Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilken olje skal jeg bruke i babygrøten?

#1

Mei sa for siden:

Lillesøster får grøt fra Holle. Vi tilsetter MME, men bør vel også ha i noe fett. Hvilken olje er sunnest/egner seg best?


#2

Fru Snurp sa for siden:

Vi bruker rapsolje, men vet ikke om det egner seg best. Det skal dog være en trygg og sunn olje å bruke i mat til de små.


#3

Dixie Diner sa for siden:

Et lite sidespørsmål; når kan man begynne med smør (ekte smør altså) i grøten til de små? Ren kumelk vet jeg jo de ikke skal ha før rundt året (selv om svigermor hardnakket påstår at de kan drikke mengder av det fra 6 mndrs alder :snill:) men jeg vet man kan gi yoghurt og lignende fra 8-9 mndr, så hva med meierismør?


#4

Fru Snurp sa for siden:

Statens anbefalinger sier plantemargarin fremfor smør (også usaltet), men i Lettlaget barnemat, Margit Vea, nevnes til stadig smør som ingrediens. Ikke at hun har fasiten, men hun bør vel være velinformert (faglærer i ernæring mm.)? Forvirret... Er vel egentlig derfor jeg har holdt meg til rapsolje. Tenkte vi skulle prøve plantemargarin på brød når det blir aktuelt og ordentlig smør når melkeprodukter skal være trygt å innføre?


#5

Stikka sa for siden:

Smør kan du gi fra du begynner med fast føde. Vi har brukt meierismør litt i grøten til lillebror, når vi husker på det.


#6

Mei sa for siden:

All annen barnegrøt enn Holle har melk i seg, så smør er vel ikke noe verre enn dem. Jeg ønsker å holde barna mine unna all kumelk før de er 10-12 måneder, og dermed blir det olje i grøten.

Faglærer i ernæring. Helsesøster. Barnematprodusent. Nei de er ikke alltid velinformerte, eller følger anbefalingene.


#7

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg har brukt solsikkeolje.


#8

Fru Snurp sa for siden:

Ja, det er sant... og jeg må slutte å google alt mulig. Blir bare mer og mer forvirret. :skeptisk:


#9

Mei sa for siden:

Det tryggeste er nok å spørre her. Det er her man får de riktige svarene :nemlig:.


#10

annemede sa for siden:

Vi brukte olivenolje for å få smak på grøten, og omega.3


#11

Mei sa for siden:

Jeg har brukt olivenolje til nå, men jeg synes grøten blir veldig smakssatt av den. Siden jeg ikke er glad i smaken av olivenolje, tenker jeg at lillesøster kanskje også foretrekker noe annet. I tillegg til at jeg lurte på om det er noen oljer som er sunnere enn andre. Det er det vel? :gruble:

Hun får tran type Eskimo i tillegg til oljen i grøten.


#12

annemede sa for siden:

Det er jo en smaksak ja. Valnøttolje er veldigi godt. :nam:


#13

Mei sa for siden:

Nøtter vil jeg også holde henne unna til hun er minst året.

muligens litt hysterisk


#14

Fru Snurp sa for siden:

Linfrøolje inneholder naturlig omega 3 og 6, men vet ingenting om hvordan den smaker.


#15

Dixie Diner sa for siden:

Margariner skyr jeg som pesten, vi bruker kun naturlig meierismør. Jeg venter litt til jeg. Har ikke brukt noe i grøten til nå, egentlig. Tror jeg hiver i litt smør når han runder 6 mndr, kanskje? Han får Eskimo 3 Kids hver morgen, en stor skje.


#16

Aminta sa for siden:

Hvor tidlig kan man begynne med Udos Choice da?
Jeg husker ikke det.


#17

Susse sa for siden:

Jeg bruker fortsatt Helios sin økologiske tistelolje i grøten til mellomste, det har alle fått fra de var 6 mnd.


#18

Mei sa for siden:

Tistel. Mais. Oliven. Raps. Solsikke. What to do?

