Trixie sa for siden:
www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=534667
[color=#0000ff][/color]
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Trixie sa for siden:
www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=534667
[color=#0000ff][/color]
Harriet Vane sa for siden:
Jeg har brukt ekstremt lite ferdig grøtpulver, men brukte Helios sine usøtede med MM eller MME. Babymat lagde jeg stort sett selv, alt man trenger er å vente med å salte til etter man har tatt av til ungen, mose med stavmikser og vips-ferdig. 37 % sukker? Det er MYE.
Blånn sa for siden:
Babymaten som selges på glass i Norge er vel stort sett innenfor det helsetilsynet anbefaler for næring til barn. Vi vet jo alle hva Fedon mener om det norske kostholdet.
Jeg tror at hjemmelaget mat nok er sunnere for barna (dersom den som lager maten har litt kunnskap om ernæring), men at de ikke tar skade av middagsglassene og grøtene heller. Og i forhold til det kostholdet mange barn har når de har vokst fra babymaten er kanskje babyglassene å foretrekke?
Enhjørning sa for siden:
Mulig Lindberg er bombastisk, men jeg synes kanskje han har et poeng likevel. Og hva er galt med begge deler? Altså unngå saft, godterier og stillesitting og lage maten selv? Jeg kan skrive under på at det slett ikke var noe ekstra pes å lage barnematen selv, og jeg er ikke akkurat Årets HusmoremneTM ...Jeg valgte å lage maten fra grunnen fordi jeg selv ville ha kontroll på nøyaktig hva som var i den.
Mat på glass hørte til sjeldenhetene.
Og mitt inntrykk er dessuten at dette er den generelle tendensen blant småbarnsforeldre nå - vi blir mer og mer bevisst på et sunt og godt kosthold helt fra starten av.
DM sa for siden:
Ja, det er jo gammelt nytt. Mange av grøtene er bedre i dag enn de var før, men man lager bedre alternativer selv.
Stompa sa for siden:
Jeg er definitivt skeptisk til de babygrøtene som selges i vanlige butikker og synes absolutt Fedon har et poeng. Nå har jeg såpass store unger at jeg ikke har finlest innholdsdeklarasjoner på ei stund, men det kan da ikke være noe særlig med proteiner i disse grøtene, men til gjengjeld mye raske karbohydrater? Babyer har vel ikke mer bruk for raske karber enn voksne.
Misforstå meg rett, jeg brukte ferdiggrøt til ungene i starten, jeg også. Noe annet ble for mye for meg som var alene med tvillinger. Men jeg gikk over til å koke grøten sjøl da de ble litt større og mer tålmodige.
Slettet bruker sa for siden:
derfor har jeg brukt holle. da ser man ikke sukkeret fra melka og frukten i innholdsfortegnelsern. lur Ellers syntes jeg at de andre grøttypene var alt for søte. Småfolk var verst.
Filifjonka sa for siden:
Det fins jo usøtede ferdiggrøter også.
Garbella sa for siden:
Jeg er enig med Fedon og lagde all barnemat selv fordi jeg ønsket å fokusere på mer protein og riktig fett fremfor så mye karbohydrat som finnes i ferdiglagede grøter.
Kanina sa for siden:
Dette ble litt søkt synes jeg. Ferdiggrøtene er ikke tilsatt sukker, men derimot jern og vitaminer. At de inneholder mye "raske karbohydrater" i starten er vel med tanke på at de skal være lette å fordøye for de små magene (av samme grunn som man gir potetmos og gulrotmos i starten, og ikke biff). Etterhvert går man jo over til grovere mel. Jeg gidder ikke kaste meg inn i en sånn Fedon-debatt, men vil bare si at jeg synes det er litt vel hysterisk å sette babyer på lav-karbodiett, som om karbohydrater var djevelens verk. Jeg har ikke noe i mot en debatt om kostholdet til barn, og kvaliteten på barnemat enten hjemmelaget eller på glass, men jeg synes Fedon trekker det litt langt, uten å nyansere i forhold til utviklingstrinn (i alle fall ikke i denne VG-artikkelen).
Stompa sa for siden:
For meg er andelen karbohydrater mer problematisk enn litt søting.
Kanina sa for siden:
Det er vel en mulighet for at noen oppfatter det slik, men sukker i mindre mengder er tross alt helt ufarlig. Jeg gir babyen min fruktmos med god samvittighet, enda så mye fruktsukker det er i den.
