Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

En barnevennlig storby i Europa?

#1

Tallulah sa for siden:

Vi planlegger et par langhelger utenfor Skandinavia i løpet av vinteren, en av dem i London, og trenger tips. Både til hva som er kult å gjøre med barn i London, og til andre byer det er OK å besøke vinterstid.

  • Det må være noe å gjøre for mor, far og sønn på fire år.
  • Det må være kul shopping, dvs. ikke mainstram.
  • Bra moderne kunst, evt. arkitektur.
  • God mat.

Så hvor drar vi? Berlin? Zurich? Amsterdam? Valencia? Palma? Andre steder? Og hva gjør vi der? Hvor bor vi?



#3

allium sa for siden:

Det mest vellykkede for oss var Tower, men det passer kanskje bedre for større barn. Ellers er muséene flott lagt opp også for barn. Science Museum og Natural History Museum var fulltreffere.

Tidligere har jeg tatt båt på Themsen, jeg kan tenke meg at det også kan slå an hos barna.

I den nordvestre enden av Hyde Park skal det visst være en flott lekeplass.


#4

Nenne sa for siden:

Zürich er et bra reisemål. Du bor her, på Hotel Leoneck, midt i sentrum til en billig penge.

Det finnes en zoologisk hage i byen og da tar dere Züribergbanen opp. Det er moro. Det er fint å ta turen til Üetliberg med banen og så en liten gåtur til toppen. Det er ikke t-baner det er snakk om altså, men tannhjulbane eller hva jeg skal kalle det. Stor opplevelse.

Det er et zoologisk museum i byen og et naturvitenskapelig plukk-på-alt-museum i Winthertur. Dere kan dra på rundtur med båt på Zürichsjøen. Shopping finnes i absolutt alle prisklasser, men pass deg for Rennweg som går parallelt med paradegaten Bahnhofstrasse, der finner du knapt en prislapp... Gamlebyen, Niederdorf, har mange gode tilbud, mye second hand. Lekre klokker til en brøkdel av full pris for eksempel.

Du må innom å se engelen som henger i taket på Hauptbahnhof. Den er laget av Niki de Saint Phalle.

Ta en kikk her. Hvis ikke tyskkunnskapene strekker til, så bare spør. :)


#5

Turban Smukk sa for siden:

London er alltid fint, synes jeg. Ellers er Berlin en by som kan tilby massevis av moderne kunst, alt fra små gallerier til de større museumene. Det er mange parker, Zoo, små kanaler osv som er hyggelig å besøke med barn. Kul shopping i massevis, se for eksempel denne linken for en oversikt: www.berlin2day.com/index (NB, fungerer ikke optimalt i Firefox). Toppetasjen på KaDeWe har fantastisk utvalg i mat, dersom man vil shoppe denslags (men dyrt). Av mat finnes det meste, jeg vil i alle fall anbefale å spise søndagsbrunch på Berlinervis. :). Jeg har ingen hotelltips på stående fot, men ville nok ha valgt en av bydelene i øst eller Mitte for sjarmens skyld og heller tatt turen over til vest for å kikke, for eksempel til Savignyplatz. I Mitte og østover finnes mange hyggelige små gater og plasser med morsomme butikker og kafeer (men det gjør det snnsynligvis i hele byen).

Og ellers synes jeg Palma høres deilig ut, da får man både sol og bad og by (kanskje ikke så mye bad på vinteren, men i alle fall behagelig temperatur?). Det samme gjelder Barcelona, men jeg er mer i tvil om hva man kan gjøre med fireåringer der, bortsett fra å gå på stranden og i parken.


#6

Tallulah sa for siden:

Takk for gode tips, alle sammen. London skal vi til for å besøke en kompis, men jeg vil prøve å få til en tur til. Hvordan er det med Amsterdam, Zürich og Berlin vinterstid?

Hvordan er zooene i Berlin og Zürich, er det slik at man får vondt i hjertet, eller er de OK?

Barcelona og Palma har jeg vært i, og selv om det frister med litt behagelig temperatur, så tror jeg kanskje jeg vil prøve noe nytt. Hva er spennende i Palma for en fireåring, forresten?


#7

Turban Smukk sa for siden:

Hm. Jeg må tilstå at jeg ikke har vært i Zoo i Berlin, men man kan kanskje få et inntrykk via nettet? Ellers kan Berlin være direkte svinekald om vinteren slik som mange andre mellomeuropeiske byer. Amsterdam har muligens litt bedre vintertemperatur?



#9

Tallulah sa for siden:

Tyskkunnskapene mine er lik null, så jeg vil gjerne ha litt oversettelseshjelp!


#10

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg elsket zooen i Berlin, det er i grunn den beste jeg har vært i.

