Jeg er dårlig på logistikken, jeg innrømmer det. :sukk: Først inn-først ut fungerer ikke i mine kjøkkenskap og ei heller i kjøleskapet. Det er alt for rotete der inne. I tillegg har jeg dårlig hukommelse og handler ofte ting jeg har fra før.
Derfor hender det at jeg må kaste mat. Jeg liker det ikke, og har en dårlig følelse når jeg gjør det. Når det gjelder tørrvarer som er gått over dato er jeg ikke så pirkete, (krydderhyllen er full av eksempler på det) men med ferskvarer får jeg helt noia når ting har stått lenge åpnet eller gått ut på dato.
I dag har jeg kastet mye,- en bærepose full av diverse ting fra kjøleskapet som jeg vet jeg aldri kommer til å bruke. Andre ville kanskje spist det. :o
Hvordan er det med dere, kaster dere mye mat?
Og er det noen som har smarte tips til organisering av matvarelageret? (Jeg har ikke så stort kjøkken altså, men det er stort sett hyller i skapene, og det fungerer dårlig ... )
Første bud er å lage handleliste hjemme der du tar overblikk i kjøleskapet og andre skap. Frys ned en del ferskvarer, og kikk også da i fryseren før du handler. BRUK det du har før du handler nytt. Ha mange basisvarer slik at du lett kan ta f.eks opp fisk fra fryseren og ha tilbehøret klart. Kjøp heller i mindre kvantum eller del opp og frys ned. Poteter f.eks blir ofte gammel her i huset fordi jeg kjøper for mye, og det er lett å la mat bli gammelt i fryseren hvis man ikke er bevisst på å bruke det man har.
Vi kaster ikke så veldig mye. Vi pleier å storhandle på fredager, så det er rimelig tomt i kjøleskapet når det nærmer seg helg. Det hender jeg har en skikkelig opprydning i kjøleskapet, og da kastes som regel en del halve glass med tomatpuré, og andre ting jeg ikke aner hvor lenge har vært åpent.
Ja, hunder er gode å ha.:D
Men de kan bli fete av det.
Vi kaster ikke så mye mat. Prøver å lage det i de porsjoner som blir spist. Akkurat nå er eldstegutten akkurat flyttet ut, og jeg har ikke helt vant med til å lage mindre porsjoner. Men det går seg til.
Det største problemet er mat i storfryseren som blir for gammel. Der hender det nok at en del blir kastet, ja.
Nå sporer jeg kanskje litt av her, men lurer på om det er noen som vet holdbarheten til kalkun i fryseboksen? Har nemlig en som har ligget nærmere 1 år der...
Liker heller ikke å kaste mat, men får også litt panikk med tanke på å spise mat som er gått ut på dato.
Jeg hadde utgraving og opprydding i fryseskapet forleden. Det er ikke stort, bare tre skuffer - men jammen var det mye rart som lå der. Kastet en hel bærepose med fisk som jeg ikke aner hvor kom fra, men jeg minnes å ha sett posen da vi bodde i forrige leilighet - og det er over ett år siden. Rett i søpla med den. Fant rester av nyttårskalkunen også - to store kalkunklubber som nok burde vært spist i januar. Gikk samme vei som fisken.
Hvordan hadde det vært hvis vi hadde stor fryser? Tør ikke tenke på det.
Så i går hadde vi pizza med alle kjøttdeigslumpene som var nedfryst + et par kyllingfileter og en pose ost som dukka fram samme sted. I dag blir det lapskaus av noe reinkjøtt jeg fant i nederste skuff.
Må spise ut av fryseskapet nå, før vi handler inn til jul.
I kjøleskapet har vi mere oversikt, og er flinkere til å spise opp.
Jeg kaster en del mat til tider. Det meste jeg kaster er gammelt brød og pålegg. Jeg prøver å oppdra mann og barn til å ikke åpne nye påleggspakker før de har sett om det er en annen som er åpnet. Jeg prøver også å legge den nye skinkepakka under den gamle, men min kjære åpner nytt likevel. Det kan stå 3 melkekartonger i kjøleskapet som er nesten tomme osv. Da blir mor sint, men hjelper det? Nei.
Jeg blir litt frustrert. Når jeg kom hjem etter å ha vært borte i over to uker. Var det masse mat jeg måtte kaste. På kjøkkenet sto det også to Cornflakespakker som var nesten tomme...... Jeg liker å ha orden, men det er neimen ikke lett.....
Nei, vi kaster ikke mye mat. Med tenåringer i huset går det mye mat, og det er lite som blir stående uten å bli spist. Jeg prøver å bruke opp rester også, syns vi bruker utrolig mye penger på mat og bruker tid på å få den i hus, så da vil jeg kaste minst mulig. Men vi kaster nok endel brød, fordi vi spiser det ferskeste og lar det andre ligge.