

Ben "aspirerende dekadent" Murphy


#32

Agent Scully sa for siden:

:sukk: Jada. Men jeg er visst et offer for aggresiv markedsføring ... :sucker:

Moët & Chandon Brut Vintage (385)

Jeg hadde dog dårlig tid, og hadde ikke lest svarene her.


#33

malena sa for siden:

Siden dette er en champagne-tråd; finnes det en champagne som heter Callister eller noe sånt?


#34

Nebbia sa for siden:

Ukjent for meg, men det er noe som heter Cattier og Castellane. Ikke at de er så kjente heller.


#35

malena sa for siden:

Mulig det var en av dem, da. Vi ble spandert på da vi var på ferie for et par mnd siden, og de eneste gangene flaska var ute av kjøleren og jeg fikk sett på den var da kelneren skjenket i glassene.
Den var forresten veldig god.



#37

malena sa for siden:

[quote=Nebbia;1103236]


#38

Nebbia sa for siden:

Ahhh...jeg så ikke den.

Må finne en ny tittel. Jeg er ikke helt komfortabel med skrumpleverasossiasjoner i tittelen min.


#39

Miss Norway sa for siden:

Cirrhosis Hepatica

:værsågod: hjelpsåmm


#40

Slettet bruker sa for siden:

Jeg synes polet burde selge champagne på halvflasker. :mumle: Jeg får drukket det alt for sjelden, og noe særlig mer enn et glass om gangen drikker jeg ikke nå som jeg ammer. Og jeg har veldig, veldig lyst på champagne, kjenner jeg. Champagne, jordbær og mørk sjokolade.


#41

Nebbia sa for siden:

Det finnes en del små champagneflasker, men markedet er såpass lite for disse at de må bestilles. Hvem er det som vil skåle i Champagne alene, liksom? ;)

Her er utvalget (både 0,2 og 0,375 L):
80-100 kroner
100-125 kroner
125-150 kroner
150-200 kroner

Det er noen utsalg som fører de ulike merkene, men de fleste av disse finner du i Oslo-området og ikke i Tromsø. De skal vel betjene Wenche Foss og hennes likesinnede - skjønt med Wenche Foss' champagneforbruk har vel hennes lokale utsalg bare magnum- og dobbeltmagnumflasker. :D


#42

Skilpadda sa for siden:

Jeg kom på at BenMurphy ikke fulgte opp med å rapportere hva vi endte opp med. Det var nemlig følgende:

Takk for mange fine tips. :)


#43

Nenne sa for siden:

Aiaiai, der ser jeg flere gode grunner til å komme en tur. :) Bra valg!

Jeg kan tenke meg andre gode grunner også altså.


#44

torsk sa for siden:

Jasså, så Brut Réserve var ikke flott nok for dere snobber? :hmpf: Hva med å gi til svigermor da, ble det rådet fulgt? :p


#45

Miss Norway sa for siden:

Kan man ha med seg så mye altså? :undrer:


#46

Mauser sa for siden:

Når skal vi komme?


#47

torsk sa for siden:

Hvis man dropper å handle brennevin, så kan man ta med seg 3 liter vin, noe som tilsvarer 4 flasker.


#48

Miss Norway sa for siden:

Ah. Jeg trodde at hvis man droppet brennevinsliteren så fikk man lov å ha med seg vin istedet, dvs 2 l totalt. Nam, da skal jeg handle større neste gang! :)


#49

Jålebeinet sa for siden:

Dropper man vin & sprit kan man ta med seg 5 liter øl:)


#50

livit sa for siden:

Kommer gjerne en tur jeg også ja... :D Der var det jammen mye godt...


#51

Skilpadda sa for siden:

Torsk: Jeg mener å huske at det faktiske utvalget i butikken ikke var helt det samme som det BM hadde funnet på nettet, og at flere av de forhåndsutplukkede variantene utgikk av den grunn. Du kan jo velge å anta at ditt tips var ett av dem. (Jeg aner ikke, må jeg ærlig innrømme. :humre: )


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.