Etter at jeg startet denne tråden har vi droppet olje i grøten i påvente av Fasiten. Det kan da i allefall ikke være bra.


#19

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har ikke noe i grøten enda, men han får Eskimo og Udos hver dag.


#20

Dixie Diner sa for siden:

Produsenten har sagt til meg at babyer kan bruke det. Fra samme alder som tran altså. Men man må jo prøve seg forsiktig frem, som med det meste annet.


#21

Mei sa for siden:

Hun får altså eskimo. Men det er vel ikke nok?

Et annet spørsmål er om man kan bruke bare grøtene fra Holle eller om ungene trenger de grøtene som er tilsatt altmuligrart som man kjøper på dagligvarebutikkene. Jeg husker jeg spurte helsesøster om det sist og hun så sånn ut; :eek:. Jeg måtte snarest begynne å gi ungen min "skikkelig grøt".


#22

Mikkeline sa for siden:

Jeg brukte bare grøtene fra Holle, og blandet rapsolje i grøten.

Noen ganger blandet jeg i en skje fruktmos for variasjonens skyld.


#23

Aminta sa for siden:

Eh, overse helseskremselet.


#24

safran sa for siden:

Jeg ville brukt en kaldpresset olje, enten raps eller oliven. Ikke solsikke. Rør den inn etter at kjelen er tatt av platen.

Nå vet ikke jeg hvor gammel nurket ditt er, men du kan vel begynne å lage hirse- og/eller havregrøt til henne fra scratch?


#25

Storm sa for siden:

Rapsolje. Rikt på omega-3. Vi bør få i oss mer omega-3 og mindre omega-6.


#26

safran sa for siden:

Jeg blander også inn most banan eller annen frukt for å gi god smak og ekstra vitaminer.


#27

Mei sa for siden:

Ja sant jeg kan? Sist ble jeg så bekymret at vi faktisk kjøpte HIPP sin grøt og gav til noen måltider. Denne gangen har jeg ikke lyst, det ser nemlig ut som HIPP også har begynt å tilsette vanlig tørrmelk i sine grøter.


#28

Mei sa for siden:

Oj, der var det enda flere svar. Skalvise. Hun er såvidt fire måneder. Vi bruker instantgrøtene til Holle - altså ingen kjele på platen. Bare varmt vann og MME i grøtpulveret og voila. Jeg kan tro på argumentene for kaldpresset og raps; må jeg på helsekosten eller finnes den i dagligvarebutikker med godt utvalg?

Det kommer etterhvert. Vi venter med frukt - men hun får grønnsaker til middag.


#29

Aminta sa for siden:

Ja, det kan du så absolutt.

Menyen vår har, i hvertfall.


#30

Mei sa for siden:

Mine barn får ingen soyaprodukter :niks:


#31

Aminta sa for siden:

Raps er jo en av de reneste oljene, en-eller-annen hudlege anbefalte det i badevannet også, og til sånnt bruk.


#32

Mei sa for siden:

Smaker det noe av rapsoljen? Kan vi voksne også bruke den da? Til hva da?


#33

Aminta sa for siden:

Den har nøytral smak og lukt. Man kan vel bruke den til det meste man bruker annen olje til, også til baking og sånnt pga. nøytral smak. Men vi bruker bare smør i det daglige, ikke olje, så jeg vet ikke.


#34

Dixie Diner sa for siden:

Maisolje, er ikke det skikkelig søppelolje? Soyaolje får man sjelden kaldpresset, den holder jeg hele familien langt unna med mindre den skal være i en kake. Jeg ville nok brukt kaldpresset raps ja. De har økologisk kaldpresset rapsolje på Ultra. kjøper
Så bytter jeg ut oljen med meierismør om et par måneder, tenker jeg.


#35

safran sa for siden:

Jeg kjøpte en kaldpresset rapsolje som luktet og smakte kattepiss, husker ikke merke i farten, men den var i grønn flaske og hadde gul etikett med bilde av noe rapsblomster på. Den blir nå brukt til malingsfjerning. :knegg: Den neste rapsoljen jeg kjøpte var helt fin.


