Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Reparere pc, eller kjøpe ny?

#1

Hannah sa for siden:

Jeg leverte inn pc'en min for en uke siden. De har sett på den, og det viser seg at det er strømforsyningen og hovedkortet som er ødelagt. Dette koster 2800,- å få fikset.

Det er en billig type pc jeg har. De som de solgte på elkjøp for et år siden, til 3500-4000,-. Den har 1gb internminne visstnok. prosessor o.l. har jeg ikke peiling på. :o Det er elendig batterikapasitet på den også.

Jeg fikk ikke tatt backup av de siste bildene på den, før den sa takk for seg, så om jeg velger å kjøpe ny, må jeg få tatt en backup. Kan man få tatt backup av iTunes spillelisten som ligger på maskinen forresten?
Jeg aner ikke hva det koster. I tillegg må jeg betale 360,- for at de har sett på den.

Hva er lurt å gjøre her? I nuet, er det billigst å fikse den gamle, men det er kanskje ikke det billigste og beste på sikt?

Hvis jeg skulle kjøpe ny, hva bør jeg kjøpe da? Jeg kunne tenke meg å legge bittelitt mer penger i en evt ny pc, men ikke mye likevel. Kanskje kjøpt en til rundt 5000,-
Jeg bruker pc stort sett til internett, lagre bilder, på sikt lære meg litt enkel bilderedigering, mail, musikkspilling og andre småting. Den blir ikke brukt til spill.
Det jeg savner på den jeg har i dag, er bedre batterikapasitet. Hva må jeg se etter for å få det?

Håper noen kan hjelpe meg å fatte en fornuftig beslutning på dette. :)


#2

Left sa for siden:

Jeg hadde definitivt kjøpt en ny.


#3

KristinS sa for siden:

Jeg hadde kjøpt ny. Til dagens priser hadde jeg ikke giddet å brukt nesten 3000 kr på å reparere.


#4

Hannah sa for siden:

Det var det første som slo meg også, men min mann var mer i tvil. :rolleyes:

Har tenkt på om innboforsikringen kan dekke noe? Må sjekke det og evt egenandeler. Men egenandeler på denne type ting er vel skyhøye tenker jeg.


#5

Ru sa for siden:

Kjøp en ny. Og så kjøper du et harddisketui på komplett.no eller Datakjeden, som gjør at du kan ta ut harddisken i den gamle og bruke den som ekstern disk. Og da får du jo også tilgang til alt som er lagret på den.
:btdt:


#6

Hannah sa for siden:

Er det mulig altså? :hyper:

Alt jeg ikke vet. :p Hva koster sånn harddisketui da? Er det vanskelig å få til? Jeg aner jo ikke hva som er hva inni en pc jeg. :o


#7

Patsy sa for siden:

Jeg ville kjøpt ny ja.


#8

Irma sa for siden:

Er det noe en vanlig dødelig (les: datainkompetent) kan klare å gjøre på egenhånd? Jeg er i akutt behov av informasjon på laptopen min som har kollapset. Er ikke veldig interessert i pc´n, men vil gjerne ha informasjonen som ligger på den. Har såpass mye sensitiv info på den at jeg ikke er giret på å sende den bort heller. Grunnen til at den tok kvelden er at jeg sølte to dråper vann i tastaturet. Den jobber når jeg skrur den på, men jeg ser ingenting på skjermen.


#9

Hannah sa for siden:

Er det en sånn du mener Ru?


#10

Slettet bruker sa for siden:

Det koster et par hundrelapper.


#11

lowrider sa for siden:

Hadde kjøpt ny + en ekstern hardisk. f.eks [img]http://img.webmercs.com/di.ashx/320840[/img] Den eksterne hardisken kan du lagre alt du er "redd" for. Skulle den nye pc'n gå istykker har du hvertfall det du har kjært lagret utenfor pc'n


#12

Hannah sa for siden:

Jeg har allerede en ekstern harddisk. Prøblemet er at jeg ikke fikk lagt over de siste bildene før pcen røk. Derfor må jeg enten få tatt en backup av harddisken på den ødelagte, eller gjøre som Ru sier, om det er en kurant sak å få til selv.