Den mest vellykkede storbyferien vi har hatt med barn var i Roma. Men da var guttungen yngre enn glitterbarnet er nå. Byen har utrolig mye å se for voksne og barn, mange kule plasser å løpe rundt på (perfekt å ha med f eks sparkesykkel), en is verdt å dø for og utevennlig temperatur. Hotellet vi bodde på var bra, det lå ved Trevi-fontenen. Husker ikke navnet just nu, men kan finne det ut om du er interessert.

Paris har jeg ikke besøkt med barn, men det må da være en innertier. Der er det jo til og med EuroDisney!


#11

Tallulah sa for siden:

Roma var en god idé ja! Vil gjerne ha tips.

Paris har jeg et litt dårlig forhold til, og tror jeg må ha en annen storbyferie først. Enten til et land verken sambo eller jeg skjønner språket, eller ett han skjønner litt mer enn meg. :paybacktime: Språkforståelse (eller sambos manglende) var nemlig litt av grunnen til at Paris ble så slitsomt. "Jeg skjønner ikke fransk, du må gjøre det"


#12

Blåbær sa for siden:

Vi elsker Roma! Veldig barnevennlig by!
Har bare vert her på vår og høst.


#13

Turban Smukk sa for siden:

En del jeg kjenner er veldig begeistret for København i førjulstiden, med julemarkedet i Tivoli. Men det var kanskje ikke så spenstig forslag?


#14

Tallulah sa for siden:

:knegg: Nei, vi har vært mye i Sverige og Danmark disse tre årene jeg har studert, så nå vil jeg litt lengre. Men jeg er generelt veldig glad i København, altså, jeg vil bare oppdage noe helt nytt.


#15

rajraj sa for siden:

Hvis dere vil til Berlin, anbefaler jeg dette hotellet i Mitte. Bodde der i midten av juni og det var en stor leilighet (nesten større enn den vi bor i her hjemme, dog med et mindre rom), for en veldig god pris. Stor stue og med stor kjøkkenkrok, stort soverom, stort bad og glassveranda. Helt grei frokost inkludert. Mener å huske at vi betalte cirka 3000 kroner for 3 personer i 3 døgn. Ikke langt unna ligger det en resturant der alt er mørkt, og alle servitørene er blinde! Du får se menyen før du går inn i mørket, deretter ser du ingenting. Men det er kanskje litt skummelt for den lille?

Aner ikke hvordan temperaturen er i Berlin vinterstid, men det var i hvert fall mange parker rundt om, der en fireåring vil digge å klatre og springe mens mor og far tar seg en kaffi. det går også hest og kjerreturer fra Brandenbürger Tor, som sikkert er stas for den minste. Og monumentet til minne om Holocaust - det med alle de firkantede blokkene opp fra bakken er veldig visuelle og fine å gå mellom for den lille. Alle pølsebodene som står langs veien vekket virkelig barnet (og sulten) i meg, hvert fall. Zoo er allerede nevnt ser jeg (var ikke der selv). Shopping i Kreuzberg byr på gode muligheter for originale funn. I den bydelen er det fremdeles et øst-berlinsk sus i veggene, blandet med tyrkisk innvandring (kalles lille Istanbul).

Jeg holder en knapp på Berlin! Hadde ikke med barn dit selv, men skal garantert tilbake med hele familien!


#16

Tallulah sa for siden:

Jeg har lest om den restauranten, men vet ikke hvor gjennomførbart det er med en fireåring, nei. Jeg hadde sikkert vært ganske nervøs selv, etter CSI-episoden som omhandlet et drap på nettopp en slik restaurant.


#17

Nenne sa for siden:

Bare send en PM du med det du lurer på. :)

#18

Pepper Lemon sa for siden:

Roma: Vi bodde på Hotel dei Borgogni, som altså lå like ved Trevi-fontenen. Hotellet var slettes ikke spekulært på noen som helst måte, men vi trivdes bra der. Lå vegg i vegg med en dagligvarebutikk (minnet om en Bunnpris) som var praktisk ettersom vi hadde med guttungen. Den lå også så sentralt til at alt var enkelt. Og så var det vennlige ansatte.


#19

Skilpadda sa for siden:

Apropos London: En gang vi var der, var vi på en sånn sushirestaurant der maten kommer på rullebånd gjennom restauranten, og man forsyner seg med det man vil ha når det kommer kjørende forbi. Jeg tror dette måtte være morsomt for barn, og da jeg fortalte Poden om denne, ble han veldig interessert og spurte flere ganger senere hvor gammel man måtte være for å dra til London, hvor langt det var å gå til akkurat denne restauranten og slikt. Jeg husker ikke hva den het, men det går sikkert an å google det frem (og det er sikkert andre byer som har slike restauranter også).


