Til toårsdagen og treårsdagen lagde jeg "Pigs in a blanket" etter Nigella-oppskrift. Det er bittesmå cocktailpølser som bakes inn i snipper av en god deig med bl.a. cheddar. Veldig lett og greit for de små barna å spise selv, og litt morsommere enn en stor vanlig pølse. Små barn liker jo ofte ting som er "mini".
GRISER I ULLTEPPE (PIGS IN A BLANKET)
375 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts salt
25 g revet cheddarost
2,5 dl helmelk (jeg brukte lett)
1 egg (det hoppet jeg over pga allergi, gikk fint likevel)
3 ss vegetabilsk olje
50 små cocktailpølser
Til pensling: 1 egg rørt ut med en skvett melk og evt. 1/2 ts salt.
...............
Sett stekeovnen på 220 grader.
Bland det tørre, bland det våte og deretter alt sammen og tilsett deretter evt. litt mer melk eller litt mer melk til du har en myk deig som lar seg kjevle ut. (Denne deigen er veldig grei å jobbe med).
Kjevle deigen ganske tynt ut (kanskje ca 5 mm?) og del opp i passende rektangler. Evt. bare skjær av en snipp om gangen. Ta en cocktailpølse og legg på den ene enden av strimmelen i en litt skrå vinkel og rull sammen, klem deigen sammen til feste og legg på stekebrett. Det blir ca. 3 stekebrett. Pensle evt. med egg, og stek i 12-15 min til de er luftige og gylne.
Vi har pleid å ha pølse og pizza. Begge deler er populært. Jeg vil ha det så enkelt som mulig. Her ender vi alltid opp med for mye mat. Å vurdere hvor mye mat som går er et av mine meget svake sider.
Vi har alltid sjokoladekake, muffins og gele (porsjonslaget i plastglass, bare å helle vaniljesaus over). Det pleier å være bra. Har prøvd meg litt på andre ting men det faller ikke i smak.
Jeg har også prøvd Maximillias oppskrift, det var vellykket. Eller pizzasnurrer, eller grillspidd med småpølser, kjøttboller, div. grønnsaker og en marshmellow.
Vanlige pølser er bare mas, ihvertfall hvis man er eneste voksen. "Skal du ha brød eller lompe, ketchup eller sennep".... gjenta for 8-10 unger, og når sistemann har fått, er førstemann for lengst ferdig.
Pizza nytter ikke hvis man ikke har varmluftsovn. Før du har stekt nok pizzaer er den første du stekte kald.
Vesla bestemmer, og da blir det pølser som er det aller beste hun vet. I år var mannen pølsemann med egen disk, og da spiste ungene som gale for å få hente en ny pølse i disken. :D Sjokoladekake og muffins etterpå. Det holdt i massevis, fireåringer er ikke storspisere.
Vi har mye grillmat og typisk sommermat, siden begge våre har bursdag om sommeren. Spaghetti bolognese har vi hatt. Veldig greit, for den lages dagen i forveien og restene fryses. Pastasalat og pizzasnurrer er også mat som er greit å ha i barnebursdager.
Vi skal også ha bursdag snart og vi skal kjøre "lag din egen bolle". Dvs at alle ungene får dekorere bollene sine selv. Vi tar på melis, og så får de rulle i kokos, sjokolade, non-stop eller lignende selv.
Vi har alltid servert noe varmt, men det er jo sikkert ikke noe "must". :) Denne gangen kjører vi selskap en hverdag. Regner med at noen kommer rett fra barnehagen, så da er det jo greit med noe middag-aktig i alle fall. "Lag din egen bolle" høres ut som en morsom aktivitet (om enn noe klissete ... :knegg: ).
Tusen takk for flotte tips alle sammen! Hadde sansen for grisene til Maximillia. Tror jeg må kjøre en test på dem en av de nærmeste dagene. :)
Vi har først en runde med varm mat, som oftest hotdogs eller pizza.
