Etter en litt lat ferie med mye ferdigmat skal vi nå ta frem "Lettlaget barnemat" av Margit Vea og endelig få til litt hjemmelagde babymiddager og fruktpureer. Vi kommer til å lage en del mens vi først er igang og da blir det behov for frysing. Før vi står der med ørten liter mat, tenkte jeg det var lurt å forberede lure frysebeholdere etc.
Er det noen som har tips til bra måter å fryse ned babymat?
Evnt. bra og billige beholdere til små porsjoner?
Beste stedet/butikk å kikke etter noe slikt?
og Hvis noen vil dele en oppskrift eller to,
blir maten til gla'gutten variert og god!
Jeg kjøpte rett og slett en pakke små fryseposer med ziplock-funksjon.
De rommet akkurat en porsjon, posene kunne lukkes igjen og presses flate, og så tok de nesten ikke plass i fryseren samtidig som det var enkelt, raskt og greit å ta dem opp av fryseren og tine dem.
(Siden maten var "flatpakket", tinte de på nulltid.)
"Innholdsfelt" på forsiden har de også, så du kan lage flere varianter av mat og så merke dem enkelt etterpå.
Jeg trivdes best med bare matpakke poser. Zip lock blir litt i dyreste lager for meg.. Og så var det så greit å bare hive hele posen oppi et fat og så i microen. Og så tømme den oppi fate når den er varm og flytende.
De første porsjonene var veldig, veldig finmost så da brukte jeg isbitposer. Da kan man enkelt trykke ut hvor mange terninger man tror barnet vil ha og varme det opp. Mindre svinn også.
Nå tygger hun på gommene og middagsmaten må være litt grovere, så da bruker jeg bare vanlige fryseposer, Tupperware-bokser eller syltetøyglass eller lignende som jeg har for hånden.
www.barneshoppen.no har små begere som tåler fryser, oppvaskmaskin og micro. De har i to størrelser. Jeg har begge størrelsene, og de blir flittig brukt. :jupp:
Synes det hadde vært kjekt med isbitposer til fruktpureen (da jeg vanligvis bare skal ha en dæsj) men blir ikke denne for tykk for det? Hvordan får man den nedi og rundt i de forskjellige kamrene? Isterningsbrett er en ide ja, men finnes det noen med et slags lokk?
Til middagsmaten hørtes det lurt ut både med små glass (men jeg har ikke vært lur og spart på dette på forhånd) så kanskje zip-poser kan brukes.
jeg kjøpte sånne avent bokser for å fryse ned mm i. og når de var tom for det så frøs jeg ned middager til henne i sånne bokser. Men bare 1\2 full i begynnelsen, det tok litt mye plass med bare 1\2 fulle bokser som ramlet over, så fant ut at jeg skulle buke fryse poser med sånn zip lokking på. Genialt.
Frøs ned mat i de. så tok jeg opp en pose dagen før eller om morningen og la i kjøleskapet. ferdig tinet til middag så hadde jeg det bare over på talerken og varmet i mircroen litt.
Har en del avent bokser som jeg ikke bruker mere;)
Jeg fyller isterningsbrettet og setter det inni en pose i fryseren. Når det er frossent så bare snur jeg bretter og fyller posen med terningene. Veldig enkelt å ha terninger av det meste. Da kan man enkelt varierer maten. Lage blandinger og størrelser som passer der og da.
Jeg har brukt barnematglass, jeg. Men det er jo fordi jeg har vært lat i perioder og dermed fått samlet opp en del.
Har ca 20 glass i skapet nå som jeg hadde tenkt å bruke til barnemat. Men vips var gutten så gammel at han helst vil spise vår middag istedet. Så da bruker vi bare litt mindre salt i maten. Derfor har jeg altså masse glass som en heldig dame svært gjerne kan få ;) I Trondheim.
Vi har en del slike Avent-kopper som ble brukt til mm i begynnelsen (frøs etterhvert i Medelaposer), så kan nok bruke de etterhvert, men nå er de for store tror jeg. Gla'gutten spiser maks et halvt middagsglass (stort sett bare 1/3) pr måltid, og ikke enda en full porsjon grøt, så blir små måltider å fryse ned. Har bare en liten boksfryser så kan ikke fylle den med alt for mange tombokser.
Jeg syntes det var veldig greit med isbiter, jeg. Frøys ned forskjellige typer grønnsaker og kjøtt hver for seg, så var det bare å mikse det man hadde lyst til.
Det er praktisk for da kan man ha alle ingrediensene for seg. Så mikser man sammen et måltid med f.eks 1 terning gulrot, 1 terning kålrot og 1 terning blomkål. Eller 2 terninger gulrot og to med kålrot. Variasjonsmuligheten blir større både på mengde og innhold.
Bestiller kanskje disse fra Løvebarna eller fra [url]www.barneshoppen.no[/url] (er de samme?), så ganske kjekke ut? Ellers har jeg kjøpt 6 småbokser fra Nille (ikke så bra lokk men...), zip-poser og skal grave fram 2-3 av isterningsbrettene (av de ørten vi har et eller annet sted). Så da blir det litt av hvert i ymse oppbevaringsløsninger! Ser vel etterhvert hva funker best for oss også. :)