Jeg skjønner at det beste er å kjøpe ny ja.
Kan dette være en grei pc til mitt bruk? Altså mest internett, men litt enkel bilderedigering, samt at jeg vil ha iTunes innpå den.


#13

lowrider sa for siden:

Ser ut så du får mye for pengene der ja.


#14

Juste sa for siden:

Jeg ville ha kjøpt denne. Når det gjelder harddisken i den ødelagte maskinen så er det en ganske enkel prosess og ta den ut og sette i et eksternt kabinett.

  1. Åpne opp lokket til harddisken under PC'en og ta den ut. Her vil du trenge en liten skrutrekker.
    2: Sett den inn i et eksterne kabinett, f.eks et slikt som du linket til tidligere.
    3: Plugg i den nye PC'en og voila det skal fungere :)

#15

lowrider sa for siden:

enig med Juste, har acer selv og vil anbefale å holde deg laaangt bort fra elkjøp = service = 0


#16

Hannah sa for siden:

Hvis vi ikke på mirakuløst vis skulle få dekket skaden av forsikringen, kommer jeg antagelig til å gå for juste sitt forslag. :)

Er det forresten lurt å kjøpe sånn garanti mot hendige uhell, som de har på elprice? 1300,- for 3 år. Ingen egenandel, bortsett fra 1000,- hvis det er skade på skjermen? :gruble:
Jeg er i prinsippet i mot sånne ekstra småforsikringer på alt mulig, men en bærbar pc er kanskje litt spesiellt?


#17

HP sa for siden:

Hvis du kjøper en ny stasjonær PC kan du ta harddisken (og kanskje rammen) fra den ødelagte maskinen og sette inn i den nye. Så slipper du å rote med ekstra kabinett. Får du til å ta den ut, så klarer du å sette den inn også. :jupp:


#18

Pingis sa for siden:

Nei, skrot i forsikringene fra butikken. Husk på rettighetene du har i forbrukerkjøpsloven.


#19

Hannah sa for siden:

Men jeg vil ha bærbar :) Er ofte steder der jeg gjerne vil ha pcen med meg, og da er ikke stasjonær løsningen. :)

Den der saken med harddisken tror jeg at jeg skal overlate til mannen. Han er noget mer teknisk anlagt enn meg. :o


#20

Hannah sa for siden:

Hmm.. ok. Jeg tenkte kanskje denne forsikringen fra butikken dekket den type skade som har skjedd med pcen min. (overspenning). Den blir ikke dekket av forbrukerkjøpsloven vistnok. :confused:

#21

HP sa for siden:

Innboforsikringen skal vel dekke overspenning?

Og hvis du skal ha bærbar så er et harddiskkabinett genialt.


#22

Hannah sa for siden:

Det gjør den nok ja, men egenandelen er på 3000,-. Det er mer enn reperasjonen kommer på.

#23

Ru sa for siden:

Jeg har bare en liten plastikkdings med usb-ledning. Omtrent som denne.
Man tar løs harddisken fra laptopen, hvilket er easy-piecy ettersom det bare er en skyvedings og muligens en skrue under maskinen.
Stapp harddisken i plastikken, og putt usb-kabel i pc. Voila! Ekstern harddisk.


#24

Juste sa for siden:

Nei, nei for guds skyld nei! Det er bare lureri stort sett. Forbrukerrådet advarer sterk mot disse og vil ha de forbudt.


#25

Irma sa for siden:

Takk Lille Ru!

Jeg ville nok aldri ha kjøpt en slik forsikring nei. Vi har kjøpt noe som heter toppsikring der hvor vi har innboforsikringen (eller dumskalleforsikring som de visstnok kaller det hos søte bror), som skal dekke all toskskap. Som å miste pc´n eller den eksklusive mingvasen i guvlet. Tror vi betaler et par hundre ekstra i året eller noe sånt. :ikke helt oppdatert:


#26

Hannah sa for siden:

Ok. :)
Som sagt så er jeg i prinsippet i mot alle de små forsikringene jeg også, og har ikke kjøpt sånn før. Da dropper jeg det nå også tror jeg.