DM sa for siden:
Men det blir jo ikke i mindre grad når man gir 2 grøtmåltid, 2 fruktmåltid (med ekstra tilsatt høyglykemisk rismel i frukten), og ett glassmåltid med nesten ingen protein og fett, men fortsatt bare karbohydrater.Barn trenger byggesteiner og fettsyrer for å vokse. Dette påpeker Fedon, og jeg er helt enig.
Filifjonka sa for siden:
F.eks. denne risgrøten fra Nestle, mener dere at den inneholder noe sukker på den ene eller den andre måten? Bare som et eksempel?
DM sa for siden:
Jeg vil heller gi ordentlig mat, og ha god samvittighet for å lage vafler av og til, eller servere en ekstra porsjon frukt for kosens del. Jatakk begge deler. Med et godt utgangspunkt og et godt kosthold i bunn, så har man større slingringsmonn å gå på helsemessig. For mye raske karbohydrater er ikke hovedproblemet, men for lite byggestener og fettsyrer til kroppen.Niobe sa for siden:
Signerer. Vi laget så og si alt selv, og det var hverken vanskelig eller så mye styr som mange tror.
gajamor sa for siden:
Nå står det vel på både glassene og posegrøtene at man bør tilsette litt olje eller annet fett. De helt små får som regel veldig mye av det de trenger fra melka, og når de vokser fra melka får de som regel brødskiver og vanlig middagsmat.
Jeg syns dette er helt bak mål hysterisk, og evner bare å gi folk dårlig samvittighet, når de allerede prøver å gjøre det beste for barna sine. La oss håpe at ingen overfører ketolysekurer til småunger, for de trenger karbohydrater også!
Ferdiggrøtene og -glassene er helt utmerket mat, som supplement til melk. Hvis man fortsetter med det som eneste næringskilde de første 2-3 årene, da skal jeg være med på hysteriet. Men ellers må jeg si at jeg gir fruktmos med god samvittighet.
gajamor sa for siden:
Det er helt minimal forskjell (Nestle/Holle, begge i prosent):
Protein = 7,5/8,5
Karbohydrater = 83/74,3
Fett = 1/2,2
Fiber = 1/2,9
Hvis man så istedenfor velger maisgrøten til Nestle (også 4mndsgrøt, uten melk):
Protein = 8,5
Karbohydrater = 78
Fett = 4,5
Fiber = 3
Sukkermengden (Herav sukkerarter) er dønn lik i de to risgrøtene, litt mer i maisgrøten.
Nestle sine grøttyper er i tillegg tilsatt kalsium og jern, noe Holle sin ikke er.
Forskjellen på Holle og Nestle er så liten, at jeg skal banne på at om man sammenlignet 2 tilfeldig utvalgte prøver i en lab kunne det like gjerne vist seg at Nestle hadde mer proteiner.
(Nei, vi bruker ikke Nestle selv, liker ikke konstistensen på de grøttypene, pluss at Holle har bedre utvalg på grøter som ikke er tilsatt melk.)
Chablis sa for siden:
Lillemann fikk grøt fra nestle, det var det eneste han ville ha. Ikke ville han ha maten jeg laget selv heller så her ble det glassmat. Så da fikk han nok kakedeig da..
emm sa for siden:
Ingen av mine likte grøt, så her ble det dårlig med fast føde før de kunne få most middag og brød. Poteter og brød går vel heller ikke helt hjem hos Fedon, så jeg skal ikke flagge det for mye:knegg:
DM sa for siden:
Så for å unngå at folk skal få dårlig samvittighet, så skal man unngå å spre kunnskap? :undrer: Du tuller? Om noen er så dumme at de går i gang med en ketolysekur (som forøvring er dr Torkil P Andersen sin vektnedgangsfilosofi innen lavkarbofilosofien, myntet på veldig overvektige voksne mennesker og ikke har noe med dr Fedon Lindberg sin barnematbok som nå diskuteres å gjøre) på barn, så er det foreldrene det er noe i veien med, og ikke kunnskapen. Det blir som å si at man må forby alkohol fordi det finnes foreldre som serverer det til ungene sine, eller fordi det blir alkoholikere av at det selges alkohol. :rolleyes: Eller som å si at man ikke kan spre kunnskap om at alkohol er skadelig i svangerskapet, fordi de stakkars gravide ikke må få dårlig samvittighet, for de gjør så godt de kan allerede.Hva man gjør med kunnskapen en tilegner seg, eller ignorerer, er noe enhver må ta ansvar for selv.
