Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skyr i Norge?

#1

gajamor sa for siden:

Jeg sitter nå og lar være å spise den siste boksen med skyr jeg tok med fra vest i havet. Finnes det noen steder her i landet jeg kan få tak i den islandske delikatessen, eller må jeg vansmekte helt til neste sommer?


#2

Anne C sa for siden:

Hva er det??


#3

Pingis sa for siden:

Er det det samme som skjørost? For det finnes jo.


#4

gajamor sa for siden:

På ingen måte. Tenk dere den deiligste fyldigste jogurten dere noen gang har smakt, og så ganger dere med 10. Det er det nærmeste jeg kan beskrive skyr.


#5

Martis sa for siden:

Jeg har aldri sett noe tilsvarende produkt i Norge og jeg er enig i at det er veldig godt. :ja:


#6

Interference sa for siden:

Høres spennende ut.
Si fra om du finner noe tilsvarende i norge da.


#7

Maz sa for siden:

Ultra /centra sier jo de kan skaffe nesten alt. Du kan jo prøve.


#8

Libra sa for siden:

Jeg jobbet med en islandsk kokk en gang i tiden, han laget skyr med blåbær som dessert. Utrolig godt. :sikle: Jeg var selvsagt så dum at jeg ikke fikk med meg oppskrift og fremgangsmåte. Men, det skal i allefall være mulig å lage det bassert på norske ingredienser.

Jeg fant forresten en oppskrift fra Arne Brimi som jeg forsøkte en gang, men resultatet kunne ikke minne om det som jeg fikk servert fra islandskokken.

Nå fikk jeg forresten utrolig lyst på det. Herlighet det er jo fabelaktig godt. Vi får bombardere Ultra med ønsket så kommer det sikkert i butikken. www.skyr.is/


#9

Luftslottet sa for siden:

Jeg fikk høre at kesam var laget på samme måte, så den med minst fett kunne kanskje være et alternativ til skyr naturell? Høres litt ulekkert ut, men.

Lidl hadde noe som het Kvarg som var laget på samme måte, men nå har vi jo heller ikke Lidl lenger, så da ...


#10

gajamor sa for siden:

Problemet er at det er en egen bakteriekultur, så for å få det til å smake slik det skal må man smugle med seg disse bakteriene fra Island...

Ingen Ultra her i byen heller :gaah: Kanskje jeg kan smiske med innvandrerbutikken?


#11

Libra sa for siden:

I følge nettsidene deres driver de jo med eksport, så det burde jo være mulig å få tak i for de forretningene som ønsker det.


#12

Susse sa for siden:

Kjøpte Skyr i dag og joda, konsistensen er nydelig, men FYTTIPYTON så surt ! Det krympet seg i kjeven.


#13

Dali sa for siden:

Leste i DN i dag at Q-meieriene lager en eller annen yoghurt basert på skyr. En nyhet i butikkhyllene visstnok, så du får ha øynene oppe. :jupp:


#14

Sundae sa for siden:

Jeg såg Skyr i en Prix-butikk igår! :)


#15

Susse sa for siden:

Det var den jeg kjøpte på Meny i dag, skulle ha som lørdagsgodt. Kjøpte skogsbær og vanilje, og med granateple og jordbær. Hjelp og trøste så surt ! :eek:


#16

safran sa for siden:

Dette har jeg aldri hørt om, men nå må jeg finne det og prøve! :hyper:


#17

løve70 sa for siden:

Stemmer det :jupp: Jeg har prøvde den med jordbær og var ikke imponert. Har ikke smakt Skyr på Island, så har ingenting å sammenligne med.


#18

Susse sa for siden:

Kun 4 åringen her som klarte å spise det uten å grøsse. Dessverre er det kunstig søtstoff i den også, noe jeg ikke hadde klart å gjette når det er så ufattelig syrlig.


#19

Inagh sa for siden:

Åh - godt jeg nekta Storebror å plukke med seg en hjem fra butikken i går, da. :lettet:
(Ut fra hva du beskriver, hadde det neppe blitt spist, nemlig.)