#36

Mei sa for siden:

:skeptisk:


#37

Aminta sa for siden:

Økologisk har vi hatt en gang i tiden, og den var helt fin. Fra glassflaske.


#38

safran sa for siden:

Ja, den jeg kjøpte etterpå var også økologisk, altså. Og den var jo helt fin.


#39

Dixie Diner sa for siden:

Lurer på om det er den samme jeg kjøpte for et år siden, men som jeg syntes smakte og luktet ekkelt fjøs? Når du sier det så kan det godt forveksles med kattepiss ja. Æsj. Aldri mer den!


#40

Mikkeline sa for siden:

Jeg har brukt rapsoljen fra Odelia, den synes jeg er nøytral og fin i smaken.


#41

Fru Snurp sa for siden:

Den smaker godt og kan brukes i salater f.eks. Det finnes egne rapsoljer som egner seg godt til steking (tåler mer varme) men på disse står det også at passer fint til dressing etc. så trenger ikke flere enn en. Rapsolje egner seg veldig fint som alternativ i matlaging når man vil ha en litt mer smaksnøytral olje (ikke setter smak lik olivenolje). Jeg har ikke smakt denne kattepissoljen :knegg:... men har stort sett kjøpt kaldpresset på glassflaske (ikke økologisk tror jeg).


#42

Dixie Diner sa for siden:

Jeg er usikker, har lest endel om at maisolje er dårlig. Den har jo feks. 60 ganger mer omega 6 enn omega 3. Finnes det forresten kaldpresset maisolje? Jeg bruker nok andre oljer fremfor mais altså. skeptisk


#43

Fru Snurp sa for siden:

:nemlig: Omega 6 er dessverre ikke så bra (hvis det er for mye) og kan faktisk ta bort litt av den gode effekten som Omega 3 (og 9) har. Særlig med tanke på betennelsetilstander og ledd. Det er en "riktig" balanse mellom Omega 3 og 6 i rapsolje og olivenolje.


#44

Mei sa for siden:

Nå hadde jeg bestemt meg for rapsolje men mannen er ikke enig. Han mumlet noe om at han hadde hørt den inneholdt frie radikaler som kan føre til kreft og det som verre er.

:skeptisk:


#45

Nessie sa for siden:

Nok til hva? Er dette annerledes for de som får mme ift mm? :undrer:
Har små babyer behov for ekstra vitaminer etc? Det er vel delte meninger om det å ta vitaminer også har jeg forstått, både for små og store.


#46

Mei sa for siden:

Nok fett. Holle sin grøt skal, etter det jeg har forstått, tilsettes ekstra fett.


#47

Nessie sa for siden:

:o
Noe sier meg at dere er litt mer.. hva skal jeg si.. småhysterisk/oppdater/opptatt av slike ting enn jeg og min mann. :sparke:

Men jeg er jo offisielt DårligMorTM. :p


#48

Dixie Diner sa for siden:

Guniss: dette er omega 3, og det er det lite av i MME i forhold til MM. Derfor anbefales det at spesielt MME-ernærte barn får ekstra av dette, selv om det jo egentlig anbefales til alle barn.


#49

Nessie sa for siden:

Noe sier meg at Peder får nok fett. :blond:


#50

Mei sa for siden:

Kaller du meg småhysterisk? :snurt:


#51

Nessie sa for siden:

Jeg har jo, ovenfor helsesøster, skrytt på meg at jeg gir Peder D-vitaminer også. Selv omj han kun har fått det en gang. :rødme:


#52

Nessie sa for siden:

:nemlig:
Noe sier meg at du og mannen tilsammen iallefall har en småhysterisk tendens... :dulte:


#53

Dixie Diner sa for siden:

Rapsolje inneholder vel ikke frie radikaler, gjør det? Det er jo når man steker i olje at det kan dannes (eller noe sånt) derfor bruker vi kun mettet fett til steking.


