Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Pålegg uten farlige e-stoffer

#1

Meta sa for siden:

Jeg har vært på butikken og handlet, og jeg hadde som mål å handle inn kun varer uten skumle e-stoffer. Det var ikke lett, ALT inneholder e-stoffer jo! Jeg endte opp med å kjøpe Hervik bringebærsyltetøy og HaPå. Dette er jo begge søte pålegg, finnes det ingen andre pålegg uten disse tåpelige e-stoffene?

Jeg var på slakteren og kjøpte salami og kokt skinke, i god tro om at det er uten e-stoffer. Jeg spurte betjeningen (en ferievikar på rundt 16), men hun trodde ikke det var noe annet enn krydder og naturlige råvarer i både pølser, kjøttdeig og pålegg. Jeg får sjekke opp i dette senere. Har noen tips til gode, trygge :snill: påleggsorter, så bare tips meg. Om annen mat også selvfølgelig.


#2

Albertine sa for siden:

Hjemmelaget syltetøy. :jupp:


#3

Meta sa for siden:

Joda, men vi kan jo ikke leve på det på brødskiva.


#4

Bokormen sa for siden:

I butikker med godt valg pleier de å ha div pålegg uten konserverinbgsmidler. På helsekost likeså. :) HaPå er vel ikke akkurat sunt, selv uten e-stoffer.


#5

Alfa sa for siden:

Men det er også greitt å ha i bakhovudet at ikkje alle e-stoff er like skadelege. Nokre e-stoff er til og med nyttige. Det fins t.d. konserveringsmiddel som er c-vitamin.


#6

Meta sa for siden:

Så mye har jeg forstått. HaPå inneholder et tilsetningsstoff (sitronsyre E-330, brukes som surhetsregulerende middel) som ikke bør brukes i store mengder av personer som er allergiske mot sitrusfrukter. Ellers er stoffet greit, ifølge Øivind Brekke og Hilde Thorstensen Brekke, i Den Store E-nummer Boken.

Du finner mye informasjon om E-stoffene i den boka, se gjerne E-nummer.no også.


#7

Meta sa for siden:

Har du eksempler? Jeg handlet på Coop OBS i dag, og der har greit nok utvalg. Var ikke fornøyd i dag da, men det har dere vel forstått. Ikke hadde de en eneste økoogisk grønnsak engang. :(


#8

rajraj sa for siden:

Vet ikke hvor du bor, Meta, men på vår Coop Obs er det et hårreisende dårlig utvalg, sammenlignet med glansdagene (som vel var på 80-90-tallet).
På butikker som Meny og Ultra har de godt utvalg i pålegg, såvel som økologiske produkter og grønnsaker.

Og nå skal jeg forsvinne fra denne tråden, før jeg får en ny hang-up på matvarefronten, som går utover variasjon, økonomi og bortebesøk.


#9

Meta sa for siden:

Jeg bor i Stavangerområdet. Så det er mulig jeg bør ty til Helgø Matsenter, og droppe OBS. Det har blitt dårligere og dårligere der, de har lite av mange forskjellige ting. Det er ikke så langt til Helgø fra hvor jeg bor, og det er veldig kjekt å bare gå å se på alle de spennende matvarene de har.


#10

Meta sa for siden:

Den leste jeg nå. :knegg:


#11

Bokormen sa for siden:

Hm, kanskje det er bare vi som er bortskjemt, coop her har masse økologisk. De har også en diger hylle med allergivennlig mat, mye av pålegget der er uten konserveringmidler har jeg sett. Men er det så mye galt i f.eks kjøttpålegg, makrell i tomat og ost da? Jeg spør ikke for å være spydig eller ekkel, jeg har bare aldri tenkt på at det bør unngåes. :)


#12

Interference sa for siden:

Hvis du bor i stavangerområdet kan jeg tipse deg om Maxi i sandnes. Har ganske bra utvalg på diverse spesialmatvarer, og bestiller gjerne ting for deg om det ligger i sortimentet.


#13

Dixie Diner sa for siden:

Obs på Mariero har jo en egen ganske stor økologisk frukt- og grønnsaksdisk, og Ultra har MASSE økologisk og spesialvarer. Naturlige E-stoffer har jeg ikke tenkt så voldsomt over at jeg bør unngå, jeg hadde nok i hvertfall aldri valgt HaPå fremfor kokt skinke. :p


#14

Meta sa for siden:

Både kokt skinke og servelat fra Gilde inneholder noen av de skadelige tilsetningsstoffene. Noen makrell i tomat er greie. Det er et stoff som heter natriumnitritt som går igjen i kjøttpålegg og lignende. Det er skadelig i store mender.

