Ostefyll:
800 gram kremost (feks. 4 pakker Philadelphia)
2,5 dl sukker
3 ss hvetemel
3 ts vaniljesukker
4 store egg
Topping:
1 beger creme fraiche
2 ss sukker
1 ss vaniljesukker
Sjokolade til pynt (1 plate kokesjokolade)
Knus kjeksen og bland den med smøret. Jeg synes det er enklest å bare hive kjeksen i en food processor, knuse den først og så ha i smøret før jeg kjører alt sammen noen sekunder til det er godt blandet.
Trykk kjeksdeigen ut i en papirkledd rund kakeform (24 cm). La den dekke litt oppover sidene på kakeformen. Settes kjølig.
Pisk sammen kremost og sukker. Tilsett mel og vaniljesukker og pisk godt. Pisk inn eggene og hell massen over kjeksbunnen. Stek kaken på nederste rille på 200 grader i ca. 1 time.
Ta kaken ut og la den avkjøle i ca. 30 minutter. Ikke ta den ut av formen! Kaken vil muligens sprekke litt på toppen, men det gjør ikke noe siden toppingen skal over. IKKE ta kaken ut av formen!
Ha over toppingen (pisk sammen CF, sukker og vaniljesukker), sett kaken tilbake i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter.
Ta den ut av ovnen igjen og la den avkjøles helt før du tar den ut av formen, helst over natten i kjøleskapet. Når kaken er helt kald er den lett å løfte med et par stekespader så man får av bakepapiret. Ha den over på et pent fat og strø over hakket eller høvlet (jeg høvlet med ostehøvel) sjokolade.
Nå har den stått i 55 minutter, og den er skikkelig sprukket overalt - samt skikkelig høy; Langt over kanten på formen, og langt over digestivekjeks-kanten.
Synker den kraftig sammen når jeg tar den ut?
Den holder seg en stund, kanskje en uke i kjøleskapet? Jeg er litt usikker for her blir den spist opp ganske fort. Den er best helt avkjølt, og dagen etter er den veldig god ja.
Den sprekker endel på toppen, det er bla. derfor man skal ha på toppingen og steke videre på slutten, så det ser penere ut (det smaker godt også). Den synker litt ned mot midten når den avkjøles ja.
Den er endel dissete, men stivner når den avkjøles. Helst over natten.
Den ble så utrolig god! Jeg gjorde noen fruktfluejusteringer(litt sitronsaft og ekte vaniljestang, pluss 2 ekstra egg) og kaken har gått ned på høykant - både hos samtlige familiemedlemmer og hos venner som har vært på besøk i løpet av kakens to levedøgn.
Jeg og søster delte siste rest i stad, og dommen er klar; En av verdens besteste kaker. :nemlig:
Jeg liker vaniljesukker, men stang er best ja, selv om det smaker litt mindre vanilje da (synes jeg, jeg elsker STERK vaniljesmak). Hadde du sjokolade oppå? Jeg pleier å sløyfe det, var egentlig bare til denne dåpskaken jeg hadde det oppå for å få brukt noen hakkede sjokoladerester. Jeg liker godt å ha friske jordbær oppå, eller blåbær.
Kake er ikke sunt uansett, bare for sjelen, så hvor mye E som er i ei kake kunne ikke brydd meg mindre. Jeg spiser så sjelden kaker, så når jeg gjør det skjer det med nogenlunde god samvittighet. :o
Joda, blåbærsaus; Frosne blåbær (helt på slumpen, altså) varmes på svak varme i en kjele med rørsukker til den blir litt tykk.
Jeg driver og tester og baker mange kaker nå i disse dager. Lilletrollet ble jo trossalt 4 år idag.
Bakte denne kaken for ett par dager siden. Smakte den først idag. Må si jeg ble ikke så imponert. Vet ikke om jeg skal gi den en sjanse til før jeg gir opp helt. Det er forresten 2 gangen jeg baker denne. Men sist gang var det for nesten 1 år siden.
Jeg skal lage denne kaken til selskap på søndag, men stusset jo litt når den skal stekes, siden de ostekakene jeg er vant til å lage faktisk ikke skal stekes.
Dette blir spennende!
Kan det være godt med rørte jordbær av frosne jordbær?
Hvordan lager man en god bærsaus egentlig? Kunne tenke meg jordbær eller bringebærsaus, gjerne en kombinert.
Kaken er en hit hver gang den lages her i huset, og jeg lover deg; Den blir god -enda godere enn sånn fromasjaktig ostekake basert på gelatin. Jeg får forespørsel på denne til alt som er av bursdager, bryllup, etc.
God bærsaus får du ved å koke de bærene du vil ha med 4-7 ss sukker og bittelitt vann (ikke mye, kanskje 0,5dl). Avkjøles og helles over kaken like før servering eller ved siden av kaken så de som skal spise kan foryne seg selv.
Når det gjelder sausen. Kan jeg ta en sånn frossenpose, blande med sukker og litt vann, koke det opp, mose det og avkjøle det?
Har aldri laget sånn saus før.
Frossenpose er supert, og du kan gjerne blande bær også. Feks bringebær, bjørnebær og blåbær (skogsbærsaus). Du trenger ikke å mose bærene, for de blir nærmest tilintetgjort under kokeprosessen. Dessuten er det jo litt lekkert når det synes hav slags bær sausen er laget av.
Sist jeg laget denne uten sjokolade (18. oktober), hadde jeg en pose jordbær i fryseren, som jeg frøs ned i sommer. Søte, ferske jordbær. Jeg rett og slett bare tinte dem og moste dem litt i blenderen sammen med litt melis. Ikke mye. Ble helt perfekt, alle skrøt seg ihjel! Så enkelt kan det gjøres. :D
Men jeg har ikke ferske søte jordbær i fryseren.. :knegg:
Jeg har bare sånne pakker med frossenbær, nok sukker eller melis må vel gjøre til og med de duganes til kakesaus. :jupp:
Ja herlighet, jeg pleier jo å bruke sånne ferdige frossenposer, hehe. Bruker veldig mye frosne bær og har alltid flere sorter i fryseren. Om sommeren hamstrer jeg bær og fryser ned. Husker enda da jeg fant 2 kilo bringebær på Ultra til 80,- kroner, langt under halv pris. Jeg tror jeg faktisk skrek litt. :knegg:
Nå står denne siste runde i ovnen... jeg gleeeder meg til i morgen når den skal spises sammen med hjemmelaget kakesaus og ørtenfkørti andre kaker som er bakt til den store dagen! :D
Ja, jeg vet jeg er sent ute altså, men det var akkurat dette jeg lurte på også.
Og planen er å bake den i dag, og servere på søndag. Det burde jo gå fint etter mine beregninger, men hvis noen flere har erfaringer med det av ymse slag er det fint å høre.