#54

Ole Brumm sa for siden:

Helledussan alt man skal passe på. :dåne:
Har forøvrig en rapsolje i skape, lukter ikke kattepiss av den. :hehehe:
Må man starte med grøt da?
Kan man ikke gi most-middags-greier som potet, gulerot mm?


#55

Agent Scully sa for siden:

Hallo? Babyolje, vel! Neste spørsmål?


#56

Mei sa for siden:

Så får vi se hvem som får de kvikkeste barna da Guniss :overlegen:.


#57

Mei sa for siden:

Kif :trøste:

Ole Brumm: Man må jo ikke ;). Vi innfører grøt og grønnsaker paralellt. Ingen av delene inneholder noe særlig fett.


#58

Ole Brumm sa for siden:

Du og jag. :dulte:
Vi har i det minste kjøpt en flaske som står i kjøleskapet. :glis:


#59

Nessie sa for siden:

:knegg:
Ser iallefall ikke ut som om mme-Hannah har lidd noen nød. :hehehe: Ligger ikke bak leksa iallefall. Men hun fikk vel mme med ekstra omega-3 i. :blånn:


#60

Dixie Diner sa for siden:

Men er det noen grunn til at noen velger å IKKE gi barna de anbefalte fettsyrene? Noen nevner jo smaken av tran, men det finnes jo mange bedre typer der ute, feks. Eskimo 3 Kids eller Arctic tran.


#61

safran sa for siden:

Det mener jeg også. Jomfrupresset raps som blandes inn i grøten etter at den er tatt av platen blir ikke ødelagt.


#62

Nessie sa for siden:

Anbefalt, av hvem?


#63

Dixie Diner sa for siden:

Alle i helsevesenet og de som driver med ernæring, feks? Barn bør jo få tilskudd av fettsyrer fra 4-6 ukers alder.


#64

Ole Brumm sa for siden:

I følge helsesøster er D-vitamin det eneste man trenger.
Orker ikke gi gutten min noe jeg selv ikke klarer å spise. :sparke:
Forøvrig får storebror tran med jordbærsmak.


#65

Nessie sa for siden:

Den anbefalingen jeg har fått er tran og D-vitaminer. Tran har jeg aldri gitt, og kommer ikke til å gi. Det er jo uenighet på den biten også, om barn skal ha det eller ei.

Så nettopp på tv om at det var stor bekymring over alt vi nordmenn "tilsatte" oss selv av ekstra vitaminer og tilskudd. Og jeg tror ikke nødvendigvis det er bra heller. :niks:

Jeg tenker litt at om man har et sunt og variert kosthold, og barna er friske og raske, så får det holde.


#66

Dixie Diner sa for siden:

Ja jeg så det nå, det er helst D-vitaminer som er det "store", men så var det disse dråpene som visstnok ikke er så gunstige da? Kris hadde en tråd om disse dråpene her inne for en stund siden, mener jeg, må se om jeg finner den. Jeg ble VELDIG skeptisk til de dråpene.


#67

Dixie Diner sa for siden:

Ja, for mye er ikke bra av noe. Men jeg er helt overbevist om at fettsyrer er bra, og har gitt det konsekvent til mine fra 4 ukers alder. Og siden eldste er småspist, får hun barne-multivitaminer i tillegg, for jeg tviler på at hun får det hun trenger gjennom kosten. Men man ser jo an barnet. Har barnet er solid og variert kosthold (noe min jente ikke har pga. kresenhet og småspisthet) er det jo greit.
Jeg tar ganske store doser kosttilskudd hver dag, men det er jo pga. operasjonen da.

Når det gjelder uenigheten om tran, er det pga. miljøgifter. Derfor gir jeg ikke vanlig Møllers tran, men andre typer, som har kommet ut mye bedre i tester på renhet.