#20

Fluke sa for siden:

Jeg fikk tips om at dette kunne være nor for meg som bare kan spise myk mat for tiden (nettopp fjernet mandler), så jeg kjøpte inn og gledet meg til å spise, men trodde seriøst at såret skulle brenne opp da jeg prøvde. Duverden som det svei! Så da gikk den i søpla. :(


#21

Susse sa for siden:

Den sved i mitt lille forkjølelsesår i munnviken, så da kan jeg virkelig tenke meg hvor vondt det må ha gjort i et stort operasjonssår !


#22

apan sa for siden:

Det er en reklame for Skyr på Q-melk kartongen.


#23

Plutti sa for siden:

Her i huset syns både eldste mann og jeg at Skyr var godt. Vi prøvde den med skogsbær og vanilje :nam:


#24

Macky sa for siden:

Jeg kjøpte den med bringebær for noen uker siden. Ufattelig sur, men klarte å spise hele for det :p Etter jeg hadde spist den oppdaget jeg at der var aspartam noe jeg ser på som negativt, så jeg kommer ikke til å kjøpe den igjen. Får holde meg til youghurt naturell heller :jupp:


#25

Knerten sa for siden:

Jeg klarte ikke spise opp den jeg kjøpte forrige uke. Ufattelig sur.


#26

Olympia sa for siden:

Jeg var faktisk med å prøvesmake Skyr under testfasen i Norge. :tøff: Jeg synes ikke det er særlig godt. :skrape: Så Skyr på vår lokale KIWI senest i går, så det har vel kommet overalt nå.


#27

gajamor sa for siden:

Det må jeg absolutt teste, men hvis den er så sur som dere sier, så ligner den overhodet ikke på originalen, som er som fløyel!


#28

amo sa for siden:

Er det det samme som dravle? :iiik:


#29

Kaprifol sa for siden:

Jeg tenker nå tilbake på mirkobiologilab i gamledager, der lagde vi vår egen yoghurt. Det burde gå an å lage skyr selv, med utgangspunkt i en boks ferdig skyr.

Jeg husker ikke helt hvordan vi gjorde dette, men ideen er i alle fall å videreføreen bakteriekultur fra en boks med skyr til melk og på den måten dyrke opp nye bakterier i melka. Jeg tror kanskje det er mulig å gjøre selv. Problemet er vel bare at man må være utrolig renslig (ellers dyrker du opp bakteriene på fingrene dine osv.), at melk må være rett utgangspunkt, og at man må finne ut av hvor varmt det skal stå hvor lenge for å få i gang en god kultur (god vekst).

Dette var et skikkelig eksperimentelt svar, men mulig du kan google og forsøke å finne ut av dette? Kanskje det går an å få til selv?


#30

Irma sa for siden:

Dette må da være et bra produkt for lavkarbishfolk? Proteininnholdet i Skyr er 14 mot 3,9 i vanlig Tine yoghurt. Karbohydratinhold 3,9 mot 14 i Tine yoghurt. Mannen spiste en i går og var ikke spesielt imponert. Med min magesåre mage tør jeg ikke prøve, så lenge det meldes at det er surt.


#31

Filifjonka sa for siden:

www.skyr.is/ Denne inneholder jo ikke aspartam? Er skyr på Island noe helt annet enn den som selges her?


#32

Tallulah sa for siden:

Jeg har sett det norske produktet overalt i butikkene, og fnist av navnet. Jeg ante ikke at det var noe islandsk, og tenkte at det var et ufattelig teit navn på noe man faktisk vil at folk skal kjøpe, og ikke sky som pesten. :knegg:


#33

pippimamma sa for siden:

Jeg lurer på om det var det jeg fikk smake av sønnen i går. Han hadde kjøpt en ny type yoghurt. Jeg har ikke spist yoghurt på over 20 år, men den jeg smakte i går var nydelig. Men syns ikke den var spesielt sur, så kanskje det ikke var skyr? Nydelig konsistens og syrlig. :nam:


#34

Salt sa for siden:

Det kan det jo ikke være. Dravle er jo forstadiet til brunost, ble jeg fortalt av min svigerfar? :iiik:


#35

Susse sa for siden:

Jeg spiste en annen variant i dag, med granateple. Den var ikke så ille sur som den med skogsbær.
Aspartam i ja, men det må være mikroskopiske mengder.


