Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lår av rådyr

#1

Fibi sa for siden:

Naboen kom nettopp på døren med et helt rådyrlår! :D Han hadde skutt en bukk like oppi bakken her, og ville dele litt med seg. Jeg takker inne nei, og siden låret var ferdig modnet, så pakket jeg det i plast og slang det i frysern.

Men hva kan jeg gjøre med det? Helsteke det? Kappe det opp til "finnbiff"? Gryterett? :vetikke:


#2

Mauser sa for siden:

Arrrrgh! Misunnelig!

Du bener det ut, fyller det med urter, krydder, sopp og smør, surrer det sammen og langsteker det på laaav varme. Så tar du det med over hit og serverer sammen med en ekstremt god rødvin.


#3

allium sa for siden:

Helstek på en seng av rotgrønnsaker og fløte. Da får du basis for en nydelig saus.

Sopp passer godt som tilbehør. Og saltbakt rødløk, og kanskje brokkoli, og poteter til den gode sausen.


#4

Fibi sa for siden:

Eh. Rester? :knegg:


#5

Nebbia sa for siden:

Jeg ville lyttet til Mausers råd. I alle fall tilberedingen. :nemlig:


#6

Mauser sa for siden:

:knegg:

I hear you, sister!

Jeg ville ha lyttet til Nebbia. :nemlig:


#7

Fibi sa for siden:

Jeg lytter. :nemlig: Skal beine det ut, putte inni smør og urter/krydder, og langtidssteke det på en seng av løk og gulrot. Slenger litt vann i bunn av formen også, så blir det god kraft til sausen. Skal servere med potetmos, himmelsk saus, og grønnsaker. :jupp:


#8

Canisa sa for siden:

:nam:


#9

Mauser sa for siden:

:sikler som en hund:


#10

Fibi sa for siden:

Hunder får (eventuelle) rester i skålen sin lørdag kveld. :nemlig:


#11

pippimamma sa for siden:

Mauser's metode høres nydelig ut. :nam:

Selv pleier jeg å helsteke lår av rådyr. Skikkelig snaddermat. :har et helt rådyr hengende til modning nå:


#12

pippimamma sa for siden:

Jeg gnir kjøttet inn med bl.a viltkrydder.


#13

Fibi sa for siden:

noterer viltkrydder på handlelisten


#14

mina sa for siden:

noterer Takk for tips!

Vi fikk et halvt rådyr på døra for en stund siden, vi har gård og "får" ca en hjort og/eller rådyr i året. Skyter ikke selv, så en kar i bygda gjør det og får halvparten.
Jeg benet ut låret, gleder meg til rådyrsteik!

Vi har ikke spist opp fjorårets halve hjort enda, og snart kommer det vel enda en halv en -hjelp!


#15

Fibi sa for siden:

Du har lov til å dele med meg. Jeg har stor fryseboks. :D


#16

Misteri sa for siden:

Plass her. :blafre:

Ms. Lee, når sa du middagen var igjen? Har rødvin jeg. ;)


#17

Fibi sa for siden:

Lørdag i firetiden. Bare å komme. Men rødvinen kan du ha for deg selv. :knegg:


#18

Misteri sa for siden:

Ikke til sausen engang. :fnise:

Høres godt ut, heldig som fikk så flott mat da. Blir nok bedt på middag til søstra mi når gubben hennes er ferdig med å løpe rundt i skogen med geværet.

Kos deg med middagen. :)


#19

Honda sa for siden:

:ja:

Det hadde vi som bryllups middag. Svigermor hadde stekt det i maaaaaaaaaange timer på 70 grader eller no sånt så på 125 i 1 time eller noe sånt
og legger det etter på i lake. tror jeg :teflonhjerne:
Sånt steiker hun elg kjøtt og.
Og serverere det kaldt med varmt tilbehør og saus.

Kjipe med bryllupsmiddagen var at hun brute vanlig fløte så jeg spiste kaldt kjøtt og potet og grønnsaker tørt. :rolleyes:


#20

Fibi sa for siden:

Nope! Her er det fløte, rømme, smør, jevning, tyttebær, brunost, og en dæsj eddikk. Og salt/pepper/kraft, selvsagt. :nemlig:

Kødder du? Det var jo direkte frekt!


#21

mina sa for siden:

Jeg tenker seriøst på å spørre venner om de vil ha litt. Du skulle gjerne fått, men hvis jeg ikke tar helt feil så bor vi litt langt unna hverandre.


#22

Blåbær sa for siden:

Nå har jeg vert innom denne tråden ett par ganger. Og hver eneste gang leser jeg:

:gal:


#23

Fibi sa for siden:

Mye mulig, dessverre. (Bor like utenfor Stavanger)


#24

Fibi sa for siden:

:latter:


#25

mina sa for siden:

Det var det jeg trodde. Sunnmøre her.

#26

Fibi sa for siden:

LItt langt å reise for å hente kjøtt. Blir vel billigere å handle i butikken. :knegg:


#27

mina sa for siden:

:knegg: Men er det noe særlig vilt å få i butikkene?