#68

Veronal sa for siden:

:dulte: på guniss. Vi gir bare D-dråper. I mitt hode er tran promotert hovedsakelig pga. "lange tradisjoner" og en plagsom sammenblanding av ernæring og fiskeripolitikk. Helsesøster der vi bodde da den unge mannen var liten sa også at vi kunne justere tilførsel av D-dråper ut fra hvor mye MME han drakk og hvor mye grøt han spiste. Storspiseren sørget for at vi ikke trengte å gi ham D-dråper - han fikk så mye i seg via MME og grøt. Det er jo et kort sprang fra 10 µg til toksisk nivå på 25 µg, men det har sikkert skjedd noe nytt der siden 2005?


#69

Dixie Diner sa for siden:

Hva med det Kris sier om D-dråper her? Jeg synes det er litt oppsiktsvekkende.


#70

DM sa for siden:

Jeg ville brukt olivenolje eller rapsolje, fordi de er kaldpresset og inneholder mye enumettede fettsyrer som er bra for barnet. (Det gjør også makadamiaolje, linfrøolje, valnøttolje og tran, som også inneholder mye omega 3.)

Jeg ville absolutt ikke brukt maisolje, solsikkeolje eller soyaolje. De er varmpresset, noe som ødelegger oljene og inneholder for mye flerumettet omega 6 fett. De virker betennelsesøkende og kan være problematisk ifht astma, allerguer, reumatisme, fibromyalgi osv. Det brukes endel slike oljer i annen ferdigmat (feks. majones og kaviar), og da kan det være veldig greit å balansere med ordentlige oljer. (Uansett er det greiest å velge de ordentlige oljene mener jeg da.


#71

Veronal sa for siden:

Hva er oppsiktsvekkende? At D2 er toksisk?


#72

Dixie Diner sa for siden:

Ja? Og at det er D2 som er i de dråpene man gir babyene? Er ikke det litt ugunstig? blånn


#73

Veronal sa for siden:

Toksisitet er jo ikke noe absolutt. Det er doseavhengig. Sist gang jeg hadde baby så fant jeg ut at toksisk nivå var 25 µg og derfor var jeg nøye med at han ikke fikk mer enn 10 µg (som vel er det som fremdeles er anbefalt tilskudd) - ettersom D-vitamin blir tilsatt både MME og grøt som jeg gir så nærmet vi oss toksisk nivå på 25 µg og derfor kuttet vi ut/justerte ned D-dråpene.


#74

Fru Snurp sa for siden:

:ja: Og steking av noe i rapsolje er vel ikke akkurat aktuelt til baby uansett. Hva vi voksne gjør med oljen (og spiser) er jo en annen sak.

Må bare si, klarer aldri helt å se frie radikaler som bare negativt, er jo frie ! og radikale !


#75

Dixie Diner sa for siden:

Ah, greit å vite. :) Men blir D2 nyttiggjort like bra i kroppen som D3 da? Burde de ikke brukt D3 i dråpene? Er det en grunn til at de bruker D2 i stedet? enda mer blånn


#76

Veronal sa for siden:

Næsj, så mye om D-vitaminer kan jeg ikke, men det er jo mulig at D3 ikke er stabil i ren form? Vanskelig å syntetisere? :egentlig D-vitaminblånn:


#77

Dixie Diner sa for siden:

:knegg:

Jeg kan se om Kris svarer i tråden, hun er jo rene D-guruen. Jeg synes sånt er spennende, og lurer oppriktig på hvorfor de velger å bruke D2 i disse dråpene. De har sikkert en god grunn. Jeg tar D3 i tablettform hver dag, men det er jo ikke akkurat noe man gir babyer, med mindre kan knuses. Men så var det dosen da.


#78

Mandarin sa for siden:

Vi gir ikke lillesøster D-vit. pga. mye mme og grøt. Lite pupp mao.
Helsesøster sa at det var nok. Denne gangen tar jeg ting for god fisk litt fortere enn med storesøster. :knegg:


#79

Bokormen sa for siden:

Jeg har vært mer redd for at barna mine får for lite sunne fettsyrer enn at de får for lite vitamin D.


