Jeg vil bli flinkere til å bake og tenkte det var sunnere å begynne å bake mer brød fremfor mer kaker. :knegg: Bakte et brød nå med hvetemel og grovt speltmel, det ble godt nå som er er varmt rett fra ovnen, men har en mistanke om at det blir hardt og ikke så godt når det er kaldt eller har vært fryst og tatt opp igjen. Har dere noen tips til oppskrifter på sunne og gode brød?
Her er oppskrift på nyydelige og saftige brød som holder seg!
Hellebrød (3 store, saftige brød)
1,2 kg hvetemel (gjerne halvparten finmalt spelt)
200 g sammalt hvete, grov
200 g havregryn
100 g linfrø
100 g solsikkefrø (evt gresskarkjernefrø)
1 håndfull sukker
1 pk tørrgjær
2 ts salt
18-19 dl vann
Bland alt det tørre. Bruk en diger bakebolle/gullende ren bøtte/plastbalje, for deigen blir stor. Tilsett lunkent vann (37 grader) og elt godt med en god tresleiv (kjøkkenmaskin om du har det). Deigen er klissete, så det går ikke å bruke hender.
Hev til dobbelt størrelse, ca 1 time. Hell deigen (du må hjelpe til med en slikkepott) i brødformene. NB! Lurt å bruke bakepapir i formene. Etterhev i 45 min. Stekes nederst i varmluftovn på 200 grader i 1 time.
Å, skal de være såå klissete ja. Jeg har hatt i mel sånn at jeg har kunnet bake de på benken jeg, rulle de litt før jeg tar de i formene liksom. Men ok mer vann skjønner jeg ja!
Jeg tar utgangspunkt i 3 dl vann (da går deigen akkurat i foodprofessoren min), og så heller jeg på med ymse slag mel, gjær selvsagt, og frø av forskjellig slag.
Jeg har tenkt å avansere til å bruke yoghurt og cottage cheese og slikt også, da skal det visstnok ikke bli så tørre brød.
:eksprimenterer:
Det hender dog ofte at det blir rundstykker i stedet for brød, og at de på mystisk vis forsvinner. :knegg:
Ja du har jo kjøkkenmaskin:
La deigen være som tannpasta. Så hever du den en gang i kjøkkenmaskinen, heller deigen over i formene, aldri elt på benken. Du trenger ikke ta i deigen. Bruk slikkepott. Etterhev i 20 min.