Lurte innom cilen sin vegetarpostei-tråd, og det slo meg at jeg alltid har lurt på hvordan man kan lage soyamelk, soyakake, soyakjøtt osv av soya?? Jeg tåler ikke melk så godt, så pleier å ha soyamelk i caffe latten, men ellers er jeg lite bereist i denne verdenen.
Hva er soya forresten, og hva er det som tilsynelatende gjør det så allsidig?
Vet ikke helt om jeg skjønner hva du spør etter. :p Soya er jo en bønne, og man lager diverse mat og drikke av den ved å presse, mose og gjøre annet med den.
Soyabønner inneholder mye protein, og en type protein som ligner veldig på animalsk protein (som man finner i kjøtt, egg etc.), og så er de billige også, og begge deler er vel grunner til at det er et så viktig næringsmiddel og brukes til så mye forskjellig.
Ifølge leksikonet mitt trekker man ut fettet av de malte bønnene, og deretter karbohydratene, så man sitter igjen med et soyaproteinkonsentrat, som så brukes til å produsere soyamelk og andre produkter (dessuten i lim- og plastproduksjon).
Jeg har flere ganger lurt venner og familie med soyakjøtt (pølser, burgere, snitsler, "kjøttdeig" osv), mange har trodd det var kjøtt og så var det egentlig soya. Men jeg synes det er kun frossenvarene fra Tivall som smaker "ekte". Jeg levde på dem i de årene jeg var vegetarianer (6 år).
Min mann var alene hjemme en dag og skulle lage seg et par hamburgere. Han gikk ned i fryseren for å ta opp burgerne, stekte dem og spiste dem og syntes de var kjempegode. Han trodde virkelig det var vanlige burgere. Helt til jeg kom hjem og ble irritert fordi han hadde spist MINE vegetarburgere! :knegg: