Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tilbehør til pinnekjøtt

#1

Hannah sa for siden:

Jeg er litt nysjerrig på hva dere har som tilbehør til pinnekjøttet på julaften jeg (ellers i julen også da ;) )

Vi pleier å ha poteter, smeltet smør på potetene, kålrotstuing (lager stuing med hvit saus) og tyttebær syltetøy til.
Svigerforeldrene mine lager potetmos til i tillegg til potetene, og lager kålrotstappe uten hvitsaus, men dette er ikke jeg vant til hjemmefra.

Hva pleier dere å ha til pinnekjøttet?


#2

Tove sa for siden:

Nå spiser jeg sjelden pinnekjøtt, men de gangene jeg spiser det, så må det være kålrotstappe til (med noen poteter i), smør på stappen og tyttebærsyltetøy..... og flatbrød da :)


#3

polarjenta sa for siden:

Poteter, sjy og kålrotstappe(og den må være hjemmelaget...)


#4

Chanett sa for siden:

Poteter, kålrotstappe uten hvit saus, sky og lefser.


#5

Mandarin sa for siden:

Ja dette er jo så forskjellig fra familie til familie! ;) Vi har:

  • Skrelte poteter
  • Sosisser (tynne hvite småpølser "engletisser"- ekstra kjekt for barna)
  • Kålerabistappe med fløte, steikefet, meierismør, litt mel, salt og pepper
  • Pickles (skrives det slik).. sånne små sylteagurker osc
  • Savora sennep (evt. dijon sennep)
  • Akevitt
  • ØlNår vi er hos svigers tar jeg med meg sosisser og sennep ;)

#6

Mandarin sa for siden:

TYTTEBÆRSYLTETØY!!! :eek:

:knegg: så rart, har aldri sett for meg at det kan smake.


#7

malena sa for siden:

poteter og kålrabistappe :nemlig:


#8

nolo sa for siden:

Vi har poteter og kålrotstappe. Stappen er bare med smør og mye pepper!
Mamma og jeg spiser tyttebærsyltetøy til, mens pappa og mannen kaller oss barbarer og heller på fett ...


#9

Tove sa for siden:

Prøv da vel....har omvendt mange jeg :riktig: Bruker tyttebærsyltetøy på mye, saltkjøtt, pølse og kålrotstappe, lapskaus, kjøttkaker m.m....:)


#10

Pamina sa for siden:

Her i huset er det
Mandelpoteter
Sjy
Kålrotstappe (med litt potet og gulrot i)
Gul erterstuing som har trukket sammen med kjøttet.


#11

Hannah sa for siden:

Mannen og min morfar bruker faktisk tyttebærsyltetøy som dressing på salat :knegg:


#12

Canisa sa for siden:

Til pinnekjøttet serverer vi mandelpotet, sjy og hjemmelaget kålrabistappe (kålrot, gulrot, en skvett fløte, salt og pepper). Øl (juleøl fra Mack) og akevitt til de "voksne" (dvs. ikke meg. ;) ). Ungene drikker noe sukkerskvip (les julebrus), og får rester fra julemiddagen (julepølser og medisterkaker) om de vil.
Pinnekjøtt er førstedagsmat hos oss.


#13

Mandarin sa for siden:

Joda jeg bruker tyttebærsyltetøy til kjøttkaker, steik, lapskaus o.l.
Men pinnekjøtt synes jeg er mye bedre med litt sennep på kanten.. Og da er det jo ikke akkurat så godt med tyttebørsyltetøy.
Men interessant det var det :jupp:


#14

Eia sa for siden:

Vi bruker sossiser, mandelpoteter, sjy, sennep (dijon eller grov) og rotmos (kålrot, litt gulrot, litt potet, smør, litt muskat og litt kraft fra grønnsakene). Rørte tyttebær til de som vil ha.

Drikke: Mara rødvin eller godt øl og Gilde taffel


#15

Lykketrollet sa for siden:

Poteter, kålrabistappe og sjy. :nam:


#16

Klatremus sa for siden:

Vi bruker hjemmelaget potetstappe, kålrotstappe (rabbestappe som vi sier) og rødkål.


#17

DM sa for siden:

Kålrabistappe (på ordentlig skal det vel egentlig skrives kålrotstappe, skal det ikke?) med litt potet i, og ribbefett (sikkert det samme som dere kaller skjy).


#18

Angelique sa for siden:

Kaålrabistappe med gulrot i og salt,pepper,smør og fløte
Mandelpoteter og sjy ved siden av
Har ikke noe annet tilbehør enn det


#19

Leandra sa for siden:

Mandelpoteter,kålrabistappe og "ribbefetttet" som vi kaller fettet som samler seg i bunnen av pannen når man damper pinnekjøttet.:jupp:


#20

LaBanga sa for siden:

Vi har kålrabistappe laget på kraft, smør og litt fløte, og gjerne også et par søtpoteter oppi. Mandelpoteter er det eneste som duger, og da skal de være fra Østerdalen. I tillegg så har vi vossakorv og sossisser og medisterkaker (mest til ungene). Sjy til saus.
Øl passer å drikke til synes jeg, og kanskje en aldri så liten sup akevitt.