Dixie Diner sa for siden:
Enig med DM (selvsagt).
Forresten, hva er maltodextrin? Har hørt det er enda verre enn sukker?
Acsa sa for siden:
Vi brukte Holle grøtpulver. Det har ikke tilsatt noe. Selvfølgelig er behandlingen av kornet (instantifiseringen) med på å øke den glykemiske indeksen, men det kan jeg leve med. Oppi hadde vi hjemmelaget usøtet frukt- eller grønnsakmosmos og økologiske kaldpresset vegetabilsk olje, eller klaret smør, eller konsentrert lammekraft.
Ellers tok jeg av havregrøt til ungen før jeg hadde i melk (til oss andre), og hadde i stedet i mer vann + MME-pulver og brukte stavmikseren. Eller kokte på havremel i stedet for havregryn. :)
Mei sa for siden:
Hatifnatten; jeg tenker litt som deg samtidig som jeg er såpass "hjernevasket" at jeg er i tvil om grøten fra Holle (som vi gir) inneholder nok jern og vitaminer eller om hun trenger "industrifremkalt jernberiket grøt" slik sosial- og helsedirektoratet anbefaler.
Trixie sa for siden:
Middagsmaten er jo lett å lage selv, grøten syns jeg er litt værre. Lagde grøt til eldste, og syns ikke den ble så grei, ble veldig seig??
Og hvem grøt er det som inneholder 37% sukker?
Veronal sa for siden:
Hattifnatten: Jeg er ute av trening så jeg lurer på hvilke matvarer som er tilsatt vitamin A?
safran sa for siden:
Jeg er selvsagt enig med DM her. Vi laget babymat fra grunnen, etterhvert all babymat. For ti år siden var det stort sett bare Nestlé sine grøter å få tak i her, så vi handlet grøtpulver i Sverige eller kokte selv.
Aminta sa for siden:
Enda en som er enig med DM melder seg. :dulte:
Dixie Diner sa for siden:
Men dagsdosen betyr jo ikke at man blir forgiftet om man går litt over? Dagsdosen er jo minimumet av det man trenger, og ligger som regel VELDIG langt under giftgrensen. Gulrøtter inneholder betakaroten, det overdoseres ikke slik som A-vitamin, så det kan du gi ubegrenset av (nå tviler jeg uansett på at folk spiser 5 kg gulrøtter daglig, derfor sier jeg ubegrenset).
Harriet Vane sa for siden:
Jeg styrer unna all beriket mat, til store og små, for jeg vil ha kontroll over hva vi har i oss. Når det er tilsatt jern, A og D-vitaminer over hele fjøla, så blir det for mye når man tar tran, spiser olivenolje, makrell i tomat, leverpostei, gulrøtter osv. Jeg tror ikke beriket mat er for "sånne som oss", som får i oss alt fra kilden og spiser sammensatt og sunt.
I grøten hadde vi kaldpresset rapsolje, raspet eple, hvis eplet var surt; bittelitt brunt sukker og MM/MME.
Senere ble det grove skiver med leverpostei, makrell i tomat, gulost og brunost og helt vanlig middagsmat, men uten salt, og kanskje utspedd med usaltet kraft (heimelaga frosset ned i terninger) eller MM/MME moset med stavmikser.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg kjøpte Sinlac-grøt i dag, ble tipset om den pga. minstens atopiske eksem, men så leser jeg bakpå (selvsagt når vi er kommet hjem med den), SUKKER er nr. 2 eller 3 på listen, altså inneholder den temmelig mye sukker. Jeg kommer ikke til å bruke den. :sur:
Jeg hadde heldigvis Holle sin hirsegrøt hjemme og tilsatte litt most banan i den, samt blandet litt Eskimo 3 Kids oppi.
Dixie Diner sa for siden:
Ja, helt klart, A.vitamin er fettløselig og skal ikke overdoseres. Men dette gjelder jo rent A-vitamin, ikke Betakaroten, så jeg synes det blir litt feil å være redd for å spise for mye mat som feks. gulrøtter.