#20

Tallulah sa for siden:

Åja, Skilpadda! Glitterbarnet hadde elsket det. Han sier hele tiden at vi skal kjøpe "shusi" og at han elsker det, men egentlig vil han bare ha risen. :knegg: Men det gjør jo ikke noe, jeg spiser gjerne opp fiskebitene jeg.


#21

Pamina sa for siden:

Den sushirestauranten ligger i SoHo, ikke så langt borte fra Regent Street, god sushi er det også.


#22

Skilpadda sa for siden:

Ikke sant? :) Poden ble forresten overbegeistret for sushi med lakserogn for litt siden; forrige gang vi var og spiste sushi, lot vi ham velge fritt fra kartet, og han stappet i seg lakserogn og scampi til den store gullmedalje. (Og maki med frityrstekt kongekrabbe, som vi alltid kjøper med fra det lokale sushistedet vårt.)


#23

Toffskij sa for siden:

Å ja, rullebåndsushi er kjempegøy! Et annet London-tips i samme gata er å gå og spise dim sum et sted de går rundt med traller med alle dim sum-typene de har, så man kan peke og velge etter utseendet. Vi pleier å gå på New World i Chinatown.

Jeg er enig i at Amsterdam og Roma må være fint også med barn. Våre unger likte ellers Dubrovnik kjempegodt, hele byen er jo en middelalderborg, og de syntes det var fantastisk spennende å gå på bymuren og se utover havet. (Ikke verdens største by, men definitivt en av de mer interessante. Vet ikke hvordan det er med shoppingen, da.)


#24

Toffskij sa for siden:

Det er mange rullebåndsushisteder i London, forresten. Jeg ville unngått Yo! Sushi, for de er så overpriset.


#25

Pepper Lemon sa for siden:

De har rullebåndssushi på sushi-stedet over gaten for Colosseum kino på Majorstuen også. Hvis ikke dere snakker om noe helt annet og mye kulere, som jeg ikke vet at eksisterer? :gruble:


#26

Tallulah sa for siden:

Åja, Dim sum liker han jo faktisk, og stapper i seg den ene rarere risbolla etter den andre hver gang vi er på dim sum-stedet nede i Torggata.

Dubrovnik var også en god idé, der er det kanske litt mildt om vinteren også. Jeg må finne ut om det er noe bra shopping der.


#27

Tallulah sa for siden:

Jeg vet. Men det er sikkert morsommere i London. Swinging London. Jeg tror det meste er morsommere i London.


#28

Pepper Lemon sa for siden:

Jajajajajajaja. Akkurat det skal jeg være førstemann til å si meg enig i.

Dette med shopping, hva er det egentlig du skal handle? Klær? Kunst? Leker? Souvenirer? :knegg:


#29

Tallulah sa for siden:

Tja. Klær, leker, "kunst" og vintage alt mulig står nok høyt opp på lista.


#30

Pepper Lemon sa for siden:

Hva med New York da? (I midten av september, for eksempel? :blafre: ) Det er jo ikke akkurat i Europa, men ikke så himla langt heller. Og det er greit fremkommelig med direktefly. Det er jo supre shoppingmuligheter, fantastisk dyrehage, verdens kuleste Toys'r'us, Central Park osv osv osv.

Dinosaurene i American Museum of Natural History er også garantert en opplevelse for glitterbarnet.


#31

Ru sa for siden:

Hva med Praha og Budapest?
Det er så lenge siden jeg var der, at jeg ikke tør komme med noe tips og råd og ideer; men markedet langs elven mellom Buda og Pest går jeg ut fra fortsatt eksisterer. :knegg:


#32

Tallulah sa for siden:

:knegg: Ja, det hadde vært noe. Men ikke i denne omgang, desverre. Skal vi til New York vil vi være der lengre enn en langhelg, og det har vi ikke mulighet denne vinteren tror jeg.


#33

Kanina sa for siden:

Vi var i Barcelona i februar for halvannet år siden, og det var kjempebra. Vi dro riktignok uten barn, men vi koste oss på akvariet med hai-tunell likevel. Temperaturen var perfekt (mellom 10 og 17 grader om dagen), og maten var jo herlig. Det kryr av festlig arkitektur (Gaudi etc), og Park Güell (Gaudi) er veldig hyggelig og barnevennlig. Det er også et Miro-museum og et Dalì-museum (litt utenfor byen, tror jeg?), men dit dro vi ikke denne gangen.


#34

HSJ73 sa for siden:

Jeg og mannen var i Berlin i november, og selv om barna var igjen hjemme, var det vanskelig ikke å forestille seg dem sammen med oss. Berlin slo meg som veldig barnevennlig; mye mer behagelig å farte rundt der enn f.eks. i London. Brede fortau, mindre trengsel, godt transportnettverk og kort vei til og fra flyplass. En by som ga mersmak på mange måter. Drar gjerne med barn neste gang, ja.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.