Når de har lekt en stund serveres det bursdagskake og muffins eller boller, etterfulgt av en ispinne. Helt tilslutt får de en godtepose. :)
Vi har servert pølser og fiskeburgere. Med masse tilbehør. Salat, aioli, flere typer sennep, oster, stekt løk, rå løk, pesto osv. Veldig greit for da kan man plukke det man ønsker. I tilegg så har vi invitert både allergikere, muslimer og veggiser så utvalget av forskjellige pølser har vært stort.
På kakefronten har det vært en diger sjokkiskake, type langpanne.
I 3 årsdagen til Lillebror hadde vi pannekaker. Det var veldig populært, foreldrene spiste mer enn barna. :fnis: Det tok litt tid å steke alle sammen, men det kunne jeg gjøre på forhånd, også varmet jeg de bare kjapt før vi spiste. Lettis.
Mitt beste råd er, ikke bruk masse tid på å lage tre-fire ulike kakegreier. Det blir ikke så mye spising uansett. Bursdagskake og gele er mer en nok.
Vi pleier alltid å servere noe "mat" først, bursdagene her er stort sett enten kl 12 eller 17, ettersom det er i helgen eller på hverdagen. Det er jo lunch/middags tid, så da er det vel rimelig å ha noe mat, har jeg tenkt. Jeg serverer iallefall ikke lunch/middag til mine barn før jeg sender de i selskap.
Pitapizza, altså pitabrød (hele, gjerne frosne), smurt med tomatpure eller tomatsaus. Så kan ungene legge på det fyllet de selv ønsker (ellers lager jeg alle klare før de kommer) og så stekes de. KJEMPEPOPULÆRT! Alle får sin egen minipizza med det fyllet de liker.
Pigs in a blanket er også populært, og pizzasnurrer. Pannekaker med forskjellig tilbehør også.
Kake er det jo alltid, men også en stor skål med opphakket frukt og et fat med grønnsaker. Kesamdip til frukten og rømmedip til grønnsakene er et must. Ofte går det mer av dette enn kakene. ;)
Åh? For noen unger. :knegg:
Jeg lagde flotte fruktspyd til barnehagebursdagen til vesla, da det er en sukkerfri barnehage. Lagde også svære fat med oppskårne grønnsaker, og hadde vaniljekesam og rømmedip til. Stod og tilberedte alt maten i 3 timer på kjøkkenet. Nesten alt ble spist opp. :D
Hehehe. Jeg tror det kommer litt an på hva ungene er vandt med fra før av. Å servere frukt i en "vanlig" barnehage er nok ikke like populært, for de forventer jo å få kake. I veslas barnehage, som har vært sukkerfri i 2-3 år nå, forventer de jo ikke noe annet, egentlig. Men helt vanlig frukt er jo kjedelig, siden de alltid får det. Jeg kjøpte inn litt mer eksotiske frukter, og med vaniljekesamdipp blir det jo litt mer morsomt.
Bakte også pizzasnurrer som de fikk i tillegg.
Ei venninne av meg pleier å servere en svææær skål med opphakkede frukter (masse eksotisk) som hun setter midt på bordet i selskapet, og har vaniljesaus og is til. Ungene blir helt ville. Spyd med annenhver jordbærbit og bananbit på som de dyppet i vaniljesausen var også spennende, ungene rørte omtrent ikke kakene. Vi gjestene ble nesten truet til å ta med oss kakerester, for det var så mye igjen.
Høres flott ut. :D
En stor sjokoladekake, skikkelig fantasifullt pyntet, er kjekt å servere. Jeg skal lage Barbie-kake til neste bursdag, tror jeg. En slik der du "kler" en Barbie-dukke i et stort kakeskjørt med marsipan utenpå.
Vi serverte minipizzaer i fjor, og det ble en slager hos både store og små.