Mei sa for siden:
Kan ungene få for mye a-vitamin dersom de tar tran og spiser mye gulrot? Uten at man gir dem vitaminberiket grøt eller vitamintabletter? :blånn:
Dixie Diner sa for siden:
Ja du har jo et poeng. Det er bla. derfor jeg utelukkende tar multivitamintilskudd med betakaroten fremfor A-vitamin, både til meg og vesla. Spesielt siden jeg må ta dobbel dose.
Dixie Diner sa for siden:
Nei, som jeg har skrevet over så er gulrøtter rike på betakaroten, som omdannes til A-vitamin i kroppen. Men kroppen omdanner kun det den trenger, resten skilles ut, er det ikke sånn? Gulrøtter skal du i hvertfall ikke bekymre deg for.
Mei sa for siden:
Det var da enda godt. "Nei vennen min, nå kan du ikke få mer gulrøtter" er en rar ting å vurdere å si.
Hyacinth sa for siden:
Enig. Dette er ikke nyheter, og jeg skjønner ikke at folk reagerer på det Fedon sier. Mye av det er jo sant. Folk forer generelt barna sine med det helt utroligste. Og tror selv det er sunt. Kneip med brunost for eksempel. Jeg kjenner mange som blir irriterte hvis jeg påpeker at det ikke akkurat er sunt. Ja til mer sunt fett, mer fisk, kjøtt, grønnsaker, frukt og bær!
Pelle sa for siden:
Kjenner en ernæringsfyiolog som er spesialisert i barneernæring. Han sier faktisk at barnematen på glass man får i Norge ofte er mye bedre enn det en del lager selv. Både fordi det er:
-strengere krav til hva som er tillatt av sprøytemidler på råvarene og behandling av disse (strengere i barnemat enn for butikksalg),
-råvarene er ofte ferskere
-sammensetningen er tilpasset det barn trenger mht næringsstoffer
-en del er verdensmestre i å ødelegge næringsstoffene ved å feks ihjelkoke grønnsaker.
Så her i huset har vi gitt glass med god samvittighet, og hjemmelaget når vi har giddet eller det har passet seg slik.
safran sa for siden:
Det er ingen problemer å lage bedre barnemat enn i butikken, om man har litt evner på kjøkkenet. Altfor mye salt og dritt i mange av de glassene.
Mei sa for siden:
Alle har vel fjernet saltet i barnematglassene nå? Det drev de jo på med da storebror var spedbarn.
Bokormen sa for siden:
Jeg tror glassene opp til 12 mnd er uten salt.
Tallulah sa for siden:
Småfolkgrøtene var tilsatt sukker, hvertfall for tre år siden.
Så vidt jeg husker var det ikke salt i noen av de glassene jeg har sett. Eller annet snusk, for den saks skyld.
Dixie Diner sa for siden:
Det eneste jeg kan tenke meg som faktisk er bedre enn å lage selv, er at man får kjøpt økologiske barnematglass. Jeg kjøper ikke alltid økologiske grønnsaker, siden jeg som regel handler på dagtid og da tar den nærmeste butikken, som ikke har sånt (:sur:). Men det er vel kanskje bedre å lage det fra bunnen av med vanlige, friske grønnsaker, enn å bruke glass med økologisk mat, eller? undrer
safran sa for siden:
NOe er det sikkert. :overlegen:
Mei sa for siden:
Og etter 12 måneder kan de jo spise vår mat uansett, og den inneholder jo salt?
safran sa for siden:
Ja, den var til glitter.
Dixie Diner sa for siden:
Salt inneholder de nok ikke nei, det kjente jeg fort da jeg skulle prøve et slikt glass i moset-mat-perioden min etter operasjonen. Holdt på å gå amok i saltbøssa.
Aminta sa for siden:
Og litt ernæringskunnskap. :nemlig:
Man kan bruke økologiske ingredienser foreks. og slippe helt unna sprøytemidler.
Hyacinth sa for siden:
En ting er disse middagsglassene, de er kanskje ikke det store problemet. Problemet er hvordan babyer og småbarns kost er satt sammen hos mange. Det går i grøt, grøt og grøt, skiver (i beste fall mellomgrovt) med prim eller i beste fall leverpostei, lite frukt (bortsett fra en Frutti i ny og ne) og svært lite grønnsaker, og ufattelig lite proteinrik mat, samt fettsyrer.
Tallulah sa for siden:
:knegg: Jeg tror faktisk jeg har diskutert det samme med deg en gang før.