Utdrag fra side 143 i Den store E-nummer boken:
"Nitritt er giftig, og hvis man får for mye i seg av dette, vil stoffet forbinde seg med de røde blodlegemene og hindre den nødvendige transporten av surstoff. (...) Spedbarn er spesielt utsatt bla fordi disse opptar nitritt raskere i blodet. Nitritt er forbudt brukt i mat beregnet på spedbarn. I tillegg bør ikke nitritt gis til hyperaktive personer."

Altså, jeg har spist nitritt i skinke, baconost og leverpostei i mange år uten å dø kvelningsdøden, men dere tar poenget? Synes det er ganske sprøtt at de absolutt må tilsette slike stoffer i maten vi spiser. Hadde vi spist pålegg med natriumnitritt i en gang av og til, hadde det vært en ting. Men det finnes i nesten alle påleggene som er å få tak i, i tillegg til at det finnes i diverse frysepizzaer o.l. Tor nok vi får i oss dette stoffet hver dag. Sammen med flust av andre ufyselige stoffer.


#15

Dixie Diner sa for siden:

Ja jeg skjønner hva du mener, det er ganske irriterende. Jeg husker da jeg skulle telle karbohydrater for noen år siden, da fant jeg ut at det er SUKKER i ting som skinke og bacon?!


#16

Bokormen sa for siden:

I følge boken min (jeg har også en e-stoff-bok :knegg:) er egg, cheddar, gammelost, geitost, blå castello, kalkun-og kyllingkjøtt og en del fiskeprodukter helt uten uten skadelige e-stoffer. Personlig synes jeg det er rart at HaPå og sjokoladepålegg står på listen over ting som er helt ok å bruke, sukker er da beviselig like skadelig som mange av de stoffene som er nevnt i boken.


#17

Meta sa for siden:

:knegg: Jeg fikk så lyst på HaPå da jeg kom over den i hylla. Det er år og dag siden jeg hadde smakt det, og jeg kjøpte det til hu mor.

(Det var forresten ikke SÅ godt, sitter og spiser knekkebrød med HaPå nå)


#18

Meta sa for siden:

Forfatterne av bøkene vi er så heldige å inneha belyser faren med de forskjellige E-stoffene. Sukker er vi vel relativt bevisst på inntaket av etterhvert?


#19

kris sa for siden:

Ting som tomat, agurk, avocado, eple og banan er godt på brødskiver, og helt uten tilsetningsstoffer. :) Snøfrisk (den smøreosten som er laget av bl.a. geitemelk) er også helt uten tilsetningsstoffer, den inneholder bare melkeprodukter og salt.


#20

Amelie sa for siden:

Får dytte frem denne tråden igjen. Jeg er litt opptatt av dette, og lurer på hvor nødvendig det er å tilsette enkelte av de mest skadelige E-stoffene.

Våre to små barn er litt kresne i påleggsveien, og foretrekker: Baconost/Skinkeost/Mexicansk ost/Rekeost på tube fra Kavli. Disse inneholder dinatriumfosfat. Dette er noe iallefall storebror har spist omtrent daglig fra han var under 1 år, fordi det er greit å ha smørbart pålegg på brødskiva. Vesla foretrekker også denne typen pålegg, så jeg tenker litt på påleggs-alternativer når jeg handler.

Leverpostei inneholder både natriumnitritt, natriumfosfat (smeltesalt) og som regel også natrumglutamat (smaksforsterker). Disse stoffene er uheldig for små barn i store doser, men som finnes i utrolig mye av matvarene vi spiser.

Ellers forslag til pålegg uten skumle E-stoffer:

  • Streich (økol. vegetabilsk smørepålegg basert på solsikkekjerner/olje, spesielt for barn)

  • Nuttolene (økol. proteinrikt pålegg, bruk ostehøvel. Laget av peanøtter, så obs allergi.)

  • Tartex (økol. tubeost, laget av soyabønner og eh gjær)

De ovenfor fås kjøpt i helsekostforretning.

  • Stabburets Makrell i tomat
  • Gudbrandsdalost (ge-femogførr)
  • Prim (synnøve)

Flere?


#21

Tallulah sa for siden:

Jeg mener at jeg har lest at man bør være litt forsiktig med mye soya til små barn, fordi det kan være allergifremmende?


#22

Slettet bruker sa for siden:

Egg og ting laget av egg.
Roastbiff du lager selv - fort gjort.
Middagsrester
Skinkestek du lager selv.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.