Vi har pinnekjøtt på julaften, og elsker det. Til dessert har vi multekrem og krumkaker (eller kopper).


#21

Katinka sa for siden:

Surkål er godt. Kålrabistappe er vel det flest har. Gulløyepotet. Sjy. Tyttebærsyltetøy er et must. Ifølge mannen. :)


#22

Alfa sa for siden:

Rabbestappe (altså kålrabistappe), surkål, rødkål og mandelpoteter.


#23

Dragonfly sa for siden:

Vi har kålrabistappe med litt poteter i , kanskje noen gulrøtter i , salt, pepper , smør og fløte. Så har vi poteter, sjy fra pinnekjøttet , øl og akevitt til .


#24

kiddo sa for siden:

Vi har mandelpoteter, kålrabistappe (m litt gulrot og potet), kjøttkraften, rødkål, tyttebærsyltetøy (jepp, begge deler er nyydelig til). Er vi riktig heldige får vi tak i Vigramør fra Ålesund, en helt fantastisk kjøttpølse :tilber:

Mmm, nå ble jeg sulten...


#25

Svaggen sa for siden:

Mandelpoteter, hjemmelaget kålrabistappe (med mye poteter og melk i) og sjysaus. :)


#26

Ole Brumm sa for siden:

Til Pinnekjøttet har vi:
-Poteter
-Kålrabistappe (laget med hvitsaus)
-rødkål
-surkål
-ribbefettet (sjy eller kraft alt ettersom hva man kaller det)
-dampamør (fås stortsett bare kjøpt på Sunnmøre)

Og noen ganger dette også:
-Julepølse (lys)
-Medisterkake

Tyttebærsylte og sennep er sånn jeg forbinder med svineribbe,
og kommer ikke på mitt julebord ;)


#27

Isolde sa for siden:

Potet/mandelpotet og hjemmelaget kålerabistappe og sjy. Pinnekjøtt skal være enkelt med minst mulig tilbehør mener jeg. har faktisk aldri fått servert noe annet til.

kålerabistappen er litt forskjellig.. mamma lager med melk/fløte i. mens svigermor gjør ikke det.. selv liker jeg best mamma sin.


#28

Føniks sa for siden:

Det er det eneste. Alt annet blir feil for meg.


#29

LilleLeo sa for siden:

Samme her!


#30

Polyanna sa for siden:

Poteter, kålrotstappe og sjysaus. Og så er jeg vant til en hvit, jevntet saus laget på kraften, så det lager jeg til meg selv. :p

Dessert er karamellpudding. :nam:


#31

Nynne sa for siden:

Svigerfamilien min ber oss alltid på pinnekjøtt 2.juledag. :nam:
De har kålrabistappe, poteter, sjy fra pinnekjøttet, øl og akevitt til .


#32

Koma sa for siden:

Vi har følgende tilbehør:

-kokte poteter
-kålrabistappe
-røkt mårpølse
-Vestlandlefse

Jeg bruker Vestlandslefsa og lager kling, med most potet, pinnekjøtt, pølse og litt fett i. Spiser den med hendene som en annen burrito:D


#33

Honda sa for siden:

Vi hadde pinnekjøtt i dag. NAM
Pinnekjøtt;) Potet og kålrabistapp [bare kålrabi som er most :)]
Samme har vi til som tilbehør når vi spiser det på nyttårsaften
Denne er sånn jeg og mamma lager den.

Svigermor har sånn hvitsaus i kålrabistappen så den kan jeg ikke spiste for hun bruker aldri laktoseredusert melk... :(


#34

Apple sa for siden:

Poteter, smør/sjy og kålrotstappe.


#35

Hannah sa for siden:

Det syns jeg er dårlig gjort. Hun kunne vel laget en liten porsjon med laktoseredusert melk til deg da vel, hvis hun ikke vil lage det til alle :nemlig:


#36

Sitron sa for siden:

Tilbehør til pinnekjøtt er poteter, kålrabistapp, rødkål og tyttebærsyltetøy.


#37

kadabra sa for siden:

-ribbefettet fra pinnesteika, poteter, kålrabistappe, tyttebærsyltetøy og rognebærgele.Tomtebrygg.Nam!


#38

Mandarin sa for siden:

:eek: Be henne holde av litt kålrot neste gang, så kan du lage din egen. KAnskje hun tar hintet da ?? Fysj for en svigermor!


#39

Polyanna sa for siden:

Men kjære vene. :( Hun kan da vel hive litt stappe over i en skål før hun tilsetter den sausen? Så utrolig lite omtenksomt! :klem:

(Ble plutselig litt ekstra glad i min snille svigermor...)


#40

Albertine sa for siden:

Jeg er nylig blitt omvendt, så jeg har ingen lange tradisjoner med pinnekjøtt i huset mitt. Tenk at jeg har levd i over tretti år uten å vite om nytelsen saueribben kan gi! Men altså, når det serveres nå gjøres det med pil (mandelpoteter), kålrotstappe med masse pepper og smør, pluss sjy. Enkelt og greit og dødelig godt.