#36

Olympia sa for siden:

Tror du? Jeg leser aldri innholdsfortegnelsen før jeg spiser, og jeg merket med en gang at den var kunstig søtet, men mulig jeg bare har en supernese for sånt. Jeg tror ikke det er farlige mengder, man spiser vel neppe mer enn en sånn om dagen, men kunstig søting smaker rett og slett pyton. :mad:


#37

Martis sa for siden:

Spennende. :hyper:

Men hvorfor i allverden har de kunstig søting i den? Jeg husker den som veldig sur fra barndommen og fikk bestandig brunt sukker på den, før de begynte å smaksette den med frukt.


#38

Bergensis sa for siden:

Skogsbær var sur, men den med granateple var ok. Eg orka ikkje ete alt i ein porsjon.


#39

Susse sa for siden:

Da har vi samme oppfattelse. Mektig er det ja, jeg var mett fra lunsj kl 12 og til middag kl 17, pleier å være supersulten kl 15.


#40

Susse sa for siden:

Nytt forsøk med jorbær i dag, den er ikke sur, men jeg kjente aspartamsmaken veldig. Snålt at det varierer så enormt med smaken fra hvet beger. :gruble:


#41

Filifjonka sa for siden:

Smakte på både jordbær og blåbær i dag, men ingen av dem ble spist opp. Aspartam = ÆSJ!


#42

Teflona sa for siden:

Smakte på dem i dag jeg og, de var ikke gode, nei.


#43

tinkadott sa for siden:

den med skogsbær var det ingen her i huset som likte...


#44

safran sa for siden:

Nå har jeg smakt, og blærgh! Sur og jævlig, og med kunstig-smaken oppå der.


#45

gajamor sa for siden:

Jeg tror jeg ville likt begge veldig godt, hvis det ikke hadde vært aspartam i dem.


#46

Stikka sa for siden:

Det er veldig mye protein i et slikt beger i forhold til f.eks yoghurt. Så sikkert derfor du var mett så lenge.

Jeg syntes den med skogsbær var veldig sur, den med jordbær litt mindre sur. Ingen av de var spesiellt gode men kjekke å hive i seg etter trening.


#47

Mirasol sa for siden:

Har smakt skogsbær, den var altfor sur! Har den med granateple og jordbær (?) i kjøleskapet, får se om det blir frokost i morgen. Blir nok uansett ingen favoritt her i huset. Synd, for den passet veldig greit næringsmessig for meg på lavkarbokosthold.


#48

Imma sa for siden:

Jeg smakte med jordbær og granateple i dag og likte det ikke.


#49

gajamor sa for siden:

Jeg var på butikken i sted og kjøpte meg et lite lager. Hadde jeg bare sluppet aspartamsmaken så hadde jeg vært lykkelig! Hvorfor kunne de ikke bare lansert en naturell-variant og markedsført den mot alle lavkarbofolka? Så kunne jeg fått tilsette masse søtt syltetøy i min. :P


#50

Mauser sa for siden:

Brent barn skyr ilden. :nemlig:



#52

Mirasol sa for siden:

Kan rapportere om at jeg synes den med jordbær og granateple var fullt spiselig. :)


#53

ming sa for siden:

Jeg elsker sure ting, og syns både skogsbær/vanilje og jordbær/granateple var gode.


#54

Filifjonka sa for siden:

Jeg kunne også godt spist dem om det ikke var for søtningsmiddelet. Men jeg spiser ikke aspartam.


