Naboen kom nettopp på døren med et helt rådyrlår! :D Han hadde skutt en bukk like oppi bakken her, og ville dele litt med seg. Jeg takker inne nei, og siden låret var ferdig modnet, så pakket jeg det i plast og slang det i frysern.
Men hva kan jeg gjøre med det? Helsteke det? Kappe det opp til "finnbiff"? Gryterett? :vetikke:
Du bener det ut, fyller det med urter, krydder, sopp og smør, surrer det sammen og langsteker det på laaav varme. Så tar du det med over hit og serverer sammen med en ekstremt god rødvin.
Jeg lytter. :nemlig: Skal beine det ut, putte inni smør og urter/krydder, og langtidssteke det på en seng av løk og gulrot. Slenger litt vann i bunn av formen også, så blir det god kraft til sausen. Skal servere med potetmos, himmelsk saus, og grønnsaker. :jupp:
Vi fikk et halvt rådyr på døra for en stund siden, vi har gård og "får" ca en hjort og/eller rådyr i året. Skyter ikke selv, så en kar i bygda gjør det og får halvparten.
Jeg benet ut låret, gleder meg til rådyrsteik!
Vi har ikke spist opp fjorårets halve hjort enda, og snart kommer det vel enda en halv en -hjelp!
Høres godt ut, heldig som fikk så flott mat da. Blir nok bedt på middag til søstra mi når gubben hennes er ferdig med å løpe rundt i skogen med geværet.
Det hadde vi som bryllups middag. Svigermor hadde stekt det i maaaaaaaaaange timer på 70 grader eller no sånt så på 125 i 1 time eller noe sånt
og legger det etter på i lake. tror jeg :teflonhjerne:
Sånt steiker hun elg kjøtt og.
Og serverere det kaldt med varmt tilbehør og saus.
Kjipe med bryllupsmiddagen var at hun brute vanlig fløte så jeg spiste kaldt kjøtt og potet og grønnsaker tørt. :rolleyes:
Nå står låret i ovnen. Men det ser ikke ut som et lår lengre. Jeg beinet det ut (eller kokkemannen fikk den jobben. :knegg: ), og laget en "paste" av smør, viltkrydder, hakket champignong og kantarell som jeg "smurte" det med, før jeg rullet det sammen og surret det som en stek. Nam nam!
Nært og nært joda er vel en 45 min opp til grensa og der bruker det å stå en svensk matbuss i helgene. Men er laaangt fra så billig som på svinesund.:nemlig:
Skal vi inn på matbutikk er det et god stykke til.
Tanta til mann bor i sverige så vi handler litt når vi er der. Svenskekjøttboller er det som kjøpes. Og laktosefri fløte.
Storhandler jah :fnis:
Jeg er litt nysgjerrig på hvorfor du ikke klarer å bruke det selv? Vi har masse viltkjøtt i fryseren og det kan jo brukes til alt mulig. I dag skal vi lage biffsnadder av hjort. :nam:
:sparke:
Nja...fordi barna nekter å spise rent kjøtt, så da må jeg lage to middager.
Fordi jeg ikke har smakt (eller tilberedt) viltkjøtt før i fjor (bortsett fra i bryllupet vårt), så jeg er litt i villrede om hva jeg skal lage.
Fordi jeg rett og slett ikke husker at kjøttet ligger i fryseren -har ikke vent meg til å ha skikkelig fryser enda.
:knegg: det med å glemme det kan jeg skjønne, glemte det den første tiden jeg også. Du kan male opp kjøtt til kjøttdeig også, det har vi gjort med den del av det. Kjøttdeigen kan brukes som du bruker vanlig kjøttdeig. Ellers kan du bruke det til fersk suppe, gryteretter, biff, stek, biffsnadder, lapskaus osv.
Ja, jeg har laget nydelige viltkaker, dvs mann, gjester og jeg syntes de var nydelige, ungene ville ikke ta i dem med ildtang...
Så har jeg laget en utrolig god viltgryte, men den er så full av fløte og rømme og alskens godsaker at jeg ender opp med å spise alt for mye, og det passer ikke helt ihop med ønske om vektnedgang...
Jeg synes viltkjøttet lett kan bli for tørt, er det bare fordi jeg ikke orker for rosa kjøtt og ender opp med å steke det for mye? Høres logisk ut ihvertfall...eller er et veldig magert så det lett blir tørt av den grunn? viltnovise
Begge deler er mulig. Særlig elg blir fort tørt. Pakk inn i baconskiver, bruk spekk fra slakteren (eller fra jaktlaget), lag rullesteik med smør & saker, og langstek på lav temperatur til det er rosa. Da blir det som regel bra.
Jeg liker heller ikke rosa kjøtt (bortsett fra biff, den kan være svaaaakt rosa i midten), så den må gjennomstekes. :nemlig: Men den ble veldig god, da! Mørt og fint. Pittelitt tørt, men i følge jegeren var det en gammel bukk, så jeg ble avdvart mot akkurat det. Godt var det uansett, med saus, soppstuing, poteter og grønnsaker til.
Sausen er jo det beste med en slik middag, syns jeg. Krystallklart hang over gryta med skjeen de siste tre kvarterene før middag. Et under at det var mer saus igjen. :knegg:
Men vi spiste jo mye mindre av soppstuingen enn jeg hadde trodd, så jeg har jo over halvparten igjen. Den skal fortæres i morgen sammen med restelapskausen! :D
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.