Gni smør i formen (eller hell nedi smelta smøær og tøm ut det overskytende) og bruk semulegryn... det skal ikke ligge klaser igjen, bare et tynt lag.. Da går det også fint.
Hadde du vært her da kake nr 1 skulle hvelves hadde du ikke sagt "bare" ;)
Men til "spørsmålet" ditt; det er da ikke så nøye om kaka er opp eller ned? Den skal jo smøres inn med smørkrem, og den dekker bra nok den?
(Uansett så regner med at det foregår slik: kaken taes ut av ovnen, kjøles noe, hvelves på en bakeplate. Derfra hvelves den igjen over på serveringsfat der den får ligge til den er skåret ut og dekorert og får være med på bowlingbursdag - hvis alle foregående punkter går bra, that is).
Det er sånn jeg alltid har gjort ja. Men (sånn bortsett fra at jeg prata i telefonen da jeg bakte kake nr 1 og helt glemte gryna) det aner meg at jeg allikevel ville fått problemer med å hvelve den. Når jeg skal ta kakestykker ut av langpanna må jeg alltid stikke kniven innunder.
Det er fordi fuktigheten fra kaka "suger" opp effekten av semulegryna det, hvis den blir liggende i forma.. :smil: Hvis du hvelver den med en gang skal det gå bra....
Når du hvelver kake nr 2 rundt, kan man også bruke en fuktig klut og stryke over bakepapiret, for å få det til å slippe litt lettere... Gjøres mens kaka ihverfall er lunka om ikke varm.. Tror detmeste går, bare den ikke er for kald.. :rullekaketriks:
Hvis jeg skal pynte kaken med noe mer avansert enn sølvkuler eller nonstop, synes jeg ofte det er best om kaken er opp end, fordi bunnen gjerne er flatere og glattere enn toppen. Hvis den buler opp mye oppå, kan det være greit å skave av noe av dette med en skarp kniv før du hvelver den ut, forresten.
Det var det jeg så, så jeg jukset litt og nå ligger kaka opp ned på serveringsfatet. Dog har jeg snudd kaka en gang eller to for mye, for den blir jo litt klemt for hver gang. Den er litt flatere enn den var i utgangspunktet (ble klemt mellom to bakebrett), men absolutt bra nok.
Joa, men første gangen jeg hvelvet kom kaka litt skjevt på bakebrettet. Da var det lettere å bruke et annet likt bakebrett for neste hvelving sånn at jeg hadde litt mer kontroll - følte jeg. Kan jo hende du har rett. Etter å ha startet og bidratt sterkt i denne tråden bør jeg vel ikke påberope meg enorme kunnskaper i bake/konditorfaget ;)
Bilde fortjener du jo Susse, uten din inspirasjon hadde det jo slett ikke blitt noe R2D2-kake. Poden var forøvrig særdeles fornøyd, og ønsker seg noe lignende i år (nå er det jo ikke veldig lenge igjen til ny bursdagskake må lages).
Takk til dere andre også, som bidro til nyttige tips i denne tråden.:blomster:
Men hvag gjør man om det spiller noen rolle at kaken er riktig vei pga. mønster i formen? Om man legger bakepapir i formen vil det vel være sjans for at mønsteret ikke blir helt som det skal? Holder det å smøre og strø formen da, kanskje? Jeg har jo laget slike kaker for, husker pokker ikke hva jeg gjorde. Tror jeg smurte godt.