Dixie Diner sa for siden:
Ja. Jeg er faktisk litt skeptisk til all denne grøten, og synes det er litt merkelig at spedbarn på død og liv skal begynne med grøt, når vi egentlig ikke er biologisk tilpasset det. :hmm: Jeg har jo gitt minsten grøt, men da Holle hirsegrøt (og litt Hipp, men helst ikke), men jeg gir ham også endel fett og skal introdusere avokado og litt mer middag nå. Jeg sette grensen ved ETT grøtmåltid daglig.
Tallulah sa for siden:
Hvorfor er vi ikke biologisk tilpasset grøt? :domm:
Polyanna sa for siden:
Noen få måneder med ferdigmat har jeg overhodet ikke dårlig samvittighet for. Jeg har brukt usøtede fullkorns- eller havregrøter, og noe Holle-grøter (til dem som har villet hatt det).
Jeg har aldri fått til å lage hjemmelaget middag som ungene ville ha - hvis det ble finmost nok så ble det or seigt. De har hatt klumpenoia hele gjengen. Mellomsøster ville forresten ikke ha NOE mat, utenom pupp.
De har fått masse fett og alt mulig annet fra morsmelk, forresten.
Pelle sa for siden:
Jeg er klar over det, men mange har altså ikke evner på kjøkkenet.... Ihvertfall i følge min venn ernæringsfysiologen, som har hatt plenty av samtaler med folk som fremhever hvor flinke de er til å lage barnematen selv.
De glessene vi har brukt har ikke salt.
Mei sa for siden:
Det er vårt problem også nå Polyanna. Lillesøster elsker gulrot, men når jeg koker og moser den selv blir den ikke så finmost som hun vil ha. Hun brekker seg av selv mikroskopiske klumper. Vi prøvde oss på å lage mat til storebror da han var mindre (men større enn henne) - men han ville ikke ha, uansett hva det var.
:ikke kom her og si at jeg ikke har prøvd i allefall :snurt: :
Pelle sa for siden:
Gutten år begynte å gråte når han fikk hjemmelaget mat en periode. Og jeg som føltemeg sååå flink, hehe.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg tenker bare på dette med korn, at vi ikke har hatt det i mer enn 10.000 år, noe som er altfor kort tid til å at vi har tilpasset oss det skikkelig. Menneskene ble jo ikke foret opp på grøt i de 3 millioner årene før det. Jeg er bare litt skeptisk, uten at jeg er noen ekspert altså. Jeg synes bare dette er veldig interessant. Jeg mener ikke at grøt er skadelig altså, for all del, jeg bare stusser over at grøt er det STORE til spedbarn.
Dixie Diner sa for siden:
:knegg:
Denne helgen skal jeg bruke en hel dag på kjøkkenet og lage opp MASSE babymat og fryse ned. flink
Bokormen sa for siden:
Men Iset, du vet da vel at nordmenn har egne gener som gjør at vi trenger melk og brød. :nemlig:
Dixie Diner sa for siden:
Ja, det er jo sant. fiskedasker seg selv. Ja, og poteter og brunost.
Hyacinth sa for siden:
Ja, særlig brunost. :nemlig:
Bokormen sa for siden:
:knegg:
Nooria sa for siden:
Mine barn har vel ikke smakt Nestle eller andre fabrikanter sin instantgrøt. Her har vi bare brukt Helios sine som skal kokes. Vi foretrekker hirse, spelt og havre. I tillegg får de stort sett hjemmelaget middagsmos.
Jeg har alltid lurt på vitsen med å dytte i ungene de karbobombene. I tillegg lurer jeg på hvorfor i all verden man gir ungene nettopp ris- og maisgrøt. Er ikke ris og mais utrolig næringsfattig og stort sett bare stivelse (som blir omgjort til sukker veldig raskt når det kommer i kroppen vår)?
Barna mine foretrekker også søtsaker... spesielt i perioder hvor de har fått mye av det (feks sommeren hvor det blir en del is).
Dixie Diner sa for siden:
Jaa! Jeg har bevisst unngått ris og mais, jeg er også skeptisk til disse! Det har gått i hirse her, og etterhvert utvider jeg nok med litt spelt. Havre har han smakt litt på.
apan sa for siden:
Jeg har gitt S ferdiggrøt og mat på glass, og jeg er overhode ikke bekymret for det. Jeg har valgt grøt uten tilsatt sukker (jada, jeg vet de kan være søte likevel og ha mye karbo) og jeg har variert type. Han ville ikke ha hjemmelagd middag og han elsket glassene. Fra han var 11 måneder fikk han middag som oss. Vi snakker om en periode på ca 4-5 måneder og jeg synes det er helt uvesentlig i den store sammenheng; litt som yoghurthysteriet. Og nei, jeg gav ikke saft på flaske.
