Jeg tenker på en barnebursdag der man vet at en av gjestene er allergisk mot en viss matvare. Ville du tatt hensyn til denne gjesten ved å lage mat h*n tåler (til alle) eller ville du overlatt det til foreldrene å ta med mat vedkommende tåler?
Man skal lage fest for alle og gjøre at alle føler seg velkomne, men hvor stor betydning har det at en av gjestene får annen mat med tanke på fellesskapsfølelsen?
Hva ville du gjort? Og hva forventer/ønsker du som forelder?
Jeg ville laget flere ting, blant annet noe som denne gjesten også kan spise.
Jeg har flere allergikere i slekta, og på bursdager er det alltid masse ting å tenke på - noen skal ikke ha egg, noen tåler ikke nøtter, noen må holde seg unna melk.
Da lager jeg litt av hvert, sånn at alle har ett eller annet de kan spise.
Å overlate til foreldrene å ta med mat til allergibarnet synes jeg ikke noe om.
Det spørs helt på hvor stor grad av tilrettelegging det hadde krevd. Hvis det betød at jeg måtte lage mat som ingen likte - da hadde jeg nok laget noe ekstra til allergikeren og laget noe annet til de andre. Er det snakk om melkeallergi, så hadde jeg fint kunnet lage mat og kaker uten melk slik at alle kunne spise samme mat.
Når man inviterer, synes jeg man skal legge seg i selen og lage noe alle kan spise og kose seg med.
Jeg har et barn med matallergi. Vi sjekker alltid med bursdagsbarnets foreldre på forhånd. Vanligvis ender vi opp med at Lillebror får pølse og kake, og tar med seg pølsebrød og muffins selv. Som regel tilpasser verten hva slags godteri som skal serveres også.
Vi setter stor pris på at folk er villige til å ta hensyn, men forventer det ikke, og det er ikke noe problem de gangene han må ta med alt selv.
Jeg har en melkeallergiker i huset og vi ringer alltid på forhånd når hun skal i selskap. Jeg forventer ikke at noen lager ekstra til henne men blir selvfølgelig glad når noe ønsker. Vi har alltid ferdig sjokoladekake og muffins klar i fryseren.
Det er ganske lett å bake kaker med glutenfritt mel (boller er det dog verre med), så det hadde jeg gjort med alle kakene (dog har jeg jo blitt vant til å bake glutenfritt selv, så..). Egg og melk er jeg mindre vant til å ikke bake med, da. Men jeg hadde nok spurt foreldrene om de hadde noen oppskrifter å foreslå.
De to gangene det har vært aktuelt har jeg hatt alternativer til barnet. Den ene gangen var det bare litt tilpassing som skulle til. Den andre gangen samarbeidet jeg med foreldrene. De tok med spesialpizza og jeg bakte kake som hun kunne spise.
Vi har også allergibarn, og pleier å ta kontakt og spørre hva som skal serveres, slik at vi kan ta med noe tilsvarende. Jeg tar det ikke som noen selvfølge at det skal ordnes til spesielt til han, derfor tilbyr vi oss alltid å ha med mat til han.
Men vi blir veldig glad de gangene noen har laget noe så han kan spise det samme som de andre. Det er av og til litt kjedelig å måtte alltid spise noe annet enn de andre, så det er hyggelig de gangene han kan spise det samme.
De første årene tok vi med alt selv. Så så vi at ungene våre reagerte på at de ikke fikk den samme maten, så da ringte vi for å få med noe lignende. Nå er det bare melk og fisk som storesøster ikke tåler, så en liten telefon til bursdagsbarnet foreldre der jeg spør om jeg skal ta med noe har i alle tilfellene endt opp med at de har valgt melkefrie pølser til alle barna, og så har jeg kanskje tatt med litt kake, eller så har hun fått gele. Jeg blir helt rørt og takknemlig når de lager mat hun kan spise.
Vi har en eggeallergiker i klassen til jentene. Han er såpass allergisk at han blir uvel om det er noen som har egg på skiven i andre enden av klasserommet, og spiser han noe med egg i må man bare ringe ambulansen. Jeg hadde ingenting i mot å tilpasse 80% av maten og snopet i selskapet til ham, det var bare en kake han ikke kunne spise og den følte jeg at jeg måtte ha med pga. at jentene hadde bedt om den spesifikt. Moren satte veldig pris på det, og jeg synes egentlig det bare var litt interessant å måtte tenke litt nytt.
