Jeg er litt nysjerrig på hva dere har som tilbehør til pinnekjøttet på julaften jeg (ellers i julen også da ;) )
Vi pleier å ha poteter, smeltet smør på potetene, kålrotstuing (lager stuing med hvit saus) og tyttebær syltetøy til.
Svigerforeldrene mine lager potetmos til i tillegg til potetene, og lager kålrotstappe uten hvitsaus, men dette er ikke jeg vant til hjemmefra.
Nå spiser jeg sjelden pinnekjøtt, men de gangene jeg spiser det, så må det være kålrotstappe til (med noen poteter i), smør på stappen og tyttebærsyltetøy..... og flatbrød da :)
Vi har poteter og kålrotstappe. Stappen er bare med smør og mye pepper!
Mamma og jeg spiser tyttebærsyltetøy til, mens pappa og mannen kaller oss barbarer og heller på fett ...
Til pinnekjøttet serverer vi mandelpotet, sjy og hjemmelaget kålrabistappe (kålrot, gulrot, en skvett fløte, salt og pepper). Øl (juleøl fra Mack) og akevitt til de "voksne" (dvs. ikke meg. ;) ). Ungene drikker noe sukkerskvip (les julebrus), og får rester fra julemiddagen (julepølser og medisterkaker) om de vil.
Pinnekjøtt er førstedagsmat hos oss.
Joda jeg bruker tyttebærsyltetøy til kjøttkaker, steik, lapskaus o.l.
Men pinnekjøtt synes jeg er mye bedre med litt sennep på kanten.. Og da er det jo ikke akkurat så godt med tyttebørsyltetøy.
Men interessant det var det :jupp:
Vi bruker sossiser, mandelpoteter, sjy, sennep (dijon eller grov) og rotmos (kålrot, litt gulrot, litt potet, smør, litt muskat og litt kraft fra grønnsakene). Rørte tyttebær til de som vil ha.
Kålrabistappe (på ordentlig skal det vel egentlig skrives kålrotstappe, skal det ikke?) med litt potet i, og ribbefett (sikkert det samme som dere kaller skjy).
Vi har kålrabistappe laget på kraft, smør og litt fløte, og gjerne også et par søtpoteter oppi. Mandelpoteter er det eneste som duger, og da skal de være fra Østerdalen. I tillegg så har vi vossakorv og sossisser og medisterkaker (mest til ungene). Sjy til saus.
Øl passer å drikke til synes jeg, og kanskje en aldri så liten sup akevitt.
Vi har pinnekjøtt på julaften, og elsker det. Til dessert har vi multekrem og krumkaker (eller kopper).
Vi har kålrabistappe med litt poteter i , kanskje noen gulrøtter i , salt, pepper , smør og fløte. Så har vi poteter, sjy fra pinnekjøttet , øl og akevitt til .
Vi har mandelpoteter, kålrabistappe (m litt gulrot og potet), kjøttkraften, rødkål, tyttebærsyltetøy (jepp, begge deler er nyydelig til). Er vi riktig heldige får vi tak i Vigramør fra Ålesund, en helt fantastisk kjøttpølse :tilber:
Til Pinnekjøttet har vi:
-Poteter
-Kålrabistappe (laget med hvitsaus)
-rødkål
-surkål
-ribbefettet (sjy eller kraft alt ettersom hva man kaller det)
-dampamør (fås stortsett bare kjøpt på Sunnmøre)
Og noen ganger dette også:
-Julepølse (lys)
-Medisterkake
Tyttebærsylte og sennep er sånn jeg forbinder med svineribbe,
og kommer ikke på mitt julebord ;)
Potet/mandelpotet og hjemmelaget kålerabistappe og sjy. Pinnekjøtt skal være enkelt med minst mulig tilbehør mener jeg. har faktisk aldri fått servert noe annet til.
kålerabistappen er litt forskjellig.. mamma lager med melk/fløte i. mens svigermor gjør ikke det.. selv liker jeg best mamma sin.
Vi hadde pinnekjøtt i dag. NAM
Pinnekjøtt;) Potet og kålrabistapp [bare kålrabi som er most :)]
Samme har vi til som tilbehør når vi spiser det på nyttårsaften
Denne er sånn jeg og mamma lager den.