Nooria sa for siden:
Vi begynner også med Hirse.
Jeg har også som deg prøvd å begrense antall grøtmåltider. Det første vi introduserer er bl.a avocado. Etter hvert er det gjerne to måltider med middagsmos, et med grøt og et med noe annet (feks moset avocado og banan sammen).
Kanina sa for siden:
Det er mulig vi ikke opprinnelig spiste så masse korn (og at noen av oss ikke tåler det), men det er en veldig effektiv måte å skaffe oss mat på. Når man tenker på hvor mange munner som skal mettes her i verden, så synes jeg at korn er en fin ting egentlig. Da er det kanskje ikke så dumt å venne barna til å tåle det fra de er små?
Nooria: jeg aner egentlig ikke, men har alltid trodd at man starter med ris og mais fordi det antakelig er enkelt å fordøye i starten, og at mye fiber kan være litt for heftig. Karbohydratene i melka er jo enda "raskere" enn stivelse, vil jeg tro, så det blir en slags overgang. (Samt at man starter med glutenfritt). Og det er jo meninga at man gir barna proteiner gjennom MM/MME. Etterhvert som barna vokser og blir klare for mer tungt fordøyelig mat er jeg enig i at man ikke trenger å pøse på med karbohydrater på bekostning av fiber og protein.
Nooria sa for siden:
Men hvorfor ikke holde seg til hirse som er veldig rikt på jern (helt i motsetning til mais og ris tror jeg) og uten gluten? Jeg undrer meg veldig over at ikke Nestle selger hirsegrøt (jeg har ikke sett det hvertfall).
Kanina sa for siden:
Ja, det er vel et poeng.
Dixie Diner sa for siden:
Hirse har jeg bare sett på helsekosten, tror jeg, og det er for meg komplett uforståelig. Jeg begynte desverre med ris og mais til vesla, og grøsser litt av tanken. Nå fikk jeg heldigvis begynt med hirse.
Helsesøster så litt småskeptisk ut da jeg nevnte hirsegrøten, og mente jeg burde få sjekket jernlageret til ungen når han runder året. Hun vet vel ikke så mye om hirse.
Polyanna sa for siden:
Så sant du ikke kjøper rubbel og bit av det du har i glassene økologisk så er det garantert mer dritt i den maten du lager selv. :sorry:
Jeg begriper virkelig ikke den demoniseringen av mat på glass.
Aminta sa for siden:
Ja, og problemet er?
Det går faktisk fint ann.
Mei sa for siden:
Det er vel for dyrt :snill:.
Dronningen sa for siden:
Her i huset er vi generelt skeptiske til at jeg skal lage noe som helst selv. :blond:
Polyanna sa for siden:
Javisst. Og gjør du det så er det vel omtrent like giftfritt som glassmaten.
Men mange av dem som maser masse om hvor fæl glassmaten er lager hjemmelaget av grønt fra den vanlige grønt-disken. Og den kan jo inneholde så mangt og er slett ikke sikret på samme måte som glassmaten.
Det er fint og flott at folk lager selv, altså. Man sparer blant annet miljøet for masse glassfrakt, og man får en mer naturlig variasjon i smaker.
Men ernæringsmessig så er det hipp som happ hva som er sunnest, mener jeg.
Irma sa for siden:
Jeg er på linje med Polylanna i denne diskusjonen. Jeg har forsøkt å styre unna grøt med sukker, har brukt en del hirsegrøt og laget babymiddag selv, men det har også blitt mye mat på glass og ferdiggrøt a la risgrøt og fullkornsgrøt fra Semper. Jeg er ikke spesielt bekymret. Jeg trenger litt mer spesifikk info enn generelle vendinger om at det er mye dritt i barnematglass for å velge annerledes neste gang. Min oppfatning er som Polyannas, at mat på glass har god kvalitet og er fri for salt og skit. Iallefall for barn under 12 måneder, og det er jo ofte da folk bruker denne maten.