#41

tinkadott sa for siden:

En slager hos oss er hvit saus av ribbefett. Det høres ikke godt ut, men alle jeg har servert det til faller helt for den! Den er vannvittig god, og er must til pinnekjøttet! Kan anbefales på det varmeste!!!!! :jupp:


#42

Ibidelma sa for siden:

vi pleier å ha potet, kålrabistappe, og så lager mamma en saus med litt av skyen og fløte og diverse. Jeg dropper som regen sausen og har bare kålrabistappe :D


#43

Leandra sa for siden:

JA,det har jeg smakt også.Har tenkt å lage det i år.
Det er bare vanlig hvit saus(smør mel) som du sper med ribbefettet?? har du i melk også?


#44

tinkadott sa for siden:

mener det er litt melk oppi ja, ringer mine foreldre hvert år og hører med dem når jeg skal lage.... klarer aldri å huske...


#45

Harriet Vane sa for siden:

Kålrotstuingen lages ved å dele 3-4 gulrøtter pr kålrot i små biter, kålrota deles også i små biter, og alt kokes i lettsaltet vann til det er mørt. Deretter har jeg i en stor smørklatt, og en god klunk fløte og masse kvernet pepper, og moser med vanlig håndmikser. Smak til med mer salt, pepper, fløte eller smør.

Jeg bruker helst mandelpoteter, fortrinnsvis økologiske.

Tyttebær, hjemmeplukket og hjemmesyltet.

Pinnekjøttet skal helst være røkt, og aller helst fra villsau eller utegangersau (spælsau). jeg liker det når det er lite og smakfullt, ikke schvært og fett.

Akevitt og øl :elsker:


#46

Hannah sa for siden:

Er forsåvidt enig i dette, men det MÅ være litt fett på sauekjøttet da, for det er der den gode smaken sitter ;) Jeg skjærer bare vekk fettet når jeg skal spise det jeg. Men alt for feit sau er ikke godt da.


#47

Harriet Vane sa for siden:

Fett på kanten er jeg helt enig i, og visst gir fettet masse smak, men det er de magre sauene som utegangere og villsau som gir det beste pinnekjøttet. Der er det bare en fettrand og kjøttet smaker mye i seg selv. De feite sauene som dalasau gir mindre godt pinnekjøtt. Synes jeg.


#48

Olvina sa for siden:

Melne poteter, kålrotstappe (med litt kokte poteter, fløyte, salt og pepper i), sjy og mamma sine heimelaga grove pølser høyrer med til pinnekjøtet. Ta ein dæsj av alt og legg opp i ei heimebaka lefse, brett lefsa rundt og nyyyyt. Øl og akevitt til for dei som likar det, brus eller saft til oss andre.

Mannen insisterar på surkål og rødkål i tillegg, og nektar å smake på lefsa. Han er redd for å bli avhengig, trur eg...


#49

Ru sa for siden:

:nikker:

Vi har de siste årene hatt sau som har gått på Hallingskarvet hele sommeren, og det er noe annet i smak!
Det er så magert og fint, og pinnekjøttet blir helt himmelsk!


#50

Selma sa for siden:

Samme her! Gjerne et par poteter også i kålrabistappa - da blir den litt mildere. Kålrabistappa må krydres godt og stappes med sånn "stapper", ikke i foodprosessor. Da blir det jo rene barnematen - svigermors kålrabistappe er helt finmoset og nesten uten krydder. Det gir meg sykehusassosiasjoner :urk:


#51

Mandarin sa for siden:

:skremt:

Ja huff.. den må aldeles ikke være finmost!


#52

Carpe Diem sa for siden:

Hmmm, lengter etter jul.....

Vi har røkt pinnekjøtt som blir dampet. :nam:
Mandelpoteter,kålerabistappe,vossakorv og sjyen fra gryta er det enkle, men dog vidunderbare tilbehøret.:tilber:

Mørkt øl eller akevitt hører til for dem som liker det. Jeg må ha iskald Coca cola :flau:


#53

Hyacinth sa for siden:

Enig. Litt grov må stappen være.

Ingen som bruker sjy fra pinnekjøtt i stappen forresten?


#54

livit sa for siden:

Vi bruker:

  • poteter (gjerne mandel men ikke noe must)
  • Kålrotstappe med gulrot i og med meierismør
  • Sjy

Har også brukt å ha tyttebærsyltetøy - gjerne hjemmelaget ved siden av - smaker himmelsk synes jeg ;)


#55

Mei sa for siden:

Takket være denne tråden ble middagen reddet til tross for at kålrabistappen svidde seg. Potetmos, gulrot, rødkål, sosisser og medisterkaker var godt til det og!


#56

Fløyel sa for siden:

Her også + vossakorv.
Kålrotstappen lages av kålrot, søtpotet, gulrot, meierismør, fløte og muskatnøtt. Jeg lager i en 5 ltrs kjele og den blir spist opp..


#57

Maverick sa for siden:

Jepp, AKKURAT sånn, bortsett fra at tyttebærsyltetøyet er kjøpt, og jeg er ikke begeistret for akevitt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.