Jeg ringer alltid å hører hva som skal serveres. Dersom det er mat han ikke kan spise tar vi med tilsvarende selv.
Når vi har bursdager her hjemme blir det alltid noe uten svin, uten melk, uten kakao, uten gluten og uten egg. :knegg:
Jeg synes det er koselig å kunne si at alle får noe de tåler og at ikke de voksne trenger ta med noe.
Jenta mi har ei venninne som er allergisk mot egg. I bursdager lager jeg derfor all mat uten egg. Jenta fikk hakeslipp første gang. Hun kom høflig bort til meg og lurte på hva hun kunne spise, og fikk til svar at hun kunne spise alt. Tror hun er vant til at det er en ting hun kan forsyne seg av.
Med matallergier som er mer omfattende (som hos min kusines sønn) ber jeg foreldrene om oppskrift, eller om å ta med seg noe. Litt redd for å gjøre feil når noen er allergisk mot "alt"...
Selvsagt serverer jeg noe som allergikeren kan spise. Det skulle da virkelig bare mangle.
Jeg vil ikke nødvendigvis bare servere slikt som allergikeren kan spise, i alle fall har jeg ikke gjort det hittil, siden det aldri har vært snakk om allergi av så alvorlig grad at det har vært et problem for gjesten at det var mat på bordet med ingredienser i som h*n ikke tåler. Jeg har alltid oppfattet foreldrene dithen at det er uproblematisk at barnet ikke kan spise alt som serveres.
Jeg innrømmer dog å ha tatt med kake på jobb som en allergisk kollega ikke kunne spise. Det var i ren tankeløshet. :flau:
Vi har en gutt med mat-allergi. Jeg tar alltid med mat han tåler fordi vi rett og slett ikke tar sjansen på at han får i seg noe han ikke tåler. Forløpig er han så liten at han spiser det han får servert. Etterhvert får vi se hvordan det blir.
Jeg har endel allergi selv og møter stadig på at jeg ikke kan spise det som blir servert. Noen vet og glemmer, andre vet og lager noe som jeg kan spise også. Uansett passer jeg på at jeg aldri er skrubb-sulten når jeg skal noe.
Jeg passer på å ha noe alle kan forsyne seg av, jeg har selv sett hvor kjedelig det kan være for den som alltid må spise medbragt. Om man har litt info på forhånd er det i grunnen enkelt å legge forholdene til rette for at alle kan spise det samme.
Og jeg blir både rørt og glad over omtanken mange viser ved å ringe meg før min datter skal i bursdag.
Datteren til veninden min har Cøliaki og når hun kommer i bursdag lager jeg posemuffins eller kake som hun tåler. Moren tar allikevel med seg noe hun vet at datteren kan spise i tilfelle ikke vi har tatt hensyn.
Jeg har alltid laget noe som alle gjestene kan spise. Det koster ikke stort å bruke en oppskrift som passer for alle og har bursdagsbarnet spesielle ønsker så lager jeg heller litt ekstra da, sånn at allergikeren kan spise to av tre ting for eksempel. Når jeg er vertinne lager jeg mat som alle kan spise, det spiller ingen rolle om gjestene er tre år eller tretti år.
Jeg lager alltid noe alle kan spise, både innenfor matretten, og kakene etterpå. Jeg tilrettelegger så mange retter som mulig. Jeg syns det er helt naturlig at man gjør det, man inviterer jo ikke voksne venner som f. eks. er veggiser på biffmiddag og ser ikke at det er annerledes med små gjester som inviteres.
Jeg har selv to allergikere, men jeg klarer ikke alltid å tilpasse alt til alle hvis det kommer noen med allergi på besøk. Allergiene mine har må også tilpasses de andres. Det er alltid et alternativ her ihvertfall.
Jeg blir veldig glad når andre foreldre ringer for å spørre hva mine kan spise. De fleste prøver å tilpasse, men noen ganger tar vi også med eget. Det er ikke noe problem.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.