#55

Mamarazzi sa for siden:

Ditto! :humre:


#56

sykkelpappa sa for siden:

De har noe lignende på vestlandet, vet ikke hva det heter, men konseptet er enkelt. Før du spiser opp alt tar du unna en skje som du rører godt ut i helmelk og lar stå tildekket på benken et par dager. Deretter kan den lagres i kjøleskapet en ukes tid før du må gjenta prosessen og kaste det du ikke spiser.

Renslighet er viktig, men ikke kritisk. Det som skjer er at du dyrker opp melkesyrebakterier, og de produserer som navnet sier, meleksyre. Dette gjør at det blir så surt miljø at andre bakterier ikke vokser opp. Skulle du mot formodning få en oppblomstring av en annen bakterie i forkant, vil du lukte det og eventuelt se det i form av misfarging.

Essensen i innlegget mitt er at hvis du har en boks original Skyr, kan det være verdt å ofre en spiseskje i en halvliter helmelk for å prøve å dyrke opp kulturen på nytt og sørge for å ha det tilgjengelig. Da kan du også smaksette som du vil og søte som du vil.


#57

Tallulah sa for siden:

Sykkelpappa: Tror du det går med kommersielt laget skyr også? Jeg tenker at slike produkter ofte er tilsatt diverse stoffer for å forhindre videre blomstring av bakterier? :vetikke:


#58

sykkelpappa sa for siden:

Ikke godt å si. Hvis den er pasteurisert kan det bli et problem, men som oftest er ikke produktet stabilt hvis ikke bakteriene lever, så det burde være aktiv bakteriekultur der. Og hvis du blander ut en teskje i en halvliter melk vil eventuelle vekstinhibitorer være så utblandet at de ikke har særlig mye effekt.

Det kan selvfølhelig forekomme andre bakterier, men hvis konsistens og lukt/smak er særlig anderledes enn originalproduktet ville jeg ikke risikert å spise den, men det kan være verdt et forsøk.


#59

sykkelpappa sa for siden:

Fant denne: en.wikipedia.org/wiki/Skyr som sier det ganske enkelt... Men der er en litt annen, ettersom de bruker skummetmelk og løpe for å lage en slags ostemasse. Kan godt være at trikset jeg beskrev ikke funker med akkurat de bakteriene.


#60

Tallulah sa for siden:

Siden det virker som om du kan noe om dette, så spør jeg et annet bakterielt melkespørsmål: Jeg har nemlig en amerikansk kokebok hovr det står om å lage sin egen youghurt, og de bruker noe de kaller "yoghurt starter" og blander i melk. Er dette vanlig youghurt naturell, og vil funke på samme måte som dette tror du?


#61

sykkelpappa sa for siden:

Etter hva jeg har hørt, ja. Så lenge du har et egnet medium (laktoserik væske), fravær av alt for mange andre bakterier og passe temperatur (romtemperatur funker), burde en dæsj naturell youghurt være nok til å begynne en ny runde. Tror typen melk du bruker mest påvirker smaksrikdom og fettinnhold, men jeg vil gjette at helmelk gir en noe kraftigere youghurt som passer til f.eks. tzatziki, mens skummetmelk passer til fruktdesserter og smoothies osv. Men jeg har aldri gjort det selv, har bare hørt litt om det her og der.

Bakteriekulturen vil ha en viss innvirkning på smaken, så ulike typer youghurt skulle gi noe ulik smak selv om du bruker samme melk.


#62

Susse sa for siden:

Jeg laget yoghurt selv i studietida. Husker ikke 100% hvordan jeg gjordet det, men noe i allefall. Brukte 1 dl yoghurt naturell til en liter lunken melk. Hadde dette på en ståltermos og lot det stå noen dager. Silte yoghurtmassen i kaffefilter og den ble skikkelig tykk og kjempegod. Spiste med nøtter og varm honning.


#63

Mirasol sa for siden:

Noe lignende vet jeg min iranske venninne gjør også. :jupp:


#64

banana sa for siden:

Dette med fyldighet er jeg sterkt uenig i. For meg blir melkeprodukter fyldigere jo mer fett de inneholder, og skyr er jo på det nærmeste fettfritt. Mettende ja, men fyldig smak: nei.