Polyanna sa for siden:
Jeg tror sant å si at ungene mine har fått i seg verre mat når de har begynt å spise vår mat. :knegg: Selv om vi har et helt ok kosthold så hender det jo at det vanker både pølser og saus med buljongterning i her i huset. Og leverpostei med både det ene og det andre. Osv.
apan sa for siden:
Jeg synes igjen det kommer veldig an på bruk. Jeg ser jo noen som gir ungene glassmat til de er 2 år og da ville jeg vel tenkt at det kunne bli noe ensidig og ensidig "belastning" av hva-det-nå-er-i-glassene. Hadde det drøyd ut såpass, hadde jeg i større grad forsøkt å variere med egen mat iallfall.
Folk må gjerne lage selv, men jeg fatter ikke behovet for å svartmale dem som velger ikke å gjøre det. Jeg er enig med Irma, mye "generelle vendinger" rundt hvor mye dritt det er i glassmaten, og det holder ikke for meg.
Kanina sa for siden:
Sorry, kunne ikke dy meg! :knegg:
safran sa for siden:
For det første så kjøper jeg jo økologiske råvarer. For det andre så mente jeg faktisk ikke annet at det ikke var noe problem å lage vel så god barnemat selv, og det var et svar til Pelle som sa:
Derav mitt svar.En annen ting er jo at jeg hadde babyer for ganske mange år siden, og da var det faktisk ganske mye dritt i glassene. Derfor laget jeg maten selv. Nestlé hadde både tomatpuré, salt og dårlig fett i glassene de solgte. Småfolk kom først på slutten av toerns babykarriere.
safran sa for siden:
Og en annen ting som gjorde at jeg helst ville vite hva som gikk inn i mathullet hos mine: Det ble funnet glassbiter i et Småfolk-glass, husker jeg. :grøsser: Produksjonsfeil skjer innimellom.
Blondie sa for siden:
Jeg lager middagsmat selv til minste, men grøt kjøper jeg fra Hipp. Jeg kan leve med det hun får i seg, kjenner jeg. Hirsegrøt har jeg prøvd å lage, men da blir hun eitrende forbanna. :fnise: Det er vel knappest noen hemmelighet at jeg synes Fedon hisser opp unødvendig med sin sleivete måte å snakke på, så jeg hører ikke nevneverdig etter denne gangen heller.
Polyanna sa for siden:
For mitt vedkommende er produksjonsfeil vel så sannsynlig i mitt eget kjøkken. :knegg: (Men jeg vet at det ikke er like sannsynlig hos deg, Safran)
safran sa for siden:
Jeg er litt usikker på irånien her, altså. :mumle:
Tjorven sa for siden:
Jeg skjønner at jeg er håpløst naiv. Når det står usukret på pakken, er det allikevel sukker i den?
På Kreta i sommer hadde babygrøt med bilde av kjeks på utsiden av boksen. Dette smakte sukker/marie-kjeks. Denne grøten skjønner ejg at inneholder store mengder sukker, men trodde at jeg var reddet når det stod "usukret" på pakken.
Med knerten er vi "heldige". Han nekter å spise babyglass. Vi har gjort uendelig mange forsøk, men han nekter. Derimot går vår mat ned på høykant. Han spiser derfor vanlig mat allerede. Mannen min er ikke så nøye når han lager maten, så knerten får nok i seg for mye salt. Men proteiner blir det i hvert fall bra med.
Dixie Diner sa for siden:
Det er maltodextrin i den, som er like ille som sukker, om ikke enda verre.
Kanina sa for siden:
Oi, det visste jeg ikke. En slags mellomting mellom sukker og stivelse, eller?
I Småfolks "min første grøt" er den første ingrediensen mysepulver. Det er jo ikke rent sukker, men ikke langt unna tror jeg. (Dessuten ville jeg aldri gitt gluten i barnets første grøt, men det er jo en annen sak).
Polyanna sa for siden:
Ikke det fnugg ironisk, kjære du! Jeg vet jo at du har litt mer ordning og reda på saker og ting enn meg. Din kontrollfrik.
safran sa for siden:
Haha! Ja, jeg er vel en kontrollfrik.
Chablis sa for siden:
Javel, min fikk hjemmelaget først før han fikk glassmat men spiste det ikke likevel.Å når man har barn som veier lite og nekter å spise maten så gir man da glassmat så han spiser. Det er ikke over så lang periode han fikk det at det bekymrer meg så mye.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.