#80

Mei sa for siden:

Men hvilken grøt? Jeg har forstått det sånn at det blir annerledes når vi bruker Hollegrøt og ikke den grøten fra NAN/Småfolk/HIPP som jo er tilsatt alt mulig "rart".

Takk for mange gode innspill forresten. Jeg lærer og noterer.


#81

Mandarin sa for siden:

Vi synder med nestlegrøt ..hysj..


#82

Mei sa for siden:

:eek:


#83

Mandarin sa for siden:

Og sunne fettsyrer er ? Trenger å bli åpplyst.


#84

Mei sa for siden:

Ja det er fett jeg først og fremst tenker på altså, ikke vitaminer.


#85

Bokormen sa for siden:

Jeg skjønte det, det var bare en kommentar til at mange (slettes ikke bare her inne) dropper tran/eskimo etc til fordel for d-vitamindråper. :)


#86

DM sa for siden:

.....

#87

Mandarin sa for siden:

DM: takk! :klem:
Da blir det nok oliven her i huset.


#88

Bokormen sa for siden:

Vi blandet litt rapsolje i maten til minsten da han fortsatt fikk egen mat, jeg tror det var Odelia (?) vi brukte mest. Det gikk ned på høykant, og gir i tillegg god konsistens på grønnsaksmos. :ja:


#89

Mei sa for siden:

Jeg liker ikke smaken på olivenolje :sparke:. Bortsett fra i vinagrette, da er den ok.


#90

Bokormen sa for siden:

Altså, han får mat fortsatt, men det samme som oss. :flau:


#91

Mei sa for siden:

Olje i grønnsaksmosen også. Selvfølgelig. Jeg har virkelig glemt alt fra sist gang :herregud:.


#92

Mandarin sa for siden:

Raps skal handles inn i morgen.


#93

Mei sa for siden:

(Økologisk) rapsolje i Nestlégrøten? Det kaller jeg motsetninger :fnise:


#94

Slettet bruker sa for siden:

Vi har brukt rapsolje eller solsikkeolje, alt etter hva vi har hatt i hus.

Jeg har ikke gitt D-vitaminer. Jeg innbiller meg at de store ungene får det de trenger via soleksponering, og Bitteliten får det han trenger via morsmelken. :blond:


#95

DM sa for siden:

Men, det kan det være at ungen gjør, og ungen blir jo vant med smaken også når de får det. Jeg synes ikke det er noen ide å la være å gi ungen noe som er sunt fordi en selv ikke liker det. Men dersom det finnes et alternativ som en selv også liker, så er det jo like greit å bruke det. :) Raps feks.

(Jeg kjenner forresten et barn på tre år som får oliven med seg til niste i bhg. fordi han liker det så godt. Det synes jeg er ganske stilig. :D )


#96

Mei sa for siden:

Ja jeg vet DM :sparke:. Vi serverer all mat til storebror, og takket være det har jeg begynt å like brokkoli. Problemet er bare at jeg må smake på grøten for å sjekke temperatur og sånn, og jah. Du vet. Kremt.


#97

Isolde sa for siden:

Vi har brukt Rapsolje og har begynt å gi Eskimo. Burde være mye flinkere å gi mye mer fett.

Har fått det for meg at det kan hjelpe han å bli litt mindre hyper.


#98

Dixie Diner sa for siden:

Min datter gjør det, hun har elsket oliven hele livet, hun kan spise det som snop. Desverre liker ikke jeg det, skulle mer enn gjerne likt det siden det er så sunt.
Jeg smaker forresten aldri på barnematen, jeg har en teit sperre der, jeg takler det ikke. Altså glass, grøter og sånt.


#99

Mei sa for siden:

Smaker på alt hun får. Både for å kjenne temperatur og for å kjenne at smaken er god. I den grad barnemat kan være god.


#100

Dixie Diner sa for siden:

:nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.