Pizzabunndeigen lages med bakepulver og trenger ikke å heves. Kjevle ut og stikk ut små rundinger med et glass, smør med valgfri pizzasaus (Dolmio pastasaus fra glass fungerer fin-fint hvis man vil gjøre det ekstra lettvint), strø oppå revet skinke og revet ost, stek i ovnen til de er ferdige, server! Jeg mener vi stekte opp en haug på forhånd, og så varmet vi dem litt før de ble servert, men jeg er ikke helt sikker. :teflonhjerne:
Etterpå de har spist mat får de leke en stund før det er kaker/is/gele eller hva vi måtte ha. Jeg pleier også å strø litt snop på bordet (Non Stop, Seigmenn o.l.), godteposer har vi ikke hatt.
Vi har alltid hatt noe varmt, pølser, pannekaker eller minipizza. Jeg tror at jeg skal gå for pigs in a blanket neste gang, det var en god ide.
Ellers er min erfaring at små kaker (muffins eller skolebrød) er mer populært enn store kaker som må skjæres opp. Vi har alltid hatt muffins og det er det som er mest spist.
I storesøsters første selskap (tre årsdagen) hadde jeg hjemmebakt loff med godt pålegg og da gikk det faktisk like mye skiver som kake.
Frukt har vi også hatt, men det har nok kanskje vært de voksne som har spist mest av dette. I år blir det ren barnebursdag, så jeg setter det fram så får vi se. ;)
Min kusine baker slike flotte kaker, sist en Barbie med stort kakeskjørt, den ser ganske imponerende ut og fikk meg til å føle meg ganske begrenset på kakebakeområdet:o
Vi har valgt den enkleste løsningen, nemlig pølser.
Lillemor er har kun feiret tre bursdager ennå, og barnebursdagen hennes vil si våre venner og deres barn. Vi var over tjue personer i fjor, og jeg ser at vi vil nærme oss 30 personer i år. Jeg er lat og gidder ikke stå å bake ut pizza til så mange personer. Særlig ikke med tanke på at vi har feiret familiebursdag med 10-15 stk dagen før i tillegg. Da er det farlig enkelt å slenge x-antall pølseposer i en kasserolle og servere litt stæsj ved siden av.
Nå skal det sies at vi har endret matvaner siden treårsdagen i januar, så det kan jo hende at vi satser på litt bedre neste gang. Kanskje bake litt grove pizzarundstykker, for de kan jo lages i forveien og fryses ned.
I tillegg har vi hatt bløtkake, sjokoladekake, muffins, gele og fruktfat.
Vi serverte også et digert fruktfat denne bursdagen, alt forsvant faktisk. I barnehagen spiser de frukt på bursdagene og vi foreldre anstrenger oss for å finne frukt som er litt utenom det vanlige. Går ned på høykant.
Fordi bursdagsjenta vår ikke er glad i hverken pølser eller pizza serverte vi små "kanapeer" i hennes 3-års dag. Kjøpte ferdigoppskåret grovbrød, skar av skorpene og smurte på med deilig pålegg: Skinke, ost, leverpostei, egg og kalkunpølse. Skar så skivene i fire, pyntet med div. grønt, og la på et fat. Barna spiste utrolig mye, og alle foreldrene ble skikkelig imponerte over matlysten! Ingen orket særlig mye sjokoladekake etterpå...
Vi har alltid varmmat og er vandt til det i andres bursdager,
tror aldri ungene har vært i bursdag hvor det ikke har vært det.
Men i familieselskapet har vi ikke varmmat, vi blir så mange (hendt at barna får pølse).
I barneselskapet lager jeg pizzadeig som tvinnes rundt halve grillpølser, enkelt og veldig poppis!
Lager de ofte litt på forhånd og fryser de ned, varmer de i ovnen rett før gjestene kommer.
Ups! Så nå at dette var en veldig gammel tråd, hvordan kom den plutselig opp?!