Jeg og en venninne satt og diskuterte hvordan solfaktor virket. Jeg mener at faktoren angir hvor lenge man kan være ute i solen uten å blir brent, i forhold til om man ikke er smurt. Altså, om man har på faktor 10, kan man være 10 ganger lenger ute i solen før man blir brent, enn om man ikke hadde på seg solkrem.
Hun mener derimot at det ikke har noen betydning hvilken fakto man bruker. Om man f.eks har faktor 10 og smører seg f.eks hver time, beskytter det like godt om man bruker faktor 30 og smøre seg sjeldnere.
Det er dette jeg ikke er enig i. Man kan vel ikke smøre kjempeofte med en lav faktor og oppnå samme beskyttelse som høy faktor? Lagene legger seg jo ikke utenpå hverandre, slik at 10 + 10 +10 blir 30?
En mulig kilde til forvirring her er at det faktisk kan være bedre å smøre seg oftere med lavere faktor enn én gang med veldig høy. For selv om den høye faktoren gir bedre beskyttelse, så slites/svettes/bades den av, og da vil en etter en del timer likevel ikke være så godt beskyttet.
Hvis to stykker smører seg annenhver time med hhv faktor 10 og faktor 20, så vil den som bruker faktor 20 være dobbelt så godt beskyttet.