Vi har også toppforsikring, men siden egenandelen er 3000,- så hjelper den fint lite akkurat nå iallefall. Men klart, får guttungen tak i en hammer, og gyver løs på vindusruta, tven osv, så er den jo gull verdt.


#27

Ru sa for siden:

Vi har toppforsikring med 5000 i egenandel. Men det er gratis egenandel om begge to har den. (LOFavør. Det er den obl. forsikringen. )


#28

TheVoice sa for siden:

Jeg ville kjøpt en ny en.

Forøvrig liker jeg veldig godt elprice jeg da :)


#29

Hannah sa for siden:

LO-favør her også, og dama jeg snakket med sa at det var 3000,- i egenandel. :)

#30

Hannah sa for siden:

Det gjør jeg også tror jeg. Strømforsyningen til svigerfars pc ble ødelagt i lynnedslag her for et par år siden, og mannen var bare innom med den ødelagte og fikk ny i butikken uten å betale noe som helst. :)

#31

mrc sa for siden:

Dette høres da ut som en reklamasjonssak. Fem års reklamasjonstid på pc-er forutenom slitedeler, som da er vifter, batteri, tastatur o.l. Hovedkort og strømforsyning til en bærbar pc vil være fem år. Vifter og tastatur vil være to års reklamasjonsrett. Også batterier for bærbare er det to års reklamasjonsrett på (man må imidlertid forvente at de gradvis blir noe dårligere).

Selv om produsenten sier "1 års garanti" er dette noe du skal se bort i fra. Det er reklamasjonsrettet som er det relevante.


#32

Hannah sa for siden:

Ja jeg nevnte på dette, men de påstod at dette ikke var reklamasjonssak siden det var overspenning som gjorde at det ble ødelagt. :vetikke:


#33

lowrider sa for siden:

Hvis det var overspenningh høres mistenkelig ut, men det er vel kanskje standardsvaret ala når mobiltelefoner har fått "fuktskader".
Et lite tips, kjøp et overspenningsvern eksempel www.datakjeden.no/webshop/PartDetail.aspx?q=p:703140 og gå i butikken å si at du hadde et slik et, da kan de ikke skylde på overspenning. Er jo litt juks men hehe de prøver seg jo alltid å snike seg unna reklamasjoner..


#34

Juste sa for siden:

God ide med overspenningsvern, bare pass på at det er FG-godkjent. Det selges mange som kun er CE-godkjent og da er det slett ikke sikkert at de er passende for norske forhold.


#35

mrc sa for siden:

Høres ut som et "lett" svar for dem å gi. Siden de da må ha undersøkt dette allerede, få få det skriftlig i så fall, der de konkret beskriver hvilke komponenter i strømforsyningen og på hovedkortet som er ødelagt. Dette må de da vite, siden de helt konkret vet at det er overspenning, og da at overspenningen kommer fra "veggen", og ikke i en feil i strømforsyningen.

Men videre; er maskinen innenfor garantitid ennå, eller bare reklamasjonstiden. I et slikt tilfelle kan det være litt relevant.


#36

Hannah sa for siden:

Bare reklamasjonstiden. Dvs, jeg går ut fra det iallefall. Det er vel bare 1 år garanti på pcer?


#37

Juste sa for siden:

2 år som med det meste andre. 5 år på komponenter som er forventet og vare så lenge.


#38

mrc sa for siden:

En del produsenter har bare 1 år. Men det er reklamasjonsretten som normalt sett er det relevante.


#39

lowrider sa for siden:

Kjøpsloven i Norge er 2 år uansett hva produsent eller leverandør sier, det er en ting de ikke kan snike seg unna, de prøver jo å selge deg forsikringer over en lav sko på ting som dekkes av kjøpsloven uansett. frekke som fy et de


#40

Juste sa for siden:

Jepp, de kan ikke tilby lavere garantivilkår enn det kjøpsloven sier. Der er vi i Norge ekstremt heldige.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.