#28

Honda sa for siden:

Neida hun tenkte seg ikke om, og hadde brukt opp laktosefrie fløten fra sverige,på noen kaker. Ikke er jeg glad i saus uansett :fnis:

Her selges det vilt på butikken ,mest rein da. Fra en lokal slakteri som samene har ;)

Og kjører vi 2 timer?? inn i sverige har svenskene en svær viltbutikk langt bort i gokk


#29

Fibi sa for siden:

Jeg vil også bo nær svenskegrensa. :sur:

Nå står låret i ovnen. Men det ser ikke ut som et lår lengre. Jeg beinet det ut (eller kokkemannen fikk den jobben. :knegg: ), og laget en "paste" av smør, viltkrydder, hakket champignong og kantarell som jeg "smurte" det med, før jeg rullet det sammen og surret det som en stek. Nam nam!


#30

Honda sa for siden:

Nært og nært joda er vel en 45 min opp til grensa og der bruker det å stå en svensk matbuss i helgene. Men er laaangt fra så billig som på svinesund.:nemlig:
Skal vi inn på matbutikk er det et god stykke til.
Tanta til mann bor i sverige så vi handler litt når vi er der. Svenskekjøttboller er det som kjøpes. Og laktosefri fløte.
Storhandler jah :fnis:


#31

Slettet bruker sa for siden:

Jeg kjenner at jeg er litt i overkant misunnelig her.


#32

Fibi sa for siden:

Mammas kjöttbullar husker jeg godt fra da vi bodde i Stockholm. Nammenam!


#33

trøtt sa for siden:

Jeg er litt nysgjerrig på hvorfor du ikke klarer å bruke det selv? Vi har masse viltkjøtt i fryseren og det kan jo brukes til alt mulig. I dag skal vi lage biffsnadder av hjort. :nam:


#34

Fibi sa for siden:

Jeg har heller ikke noen problemer whatsoever med å spise opp viltkjøtt. Får jeg noe i frysern, så forsvinner det raskt. :jupp:

Nå lukter det godt av rådyr i huset. Den står i ovnen og godgjør seg og venter på Krystallklartfamilien. :jupp:


#35

Mauser sa for siden:

Ikke gjennomstek! Rosa!


#36

mina sa for siden:

:sparke:
Nja...fordi barna nekter å spise rent kjøtt, så da må jeg lage to middager.
Fordi jeg ikke har smakt (eller tilberedt) viltkjøtt før i fjor (bortsett fra i bryllupet vårt), så jeg er litt i villrede om hva jeg skal lage.
Fordi jeg rett og slett ikke husker at kjøttet ligger i fryseren -har ikke vent meg til å ha skikkelig fryser enda.


#37

trøtt sa for siden:

:knegg: det med å glemme det kan jeg skjønne, glemte det den første tiden jeg også. Du kan male opp kjøtt til kjøttdeig også, det har vi gjort med den del av det. Kjøttdeigen kan brukes som du bruker vanlig kjøttdeig. Ellers kan du bruke det til fersk suppe, gryteretter, biff, stek, biffsnadder, lapskaus osv.


#38

mina sa for siden:

Ja, jeg har laget nydelige viltkaker, dvs mann, gjester og jeg syntes de var nydelige, ungene ville ikke ta i dem med ildtang...
Så har jeg laget en utrolig god viltgryte, men den er så full av fløte og rømme og alskens godsaker at jeg ender opp med å spise alt for mye, og det passer ikke helt ihop med ønske om vektnedgang...

Jeg synes viltkjøttet lett kan bli for tørt, er det bare fordi jeg ikke orker for rosa kjøtt og ender opp med å steke det for mye? Høres logisk ut ihvertfall...eller er et veldig magert så det lett blir tørt av den grunn? viltnovise


#39

Mauser sa for siden:

Begge deler er mulig. Særlig elg blir fort tørt. Pakk inn i baconskiver, bruk spekk fra slakteren (eller fra jaktlaget), lag rullesteik med smør & saker, og langstek på lav temperatur til det er rosa. Da blir det som regel bra.

#40

Fibi sa for siden:

Jeg liker heller ikke rosa kjøtt (bortsett fra biff, den kan være svaaaakt rosa i midten), så den må gjennomstekes. :nemlig: Men den ble veldig god, da! Mørt og fint. Pittelitt tørt, men i følge jegeren var det en gammel bukk, så jeg ble avdvart mot akkurat det. Godt var det uansett, med saus, soppstuing, poteter og grønnsaker til.

Sausen er jo det beste med en slik middag, syns jeg. Krystallklart hang over gryta med skjeen de siste tre kvarterene før middag. Et under at det var mer saus igjen. :knegg:


#41

krystallklart sa for siden:

Spiste sikkert minst en dl saus før middagen, og ikke minst soppstuing. Maten var så god at jeg nesten begynte å gråte. :tilber:


#42

Fibi sa for siden:

Bare en dl? :knegg:

Men vi spiste jo mye mindre av soppstuingen enn jeg hadde trodd, så jeg har jo over halvparten igjen. Den skal fortæres i morgen sammen med restelapskausen! :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.