Svigermor har sånn hvitsaus i kålrabistappen så den kan jeg ikke spiste for hun bruker aldri laktoseredusert melk... :(
Det syns jeg er dårlig gjort. Hun kunne vel laget en liten porsjon med laktoseredusert melk til deg da vel, hvis hun ikke vil lage det til alle :nemlig:
Jeg er nylig blitt omvendt, så jeg har ingen lange tradisjoner med pinnekjøtt i huset mitt. Tenk at jeg har levd i over tretti år uten å vite om nytelsen saueribben kan gi! Men altså, når det serveres nå gjøres det med pil (mandelpoteter), kålrotstappe med masse pepper og smør, pluss sjy. Enkelt og greit og dødelig godt.
En slager hos oss er hvit saus av ribbefett. Det høres ikke godt ut, men alle jeg har servert det til faller helt for den! Den er vannvittig god, og er must til pinnekjøttet! Kan anbefales på det varmeste!!!!! :jupp:
vi pleier å ha potet, kålrabistappe, og så lager mamma en saus med litt av skyen og fløte og diverse. Jeg dropper som regen sausen og har bare kålrabistappe :D
Kålrotstuingen lages ved å dele 3-4 gulrøtter pr kålrot i små biter, kålrota deles også i små biter, og alt kokes i lettsaltet vann til det er mørt. Deretter har jeg i en stor smørklatt, og en god klunk fløte og masse kvernet pepper, og moser med vanlig håndmikser. Smak til med mer salt, pepper, fløte eller smør.
Jeg bruker helst mandelpoteter, fortrinnsvis økologiske.
Tyttebær, hjemmeplukket og hjemmesyltet.
Pinnekjøttet skal helst være røkt, og aller helst fra villsau eller utegangersau (spælsau). jeg liker det når det er lite og smakfullt, ikke schvært og fett.
Er forsåvidt enig i dette, men det MÅ være litt fett på sauekjøttet da, for det er der den gode smaken sitter ;) Jeg skjærer bare vekk fettet når jeg skal spise det jeg. Men alt for feit sau er ikke godt da.
Fett på kanten er jeg helt enig i, og visst gir fettet masse smak, men det er de magre sauene som utegangere og villsau som gir det beste pinnekjøttet. Der er det bare en fettrand og kjøttet smaker mye i seg selv. De feite sauene som dalasau gir mindre godt pinnekjøtt. Synes jeg.
Melne poteter, kålrotstappe (med litt kokte poteter, fløyte, salt og pepper i), sjy og mamma sine heimelaga grove pølser høyrer med til pinnekjøtet. Ta ein dæsj av alt og legg opp i ei heimebaka lefse, brett lefsa rundt og nyyyyt. Øl og akevitt til for dei som likar det, brus eller saft til oss andre.
Mannen insisterar på surkål og rødkål i tillegg, og nektar å smake på lefsa. Han er redd for å bli avhengig, trur eg...
Vi har de siste årene hatt sau som har gått på Hallingskarvet hele sommeren, og det er noe annet i smak!
Det er så magert og fint, og pinnekjøttet blir helt himmelsk!
Samme her! Gjerne et par poteter også i kålrabistappa - da blir den litt mildere. Kålrabistappa må krydres godt og stappes med sånn "stapper", ikke i foodprosessor. Da blir det jo rene barnematen - svigermors kålrabistappe er helt finmoset og nesten uten krydder. Det gir meg sykehusassosiasjoner :urk:
Vi har røkt pinnekjøtt som blir dampet. :nam:
Mandelpoteter,kålerabistappe,vossakorv og sjyen fra gryta er det enkle, men dog vidunderbare tilbehøret.:tilber:
Mørkt øl eller akevitt hører til for dem som liker det. Jeg må ha iskald Coca cola :flau:
Takket være denne tråden ble middagen reddet til tross for at kålrabistappen svidde seg. Potetmos, gulrot, rødkål, sosisser og medisterkaker var godt til det og!
Her også + vossakorv.
Kålrotstappen lages av kålrot, søtpotet, gulrot, meierismør, fløte og muskatnøtt. Jeg lager i en 5 ltrs kjele og den blir spist opp..