Aspartamen gjør at jeg ikke kommer til å kjøpe mer norsk skyr enn det ene begeret jeg kjøpte for å smake. Skyr på Island derimot, dét var godt, det.

Dette var ny info for meg. Jeg trodde bakteriekulturene stort sett var døde, jeg. Betyr det at jeg kan lage jogurt på mitt eget kjøkken? :hyper:

Jeg har dyrket opp tjukkmelk på kjøkkenbenken, med utgangspunkt i Røros økologiske tjukkmelk. Det tar et døgns tid. Jeg bruker helmelk for å få litt fylde. Ulempen med tjukkmeld (vi kalte det tettemelk da jeg var barn) er at den har en litt slimete konsistens, så den fremstår ikke så lekker visuelt. Men godt er det.

Edit: her hadde det kommet noen svar mens jeg skrev ser jeg.


#65

Libra sa for siden:

Jeg har nå forsøkt Q-varianten med blåbær og bjørnebær, phfty og pfhøy - det smakte ikke noe i nærheten av det islandskokken min serverte meg. Konsistensen var noe i de gatene jeg husker, men ikke smaken.

Skal prøve de andre variantene, men levner det ikke stort håp.

Jeg har forresten sjekket med Ultra om muligheten til å ta inn den islandske varianten, men på grunn av importregler på meieriprodukter var det ikke mulig.


#66

Mei sa for siden:

:skuffet: Jeg leste ikke innholdsfortegnelsen og klarte bare en skje. Den ekle ettersmaken av aspartam satt imidlertid lenge i.


#67

Nin sa for siden:

Nå har jeg ikke lest tråden, kun første innlegget ditt så jeg vet ikke om du har fått svar.
Men jeg kjøpte Skyr i dag, både med jordbær og med skogsbærsmak, fra Q meierier. Vet ikke om det er det du er på jakt etter.


#68

Maiden sa for siden:

Kjøpte denne i dag fra Q-meireriene, å fy så sur den var, jeg fikk sinnsykt lysst på noe salt etterpå. Heldigvis har vi ikke noe chips i hus, for da hadde jeg slukt hele pakken. :o


#69

Ru sa for siden:

Er det aspartam i? :skuffet:
Jaja, fint å vite, da slipper jeg å prøve den. :knegg:


#70

Tallulah sa for siden:

Jeg sendte en mail til Kavli og spurte hvorfor de hadde kunstig søtning i, og om det evt. kom en versjon uten noe, men ikke noe svar.

Kavli er for øvrig kjent for å lage versjoner av produkter som ikke smaker som originalen. Tsatsiki-dip med rømme og dill, f.eks. :snill:


#71

Susse sa for siden:

Jeg har også sendt mail, for snart to uker siden, uten å få svar. Dårlige greier !


#72

Left sa for siden:

Jeg synes denne var fullt spisbar jeg også, men skogsbær var fæl.


#73

Balanse sa for siden:

Dere andre som skrev mail har sikkert fått samme svar som meg nettopp?


#74

Nessie sa for siden:

Den med jordbær eller noe var fæl. :skremt:
Men skogsbær (?!) var god. :jupp:


#75

Susse sa for siden:

Jeg har aldri fått noe svar. Aspartam trygt du...


#76

Mei sa for siden:

"bidrar til den gode smaken" :latter:


#77

Irma sa for siden:

Ny variant på nyåret? :hyper: Naturlig variant, betyr det naturell? :gruble:


#78

Balanse sa for siden:

Jeg håper det blir naturell, men jeg skjønte egentlig ikke svaret. Først sa de at de ikke planla en ny variant, men så planla de en naturlig en likevel? :gruble:

Jeg orker ikke følge opp akkurat nå (ligger med influensa og gruer meg til å hente i barnehagen), men det går jo an å spørre. Kanskje de svarer en gang før jul?


#79

Irma sa for siden:

Hm. Kanskje noen av oss andre bør følge opp og vise til "ryktene". :gruble: Skal tenke på saken.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.